Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 54 957 дървета
English

Програма: Програма за развитие на селските райони (за мерки по чл. 9б, т.2 от ЗПЗП)

Район за планиране: Всички

Описание

През програмния период на 2023-2025 г. на територията на ИЗС „Образцов чифлик” – Русе, екип от експерти включващ научните работници на Института, ще представи теми свързани с трансфер на знания и действия за осведомяване по Програмата за развитие на селските райони, за периода 2014-2020 г.
Проектното предложение е разработено в съответствие със заложените приоритети на подмярка 1.2 „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване”, като земеделските производители ще бъдат информирани в реални практически условия. Основните дейности са: организиране и провеждане на 72-часови курсове и 9 броя семинари на теми, свързани с технологиите на отглеждане на създадените в Института сортове полски култури и лоза; ще бъде представен най-стария в страната траен торов опит, създаден през 1912 г., който дава информация за нивото на почвеното плодородие и продуктивността на отглежданите култури; защита на полските култури от плевели и неприятели; новосъздадената пермаградина; аквапоника; формиране и резитба на лозя, болести при лозата и методи за определяне на качеството на семената.
Подпомагането по мярка 1.2 ще бъде насочено към повишаване на знанията на земеделските стопани и на заетите лица в техните стопанства, чрез постигане на подходящо ниво на техническо обучение, и увеличаване на достъп за знания и информация в областта на селското стопанство.
Подготвените лекционни и демонстрационни материали ще могат успешно да повишат конкурентоспособността и ресурсната ефективност на земеделските стопанствата, ще подобрят екологичните показатели, като в същото време ще допринесат за развитието на устойчива икономика в селските райони.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Усъвършенстване уменията на земеделските производители при резитбата и формиране на лоза и: Устойчивото екологично земеделие е тенденция на модернизиране, която се налага все повече в земеделското производство и изисква комплексен анализ на процесите на взаимодействие между факторите на околната среда, земеделските култури и антропогенната дейност. На тази база се разкриват нови механизми за управление и изграждане на модели за прогнозиране на преструктурирането, конкурентноспособността и реалната устойчивост на земеделските стопанства. Съвременното екологосъобразно устойчиво земеделие се стреми към достигане на потенциално възможните в даден агроекологичен район добиви с високи биологични стойности на реколтата, чрез подходяща агротехника, гарантираща получаването на най-добри икономически резултати при пазарни условия, с едновременно запазване и повишаване на почвеното плодородие и опазване на природната среда. Екологичният ефект при прилагането на този вид земеделие се изразява в максимално запазване на околната среда и в поддържане на естествения баланс в природата. Основен елемент от технологията на екологичното лозарство е изборът на подходящи сортове, които да са устойчиви на болести и неприятели, адаптирани към местните условия, имат висок потенциал и повишена устойчивост на стресовите фактори. Съобразявайки се с изискванията на европейските и световните потребители за високи стандарти и постоянство в качеството, безопасност и здравословен ефект на храните и засиления интерес към биологичното производство в ИЗС „Образцов чифлик” са създадени и внедрени в практиката редица десертни и винени сортове лози. Земеделските производители ще бъдат запознати агротехниката на тези сортове. Предоставянето на достъп на земеделските стопани до новаторски технологии и продукти ще допренесе за подобряване на икономическите резултати и конкурентоспособността на земеделски стопанства, и улесняване на преструктурирането и модернизирането на стопанствата, особено с оглед на увеличаването на пазарното участие и ориентация и на разнообразяването в селското стопанство. С възстановяването, опазването и укрепването на екосистемите, свързани със селското стопанство и управлението на водите, включително управлението на торовете и пестицидите се постига баланс в използването на ресурсите, така че да може да се използват без да навредят на компонентите на околната следа. Насърчаването на тези процеси, чрез които се придобиват знания и умения, повишават качеството на живот и допринасят за устойчиво развитие. В демонстрационната дейност „Усъвършенстване уменията на земеделските производители при резитбата и формиране на лоза” са включени теми, свързани с изменението на климата и негативните ефекти върху околната среда, възстановяването, опазването и укрепването на екосистемите. Дейностите по изпълнението на заложените в демонстрацията теми, ще бъдат проведени в Опитното лозе на Института, където нагледно ще бъдат представени методите за провеждането на демонстрационните дейности, правила при резитба, резитба за поддържане и формиране на средностъблен Гийо. 18 180.00 0.00
