Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 54 743 дървета
English

Програма: Програма за развитие на селските райони (за мерки по чл. 9б, т.2 от ЗПЗП)

Район за планиране: Всички

Описание

Проект „Богатството на старите кулинарни традиции” има за цел да проучи и популяризира старите традиционни храни от трапезата на различните етноси.  От 2015 г. към НЧ „Христо Ботев – 1896“ с. Каспичан има учреден „Клуб по готварство“, чиито представителки се събират всеки четвъртък в една от залите на читалището. Вече 5 години членовете на клуба готвят /повечето в къщи/ забравени рецепти, завещани им техните предци, като напр. „Касабската яхния от с. Каспичан“. През годините се изпробват и съвременни рецепти. Трета поредна година, на 17 октомври читалището организира празника „Ден на Българската кухня“, събирайки жители от цялата общината. Празника е придружен с богата фолклорна програма и забавления. Много малка част от изложените храни се приготвя в кухненския бокс  на читалището от участниците в „Клуб по готварство“, поради липса на необходимото обзавеждане и оборудване. 
Проектът включва :  
- изследователска работа – членовете на Клуба по готварство ще проучат характерните стари храни на населението от различните етноси от село Каспичан. Събраните рецепти ще бъдат селектирани и включени в сборник, който ще бъде издаден в рамките на проекта.
- закупуване на необходимото обзавеждане и оборудване на кухненския блок в читалището;
- провеждане на кулинарна работилница „Край огнището”, където жените от „Клуба по готварство“ ще приготвят храни и напитки по събраните рецепти. Приготвянето ще бъде документирано, най-атрактивните рецепти ще бъдат публикувани в интернет. 
- закупуване на народни носии за членовете на „Клуба по готварство“, с които ще бъдат представяни гозбите по време на празниците и така ще затвърдят българските традиции;
- провеждане на празника „Ден на Българската кухня“, където приготвените ястия и напитки ще бъдат изложени заедно с рецептите за приготвянето им с цел популяризиране и опознаване на българската идентичност от жителите и гостите на празника.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Закупуване на народни носии: Изпълнението на настоящия проект е свързано с доставка на 10 бр. носии, както следва: 1.МЪЖКИ ТРАКИЙСКИ КОСТЮМ - 2 бр. 2.ЖЕНСКИ ТРАКИЙСКИ КОСТЮМ - 8 бр. Дейността е приоритетна за читалището, чрез изпълнението й ще се съхранят местните бит, традиции и култура. Ще се спомогне за развитието на нови инициативи – културен и познавателен туризъм, който ще спомогне за утвърждаването на читалището като културно - средищен център. 4 478.40 0.00
Закупуване на кухненско оборудване и инвентар: Изпълнението на настоящия проект е свързано с доставка на следното оборудване и инвентар: 1. Фурна за печене - 5 бр. 2. Котлон - 5 бр. 3. Тенджери - 5 бр. 4. Комплект тави - 5 бр. 5. Гювечета - 10 бр. 6. Тигани - 5 бр. 7. Миксер с купа - 2 бр. 8. Пасатор - 2 бр. Дейността е приоритетна за читалището, което от 5 години има учреден „Клуб по готварство“ – група от пенсионерки и млади жени от с.Каспичан, които се събират и готвят всеки четвъртък в малката зала на читалището. Чрез изпълнението й ще се съхранят местните бит, традиции и култура, свързани с храната. Ще се спомогне за развитието на нови инициативи – културен и познавателен туризъм, който ще спомогне за утвърждаването на читалището като културно - средищен център. 2 525.70 0.00
Изработване и доставка на информационни материали: Изпълнението на настоящия проект е свързано с изработване и доставка на следните информационни материали: 1. Сборник рецепти „Кулинарният рецептурник на с.Каспичан“ - 200 бр. 2. Афиши за празника „Ден на Българската кухня“ - 50 бр. 1 284.00 0.00
Управление на проекта: Дейностите за организация и управление на проекта имат за цел да обезпечат ефективното му изпълнение. Изпълнителят ще организира дейностите по проекта, ще следи и отговаря за изпълнение на договорените срокове, за постигане на заложените индикатори, за изпълнение и целесъобразно разходване на средствата и осъществява непосредствен мониторинг. Изпълнителят ще бъде отговорен за отчитане на проекта в различните етапи от реализирането му, ще поддържа и съхранява необходимата документация, съгласно изискванията на Договарящия орган, като при поискване ще предоставя наличната документация на Договарящия орган и одитиращите органи. При изпълнение на проектните дейности ще се осъществява текущ мониторинг чрез: • периодични срещи на изпълнителя и възложителя ; • оценка на резултатите от изпълнените дейности. При отклонение от предвидения график или от изискуемото качество, ще бъдат предприемани корективни мерки; • проверки за удостоверяване на административните, финансови, технически и физически аспекти на проекта; • проверки за стриктното спазване на правилата и процедурите за избор на изпълнители; • проверки за установяване на надлежното документиране на извършените дейности за изпълнение на проекта и за спазване на изискването за достъпността на документите при поискване от страна на националните и европейските контролни органи; • проверки за съблюдаване на изискванията за публичност и информиране. Предложеният механизъм за вътрешен мониторинг, контрол и оценка на дейностите по проекта ще допринесе за последователното, навременно и ефективно изпълнение на всички дейности, както и за прозрачното и адекватно разпределение на наличните ресурси съобразно заложения график на дейностите. 0.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.