Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 54 969 дървета
English

Програма: Програма за морско дело и рибарство

Район за планиране: Всички

Описание

Според проучване на Университет по хранителни технологии - Пловдив включването и предлагането на уникални, специфични, местни храни и напитки в продуктите и услугите на сектор "Туризъм" е предпоставка за привличането на около 35 % повече туристи и гости. Създаването на туристически атракции в риболовния туризъм е в основата на проектната идея. Интересите на българските и чуждестранните туристи към рибната кулинария нараства непрекъснато и създаването на кулинарна карта на РТ, с атрактивно презентиране на традиционни и съвременни рецепти и начини за приготовление на рибнои ястия и рибни продукти, повишава качеството и икономическата ефективност на туристическите дейности в малките рибарски общности. 
Специализираният рекламно-информационен справочник /на хартиен носител и в електронен вариант/,  функциониращ на телефоните и таблетите на потребителите ще представи топографията, асортиментната листа и менютата на обектите за риба, рибни продукти и рибна кулинария в населените места на трите общини- Батак, Девин и Доспат.   
Кулинарни работилници за рибна кулинария, провеждани от шеф-готвачи - притежаващи висока екпертиза и професионализъм - ще създават условия за създаване и развитие на търговската и туристическата инфраструктура и в трите общини от РТ. Развитието и обогатяването на местната на местната кулинарна индустрия ще бъдеподкрепяно, през целия мониторингов период, чрез ежегодни презентации на кулинарните умения на местни ресторантьори и готвачи. 
Опазването и развитието на местната кулинария, като културно-исторически продукт, до този момент е било подценявано поради неговия нематериален характер и липсата на системни методи за съхранение и възпроизводство. Създаването на интерактивен дигитален рецептурник и аудио и видео демонстрации, на кулинарните техники за обработка и приготовление на рибни ястия и рибни продукти, ще създаде условия за премственост на гастрономическата култура между поколенията във формата на експресивна кулинарна атракция.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Създаване на рекламно-информационен справочник на обектите предлагащи риба, рибни ястия и рибни продукти на територията на ВЗР- книжно и интерактивно онлайн издания: Справочникът на обектите , предлагащи рибни ястия, риба и рибни продукти, е нова и модерна услуга за населението, туристите и гостите на РТ . Тази услуга може да бъде ползвана от потребителите чрез техните телефони и таблети. Паралелно с това, справочното печатно издание, ще бъде разпространено в туристическите информационни центрове, други културно-информациони институти, фоайета на по-големите хотели и специализирани обекти за риба, рибни продукти и ястия от тях на територията на общините Батак, Девин и Доспат. Тази дейност ще включва четири основни етапа: - Първият етап предвижда събиране и обработка на информация, чрез информационни карти, за минимум 70 обекта, предлагащи риба, рибни ястия и рибни продукти, от населените места и курортните зони от трите общини. Целта е да бъде събрана първоначална емпирична информация с основните характеристики на съответния обект., предлагания рибен асортимент, местоположение и контактна информация. За специализираните заведения, които предлагат рибни ястия, риба и рибни продукти ще бъде събрана информация за тяхното по-подробно описание с текстове, снимки и информация за местонахождението със срийншот върху "Гугъл-карти". На собственици, управители или служители на тези обекти, ще бъде предоставена възможност да разкажат за предлаганите от тях услуги - в текстови, аудио и видео формати. В дейността са включени следните дейности: създаване на теоретичен модел на проучването; разработването на инструментариум-анкетни карти; провеждане на проучването на терен и анализ на получените резултати - Във вторият етап е планирано да бъдат създадени комуникационни профили на всеки един от анкетираните обекти - съответно в печатен и цифров формат. Цифровите профили ще съдържат текстове, снимки, аудио и видео файлове и модул за обозначение на геолокацията върху "Гугъл-карти". - Третият етап включва предпечатна подготовка на книжното тяло и неговото отпечатване в тираж 500 броя. Отпечатаните хартиени справочници ще бъдат предоставени на туристическите информационни центрове в трите общини; в специализираните заведения за рибни ястия, риба и рибни продукти; музеи; а също така и във фоайетата на по-големите хотели. - В четвъртият етап ще бъде изградена електронна контент-мениджмънт система за визуализация на създадените профили на обектите за риба, рибни продукти и рибни ястия. Чрез тази система потребителите, туристите и гостите на РТ ще имат възмож.ност да правят различни търсения- чрез удобен интерфейс и да получават текстова, гласова и зрителна информация- относно възможностите за покупка на риба, рибни продукти и рибни ястия. Потребителите ще разполагат с маршрутизатор за най-близките и удобни маршрути и навигация при търсене и пътуване към тях. Интеактивният онлайн справочник ще бъде хоснат на високоскоростен сървър и ще функционира върху телефоните и таблетите на реални и потенциални клиенти от България и чужбина. Специализираният рекламно-информационен справочник /на хартиен носител и в електронен вариант/, функциониращ на телефоните и таблетите на потребителите ще представи топографията, асортиментната листа и менютата на обектите за риба, рибни продукти и рибна кулинария в населените места на трите общини- Батак, Девин и Доспат. 49 000.00 49 000.00