Иновативни елементи от растително-защитните технологии при бобови култури: Устойчивото екологично земеделие е тенденция на модернизиране, която се налага все повече в земеделското производство и изисква комплексен анализ на процесите на взаимодействие между факторите на околната среда, земеделските култури и антропогенната дейност. На тази база се разкриват нови механизми за управление и изграждане на модели за прогнозиране на преструктурирането, конкурентноспособността и реалната устойчивост на земеделските стопанства. Продуктите за растителна защита (ПРЗ) са пестициди, които земеделските стопанства използват за защита на посевите срещу плевели, болести и неприятели. В ЕС продажбите на активни вещества, използвани в ПРЗ, надвишават 350 000 тона годишно. ПРЗ могат да се отразят на качеството на водите и почвите, биологичното разнообразие и екосистемите и могат да се натрупат под формата на остатъчни вещества в храните. От 1991 г. насам, ЕС създаде законодателна рамка за насърчаване на устойчивата употреба на ПРЗ и намаляване на риска, който пораждат за човешкото здраве и околната среда. Комисията на ЕС одобрява активните вещества, които могат да се използват в държавите членки и проверява дали те прилагат съответното законодателство. Също така тя насърчава и интегрираното управление на вредителите, за да поощри използването на превантивни, естествени или други нехимически методи за контрол, преди да се прибегне към ПРЗ. Общата селскостопанска политика може да спомогне за преминаването към устойчива употреба на ПРЗ, например чрез задължително използване на системи за съвети в селското стопанство и предоставяне на финансова подкрепа за мерки, като биологично земеделие и схеми, насочени към опазване на околната среда и повишаване на конкурентноспособността. Предоставянето на достъп на земеделските стопани до новаторски технологии и продукти с по-нисък риск може да им помогне при прилагането на интегрирано управление на вредителите. През 2009 г. Европейският съюз създаде категорията „нискорискови продукти за растителна защита“, но към днешна дата много малко от тях са предоставени на разположение за употреба. Включените теми в демонстрационната дейност са изцяло ориентирани към подобряване на: жизнеспособността на стопанствата и конкурентоспособността на всички видове земеделие във всички региони; насърчаване на новаторски селскостопански технологии; икономическите резултати на всички земеделски стопанства и улесняване на преструктурирането и модернизирането на стопанствата, с оглед подобряване на земеделските практики и получаване на чиста и здравословна храна. С възстановяването, опазването и укрепването на екосистемите, свързани със селското стопанство и управлението на водите, включително управлението на торовете и пестицидите се постига баланс в използването на ресурсите, така че да може да се използват без да навредят на компонентите на околната следа. Насърчаването на тези процеси, чрез които се придобиват знания и умения, повишават качеството на живот и допринасят за устойчиво развитие. В демонстрационната дейност „Иновативни елементи от растително-защитните технологии при бобови култури” са включени теми с преодоляването на негативните ефекти на химическите продукти за растителна защита върху околната среда, възстановяването, опазването и укрепването на екосистемите. Дейностите по изпълнението на заложените в демонстрацията теми, ще бъдат проведени в опитното поле и лабораторния комплекс на Института, където нагледно ще бъдат представени методите за провеждането на демонстрационните дейности. 18 180.00 0.00
