Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 54 959 дървета
English

Програма: Програма за развитие на селските райони (за мерки по чл. 9б, т.2 от ЗПЗП)

Район за планиране: Всички

Описание

Поради трудности и проблеми на производители в сферата на отглеждането на пъдпъдъци за яйца, свързани с икономическите предизвикателства, спецификите на процесите и трудностите по реализация на готовата продукция поради сезонността на търсенето, в това число и генерирането на голямо количество брак от нереализирана продукция е създадено партньорство между ИНСТИТУТ ПО КРИОБИОЛОГИЯ И ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ и ГРИЙН ЛИВИНГ ФАРМ. Създаденото партньорство има за цел да създаде методика за разрешаването на проблемите и създаването на трайни практики за партньорство между производители и научни организации за съвместни проучвания, внедряване на иновативни продукти, подобряване на конкурентоспособността и търсене на решения за възникнали трудности.
Планираните дейности в проекта са свързани с разработването на иновативна методология за създаването на нов продукт, чрез който производителите на пъдпъдъчи яйца ще могат да разширят приложението на продуктите, да подобрят качеството, да увеличат годността и да подобрят производителността си, респективно и конкурентоспособността си. Ще бъде разработена методика за използването на вакуум-сублимационното сушене /лиофилизация/ и последващи лабораторни тестове и анализи за качествените промени при прилагането им върху яйца от пъдпъдък за създаването на суровина за фармацевтичната, козметичната и хранително - вкусовата промишленост.
Чрез процеса на лиофилизация ще се получи продукт, които има по-голяма годност и в същото време ще е запазил голям част от полезните свойства на яйцата.
Потребителите, запознати с ползите от консумацията на пъдпъдъчи яйца, ги използват предимно като съпътстващ хранителен режим при лечението на някои заболявания поради многобройните активни вещества, които влияят благоприятно, но от друга страна пресните яйца не могат да се съхраняват дълго време, а голяма част от протеините се разграждат до 48 часа след снасяне. Всички тези проблеми могат да бъдат решени с иновативни технологии, методи и процеси.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Осъществяване на сътрудничеството във връзка с изпълнение на иновативен проект: За изпълнение на целите на проекта и създадената оперативна група е предвидено създаването на административно звено за организиране, управление, наблюдение и отчитане на проектното предложение, както и популяризиране на резултатите. В предвиденото административно звено са предвидени следните разходи: Разходи за възнаграждение и осигуровки за сметка на работодател на следните лица и позиции: - Ръководител проект - съставяне на планове за действие, разпределяне на задачите в екипа, контрол върху изпълнението на работата и спазването на планираните интервали от време. Наблюдава и контролира разходите по проекта съгласно предварително одобрения бюджет. Осъществяване на комуникация с различни медии и информационни мрежи за представяне на проекта пред обществеността. Участва в подготвянето на договори с потенциални изпълнители, отчитане на проекта - междинни и финален. - Счетоводител - цялостна счетоводната дейност за целите на проекта и наблюдение върху разходването на бюджета, участие при създаването на междинни/финален отчети по проекта; - Координатор проект - отговаря за ежедневното изпълнение на проекта, като планира и следи работата. Съвместно с ръководителя и екипа на проекта отговаря за осъществяването на целите на проекта. Координира проектните дейности във всички целеви места на проекта, с цел създаване на механизъм за поддържане на регулярен обмен на информация за планиране, изпълнение на дейности, отчетност и т.н.