Създаване на нови туристически атракции за обогатяване и развитие на населените места от общините Батак, Девин и Доспат - кулинарни работилници и дегустации на ястия от риба и рибни продукти: Организиране и провеждане на три кулинарни работилници по 40-50 минути – демонстриращи възможностите на рибната кулинария в всяка една от общините от РТ - Батак, Девин и Доспат. На трите кулинарни работилници ще бъдат представени сезонното разнообразие на рибни продукти, съчетани с модерни техники на изпълнение, креативно съчетание от страна на шеф-готвач и използването на щадящи топлинни обработки. Всичко това ще бъде съчетано с презентиране на ястията пред гостите, което подобрява техните знания за кулинарната култура. Кулинарни работилници за рибна кулинария, провеждани от шеф-готвачи - притежаващи висока екпертиза и професионализъм - ще създават условия за създаване и развитие на търговската и туристическата инфраструктура във всички населени места от РТ. Развитието и обогатяването на местната на местната кулинарна индустрия ще бъдеподкрепяно, през целия мониторингов период, чрез ежегодни презентации на кулинарните умения на местни ресторантьори и готвачи. Интересите на българските и чуждестранните туристи към рибната кулинария нараства непрекъснато и развитието и обогатяването на селищата от РТ с повече туристически атракции и демонстриращи традиционни и съвременни рецепти и начини за приготовление на рибни ястия и рибни продукти, повишава качеството и икономическата ефективност на туристическите дейности в малките рибарски общности. 6 600.00 6 540.00
Създаване на "Интерактивен дигитален рецептурник и онлайн презентации на кулинарни техники за приготовление на риба, рибна продукти и ястия": Опазването и развитието на местната кулинария, като културно-исторически продукт, до този момент е било подценявано поради неговия нематериален характер и липсата на системни методи за съхранение и възпроизводство. Създаването на интерактивен дигитален рецептурник и аудио и видепрезентации, на кулинарните техники за обработка и приготовление на рибни ястия и рибни продукти, ще създаде условия за приемственост на гастрономическата култура между поколенията във формата на експресивна кулинарна атракция. Младите хора и непосветените, до този момент, в рибната кулинария ще придобият знания и опит за непрофесионални изяви в приготовлението на ястия от риба и рибни продукти. Интерактивният рецептурник ще бъде ценно помагало и за въдичарите, които нямат опит в рибното кулинарно майсторство. Специално за тях ще бъдат разработени аудио-записи с кулинарни съвети , относно различните начини за приготовление на риба: печене, пържене, скара, мариноване и т.н. Аудио-записите ще бъдат във формат "mp3", който е удобен за прослушване чрез телефоните в часовете прекарани на брега- в очакване на улова или по време на придвижването през РТ. Разбира се цялата тази интерактивна информационна система ще бъде създадена за удобство на младите хора, въдичарите , туристите и гостите на територията. Всяко едно от представените презентирани ястия ще съдържа допълнителна информация за обектите, в които евентуално то може да бъде намерено, на РТ. Подрастващото младо поколение, начинаещите и запалените въдичари, ще разполагат с дигитална образователна информация за местната традиция и културното наследство и модерните техники за приготовлението на ястия от риба и рибни продукти. Тази информация ще бъде организирана в следните основни секции : - Електронни рецептурни профили на всички видове риби, обитаващи водоемите и рибните продукти произвеждани в РТ. В профилите ще бъдат представени хранителните и вкусовите качества на всеки един от местните видове риби и рибни продукти, с описание на начините за тяхното приготовление, а също така традиционните и най-популярните рецепти за приготовление на рибни ястия. - Кулинарен гурме-съветник /Chef consigliere / - Рибарски кулинарен форум за добавяне на нови рецепти за рибни ястия от потребители- непрофесионалисти /готвачи -любители /. - Видео презентации за приготовление на ястия от риба и рибни продукти – проведени от професионален майстор-готвач. - Спомагателни, презентационни видеоклипове - демонстриращи видовете техники за приготовление на ястия от риба и рибни продукти. - Аудио-записи /mp3/ с кулинарни съвети, относно различните начини за приготовление на риба и рибни продукти. 60 400.00 60 000.00
Публичност, информация и комуникация: Всички продукти, резултат от изпълнение на проекта, имат висок комуникационен потенциал , тъй като представляват публикации в интернет или тиражирани печатни издания. По тази причина основния фокус, при създаването на публичност, разпространение на информация и комуникация относно напредъка и резултатите от проекта, ще бъде поставен върху предоставената безвъзмездна финансова помощ - осигуряваща изпълнението на дейностите от проекта. За всеки един от продуктите ще бъде разработен рекламно-информационен банер, че проекта се осъществява съгласно Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство. За разпространение на информация относно напредъка в реализацията на дейностите по проекта ще бъде създадена фейсбук-страница и фейсбук-група . При отчитане изпълнението на всеки един от проектните етапи ще бъдат публикувани съобщения и постове за получените резултати и оценка на тяхното качество и ефективност - в сайта на СНЦ "Био-Б-Еко" , фейсбук-страницата, фейсбук-групата и информационни издания / хартиени и електронни / от трите общини. Ще бъдат изработени 2 броя информационни табели- мобилна / предназначена за провежданите кулинарни събития / и постоянна / предназначена за офиса на Кандидата / - отразяващи информация за проекта и финансовия принос на Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство 2 020.00 2 000.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.