Демонстрация на утвърдени в практиката сортове пшеница в агроекологичните условия на стопанската 2022-2023 година: Непрекъснатите промени в агроклиматичните условия на различните райони, промените в околната среда и получаването на по-високи добиви от селскостопанските култури, са основните причини за създаването на нови в селекционно отношение сортове. Целта е получаването на по-високи добиви и по-добри качества на продукцията. Демонстрация на Екологичен сортов опит с цел установяване приспособимостта на сортовете пшеница към агроклиматичните условия на околната среда e да доведе до подобряване на икономическите резултати на земеделските стопанства и улесняване на преструктурирането и модернизирането им, особено с оглед на разнообразяването в селското стопанство (2А). Приспособимостта на сортовете пшеница ще доведе и до повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство, чрез отбиране и използване на сортове изискващи по-малко потребление на вода и устойчиви на засушаване (5А). 18 180.00 0.00
Биологично и фенологично развитие на зърнено-житни и зърнено-бобови култури в зависимост от различните варианти на торене: Проблемът с актуализирането на технологиите в земеделието, в частност в полевъдството е актуален и обществено значим. Алтернативните технологични решения, удовлетворяващи критериите за ефективност, а именно увеличаване на продуктивността, намаляване на вложенията, рационално използване на ресурсите, запазване и повишаване на почвеното плодородие, са предпоставка за успешна стопанска дейност. Производството на зърно от зърнено-житни и зърнено-бобови култури остава основно и най-значимото за селското стопанство и животновъдството. Ето защо величината на получените добиви е показател за агротехническата и стопанско-икономическата ефективност Включените теми в демонстрационната дейност са изцяло ориентирани към подобряване на: жизнеспособността на стопанствата и конкурентоспособността на всички видове земеделие във всички региони и улесняване на преструктурирането и модернизирането на стопанствата, с оглед получаване на чиста и здравословна храна. С възстановяването, опазването и укрепването на екосистемите, свързани със селското стопанство и управлението на водите, включително управлението на торовете се постига баланс в използването на ресурсите, така че да може да се използват без да навредят на компонентите на околната следа. Дейностите по изпълнението на заложените в демонстрацията теми, ще бъдат проведени в опитното поле и лабораторния комплекс на Института, където нагледно ще бъдат представени методите за провеждането на демонстрационните дейности. 18 180.00 0.00
Демонстрация на нови и утвърдени в практиката високопродуктивни и устойчиви на екологичен стрес сортове люцерна и сорго: Продоволствената сигурност в световен мащаб е изправена пред заплахи от изменението на климата и повод за безпокойство, особено в географски региони, където селското стопанство е силно зависимо от валежите. Глобалните промени в климата и задоволяване на нуждите на населението и животните от храна, при намаляващата наличността на природни ресурси, представляват сериозно предизвикателство за селското стопанство. Напоследък се наблюдава безпрецедентно търсене на протеинови храни и се очаква то да нараства все повече. Фуражните бобови растения са важен източник на протеин и имат потенциал да осигурят устойчиво развитие на земеделието и решаване на продоволствения проблем и протеиновата сигурност. Люцерната се е утвърдила като най-важната многогодишна фуражна бобова култура в световен мащаб и е широко известна като „кралицата на фуражите“ поради редица важни характеристики: висока продуктивност на биомаса, висока хранителна стойност на фуража (протеини, енергия, витамини и минерали), широка адаптация към различни среди. Способността на люцерната да фиксира атмосферния азот и да обогатява почвеното плодородие чрез дълбоко достигащата коренова система, бързото разграждане на кореновата биомаса и натрупването ѝ в почвата, подобряват нейната позицията на отлична основа за устойчиви земеделски системи. Отглеждането на люцерна при променящите се климатични условия разкрива необходимостта от създаване и внедряване в практиката на сортове, които могат да се адаптират към отрицателните ефекти от изменението на климата (устойчивост на абиотичен и биотичен стрес), осигурявайки високи, стабилни добиви, и качествена продукция в продължение на няколко години. Екстремните климатични условия повлияват не само продуктивността на полските култури, но също и качеството на полученото зърно. Това налага внедряването в практиката на нови, сухоустойчиви видове и сортове продоволствени и фуражни култури. Един от тези видове е соргото, което