Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 54 743 дървета
English

Програма: Програма за развитие на селските райони (за мерки по чл. 9б, т.2 от ЗПЗП)

Район за планиране: Всички

Описание

Производството на вино е извършвано от човечеството от хиляди години. Освен грозде, втората най-важна съставка е маята. Дрожди, които включват в ферментацията са основно обозначени като Saccharomyces и non-Saccharomyces видове. Дискриминацията и количественото определяне на тези видове дрожди играят решаваща роля в производството на вино по отношение на качеството, вкуса и други. С реализиране на Проекта, ще се произведат типични регионални вина, с по - голяма добавена стойност, качество и изразени характеристики на сорта. Те ще достигнат до пазара, а крайният потребител ще получи продукт със запазена специфика и автентичност. 
Това ще се постигне, чрез селекция на течна култура дрожди, от собствени за винопроизводителите лозови масиви - иновативен подход, чрез който ще бъде подсигурен чист ферментационен процес, при минимални рискове от спонтанна ферментация, като в същото време ще се запази уникалността на използвания сорт грозде. Ще бъдат произведени нов тип регионални вина с по – добри органолептични характеристики. Към момента, постигането на такъв резултат във винарския бранш е невъзможен, поради факта, че за провеждане на алкохолната ферментация при производството на вино в България, масово се използват сухи дрожди, като всички предлагани на пазара са внос. Поради това, вината произведени от различни гроздя и региони, но с такива дрожди, имат сходни характеристики и не се отличават със специфичност. Селектираните по Проекта дрожди ще бъдат размножавани, поддържани и използвани във винопроизводството и след края на Проекта.
От резултатите на проекта, ползите ще са за крайния потребител, който ще получи качествен автентичен продукт, за винопроизводителите, които ще предложат различен и конкурентен продукт, за земеделските производители, които ще реализират продукцията си в по – голям обем, УХТ - гр. Пловдив, който съвместно с участниците от оперативната група, ще доразвие постигнатите научни резултати и за студентите, обучаващи се там.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Подбор на сорт, района и масивите за изолация: Лозовите масиви, независимо че може да са ситуирани на едно място, съдържат на територията си различни почвено-климатични елементи, които пряко влиаят върху качествата на полученото грозде. Дейността е насочена към подбор на масиви на гроздопроизводителите – по минимум 4 микропарцела, където сортовете проявяват в максимална степен сортовата си характеристика. Подбор на сортове за винификация. Избор на микрорайон с оглед типичност и състав на вината от предходни реколти. Всеки сорт се отличава с различни характеристики по отношение на аромати, вкус, потециал като захарно, киселинно и фенолно съдържание, съдържание на антоциани. Освен това различните сортове имат различни периоди на зреене, възможности за натоварване по отношение родовитост. Всички тези характеристики в съчетание с методите на отглеждане, определят получаването както различни видове вина, предлагащи се на пазара, така и на виноматериали с изходни характеристики подходящи за дообработка в различни крайни продукти. 15 407.42 0.00
Поддържане и обработване на избраните масиви в подходящо санитарно състояние: Провеждане/изпълнение на агротехнически мероприятия за производство на грозде с подходящи физико-химични характеристики, в съответствие с разработените технологични карти.В рамките на дейността, в съответствие с разработените технологични карти, производителят на грозде ще осигурят максимални условия и ще извършат необходимите агротехнически мероприятия за производство на необходимата суровина (грозде) за получаване на виноматериали. Агротехническите мероприятия ще се извършват през целия вегетативен цикъл на лозовото насаждение. По време на вегетацията, в зависимост от спецификата на годината, агротехническите мероприятия ще се провеждат по начин, целящ получаването на необходимите резултати. 30 169.27 0.00
Поддържане и обработване на избраните масиви в подходящо санитарно състояние: Провеждане/изпълнение на агротехнически мероприятия за производство на грозде с подходящи физико-химични характеристики, в съответствие с разработените технологични карти.В рамките на дейността, в съответствие с разработените технологични карти, производителят на грозде ще осигурят максимални условия и ще извършат необходимите агротехнически мероприятия за производство на необходимата суровина (грозде) за получаване на виноматериали. Агротехническите мероприятия ще се извършват през целия вегетативен цикъл на лозовото насаждение. По време на вегетацията, в зависимост от спецификата на годината, агротехническите мероприятия ще се провеждат по начин, целящ получаването на необходимите резултати. 30 169.27 0.00
