Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 54 959 дървета
English

Програма: Програма за развитие на селските райони (за мерки по чл. 9б, т.2 от ЗПЗП)

Район за планиране: Всички

Описание

Проектът „Дивите растения като храна“  ще представи ниша на местното кулинарно наследство – „дивите“ храни и ще допринесе както за опознаването, обикването и използването на кулинарното растително биоразнообразие и "диво" кулинарно богатство на територията на община Крушари от нейните жители, така и  за популяризирането на кулинарния туризъм в района на общината и утвърждаването й като разпознаваема и атрактивна туристическа дестинация.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Изследване "Дивите ядливи растения на територията на община Крушари": Идентифициране и описание на биоразнообразието на 60 диви ядливи растения в региона на община Крушари, вариращи от дивия лук до различни диви плодови дървета (растителните монографии ще включват научни и народни названия на растението; семейство и подсемейство; външни белези на растението с цел по-лесно определяне; разпространие и местообитание; застрашени видове) 1 800.00 1 800.00
Снимкова галерия на 60 диви ядливи растения : Заснемане на растенията в природна среда и обработка на снимките. 1 440.00 1 440.00
Художествени илюстрации на 60 диви ядливи растения : Художествени илюстрации на 60 диви ядливи растения, описани в изследването "Диви ядливи растения на Крушари" 2 160.00 2 160.00
Електронни инфографики за идентификация на 60 диви ядливи растения в природата: Инфографиката включва рисунка или снимка на растението, кратко описание на важни визуални характеристики на растението за разпознаване, в какво местообитание може да се открие растението, части от растението които се събират, сезон от годината за събиране. 3 096.00 3 096.00
Полеви хербариуми, за идентификация на дивите ядливи растения в полеви условия : Полевите хербариум (за ученици и възрастни) за идентификация на пролетни, летни и есенни диви ядливи растения в полеви условия. 954.00 954.00
Фейсбук маркетингова стратегия и продукти за популяризирането на дивите ядливи растения: Графичен дизайн и съдържание на 60 Facebook stories за съдържание/полезни качества на 60 диви ядливи растения; Графичен дизайн и съдържание на 60 Facebook поста за съдържание /полезни качества на 60 диви ядливи растения; Графичен дизайн и съдържание на 60 Facebook stories за използването като храна на 60 диви ядливи растения; Графичен дизайн и съдържание на 60 Facebook поста за използването като храна на 60 диви ядливи растения. 5 184.00 5 184.00
Местни „диви“ рецепти: Събиране на местни „диви“ рецепти от местното население, представящи етническата пъстрота на Крушарския край (българи, румънци, татари, цигани, турци, и др.) 1 440.00 1 440.00
Диви ястия, напитки и консервирани храни: Приготвяне на диви ястия, напитки и консервирани храни за снимковото им представяне във виртуалното издание на фестивала "Празника на гърнетата" с тема "Дивите храни на Добруджа" 1 080.00 1 080.00
Снимкова галерия на ястия, напитки и консервирани храни от диви растения: Заснемане на приготвените "диви" ястия и евентуално на техния майстор-готвач. 720.00 720.00
Електронни рецепти за 60 диви храни: Графичен дизайн на изображения и текст на 60 електронни картички на рецепти за диви храни 1 440.00 0.00
Електронни книги с рецепти за дивите храни: Съставяне и дизайн на 10 електронни книги с рецепти за дивите храни: Електронна книга: "Диви" кулинарни подправки Електронна книга: "Диви" чаени рецепти Електронна книга: "Диво" вино, "Дива" бира и "Диви" ликьори Електронна книга: "Диви" сиропи и сокове Електронна книга: "Диви" сладка и пестили Електронна книга: "Диви" ферментирали храни Електронна книга: "Диви" салати Електронна книга: "Диви" супи Електронна книга: "Диви" ястия Електронна книга: "Диви" ядки 3 180.00 4 620.00
Онлайн платформа - виртуално тематично издание на кулинарния добруджански фестивал "Празник на гърнетата": Разработване на онлайн платформа - виртуално тематично издание на кулинарния добруджански фестивал "Празник на гърнетата", с тема "Дивите храни на Добруджа", което включва: - Постоянна виртуална изложба на приготвените диви храни на Добруджа, представени в различни категории салати, супи, разядки, сладка, напитки и др. (изложбата ще включва снимка на ястието; рецепта; описание на "дивата" съставка; представяне на добруджанския кулинар, приготвил ястието) - Дигитална оценка на ястията от кулинарни критици, които ще оценят всяка гозба по различни критерии, като външен вид на ястието, уникалност на използваните диви растения от региона, както и етносна представителност на рецептите; -10 дигитални учебни работилници: "Диви кулинарни подправки"; "Дивия чай"; "Диво вино, дива бира, диви ликьори"; "Диви сиропи и сокове"; "Диви сладка и пестили"; "Диви ферментирали храни"; "Диви салати"; "Диви супи"; "Диви ястия"; "Диви ядки" 6 804.00 6 804.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.