е култура, подходяща за отглеждане както при по-слабозапасени почви, така и при липса на напояване. При оптимални условия, добивите на соргото се доближават до тези на царевицата. В същото време при липса на вода добивът от царевицата спада – особено при голяма суша, докато соргото запазва зелената си маса и способността си да произвежда добре озърнена метлица със здрави, добре изхранени зърна. Соргото притежава много по-дълбоки корени, което позволява на растението достъп до влагата и необходимите хранителни елементи, до които корените на царевицата не могат да достигат. По-мощната коренова система на соргото е и причината растението да е много ефективно – нуждае се от по-малко торене, не изисква специални препарати за защита, а семена му са по-евтини. Восъчният налеп, ксерофитният строеж и слабата транспирация на листата, способността на мощно развитата коренова система да извлича максимално наличната влага и да възстановява метаболизма си след продължителна липса на влага, са в основата на адаптивния потенциал на соргото при продължително засушаване. Това прави културата подходяща за отглеждане в много сухи райони, с добиви, които е невъзможно да се реализират от царевицата при подобни условия. Тази култура дава възможност на земеделските производители да преодолеят предизвикателствата, пред които ги изправят настъпващите климатични промени. 18 180.00 0.00
Повишаване информираността на земеделски производители за перспективни сортове лози, подходящи за екологично лозарство с минимално прилагане на пестициди: Устойчивото екологично земеделие е тенденция на модернизиране, която се налага все повече в земеделското производство и изисква комплексен анализ на процесите на взаимодействие между факторите на околната среда, земеделските култури и антропогенната дейност. На тази база се разкриват нови механизми за управление и изграждане на модели за прогнозиране на преструктурирането, конкурентноспособността и реалната устойчивост на земеделските стопанства. Съвременното екологосъобразно устойчиво земеделие се стреми към достигане на потенциално възможните в даден агроекологичен район добиви с високи биологични стойности на реколтата, чрез подходяща агротехника, гарантираща получаването на най-добри икономически резултати при пазарни условия, с едновременно запазване и повишаване на почвеното плодородие и опазване на природната среда. Екологичният ефект при прилагането на този вид земеделие се изразява в максимално запазване на околната среда и в поддържане на естествения баланс в природата. Един от основните принципи на биологичното производство в областта на лозарството е ограничаване използването на пестициди, опазване на лозята и гроздовата реколта от вредители чрез профилактични мерки, селекция на сортове с повишена устойчивост към гъбни болести, почвени нематоди –преносители на лозови вирози и филоксера Основен елемент от технологията на екологичното лозарство е изборът на подходящи сортове, които да са устойчиви на болести и неприятели, адаптирани към местните условия, имат висок потенциал и повишена устойчивост на стресовите фактори. Съобразявайки се с изискванията на европейските и световните потребители за високи стандарти и постоянство в качеството, безопасност и здравословен ефект на храните и засиления интерес към биологичното производство в ИЗС „Образцов чифлик” са създадени и внедрени в практиката редица десертни и винени сортове лози. Земеделските производители ще бъдат запознати агротехниката на тези сортове. Предоставянето на достъп на земеделските стопани до новаторски технологии и продукти ще допренесе за подобряване на икономическите резултати и конкурентоспособността на земеделски стопанства, и улесняване на преструктурирането и модернизирането на стопанствата, особено с оглед на увеличаването на пазарното участие и ориентация и на разнообразяването в селското стопанство С възстановяването, опазването и укрепването на екосистемите, свързани със селското стопанство и управлението на водите, включително управлението на торовете и пестицидите се постига баланс в използването на ресурсите, така че да може да се използват без да навредят на компонентите на околната следа. Насърчаването на тези процеси, чрез които се придобиват знания и умения, повишават качеството на живот и допринасят за устойчиво развитие. В демонстрационните дейности „Усъвършенстване уменията на земеделските производители при резитбата и формиране на лоза” и “Повишаване информираността на земеделски производители за перспективни сортове лози, подходящи за екологично лозарство с минимално прилагане на пестициди” са включени теми, свързани с изменението на климата и негативните ефекти върху околната среда, възстановяването, опазването и укрепването на екосистемите. Дейностите по изпълнението на заложените в демонстрацията теми, ще бъдат проведени в Опитното лозе и лаборатория по Лозарство на Института, където нагледно ще бъдат представени методите за провеждането на демонстрационните дейности. 18 180.00 0.00
