Проект „Богатството на старите кулинарни традиции” има за цел да проучи и популяризира старите традиционни храни от трапезата на различните етноси. От 2015 г. към НЧ „Христо Ботев – 1896“ с. Каспичан има учреден „Клуб по готварство“, чиито представителки се събират всеки четвъртък в една от залите на читалището. Вече 5 години членовете на клуба готвят /повечето в къщи/ забравени рецепти, завещани им техните предци, като напр. „Касабската яхния от с. Каспичан“. През годините се изпробват и съвременни рецепти. Трета поредна година, на 17 октомври читалището организира празника „Ден на Българската кухня“, събирайки жители от цялата общината. Празника е придружен с богата фолклорна програма и забавления. Много малка част от изложените храни се приготвя в кухненския бокс на читалището от участниците в „Клуб по готварство“, поради липса на необходимото обзавеждане и оборудване.
Проектът включва :
- изследователска работа – членовете на Клуба по готварство ще проучат характерните стари храни на населението от различните етноси от село Каспичан. Събраните рецепти ще бъдат селектирани и включени в сборник, който ще бъде издаден в рамките на проекта.
- закупуване на необходимото обзавеждане и оборудване на кухненския блок в читалището;
- провеждане на кулинарна работилница „Край огнището”, където жените от „Клуба по готварство“ ще приготвят храни и напитки по събраните рецепти. Приготвянето ще бъде документирано, най-атрактивните рецепти ще бъдат публикувани в интернет.
- закупуване на народни носии за членовете на „Клуба по готварство“, с които ще бъдат представяни гозбите по време на празниците и така ще затвърдят българските традиции;
- провеждане на празника „Ден на Българската кухня“, където приготвените ястия и напитки ще бъдат изложени заедно с рецептите за приготвянето им с цел популяризиране и опознаване на българската идентичност от жителите и гостите на празника.
Дейности
Дейност
Договорена стойност
Отчетена стойност
Закупуване на народни носии: Изпълнението на настоящия проект е свързано с доставка на 10 бр. носии, както следва:
1.МЪЖКИ ТРАКИЙСКИ КОСТЮМ - 2 бр.
2.ЖЕНСКИ ТРАКИЙСКИ КОСТЮМ - 8 бр.
Дейността е приоритетна за читалището, чрез изпълнението й ще се съхранят местните бит, традиции и култура. Ще се спомогне за развитието на нови инициативи – културен и познавателен туризъм, който ще спомогне за утвърждаването на читалището като културно - средищен център.
4 478.40
0.00
Закупуване на кухненско оборудване и инвентар: Изпълнението на настоящия проект е свързано с доставка на следното оборудване и инвентар:
1. Фурна за печене - 5 бр.
2. Котлон - 5 бр.
3. Тенджери - 5 бр.
4. Комплект тави - 5 бр.
5. Гювечета - 10 бр.
6. Тигани - 5 бр.
7. Миксер с купа - 2 бр.
8. Пасатор - 2 бр.
Дейността е приоритетна за читалището, което от 5 години има учреден „Клуб по готварство“ – група от пенсионерки и млади жени от с.Каспичан, които се събират и готвят всеки четвъртък в малката зала на читалището. Чрез изпълнението й ще се съхранят местните бит, традиции и култура, свързани с храната. Ще се спомогне за развитието на нови инициативи – културен и познавателен туризъм, който ще спомогне за утвърждаването на читалището като културно - средищен център.
2 525.70
0.00
Изработване и доставка на информационни материали: Изпълнението на настоящия проект е свързано с изработване и доставка на следните информационни материали:
1. Сборник рецепти „Кулинарният рецептурник на с.Каспичан“ - 200 бр.
2. Афиши за празника „Ден на Българската кухня“ - 50 бр.
1 284.00
0.00
Управление на проекта: Дейностите за организация и управление на проекта имат за цел да обезпечат ефективното му изпълнение. Изпълнителят ще организира дейностите по проекта, ще следи и отговаря за изпълнение на договорените срокове, за постигане на заложените индикатори, за изпълнение и целесъобразно разходване на средствата и осъществява непосредствен мониторинг. Изпълнителят ще бъде отговорен за отчитане на проекта в различните етапи от реализирането му, ще поддържа и съхранява необходимата документация, съгласно изискванията на Договарящия орган, като при поискване ще предоставя наличната документация на Договарящия орган и одитиращите органи.
При изпълнение на проектните дейности ще се осъществява текущ мониторинг чрез:
• периодични срещи на изпълнителя и възложителя ;
• оценка на резултатите от изпълнените дейности. При отклонение от предвидения график или от изискуемото качество, ще бъдат предприемани корективни мерки;
• проверки за удостоверяване на административните, финансови, технически и физически аспекти на проекта;
• проверки за стриктното спазване на правилата и процедурите за избор на изпълнители;
• проверки за установяване на надлежното документиране на извършените дейности за изпълнение на проекта и за спазване на изискването за достъпността на документите при поискване от страна на националните и европейските контролни органи;
• проверки за съблюдаване на изискванията за публичност и информиране. Предложеният механизъм за вътрешен мониторинг, контрол и оценка на дейностите по проекта ще допринесе за последователното, навременно и ефективно изпълнение на всички дейности, както и за прозрачното и адекватно разпределение на наличните ресурси съобразно заложения график на дейностите.
0.00
0.00
Забележки:
Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN