Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 107 TREES
Български

Programme: Rural Development Programme

Planning region: All

Description

Project "Hot Lunch in Sungurlare Municipality" aims to minimize the worst indicators of poverty - the lack of food for people who are unable to provide for themselves or with the help of their relatives. Through the implementation of the project, the Municipality of Sungurlare will contribute to the implementation of the overall national policy for mitigating and reducing poverty and overcoming social exclusion. This goal will be achieved through support to overcome the lack of food and basic materials to ensure normal living conditions for people who live in extreme poverty, experience severe material deprivation and live in social isolation.
The project will cover 750 until 30.04.2023 and 600  from 01.05.2023 from the target groups: persons and families with a lot or no low income, families of pensioners and pensioners living alone, persons with disabilities and low incomes, persons with difficulty in self-care, wanderers and homeless persons. The object of the project activities are also people who have survived serious incidents /fires, floods/, as well as vulnerable citizens from third countries
The first activity is the selection of users according to a procedure developed by the municipality. There will be a procedure for selecting a contractor - preparing and transporting a hot lunch.
A hot lunch consisting of soup, main course and bread and at least once a week dessert will be distributed daily. The food will be distributed at points registered under the Food Act in the relevant settlements, and for people with difficulty in mobility, it will be provided in the homes by the domestic helpers employed under the Patronage care procedure +
A series of accompanying measures will be implemented, consisting of individual counseling/referral for the provision of social assistance and social services, assistance in the use of health and educational services, counseling.
It will be implemented within 35 months, and the total value is BGN 1 498 813,63 
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Приготвяне на топъл обяд: Приготвянето на топлия обяд е възложено на външен доставчик след проведена процедура по реда на Закона за обществените поръчки. Избраният изпълнител „Кей Енд Ви“ ООД да отговаря на всички необходими изисквания за материална база, квалификация на кадрите си и опит в приготвяне на големи количества храна. Има регистрация на по Закона за храните в регистрите на БАБХ. „Кей Енд Ви“ ООД е създала необходимата организация за изпълнение на дейностите, така че работата на служителите да бъде не само ефективна, но също така прецизна и с най-висока степен на отговорност. В работата на фирмата са възприети принципите и механизмите за контрол и проследяемост на производството предоставени от международните стандарти за качество на продукта (ISO 9001:2015) и безопасност на храните (ISO 22000:2005). Екипът експерти, включващ технолог по храните, диетолог и главен готвач, съставя седмично меню за изпълнение. Екипът подбира храни, които да осигуряват здравословно и питателно хранене на бенефициентите. При изборът на храни освен нормативно определените изисквания екипът се съобразява и с културните и религиозни особености на потребителите на услугата и не допуска дискриминация. Рецептите на предложените ястия се съгласуват от диетолога и технолога по храните, за да се прецени от практическа гледна точка по отношение на сезона, наличността на продукти и суровините и съответствието с изискванията за здравословно хранене на всички потребители на услугата, като съобразява спецификата на хранене на лицата със здравословни проблеми. Одобрените ястия биват организирани в меню, което да дава максимално разнообразие и същевременно осигурява оптимални дневни количества хранителни вещества и енергийна стойност. При необходимост менюто съдържа частичен или цялостен диетичен вариант. Готовото меню се предава на Възложителя за одобрение, чрез офис сътрудник, който ще осигурява цялата необходима комуникация с Възложителя. След одобрение менюто се предава на технолога на „Кей Енд Ви“ ООД. Ежедневно технологът консултира главния готвач за начина, по който да бъдат изпълнени рецептите на ястията от менюто за деня. Главният готвач разпорежда