Демонстрация на утвърдени в практиката сортове пшеница в агроекологичните условия на стопанската 2024-2025 година: Главната цел при демонстрацията на сортовете пшеница, в екологичният сортов опит, е да се запознаят земеделските стопани и заетите в техните стопанства с морфологични качества на пшеницата определящи количеството на добива. Така те ще могат да направят избор на пластични сортове пшеница подходящи за устойчиво земеделие, това щe да доведе до подобряване на икономическите резултати на земеделските стопанства и улесняване на преструктурирането и модернизирането им, особено с оглед на разнообразяването в селското стопанство (2А). Ще доведе и до повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство, чрез отбиране и използване на сортове изискващи по малко потребление на вода и устойчиви на засушаване (5А). 18 180.00 0.00
Демонстрация на пермакултурно опитно поле: Пермакултурата е съвкупност от методи за устойчиво производсво на земеделска продукция. Тя се основава на екологични и биологични принципи, като използва повтарящи се природни модели (образци), за да максимизира ползите и да минимизира усилията. Целта ѝ е да създаде устойчиви, продуктивни системи, които задоволяват човешките нужди и хармонично интегрират хората и земята. Взима предвид екологичните процеси на растенията и животните, техните хранителни цикли, климатичните фактори. Нуждите на обитателите от храна, енергия, подслон и инфраструктура се удовлетворяват от изпитани технологии. Елементите в системата се разглеждат заедно с взаимодействията помежду им, като продуктите на един елемент са ресурс за друг. В типична пермакултурна система работата е сведена до минимум, отпадъците са превърнати в ресурси, продуктивността и добивите са увеличени и околната среда е възстановена. Пермакултурните принципи могат да бъдат прилагани във всякаква среда и мащаб – от градски жилищни комплекси до селски къщи, от малки ферми до големи региони. Включените теми в демонстрационната дейност са изцяло ориентирани към подобряване на: жизнеспособността на стопанствата и конкурентоспособността на всички видове земеделие във всички региони; насърчаване на новаторски селскостопански технологии; икономическите резултати на всички земеделски стопанства и улесняване на преструктурирането и модернизирането на стопанствата, с оглед подобряване на земеделските практики и получаване на чиста и здравословна храна. С възстановяването, опазването и укрепването на екосистемите, свързани със селското стопанство и управлението на водите, включително управлението на торовете и пестицидите се постига баланс в използването на ресурсите, така че да може да се използват без да навредят на компонентите на околната следа. Главната цел при демонстрацията на полето със стари и редки видове зърнено-житни и зърнено-бобови култури е да се види растежа и развитието в реални условия на алтернативните видовете култури: еднозърнест лимец, двузърнест лимец, ръж, елда, просо, спелта, черен овес, теф, мохар, камут, амарант, сорго, лупина, бакла, соя, вигна, черна леща, червена леща и зелена леща. Ще бъде обяснена технологията на отглеждане на алтернативните култури и мястото им в сеитбооборота. Ще бъдат сравнени качествените показатели с тези на конвенционалните култури,за да се види ползата от отглеждането им. Ще бъде показана ядлива гора създадена според принципите на устойчивото земеделие. Ефективността и е много висока, тъй-като в един квадратен метър се отглеждат 7 култури подредени по височина. Градина с инсектицидни и фунгицидни растения е участък засаден с растения от които могат да се произвеждат настойки и препарати подходящи за биологичното земеделие. Приготвянето на биопрепарати и листни торове ще бъде обяснено подробно и ще бъдат дадени рецепти за производството им. По този начин разходите за производство намаляват значително, тъй-като сами произвеждаме листни