Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 57 332 TREES
Български

Programme: Rural Development Programme

Planning region: All

Description

The candidate for the project is "Veda" Ltd.

The company has many years of experience in the production of vinegar, being established with this subject of activity already in 1994. "Veda" Ltd. has no other revenue than the production and sale of food vinegar. The company's factory is located in Dolni Dabnik. The company is wholly specialized in the production and bottling of vinegar under modern technology for deep processing.

The main aim of the project is to improve the company's performance and to ensure energy-efficient production of organic apple vinegar in the activity of "Veda" Ltd.

The project envisages the construction of a new building for the certification and purchase of the necessary production facilities. The acetification process is one of the key levels in the production of organic apple vinegar. For this reason, it is necessary to introduce a new energy-efficient production technology. This will improve performance indicators in the activity of "VEDA" Ltd. and will achieve a balance between the quality and price of the organic product. This will increase the competitiveness of the company and will increase the market share.

At the present, "VEDA" Ltd. has no real competition on the Bulgarian market for the conventional production of food vinegar. The market share of the company is over 80%, only on the territory of the Republic of Bulgaria. Separately, each year there is an increase in sales abroad. Major clients are Cyprus, Lithuania, Great Britain, Russia, Romania, Germany and others. With the implementation of the project, the main objective is to increase the market share in the production of organic apple vinegar. Implementation of the project, which will be the second in sub-measure 4.2. will provide a complete production cycle for the organic product.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
АЦЕТАТОР, V=16m³ - 2 броя: Внедряват се двойка ацетатори по 16 куб. м. всеки, работещи последователно. По този начин се заменя наличният ацетатор с обем 32 куб.м. Работният обем на всеки от тях е 10 куб.м. За ефективната работа на този комплекс от апарати са необходими 4 специални съда по 50 куб.м. всеки. В тези съдове постъпва вино от съд 100 м3 и в тях става темперирането на вино-материала по време на което става принудителното му заразяване с оцетно-кисели бактерии за по-бърз старт в последствие на оцетно-киселата ферментация в ацетатора. Киселинността която трябва да бъде постигната в тях е 0,2-0,3%, а температурата 29-30 С0. След това виното се прехвърля в първия от двойката ацетатори. В него става повишаването на киселинността до 4,0 – 4,1% при постоянна температура от 30 С0. След това сместа от вино и оцет се прехвърля във втория ацетатор, където киселинността се повишава до 6,0 – 6,1 % отново при постоянна температура от 30 С0. В края на процеса се следи показателя съдържание на остатъчен алкохол в оцета и при стойности между 0,2 и 0,4% последния се извежда от ацетатора в съдове за съхранение на оцет 2 бр. по 100 куб.м. за последващи манипулации (бистрене, филтруване, съхранение и др.). За постигане на непрекъснат цикъл на оцето-производство винаги в работния обем на ацетаторите се извеждат/въвеждат около 1/2 от материала подлежащ на ацетификация. Това се прави с цел в оставащото количество ферментиращ материал да има достатъчен брой оцетни бактерии, които да продължат оцетната ферментация и в следващата порция вино-материал. 483 090.01 483 090.08
СЪД ЗА ТЕМПЕРИРАНЕ НА ЯБЪЛКОВОТО ВИНО, V=50m³ - 4 броя: Закупуват се нови 4 съда за темпериране на ябълковото вино. За ефективната работа на производственият комплекс от апарати са необходими 4 специални съда по 50 куб.м. всеки. В тези съдове постъпва вино от съд 100 м3 и в тях става темперирането на вино-материала по време на което става принудителното му заразяване с оцетно-кисели бактерии за по-бърз старт в последствие на оцетно-киселата ферментация в ацетатора. Киселинността която трябва да бъде постигната в тях е 0,2-0,3%, а температурата 29-30 С0. След това виното се прехвърля в първия от двойката ацетатори. 137 221.03 137 220.96