на общите работници в кухнята кои продукти в какво количество и вид да бъдат приготвени (измити, обелени, настъргани, нарязани и др.) и организира работата на готвачите по отделните рецепти. Готвачите изпълняват рецептите с предоставените им продукти. Тяхната работа се контролира от главния готвач, който следи всички пропорции на продуктите да бъдат спазени, всяка термична и друга обработка да бъде оптимална за ястието, което се приготвя. Главният готвач следи за температурата на готовност на ястията и води дневник на достигнатите градуси, за да се избегне развитието на опасни микроорганизми в храната. В края на процеса по изпълнение на дневното меню се изготвят калкулационни ведомости на база вложените в производството суровини и броя приготвени порции от всяко ястие. Кей Енд Ви ООД разполага и с майстор на тестени изделия, който е под ръководството на главния готвач и неговото задължение е да приготвя тестени десерти, когато има такива по меню. Купуването на хранителни продукти в Дружеството се извършва в съответствие с изискванията на националното законодателство, по прозрачен начин, и при гарантиране спазването на принципите на чл. 30 от Регламент (ЕС, ЕВРАТОМ) № 966/2012 на Европейския парламент и на Съвета за икономичност, ефикасност и ефективност на разходването на средствата. През последните няколко години „Кей Енд Ви“ ООД диверсифицира и преструктурира своята дейност, с което си осигури добра финансова стабилност и висока ефективност на използване на ресурсите. Благодарение на това, Дружеството е в състояние дългосрочно да гарантира упражняване на дейността и непрекъснатост на процеса на доставка на социалната услуга. Предоставянето на топлия обяд ще стартира на 01.10.2022 г. и ще приключи до 31.08.2025 г. Продължителността на услугата ще бъде 730 работни дни. 1 314 748.80 403 344.00
Предоставяне на топъл обяд: След като ястията са кулинарно готови, се предават на кухненските работниците за порциониране в съдове за еднократна употреба, а технологът завежда в технологичен дневник всички приготвени ястия с уникален партиден номер и описва вложените във всяко ястие продукти по количество и партида на производителя. Готовата за експедиция храна се товари и се извозва до обектите за раздаване от шофьорите с лекотоварни автомобили регистрирани за превоз на храни. Транспортираните храни са придружени от набор документи удостоверяващи произхода на храната, показващи вида на ястията, състав, срок на годност, начин на съхранение, номер на партида, декларация за съответствие, приемно-предавателен протокол. Документите се съставят непосредствено преди експедиция от отговорник за Анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР), който проследява целия процес на производството на храна – от доставката на суровините, съхранението им, кулинарната обработка и порционирането до експедицията. Отговорникът по НАССР води документация за доставката на суровините (дневник входящ контрол – доставчик, продукт, начин на съхранение, срок на годност, партиден номер и др.), температурен дневник на хладилните съоръжения, дневник за изходящ контрол на готовата продукция, чек листи за почистването на обекта и личната хигиена на персонала. В задълженията на отговорника по НАССР влиза и проверката на дневниците водени от главния готвач и технологичния дневник. Готовата храна се доставя по пунктовете за раздаване в определения от Възложителя времеви диапазон – всеки работен ден между 11:00 и 12:00 часа на обяд. „Кей Енд Ви“ ООД притежава собствени превозни средства, които са поддържани чисти и в безупречно състояние и предоставят условия, които не позволяват замърсяване на храните. Специализираните транспортни средства са регистрирани по реда на чл.246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и чл. 6 от Регламент (ЕО) № 852/2004. СПИСЪК- НА ТРАНСПОРТНИТЕ СРЕДСТВА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ, РЕГИСТРИРАНИ В ОДБХ: 1. Ситроен Джъмпер- ДКН СН 3341 АС , Удостоверение ОДБХ №730/14.11.2017 2. Форд Транзит ДКН СН 2368 АР Удостоверение ОДБХ №716/05.09.2017 3. Ситроен Джъмпер ДКН СН 0158 АС Удостоверение ОДБХ №695/09.06.2017 4. Ситроен Джъмпер ДКН СН 0118 АС Удостоверение ОДБХ №694/09.06.2017 5. Ситроен Джъмпер ДКН СН 3340 АС Удостоверение ОДБХ №729/14.11.201 6. Ситроен Джъмпер ДКН СН 7547 АТ Удостоверение ОДБХ №844/20.05.2019 7. Ситроен Джъмпер ДКН СН 0119 АС Удостоверение ОДБХ №696/09.06.2017 8. Мерцедес Спринтер ДКН СН 3121 АК Удостоверение ОДБХ №10/26.05.2011 9. Рено Мастер ДКН СН 5342 ВВ Удостоверение ОДБХ №131/25.11.2011 10. Дачия Логан ДКН СН 3422 ВВ Удостоверение ОДБХ №2027000305/ 26.09.2009 92 032.41 28 234.08
