Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 54 743 дървета
English

Програма: Развитие на човешките ресурси

Район за планиране: Всички

Описание

Настоящият проект на Сладкарска къща АЛФ ЕООД  на стойност 21820.74 лв. разширява достъпа до заетост на 10 икономически неактивни и безработни лица със средно и по-ниско образование в трудоспособната възраст 30-54 години. Той  е иновативно решение - залага се на комплекс от мерки за постигане на резултат за социална и трудова реализация като постепенно мотивационно, професионално обучение, вкл. и в реална производствена среда в сладкарсия цех на фирмата в с. Долно Линево. Подкрепата на безработните е многопластова - психологическа, педагогическа и субсидирана заетост за период до 6 месеца на 2 лица -  назначени като Помощник сладкари с код 51202004 по НКПД, под ръководството на опитни кадри на фирмата като наставници.  
Постигането на заложените цели и резултати по проекта ще се извърши чрез изпълнение на следните дейности: активиране, мотивиране на представители на целевата група, както и  включване в обучения за придобиване на ключови компетентности КК5 "Умения за учене"  и  обучение за част от професия  по втора квалификационна степен "Хлебар-сладкар" специалност "Производство на сладкарски изделия" Код 5410302 , съгласно Актуалния списък на НАПОО. В рамките на 10 месеца  Сладкарска къща АЛФ ЕООД ще покаже как на практика образованието и квалификацията са панацеята за  конкурентоспсобността на работната сила и устойчивата заетост, социалната адаптация и намирането на работа, съгласно завишените изисквания на бизнеса в новата пандемична обстановка на Ковид 19 . В проекта са използвани предпоставки и разнообразни  стимули за интеграцията на едни от най-уязвимите групи на пазара на труда. 
Устойчивостта на проекта е гарантирана като след приключване на проекта ще бъде разкрито ново работно място и на постоянен трудов  договор за минимум 3 месеца ще бъде назначено едно лице , обучено и професионално квалифицирано.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Активиране на неактивни лица, които са извън образование и обучение (които имат средно или по-ниско образование) и провеждане на мотивационно обучение : Дейността е стартираща за проекта на Сладкарска къща АЛФ ЕООДи ще се извърши през първия месец, защото тя представлява широката основа за подбор на бъдещи кадри, които фирмата смята дългосрочно да подготви и назначи. Предвижда се да бъдат подбрани за участие в мотивационното обучение 10 безработни лица, отзовали се на покана от експертите от Бюрото по труда в Лом или от други трудови посредници евентуално. За набиране на безработни/неактивни лица ще се използват различни методи: - изискванията за безработните/неактивните кандидати ще бъдат предадени на представителите на ДБТ- Лом, както и ще се използват услуги при необходимост и на лицензирани посреднически агенции на пазара на труда. Обучението ще продължи 30 часа - 5 дни по 6 часа. Нуждата от мотивационно обучение е обусловена, за да подпомогне безработните лица в по-нататъшно проследяване на всяка възможност за работа. Предоставянето на мотивацинно обучение включва: 1.усвояване на умения за подготовка на документи за кандидатстване за работа - автобиография, писма, формуляри, въпросници и др.; 2.усвояване на умения за ефективно използване на различните източници за информация за свободни работни места; 3.мотивиране и усвояване на умения и за представяне пред работодател и проследяване на всяка възможност за работа; 4.използване на позитивното влияние на групата - повишаване на активността за търсене на работа, сътрудничество, подпомагане, насърчаване. Целта с въпросното обучение е фирмата да разбере, кои от регистрираните в БТ Лом безработни са активно търсещи работа лица (безработни и заети лица) и те да бъдат подпомогнати в техния професионален избор и свързаното с него професионално обучение, което им дава възможност да повишат шансовете си за трудова реализация. Обучението на възрастните от целевата група 30-54 години се осъществява за придобиване на знания и умения, необходими за заемане на свободни работни места, за задоволяване на бъдещи потребности на пазара на труда от квалифицирана работна сила и за запазване на заетостта на заети лица. Стратегията на фирмата в подбора на бъдещите си кадри предвижда включването на безработни лица в обучение за придобиване на професионална квалификация, да се предхожда от професионално ориентиране. За да могат бъдещите служители да разберат по-правилно целите на фирмата това става най-добре през мотивационно говорене, което е различно от скучните презентации, провокиращи хората да стискат зъби и опитвайки се да не заспят, да изчакват времето за почивката. Екипът по проекта знае как да подбере външния изпълнител на услугата, който да подготви и подреди презентаторите и посочените примери. Съобразявайки се с всички изисквания, изпълнителят ще направи дизайн на такова обучение, което да послужи като отправна точка за бъдещи успехи и което бъдещите работници ще запомнят. Защото методите трябва да са различни, новаторски, интересни и ще увлекат аудиторията и ще я накара да учи и разбира с удоволствие. Като основен резултат от дейността фирмата формира активно поведение на пазара на труда на неактивни лица от целевата група, с последващи дейности за включване в продължителна заетост или обучение, придобиване на професионални умения и квалификация и нов шанс за работа. 1 300.00 500.00