Поддържане и обработване на избраните масиви в подходящо санитарно състояние: Провеждане/изпълнение на агротехнически мероприятия за производство на грозде с подходящи физико-химични характеристики, в съответствие с разработените технологични карти.В рамките на дейността, в съответствие с разработените технологични карти, производителят на грозде ще осигурят максимални условия и ще извършат необходимите агротехнически мероприятия за производство на необходимата суровина (грозде) за получаване на виноматериали.. Агротехническите мероприятия ще се извършват през целия вегетативен цикъл на лозовото насаждение. По време на вегетацията, в зависимост от спецификата на годината, агротехническите мероприятия ще се провеждат по начин, целящ получаването на необходимите резултати. 30 169.27 0.00
Извършване на мониторинг на лозовите масиви: Мониторингът интегрира процеси по събиране на данни, даващи представа за здравето на растителните култури. Чрез серия от посещения на място по определена методология ще се събират прецизна информация от изследваните масиви, като по този начин ще има моментален анализ и картина на евентуални проблемни зони, катоще се определи спецификата на растителната култура. През целия сезон на вегетация този тип мониториг ще погоне на професионалистите от оперативната група. Имайки достъп до тази информация и получените в последствие данни за индекса на растителност, лозарите могат да вземат навременни и информирани решения относно обработката на лозовите масиви. 64 178.58 0.00
Анализи, извършени на етап грозде 8 проби в хода на зреене: Въпреки общите характеристики на даден регион, всяка година климатичните условия са различни. Това означава и стриктен контрол върху вегетацията на лозовото насаждение и на гроздето, за да може да се установи правилния момент, в който то е в оптимални фенолна и технологична зрялост, при която то трябва да се набере. По времена вегетационния си период, лозовото насаждение претърпява редица промени. Гроздето натрупва захари,феноли и ароматични вещества. В същото време киселинноста намалява, цвета на ципите се променя. Всички тези промени от една страна се дължат на фенотипа на отделния сорт лоза, но също така и на различията в тероара, както и особеностите на климатичните условия през отделните години. Проследяването на всички тези показатели е от изключително значение за контролиране процесите на контролирано зреене. За това проследяване се извършват редица анализи, основните от които са определяне съдържание на захари и съотношение глюкоза/фруктоза, титруеми киселини, съдържание на ябълчена и винена киселина), pH, фенолна запасеност (антоциани, общи фенолни съединения, флавоноидни и нефлавоноидни фенолни съединения, съдържание на лесно усвоим за дрождите азот, съдържание на танини. На тяхна база могат да бъдат предприети промени в технологията на отглеждане с цел получава на изходни суровини с нужните характеристики за получаване на виноматериали. 8 755.10 0.00
Провеждане на спонтанна алкохолна ферментация в лабораторни условия и определяне на динамиката й по рефрактометричен метод: След получаване на подходяща суровина от определените микропарцели, гроздето следва да се винифицира по строго определена технологична схема с цел получаване виноматериали, подходящи за селекция на щамове от диви дрожди. Всяка една партида грозде ще се винифицира в отделен съд и ще претърпи енологични манипулации, като подхранване и контрол на температура, за да се получи краен продукт вино, който е в напълно завършена ферментация и с подходящи физико-химични и органолептични характеристики 6 418.50 0.00
Анализ на поучените спонтанно ферментирали винa: След приключване на ферментационните процеси и получаване на опитните партиди виноматериали се определя техния органолептичен и физико-химичен профил. Това се прави с цел от една страна да се провери и определи дали получените партиди имат необходимите качества за да се получи подходящ краен продукт и от друга да се види дали няма развитие на нежелани вкусове и аромати. 2 139.50 0.00