с изпълнителите на проектите по места, както и с екипа на проекта. Участва в междинните и финалното отчитане на проекта и изпълнените дейности. За обезпечаване на дейностите и работния процес на оперативната група, са предвидени следните дейности: - Разходи за наем на офис в гр. София за периода на проекта, в който да оперират лицата - 12 месеца; - Разходи за поддръжка на офис - ток, вода, интернет за период от 12 месеца; - Разходи за закупуване на офис оборудване - 3 бр. лаптопи, 1 бр. мултифункционално копирно устройство за осъществяване дейността на административното звено и целите на проекта, популяризиране и последваща устойчивост на проекта и постигнатите резултати; - Кацеларски материали за период от 12 месеца необходими за обезпечаване дейността на административното звено; - Разходи за 10 еднодневни командировки за екипа за организация и управление на проекта, за целият срок на изпълнение, с цел осъществяване на планиране, координация с партньорите и изпълнение на проектното предложение и заложените цели, дейности. Предвидени са еднодневни командировки тъй като стопанските сгради се намират в с. Златуша, софийска област, където ще бъдат създадени контролните групи от птици. 40 008.00 0.00
Лиофилизация на яйца от пъдпъдък и разработване на нов вид продукт : Пъдпъдъчите яйца са добър източник на хранителни вещества, въпреки че са с по-малки размери от кокошите яйца, хранителната им стойност е три до четири пъти по-голяма. Те са богат източник на биологично активни вещества, антиоксиданти, минерали и витамини. По отношение на минералния състав, пъдпъдъчите яйца покриват значителна част от дневните нужди на хората, особено от фосфор, калий и някои микроелементи (йод, селен). Редовната консумация на пъдпъдъчи яйца помага в борбата с много заболявания и укрепва имунната система. При търсенето на пъдпъдъчи яйца има сезоност, през летните месеци то намлаява и остава много нереализирана продукция, която се бракува. Това обстоятелство е крайно неблагоприятно за земеделските стопани и води до намаляване на приходите, затрудняване на развитието, а много често до фалит и прекратяване на дейността. Този проблем за стопаните, отглеждащи пъдпъдъци за яйца, е в основата на проектното предложение и чрез специфични способи, целим да получим един продукт, който може да се реализира в много направления. Предвижда се направят опити за вакуум-сублимационно сушене (лиофилизация) за получаването на продукт с минимална загуба на полезни вещества поради липсата на термична обработка), но с много по голям срок на годност и приложимост не само за консумация, но и за влагане в други продукти като суровина. Отпадният продукт са единствено черупките от яйцата, които могат да се използват за добавка към фуражите за птиците поради високото съдържание на калций. Ще се увеличат и секторите, в които може да се използва в това число фармация, козметика, хранително вкусова промишленост и др. Така ще се увеличи търсенето, ще се подобри устойчивостта на производителите, ще се намали брака и неизползваните ресурси, довеждайки до възможност за развиване на съвременно селскостопанското производство.роцесът по лиофилизация е познат от години, но за всеки продукт е необходимо да се разработи индивидуална методика за приложение поради различния химичен състав, особено за храни, съдържащи високо количество мазнини, което затруднява процеса. Заради това, този процес е сравнително по-малко прилаган и разработван, освен за специализирани направления и научни цели. Вакуум-сублимационното сушене (лиофилизация) се състои в отделяне на водата от твърдата матрица на продукта при налягане, по-ниско от налягането на тройната точка на водата. Лиофилизацията представлява многофазен процес, включващ: замразяване на биоматериала; предварително изсушаване, когато кристалите на водата сублимират при нагряване в условия на вакуум; и десорбция на остатъчната влага. Процесът се провежда при ниски температури (- 40 ÷ -50 °С) и висок вакуум - 0.20-0.35 mm/Hg. Методът позволява да се запазят структурата, състава и хранителната стойност на различни хранителни продукти. Получените продукти са с фина структура и консистенция, многократно олекотени, със съхранени хранителни, биологично-активни вещества и вкусово-ароматен комплекс и доставят в усвоима форма необходимите за организма хранителни и биологично активни вещества. В някои случаи това е единствената технология, която позволява стабилизиране и дълготрайно съхранение на биологично активни вещества – ензими, протеини, хормони, витамини, антиоксиданти и др. Постигнатото ниско остатъчно влагосъдържание - 2.0 - 5.0%, гарантира продължително съхранение на лиофилизираните продукти при стайна температура. Поставени в подходящи опаковки те се отличават с висока издръжливост и устойчивост на външни въздействащи фактори без добавяне на консерванти. Поради лиофилната си природа продуктите лесно се възстановяват чрез рехидратация до своите изходни физически и органолептични свойства без това да изисква специални условия. Предвидените разходи за дейността са за възнаграждения по допълнителни трудови договори на трима експерти от направление "наука" в едно с осигуровки за сметка на работодател за период от 12 м. на половин работен ден, както и разходи за еднодневни командировки за екипа - 14 броя. 28 380.00 0.00
