Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 089 TREES
Български

Programme: Rural Development Programme

Planning region: All

Description

The project "The richness of old culinary traditions" aims to study and promote old traditional foods from different ethnic groups’s cuisine.Since 2015,the Cooking Club has been established at the Hristo Botev-1896 Community Center in the village of Kaspichan,whose representatives gather every Thursday in one of the halls of the community center. For 5 years now, he members of the club have been cooking(mostly at home)forgotten recipes bequeathed to them by their ancestors,such as The Kasab stew from the village of Kaspichan. Over the years,modern recipes have been tried.For the third year in a row,on October 17,the community center organizes and carries out Day of Bulgarian cuisine,gathering residents from all over the municipality.The event includes a rich folklore program and entertainment.A very small part of the exhibited food is prepared in the kitchen of the community center by the members of the Cooking Club,due to lack of necessary furniture and equipment.The project includes:-research work-the members of the Cooking Club will search for the typical old foods of the different ethnic groups from the village of Kaspichan. The collected recipes will be selected and included in a collectanea that will be published within the project;
-purchase of the necessary furniture and equipment of the kitchen block in the community center;
-caring out a culinary workshop "By the hearth", where the women from the Cooking Club will prepare food and drinks according to the collected recipes.The preparation will be documented,the most attractive recipes will be published on the Internet.
-purchase of folk costumes for the members of the Cooking Club which will be used to present the dishes during the holidays and thus will strengthen the Bulgarian traditions;
- hosting the holiday "Day of Bulgarian cuisine", where the prepared dishes and drinks will be showed with the recipes in order to promote and get to know the Bulgarian identity by the locals and guests of the event.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Закупуване на народни носии: Изпълнението на настоящия проект е свързано с доставка на 10 бр. носии, както следва: 1.МЪЖКИ ТРАКИЙСКИ КОСТЮМ - 2 бр. 2.ЖЕНСКИ ТРАКИЙСКИ КОСТЮМ - 8 бр. Дейността е приоритетна за читалището, чрез изпълнението й ще се съхранят местните бит, традиции и култура. Ще се спомогне за развитието на нови инициативи – културен и познавателен туризъм, който ще спомогне за утвърждаването на читалището като културно - средищен център. 4 478.40 0.00
Закупуване на кухненско оборудване и инвентар: Изпълнението на настоящия проект е свързано с доставка на следното оборудване и инвентар: 1. Фурна за печене - 5 бр. 2. Котлон - 5 бр. 3. Тенджери - 5 бр. 4. Комплект тави - 5 бр. 5. Гювечета - 10 бр. 6. Тигани - 5 бр. 7. Миксер с купа - 2 бр. 8. Пасатор - 2 бр. Дейността е приоритетна за читалището, което от 5 години има учреден „Клуб по готварство“ – група от пенсионерки и млади жени от с.Каспичан, които се събират и готвят всеки четвъртък в малката зала на читалището. Чрез изпълнението й ще се съхранят местните бит, традиции и култура, свързани с храната. Ще се спомогне за развитието на нови инициативи – културен и познавателен туризъм, който ще спомогне за утвърждаването на читалището като културно - средищен център. 2 525.70 0.00
Изработване и доставка на информационни материали: Изпълнението на настоящия проект е свързано с изработване и доставка на следните информационни материали: 1. Сборник рецепти „Кулинарният рецептурник на с.Каспичан“ - 200 бр. 2. Афиши за празника „Ден на Българската кухня“ - 50 бр. 1 284.00 0.00
Управление на проекта: Дейностите за организация и управление на проекта имат за цел да обезпечат ефективното му изпълнение. Изпълнителят ще организира дейностите по проекта, ще следи и отговаря за изпълнение на договорените срокове, за постигане на заложените индикатори, за изпълнение и целесъобразно разходване на средствата и осъществява непосредствен мониторинг. Изпълнителят ще бъде отговорен за отчитане на проекта в различните етапи от реализирането му, ще поддържа и съхранява необходимата документация, съгласно изискванията на Договарящия орган, като при поискване ще предоставя наличната документация на Договарящия орган и одитиращите органи. При изпълнение на проектните дейности ще се осъществява текущ мониторинг чрез: • периодични срещи на изпълнителя и възложителя ; • оценка на резултатите от изпълнените дейности. При отклонение от предвидения график или от изискуемото качество, ще бъдат предприемани корективни мерки; • проверки за удостоверяване на административните, финансови, технически и физически аспекти на проекта; • проверки за стриктното спазване на правилата и процедурите за избор на изпълнители; • проверки за установяване на надлежното документиране на извършените дейности за изпълнение на проекта и за спазване на изискването за достъпността на документите при поискване от страна на националните и европейските контролни органи; • проверки за съблюдаване на изискванията за публичност и информиране. Предложеният механизъм за вътрешен мониторинг, контрол и оценка на дейностите по проекта ще допринесе за последователното, навременно и ефективно изпълнение на всички дейности, както и за прозрачното и адекватно разпределение на наличните ресурси съобразно заложения график на дейностите. 0.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).