Изолиране на щамове дрожди: Всеки ден, чрез рефрактометрично измерване плътността на ферментиращите проби се проследява динамиката на процеса. Ежедневно се водят записи за проените в относителната плътност и температура на ферментация. От пробите с видимо нормален ход и призначи на алкохолна ферментация, както и последователност в данните от измерената относителна плътност, при натрупано алкохолно съдържание в пробите 5-6 о. % се взема проба ферментираща среда, която се разрежда и при стерилни условия се извършва посявка върху твърда хранителна среда 2 139.50 0.00
Идентификация на изолираните щамове: Съхранените щамове се презасяват в стерилна течна хранителна среда и се инкубират в термостат. Проследява се динамиката на ферментационния процес, посредством ежедневно рефрактометрично измерване на относителната плътност. Процеса се следи до пълна ферментация на захарите. Извършва се посявка и върху твърда хранителна среда. Описва се форма, големина, цвят и особености на получените колонии. От всеки изолиран щам се извършва стерилна посявка в предварително подготвена хранителна среда, съдържаща определено количество и съотношение на въглеродни източници (захари). След развитие на културите, чрез хартиена хроматография се установява асимилираните и остатъчни (неусвоени) захари. Тест за усвояване на въглеродни източници се извършва и чрез експресни микробиологични китове. Освен характеристика динамиката на развитие се определя и способността на изследваните дрожди да образуват спори с или без предварително копулиране, чрез посевки върху специфични хранителни среди. Извършва се микроскопиране и описание за всеки от изолираните щамове. Определя се формата и големината на клетките, начина на вегетативно размножаване, разположението им в средата, чрез микроскопиране на нативни и оцветени разтвори. 6 418.50 0.00
Селекция на изолираните и проучени дрождени щамове: Проучва се размножителна способност , чрез оределяне динамиката на натрупване на биомаса. Съхранените щамове се презасяват в стерилна течна хранителна среда и се инкубират. Проследява се динамиката на ферментационния процес, посредством ежедневно рефрактометрично измерване на относителната плътност. Процеса се следи до пълна ферментация на захарите. Чрез микробиологична камера за броене, се проследява количеството натрупана биомаса. Опита се провежда и при по-високо изходно захарно съдържание. На база динамика на ферментационния процес, както и способността на изолираните щамове да провеждат пълна алкохолна ферментация и при високо изходно съдържание на захари в мъстта, се извършва подбор като се „отсяват“ 30 броя. Подбраните щамове се презасяват в стерилни условия и се съхраняват при ниска температура. Селектираните щамове се презасяват в стерилен гроздов сок в по-голям обем във ферментационни бутилки. При стерилни условия на всяка бутилка се поставя ферментационен затвор. Бутилките се инкубират като всеки ден в определен час на анлитична везна бутилките се теглят и на база разликите в теглата на две последователни измервания се определя количеството отделен въглероден диоксид. Данните се записват и се постоява диаграма на динамиката на ферментационния процес. Освен динамиката на ферментационния процес, след края на ферментацията, в изферментиралия гроздов сок , чрез експресни ензимни етоди и автоматизирана лабораторна система се определя съдържанието на етанол, захари, оцетна киселина, глицерол. Получените данни се обобщават и като втора степен на селекция от изследваните 50 бр. щама се селектират 30, демонстриращи подходяща динамика на процеса, отделяни метаболити, както и степен на превръщане на захарите в етанол. 8 558.01 0.00
Селекция на изолираните и проучени дрождени щамове: Проучва се размножителна способност , чрез оределяне динамиката на натрупване на биомаса. Съхранените щамове се презасяват в стерилна течна хранителна среда и се инкубират. Проследява се динамиката на ферментационния процес, посредством ежедневно рефрактометрично измерване на относителната плътност. Процеса се следи до пълна ферментация на захарите. Чрез микробиологична камера за броене, се проследява количеството натрупана биомаса. Опита се провежда и при по-високо изходно захарно съдържание. На база динамика на ферментационния процес, както и способността на изолираните щамове да провеждат пълна алкохолна ферментация и при високо изходно съдържание на захари в мъстта, се извършва подбор като се „отсяват“ 30 броя. Подбраните щамове се презасяват в стерилни условия и се съхраняват при ниска температура. Селектираните щамове се презасяват в стерилен гроздов сок в по-голям обем във ферментационни бутилки. При стерилни условия на всяка бутилка се поставя ферментационен затвор. Бутилките се инкубират като всеки ден в определен час на анлитична