торове и препарати за растителна защита. При алелопатичната зеленчукова градина е ще бъдат показани най-добрите взаимни отглеждания. Алелопатията изучава и описва взаимодействията на растенията, насърчаващи или потискащи развитието си. Ще бъдат обяснени и методите на компостиране на растителните остатъци (анаеробно и аеробно) и връщането им в производството. По този начин се спестяват пари от торене и себестойността на продукцията намалява. Ще бъдат обяснени принципите и ползите от регенеративното земеделие - Ноу Тил технологията - Ноу-тил лозе засадено с микс от различни покривни култури. Това са всички видове култури, които можем лесно да контролираме и знаем, че носят конкретни ползи като това, че покриват почвата, защитават я, и я възстановяват. По този начин не позволяват заплевеляване, запазват почвената влага и намалява температурата на повърхността на почвата. Не възпрепятства пръскане или резитба и се използва за намаляване на почвообработките и най-вече при биологично отглеждане. 30 300.00 0.00
Демонстрация на безпочвени системи на отглеждане: Аквапониката е интеграция на рециркулираща аквакултура и хидропоника в една производствена система. В аквапонното устройство водата от аквариума преминава през филтри, лехи за отглеждане на растения и след това обратно към рибата. Във филтрите са рибните отпадъци отстранени от водата, като първо се използва механичен филтър, който отстранява твърдите отпадъци и след това през биофилтър, който преработва разтворените отпадъци. Биофилтърът осигурява място за бактериите, за да превърнат амоняка, който е токсичен за рибите, в нитрат, който е достъпно хранително вещество за растенията. Този процес се нарича нитрификация. Тъй като водата (съдържаща нитрати и други хранителни вещества) преминава през лехите за отглеждане на растенията, които ги усвояват хранителни вещества и накрая водата се връща пречистена в аквариума. Този процес позволява на риби, растения и бактерии да живеят симбиозно и да работят заедно, за да създадат здравословна среда за растеж, един за друг, при условие, че системата е правилно балансирана. При аквапониката отпадъчните води от аквакултури се отклоняват през растителни легла и не се освобождават в околната среда или да я замърсяват, като в същото време се доставят хранителни вещества за растенията от устойчив, рентабилен и нехимически източник. Аквапониката може да бъде още по-продуктивна и икономически рентабилна, особено когато земята и водата са ограничени. Главната цел при демонстрацията е да бъдат обяснени биологичните компоненти на аквапониката и най-важните 5 елемента в системата:кислород,твърдост на водата, температура, PH и общ азот (амоняк,нитрити и нитрати). Ще бъде разгледана и биологичната алтернатива на хидропониката - Аквапоника, Биопоника и Вермипоника и какви са приликите и разликите между тях. Ще се сравняват и покажат, на обучаваните, коя от 3-те системи е най-ефективна в директното производство. Подробно ще се обяснят и покажат елементите от системата: бактериите в аквапониката, които превръщат нитритите в нитрати; Видовете растенията които са най-подходящи за отглеждане в аквапоника - предимно листни зеленчуци, билки и подправки. Ще се даде информация за всички видове риби и аквакултури, които се използват в аквапониката. В момента най-използвани са: тилапия, сом, шаран, пъстърва, лаврак, но има и различни атернативи, като скариди и раци, който се използват вместо рибите. Ще бъдат показани модели и изграждане на различни видове системи. Техните разновидности са 3 в зависимост от нуждите на фермерите: легла запълнени със субстрат, метода на NFT (nutrient film technique), при който хранителният разтвор се изпомпва от резервоара, тънък слой (филм) от него протича през всеки канал с растения и овлажнява корените и методът на дълбоководните култури, където растенията растат върху студопор, а корените на растенията плуват в хранителения разтвор. Ще бъде обяснено как се управлява целият процес и се отстраняват проблемите и как правилно да се изчисли производствения, съотношенията на компонентите, тъй като при неправилно изчисление растенията гладуват поради липса на азот. Дейностите по изпълнението на заложените в демонстрацията теми, ще бъдат проведени в учебно-опитната оранжерия на ИЗС „Образцов чифлик” – Русе , където нагледно ще бъдат представени методите за провеждането на демонстрационните дейности. 30 300.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.