Дейности за създаване и отглеждане на контролирани групи от птиц : Основните задължения и дейности за успешното реализиране на проекта са свързани с правилното отглеждане на пъдпъдъците и респективно предоставяне на яйца за проби, тестове и анализи. За постигане на целите на проекта е необходимо създаване на контролирани групи от птици, отглеждани със специализиран фураж (за наблюдение на химическите отражения върху структурата яйцата при прилагането на различни витамини и минерали), и чрез които ще бъдат набавяни съответните яйца за разработването на необходимата методология за вакуум-сублимационно сушене. Пъдпъдъците за яйца се отглеждат клетъчно в помещения при температура от 20 градуса и светлинен ден от 17 часа. Храненето на птиците става със специализиран фураж, който се отразява на качеството на яйцата – големина, твърдост, цвят на жълтъка, както и на хранителния им състав, също така влияе и на носливостта. Пример - добавянето на малко количество селен се отразява благоприятно в насищането му в яйцата и по този начин, чрез консумация, се набавя и от хората. Носливостта е приблизително 50 - 60%. Процентът би могъл да бъде и по-малък ако не се поддържат оптимални условия за живот. Яйцата на пъдпъдъците се събират ежедневно и пакетират в сепаратори, като срокът на годност е 30 дни от датата на снасяне, при съхранение от 5 до 18 градуса и влажност на въздуха 75%. За целите на проекта е необходимо яйцата да бъдат отделяни и описвани в съотношение от коя група е придобит и с фуража, с който се е хранила птицата за да могат в рамкие на 48 часа да бъде предавани за съответните тестове и анализи. Партньорът по проекта - Грийн Ливинг Фарм е дългогодишен производител на пъдпъдъчи яйца и инициатор на проекта. За целите на проекта ще предостави селскостопански сгради със съответното оборудване, ще създаде контролни групи от птици и ще подсигури тяхното отглеждане за периода на проекта. Предвидените разходи са за възнаграждение на 2 лица, които ще участват пряко в отглеждането на птиците, събирането на яйцата, съхранение и описване съгласно изискванията на научния екип, ще оказват необходимото им съдействие за изпълнението на необходими тестове, анализи и наблюдения. Лицата ще бъдат назначени на трудов договор за периода на проекта. Предвидени са и разходи за осигуровки за сметка на работодател за съответния период. В проекта е заложено закупуването на фураж за 12 месеца на контролните групи птици или общо 8 тона. В България не е правено официално лабораторно изследване за срока на годност на пъдпъдъчите яйца, като няма и законово изискване за него. Не е изследвано как се променят качествата и хранителните им стойности при правилното им съхранение. Голяма част от потребителите купуват пъдпъдъчите яйца заради полезните им свойства и ги консумират предимно сурови. Това води до риск за здравето им. Консумацията на пъдпъдъчи яйца влияе благоприятно върху метаболизма, костната плътност, спомага за повишаване на имунитета, поддържа кръвната захар, намалява депресията, повишата концетрацията и либидото. Помага при лечението на алергии, астма, анемия. Пъдпъдъчите яйца също така имат високо съдържание на протеина овомукоид, който според много изследвания подтиска алергии и астма. Пресните пъдпъдъчи яйца са богати на мазнини, но повечето от тях са ненаситени и много малко са транс мазнините, които покачват лошият холестерол. Богати са на: -Левцин - важен за фармацефтичната индустрия при борба с анемии и различни болести. -Валин - спомага регулирането на кръвната захар -Лизин - за развитието на костите и усвояването на калций при децата, нужен за производството на антитела, хормони, ензими и за формирането на колаген. - Аланин - елиминира излишните токсини от черния дроб. - Докозахексаеновата киселина - за растежа и развитието на мозъка при децата, положителен ефект при артрит, атеросклероза, инфаркт на миокарда. - Линолова киселина - при лющене на кожата, загуба на коса и бавно зарастване на рани. Витамини Е, А, D, Минерали: - Азот, Желязо, Цинк, Селен 28 440.00 0.00