Предоставяне на съпътстващи мерки: Основна цел на настоящата процедура е превенция на социалното изключване. В периода на предоставяне на топъл обяд община Сунгурларе ще контактува близко с над хиляда преки потребители, които също имат връзка със свои съграждани/ съселяни. Това е добра възможност да се подкрепят хората в трудната пандемична обстановка не само с храна. Има актуална информация за възникващи тревожност, несигурност, дезориентация. Ширят се слухове, които повишават нивото на безпокойството и предизвикват гранични състояния, близки до психични разстройства. В кризисната ситуация, свързана със загуба на работа, респективно на доходи, болести - реални и въображаеми, драми в семействата, зачестяващи случаи на домашно насилие, социална изолация, хората се нуждаят от разностранна подкрепа. Община Сунгурларе ще предостави следните съпътстващи услуги: • Индивидуално консултиране/насочване за предоставяне на социални помощи ; • Индивидуално консултиране/насочване за предоставяне на социални услуги; • Оказване на съдействие за ползване на здравни услуги; • Оказване на съдействие за ползване на образователни услуги; • Оказване на индивидуална подкрепа, в съответствие с индивидуални нужди и проблеми на конкретни представители на целевите групи; • Дейности за повишаване на осведомеността , като разработване и/или разпространение на целенасочени рекламни и информационни материали и кампании; • Провеждане на индивидуални беседи относно основните социални права на гражданите на РБ, възможностите за предоставяне на различни видове социални услуги, здравословно хранене, противоепидемични мерки и други актуални теми. 92 032.42 28 234.08
Определяне на целевите групи: Целевите групи за получаване на топъл обяд по настоящата процедура са определени Раздел II, чл. 6 от Наредба РД-06-53 от 17.09.2021 г. за реда и условията за определяне на целевите групи и насочване на помощта по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс Основна целева група за предоставяне на топъл обяд са: 1. лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си; 2. лица, обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа; 3. лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ; 4. лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане; 5. скитащи и бездомни лица; 6. лица от уязвими групи – граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците. Определянето на лицата, на които ще се предоставя топъл обяд от посочените целеви групи става по изготвените от община Сунгурларе правила и критерии за оценка на необходимостта от подкрепа. Приоритетно топъл обяд ще се предоставя на лица, които имат ежедневна нужда от подкрепа и липса на достъп до храна. В община Сунгурларе потребностите от подкрепа са големи и основното затруднение е да се подберат най-нуждаещите се лица. С предимство ще се ползват семейства с много деца и ниски доходи, пенсионери с минимални пенсии, особено тези от тях, които са самотни и без близки роднини. на вниманието на общинските служители винаги стоят и хората с увреждания и здравословни ограничения, тези със затруднено самообслужване и напълно безпомощните да се справят сами с дневните си задължения. Оперативно ще бъдат включвани лица и семейства, които са претърпели инциденти: пожари, наводнения, заболяване от Ковид на цялото семейство и други непредвидени обстоятелства. В община Сунгурларе няма голям брой скитащи и бездомни лица, но има готовност такива да бъдат включвани при проявата им. Във връзка със засиления миграционен натиск от юг и от Украйна лица от уязвими групи също ще могат да се възползват от настоящата услуга за предоставяне на топъл обяд. В предшестващото финансиране в Община Сунгурларе беше разработена процедура за идентифициране на лица, на които да бъде предоставен приготвен, но не получен в съответния ден топъл обяд. Сега този ред ще бъде актуализиран въз основа на натрупания позитивен и негативен опит. Няма да представлява затруднения изработването му, тъй като потребностите в общината са големи и кандидатите за подкрепа на много. 0.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).