везна бутилките се теглят и на база разликите в теглата на две последователни измервания се определя количеството отделен въглероден диоксид. Данните се записват и се постоява диаграма на динамиката на ферментационния процес. Освен динамиката на ферментационния процес, след края на ферментацията, в изферментиралия гроздов сок , чрез експресни ензимни етоди и автоматизирана лабораторна система се определя съдържанието на етанол, захари, оцетна киселина, глицерол. Получените данни се обобщават и като втора степен на селекция от изследваните 50 бр. щама се селектират 30, демонстриращи подходяща динамика на процеса, отделяни метаболити, както и степен на превръщане на захарите в етанол. 8 558.01 0.00
Анализиране на изолираните щамове дрожди: По време на селектирането на щамове дрожди се определя тяхната способност да ферментират, да асимилират въглеродни източници, да усвояват азотни източници, да продуцират различни съединения указващи последващо влияние върху ароматните и вкусови качества на готовия продукт. Анализирането на тези съединения е от изключителна важност за финално определяне на търсените щамове дрожди. Поради това, че в много кратък период от време в рамките на 9 дни, трябва да бъдат анализирани около 30 броя щамове дрожди и голям брой параметри за всеки един от тях, е нужна лаборатория с необхдимия капацитет. Такава лаборатория ще има възможност да извършва анализи, които са с висока точност и могат да покрият нуждите на настоящото изследване. Липсата на подобна апаратура в членовете на оперативната група налага използването на външна услуга. 0.00 0.00
Проучване ферментационната активност и метаболизма на селектираните 4 щама в полупромишлени условия: На база данните от дейност 1 се селектира микромасив, откъдето се подбира грозде за експеримента. Необходими са около 30 кг за всеки един вариант. Гроздето се събира ръчно в каси от 10 кг в момент на физиологична зрялост. Принципът на събиране на пробите и запълване на една каса е бране в хоризонтален ред (в една каса да попада грозде от сходни части – ниска, средна или връхна част, на съседни лози). При подготовка на опитните варианти, се оформят толкова проби, колкото и селектираните на етап 4.2. щама. Подбират се подходящи пластмасови контейнери, които да събират необходимото количество грозде за всеки вариант. Гроздето от всяка каса се разпределя равномерно по пластмасовите контейнери. Следва ронкане и смачкване и всяка проба гроздова каша се посява с предварително подготвените на етап селекция щама. При контролирана температрура се винифицира гроздовата каша от всяка проба. За всички се избира единтичен режим на смесване на твърдите части с виното. Температура на ферментация и относителна плътност се записват два пъти в деня за всеки от вариантите. След пълно протичане на алкохолната ферментация, виното от всеки вариант се отделя и се разделя на две части в пълни пластмасови контейнери. Единия подвариант се посява с млечнокисели бактерии, а другия се оставя за спонтанно протичане на процеса. След приключване на биологичните процеси, всеки подвариант се отделя от утайките, досулфитира и съхранява при 8-10 °С до анализиране. Виното от всеки вариант и подвариант се подлага на физикохимични, ензимни и GC-MS анализи. Всички варианти се подлагат и на органолептичен анлиз като се оценяват анонимно. Освен оценка по 100 бална система, включително по отделните направления, всеки вариант се оценява и по разработена дискриптивна скала. Вариантите се ранжират на база предпочитание, както и припокриване критерии за типичност на използвания сорт грозде. Обобщаването на извършените аналитични и органолептични анализи ще селектира 4 щама 8 558.00 0.00
Проучване ферментационната активност и метаболизма на селектираните 4 щама в полупромишлени условия: На база данните от дейност 1 се селектира микромасив, откъдето се подбира грозде за експеримента. Необходими са около 30 кг за всеки един вариант. Гроздето се събира ръчно в каси от 10 кг в момент на физиологична зрялост. Принципът на събиране на пробите и запълване на една каса е бране в хоризонтален ред (в една каса да попада грозде от сходни части – ниска, средна или връхна част, на съседни лози). При подготовка на опитните варианти, се оформят толкова проби, колкото и селектираните на етап 4.2. щама. Подбират се подходящи пластмасови контейнери, които да събират необходимото количество грозде за всеки вариант. Гроздето от всяка каса се разпределя равномерно по пластмасовите контейнери. Следва ронкане и смачкване и всяка проба гроздова каша се посява с предварително подготвените