Провеждане на обучение за придобиванена ключови компетенции КК5 „Умение за учене” –„Умения за работа в екип” : Ключовите компетентности са знания, умения и нагласи, които помагат на обучаваните да постигнат личностна реализация и на по-късен етап от живота си, да намерят работа и да участват в живота на обществото. Те осигуряват свързаност между личната, социалната и професионалната изява на съвременния човек защото ключовите компетентности улесняват реализацията на пазара на труда, адаптацията към динамично променящия се свят и намаляват риска от социално изключване. В рамките на дейността ще се извърши определяне на конкретните участници в проекта. Чрез тази дейност ще се предостави възможност за 6 лица от целевата група по проекта - безработни и/или неактивни лица да се включат в дейностите по проекта, като по този начин ще имат възможност да повишат своята квалификация, да придобият необходимите компетенции. Обучението на всеки безработен ще е включен е *Ключова компетентности 5 "Умения за учене" - предвижда 30 учебни часа –140 лв. като модулът е "Учене през целия живот" или "Умения за работа в екип"- 6 лица Х 140 лв.= 840лв. Кандидатът избира обучаваща организация/институция за предоставяне на обучения по ключови компетентности по реда на глава четвърта от ЗУСЕСИФ и ПМС 160/01.07.2016 г. Обучението за придобиване на ключови компетентности на безработни лица се извършва в съответствие с установените, заявените нужди от работодателя Сладкарска къща АЛФ ЕООД, и с насоченост към изискваните компетенции за длъжността "помощник-сладкар", която се предвижда да заеме лицето. Обучаващата организация осигурява преподавателски състав, който притежава необходимата квалификация в съответствие със спецификата на съответното обучение по ключови компетентности. Ключова компетентност 5 включва идентифициране на собствените потребности в учебния процес, откриване на наличните възможности и формиране на способности за преодоляване на трудности по пътя на информалното учене. На учащите се предоставя възможност да надграждат знания и компетентности върху предишните си познания и житейски опит, като от решаващо значение туке вътрешната мотивация. Обученията по КК5 целят придобиването на знания от следните групи: - Различни методи на учене, силни и слаби страни на дадени умения и квалификации. - Познаване на наличните възможности за образование и обучение, както и как различните решения, взети по време на курса на обучение, водят до различно кариерно развитие. Обученията по КК5 целят придобиването на умения от следните групи: 1.Ефективно управление на процеса на учене и кариерата като цяло – способност за посвещаване на времето за учене, самоконтрол, дисциплина, упоритост и обработка на информацията по време на обучение. 2.Способност за концентрация за кратък или продължителен период от време. 3.Способност за аналитично разсъждение за целите на ученето. 4.Способност за общуване като част от процеса на обучение чрез подходящи методи, с цел подпомагане на устната комуникация, както и чрез приемане и изпращане на различни съобщения чрез мултимедия. Това обучение ще даде възможност на бъдещите заети лица да получат знания по управление на стреса и времето и работата в екип, което е пряко обвързана с изпълняваните от тях задължения. Трайно безработните имат затруднения в общуването с хората и няма да могат качествено да контактуват с останалите работници в сладкарския цех на фирмата. При разписването на проектното предложение са взети под внимание нуждите на фирмата и специфичните идентифицирани потребности на представителите на целевата група: качествена и дългосрочна заетост, усвояване на знания, отговарящи на заеманата длъжност. 6 лица х 140 лв. = 840 лв. 30 учебни часа : 6 учебни часа = 5 дни стипендии 6 лица х 5 дни х10 лв.= 300 лв. ОБЩИ РАЗХОДИ: 1140 лв. за обучение КК5 1 140.00 1 140.00
Провеждане на обучение за придобиване на професионална квалификация по част от професия "Хлебар-сладкар" Код 5410302 код по СППО специалност "Производство на сладкарски изделия, 2-ра степен на професионална квалификация: Дейност 3 предвижда обучение за придобиване на професионална квалификация по част от професия "Хлебар-сладкар" Код 5410302 код по СППО специалност "Производство на сладкарски изделия, 2-ра степен на професионална квалификация на 4 лица, откроили се с желание, умения и потенциал от групата, преминала обучение по ключови компетенции КК5 „Умение за учене” –„Умения за работа в екип”и/или "Умения за справяне със стреса и времето". Професионалното обучение ще се проведе в рамките на 300 часа, което при 6 часа дневно прави 51 дни плюс 1 ден за полагане на изпит.