Дейности по популяризиране на проекта : Целта на настоящата дейност е да създаде устойчивост на постигнатите резултати и тяхното разпространение сред публичността в частност други земеделски стопани и научни организации. Не на последно място и да популяризира ефективното сътрудничество между производители и научни организации за разрешаване на проблеми, внедряване на иновативни решения в реални сектор и разработването на нови продукти. Целева група-резултатите от настоящото проектно предложение, както и неговите цели са насочени към няколко целеви групи: -земеделски стопани - независимо дали са насочени към отглеждането на пъдпъдъци или други яйценосни птици. Разработваната методология имат ефект върху всички видове яйца, а с развитие на сътрудничеството между партньорите, могат да бъдат разработени различни разновидности и технологични карти и за други видове продукти; -научни организации-създаденото сътрудничество е важна стъпка от развитието на икономиката. Възможността да си сътрудничат производствения сектор и научните организации е важен момент в развитието на всяка икономиката. По този начин ще бъдат насърчавани развитието и внедряването на иновации в бизнеса, както и още един стълб при разрешаване на проблемите на всеки производител. Ще създаде предпоставки за развитието на силно конкурентна икономика, развиваща и своята наука; -неправителствени организации и частни компании в сектора на селското стопанство, както местни и регионални организации свързани с обслужване на секторите; -компании от областта на фармацията, козметиката и хранително-вкусовата промишленост. Съдържание на информациията - информационните материали са насочени в две основни насоки - едната е свързана с развитието на проекта, цели, резултати, етапи, както и получената подкрепа от страна на финансиращия орган. По този начин ще можем да прерадем ползите, възможностите и резултатите от разработването на иновативния продукт. От друга страна ще наблегнем над създаденото сътрудничество между научни организации и произодствения сектор, необятните възможности и ползи, до които може да доведе, за да може да се превърне в трайна практика в развитието на нашата икономика. За осъществяване на тези цели са предвидени реализирането на различни способи, чрез повече от 3 различни канала за да може да се достигне до широк кръг от хора, както следва: - Създаване на интернет страница, последваща поддръжка и обновление - на страницата ще се качва информация за развитието на проекта и неговите цели. Чрез поддръжката ще бъдат редовно обновявани постигнатите резултати, новини, събития, снимков материал, сътрудничеството между партньорите и информация за програмата и финансиращият орган. За да може да достигне до по-широка аудитория, ще бъдат създадени и профили в социални мрежи, на които също ще бъде качвана информацията за проекта; - Организиране и провеждане на 1 бр. конференция в гр. София, за най-малко 20 участници. Целта е да се презентират постигнатите резултати до момента, както и да се отговори на възникналите въпроси от страна на участниците. Ще бъдат поканени представители от всички целевеи групи, включително ще се потърси и съдействие от страна на висши училища от областта, които да разпространят и инфорацията до студенти, които да вземат участие; - Създаване и публикуване в регионални медии, включително и в мрежата на ЕПИ на 3 бр. публикации в регионални медии, за разпространение на постигнатите резултати; - Отпечатване на 500 бр. материали под формата на брошура-А4 с цел обобщаване на резултатите и служещи за помощен материал за събитията; - С цел привличане на повече заинтересовани лица, ще се даде възможност за провеждане на срещи, при интерес от представители на целевата група, включително и студенти, за обсъждане на проекта, целите или други теми, свързани с проекта. Освен горепосочените дейности за популяризиране, ще бъде разпространена информация и към контактната мрежа на партньорите по проекта, като по този начин ще достигне и до повече заитересовани лица. 3 054.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.