на етап селекция щама. При контролирана температрура се винифицира гроздовата каша от всяка проба. За всички се избира единтичен режим на смесване на твърдите части с виното. Температура на ферментация и относителна плътност се записват два пъти в деня за всеки от вариантите. След пълно протичане на алкохолната ферментация, виното от всеки вариант се отделя и се разделя на две части в пълни пластмасови контейнери. Единия подвариант се посява с млечнокисели бактерии, а другия се оставя за спонтанно протичане на процеса. След приключване на биологичните процеси, всеки подвариант се отделя от утайките, досулфитира и съхранява при 8-10 °С до анализиране. Виното от всеки вариант и подвариант се подлага на физикохимични, ензимни и GC-MS анализи. Всички варианти се подлагат и на органолептичен анлиз като се оценяват анонимно. Освен оценка по 100 бална система, включително по отделните направления, всеки вариант се оценява и по разработена дискриптивна скала. Вариантите се ранжират на база предпочитание, както и припокриване критерии за типичност на използвания сорт грозде. Обобщаването на извършените аналитични и органолептични анализи ще селектира 4 щама. 8 558.00 0.00
Производство на вино със селектираните щамове дрожди от местни сортове, в промишлени услови: След получаване на подходяща суровина от определените микропарцели, гроздето следва да се винифицира по строго определена технологична схема с цел получаване краен иновативен продукт вино произведено, чрез винефикация с местен щам дрожди. Всяка една партида грозде ще се винифицира в отделен съд и ще претърпи енологични манипулации като бистрене и стабилизации, за да се получи краен продукт – вино, което е със високо качество от гледна точка на ароматно вкусовите качества 4 031.83 0.00
Популяризиране на резултатите от иновативния проект: Дейността по промотиране на проектното предложение ще се изпълнява от изцяло от екипа на Сдружение "Национална Винарска Асоциация", която ще включва организиране и провеждане на откриваща и закриваща пресконференции. Пресконференциите ще бъдат организирани в град Велико Търново за минимум 20 души, като за присъстващите представители на медиите и целевата група ще да бъдат осигурени: покани, присъствен списък, мултимедия, презентация, материали за писане, печатни информационни материали, кафепауза, кетъринг. Провеждането на пресконференциите ще бъде анонсирано по подходящ начин чрез разпространение на прессъобщение в местните медии, на информационния сайт на проекта, както и в социалните мрежи /facebook/. След приключване на откриващата пресконференция, ще бъдат изготвени прессъобщения, в които ще се опишат дейностите по проекта, бюджета и подробна информация за оперативната група. На закриващата пресконференция ще се обявят резултатите по проекта и ще се предоставят прессъобщение на представителите на медиите за да бъдат обявени, в които резюмирано ще бъде представена информация за проекта. На закриващата пресконференция всички участници ще имат възможността да опитат/дегустират иновативните продукти, като за целта ще бъдат подготвени въпросници в които да се отразят мнения и препоръки. За целите на проекта ще се изработи и Интернет страница, която ще предоставя пълна информация за оперативната група, екипа на проекта, дейностите и постигнатите резултати и индикатори. За Интернет страницата ще бъде избран изпълнител който да отговаря за регистрацията на домейн и осигуряване на подходящия хостинг план за сайта; въвеждане на съдържанието (изходната информация се предоставя от възложителя – на български език) на сайта; системната му поддръжка и текущото управление и обновяване на съдържанието за периода от изработката на уебсайта до приключването на проекта.. В рамките на изпълнение на проекта за публикуване в местни медии ще бъдат подготвени общо 10 бр. публикации /5 броя за откриващата и 5 броя за закриващата пресконференция/, съдържащи информация за дейностите по проекта, както и за неговия напредък, постигнатите резултати и индикатори. Ще бъдат изработени печатни промоционални материали – брошури, папки, тефтери, химикалки, флаш – памет и др. от допустимите материали, съгласно Единния наръчник на бенефициента за прилагане на правилата за информация и комуникация 2014-2020 г. За целите на проектното предложение ще се изработи и ръководство за създаване на иновативните продукти, което ще е интерактивно, като за целта ще бъде качено на интернет страницата. Ръководството ще бъде представено на заключителната пресконференция. 19 260.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.