Успешно завършилите обучението получават Свидетелство за професионална квалификация, даващо пълното право за упражняване на професията и което след превод и легализация е легитимно в чужбина. Професионалното обучение се осъществява в съответствие с изискванията на Закона за професионалното образование и обучение. Избраната професия е включена в Списъка на професиите за професионално образование и обучение, утвърден от Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО).Обучението води до придобиване на квалификация по част от професия, удостоверено със съответните документи съгласно чл. 38, ал. 2 и ал. 3 от ЗПОО.Продължителността на обучението за едно лице, спрямо степента на професионална квалификация като част от професия по втора квалификационна степен е 300 часа. Професионалният курс за сладкари се състои от теоретично обучение, учебна и производствена практика, включващи: Модул 1 – Теоретично обучение: Обхваща първите 3 седмици от обучението, т.е. 15 дни, по време на които се изучават: – Специфични условия на труд и хигиенни практики в кулинарията. – Въведение в индустрията на гостоприемството. – Икономически знания и финансов мениджмънт в храненето и туризма. – Характеристика на суровините в сладкарското производство. – Професионално оборудване в сладкарския цех. – Техники и технологии в сладкарството. – Теория на менюто. – Операции и управление на сладкарски обекти. За по-доброто усвояване на теоретичния материал, всяко лице получава учебно ръководство, с всички теми от теоретичното обучение, което е разработено от инструкторите и преподавателите в „Европейска Академия за Обучение и Развитие“ . В рамките на теоретичното обучение участниците решават три тест за проверка на получените знания. Модул 2 – Учебна практика Заема 25 дни от обучението, по време на които всеки обучаем приготвя асортимент, включен в програмата на учебната практика. С този модул се цели: – Изграждане на хигиенни навици и практики в сладкарския цех. – Създаване на критерии за подбор на сладкарски суровини и продукти. – Приемане и начини на съхранение на сладкарските суровини и продукти. – Получаване на знания за приготовление на различни видове теста и торти. – Придобиване на умения за приготовление на а ла карт десерти. – Съвременно оформяне и поднасяне – плейтинг на десерти. Всяко обучаемо лице получава технологични карти с всички рецепти, залегнали в тематичния план на учебната практика. Учебната практика се провежда в сладкарницата и цеха на Сладкарска къща АЛФ в с. Долно Линево Модул 3 – Производствена практика с продължителност 10 дни. По време на този модул обучаемите попадат в реални производствени условия в цеха на Сладкарска къща АЛФ в с. Долно Линево . Кандидатът СЛАДКАРСКА КЪЩА АЛФ ЕООД избира обучаваща организация/институция по реда на глава четвърта от ЗУСЕСИФ и ПМС 160/01.07.2016 г. За успешно завършило обучението лице се счита всяко лице, което има присъствие минимум 80% от хорариума за съответното обучение, при проведен заключителен изпит и издаден документ за професинална квалификация - удостоверение. Разходи за дейността: разходи за обучение - 4 лица х 600 лв. = 2400 лв. стипендии - 50 дни с изпита Х 10 лв за 4 лица = 200 дни х 10 = 2000 лв. ОБЩИ РАЗХОДИ: 4400 лв. 4 400.00 940.00
Осигуряване на заетост след предоставяне на посреднически услуги и обучение по проекта с наставник: Субсидираната заетост и поощряването на дългогодишните и добри работници е в основата на последната дейност по проекта. Осъществяването й има за цел осигуряването на заетост на лица от допустимата по процедурата целева група - безработни и неактивни лица над 30 годишна възраст при особени обстоятелства и подпомагане на опитни работници на кандиата - 2 наставници. В изпълнение на тази дейност кандидатът ще избере 2 лица от успешно преминалите професионално обучение 4 безработни лица и ще им осигури допълнително обучение и адаптиране към работните места по време на работа (чиракуване). Този тип заетост е нова за територията на община Лом и е продиктувана като нужда от настоящата пандемия от Ковид 19 и последвалите икономически затруднения на фирмите от района. Новият метод за усвояване на знания и умения има за цел усвояване от чирака на практически умения по определената професия "Сладкар". Обучение по време на работа-чиракуване в Сладкарска къща АЛФ ще преминат две лица с продължителност 6 месеца и ще започне от третия месец от стартирането на проекта. В процеса на изпълнение на дейността ще бъде закупено оборудване за двете работни места в сладкарския цех , находящ сев с. Долно Линево - ПЛАНЕТАРЕН МИКСЕР С ВМЕСТИМОСТ НА БАСАНА 30 ЛИТРА . Новото, модерно оборудване представлява сладкарски миксер с приставки и басан изработени от неръждаема стомана и неръждаем корпус. Закупеното оборудване ще намали ръчния труд и ще подобри безопасността и здравето на заетите , както бързината за приготвяне и качеството на сладкарските изделия. Разходи за дейността: Разходи за възнаграждения за лицата, включени в обучения по време на работа (чиракуване) - за 2 броя лица в размер на 9347,04 лв., с включени осигуровки за сметка на работодател и с включен резерв съгласно УК. Разходи за възнаграждения на наставници на лицата от целевата група- 2 лица Х 3месеца Х 325 лв.месечно/-1950 лв. Разходи за оборудване - 1860 лв. Общо разходи за дейността: 13 157,04 лв. 13 157.04 5 509.10

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.