Водоохладителна кула за охлаждане на вода, Ilmed ТТ/С1/10: Регулирането на температурата на ферментация, която трябва да е 30 Сº е най-важния фактор за производство на висококачествени оцети. От друга страна при разграждането на алкохола и превръщането му в оцетна киселина се отделя голямо количество топлина. Това налага охлаждане на ацетаторите чрез преминаване на студо-носител през охладителните системи. В настоящият проект охлаждането ще бъде с оборотна вода, която се охлажда от преминаването и през охлаждаща кула разположена извън помещението. За целта трябва да се изгради водо-преносна система свързваща водния източник, омекотителна инсталация против натрупване на котлен камък и системата за охлаждане свързваща отделните звена за топлообмен. 10 952.65 10 952.65
Омекотителна инсталация: Регулирането на температурата на ферментация, която трябва да е 30 Сº е най-важния фактор за производство на висококачествени оцети. От друга страна при разграждането на алкохола и превръщането му в оцетна киселина се отделя голямо количество топлина. Това налага охлаждане на ацетаторите чрез преминаване на студо-носител през охладителните системи. В настоящият проект охлаждането ще бъде с оборотна вода, която се охлажда от преминаването и през охлаждаща кула разположена извън помещението. За целта трябва да се изгради водо-преносна система свързваща водния източник, омекотителна инсталация против натрупване на котлен камък и системата за охлаждане свързваща отделните звена за топлообмен. 6 534.00 6 534.00
Хладилна камера: Необходимите спомагателни материали като дрожди, ензими и бактерии, ще се разполагат в новоизградена хладилна камера. 12 100.22 12 100.22
Обзавеждане: Предвижда се закупуване на обзавеждане, необходимо в новата сграда за ацетификация, а именно: • ШКАФ КУХНЕНСКИ ДОЛЕН РЕД L=120CM – 3 БРОЯ; • ШКАФ КУХНЕНСКИ ГОРЕН РЕД L=100CM – 19 БРОЯ; • МИВКА АЛПАКА КУХН – 1 БРОЙ; • МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА – 1 БРОЙ; • КАФЕМАШИНА БИТОВА – 1 БРОЙ; • АВТОМАТ МИНЕРАЛНА ВОДА – 1 БРОЙ; • ХЛАДИЛНИК БИТОВ – 1 БРОЙ; • МАСА ТРЪБНА – 3 БРОЯ; • СТОЛ ТРЪБЕН – 12 БРОЯ; • ШКАФЧЕ РАБОТНО ОБЛЕКЛО /ДВОЙНО/ - 10 БРОЯ; • ШКАФ ЧИСТАЧЕН ИНВЕНТАР – 1 БРОЙ; • БЮРО ОФИСНО – 3 БРОЯ; • СТОЛ ОФИСЕН – 3 БРОЯ; • ПЛОТ РАБОТЕН ШКАФ L=100CM – 16 БРОЯ; • ПЕРСОНАЛЕН КОМПЮТЪР – 3 БРОЯ; • МИВКА АЛПАКА ЕДИНИЧНА – 2 БРОЯ; • ШКАФ ДОКУМЕНТИ ДВОЕН – 2 БРОЯ; • ГАРДЕРОБ – 1 БРОЙ; • ШКАФ МЕТАЛЕН ДВОЕН – 2 БРОЯ; • СТЕЛАЖ МЕТАЛЕН L=150 – 8 БРОЯ; • РАБОТНА МАСА L=200CM – 5 БРОЯ. 29 414.94 29 414.94
Противопожарен инвентар: Предвижда се закупуване на Противопожарен инвентар, а именно: • АВС ПРАХОВ ПОЖАРОГАСИТЕЛ – 6 КГ– 6 БРОЯ; • ПОЖАРОГАСИТЕЛ С ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД – 5 КГ – 2 БРОЯ. • ПОЖАРОГАСИТЕЛ НА ВОДНА ОСНОВА С ВМЕСТИМОСТ – 9 Л. – 8 БРОЯ 749.10 749.10
Доставка и монтаж на портална врата: Предвижда се доставка и монтаж на портална врата. 4 549.49 4 549.49
Закупуване на лабораторно оборудване за производството: Предвижда се закупуване на лабораторно оборудване, а именно: - Филтрувална система - Електронна техническа везна - 1000 гр./0,01 гр - Дигитална бюрета - обхват от 10 микро литър до 999,99 мл; стъпка 2,5 микро литър - Автоматична стъклена бюрета с обем 50 мл; точност 0,1 мл - Автоматична стъклена бюрета с обем 25 мл; точност 0,1 мл - Рефрактометър - обхват 0,85% по Brix - Цифров термометър - обхват -50ºС до +150ºС 4 495.00 4 495.00
КПП: Предвижда се изграждане на КПП за производството на биологичен ябълков оцет. 18 663.95 18 663.95
Нова сграда за ацетификация: Предвижда се изграждане на нова сграда за ацетификация. При проектирането са предвидени необходимите площи и височини осигуряващи комфорт и свобода на движенията при работа. В основното помещение за ацетификация в съдовете ще протича оцетна ферментация. Всички елементи на сградата и организацията на труда отговарят на нормативните изисквания за осигуряване на ЗБУТ и пожарна безопасност. 310 600.57 328 530.76
Вертикална планировка с площадкови мрежи: Ще се извърши вертикална планировка с площадкови мрежи на площ от 750 кв. метра. 101 994.31 84 064.13
Събаряне на стари сгради: Ще се извърши събаряне на стари сгради, с цел изграждане на нова, енергийно-ефективна, която отговаря на изискванията за безопасни условия на труд и пожарна безопасност. 28 083.09 28 083.08
Консултантски разходи за подготовката и управлението на инвестиционен проект по подмярка 4.2 от ПРСР 2014 – 2020 г., в т.ч. подготовка на заявление за подпомагане, изработка на бизнесплан, анализ за икономическа устойчивост на проекта и подготовка на заявки за плащане, включително отчитане и управление на проекта.: Използвани са консултантски разходи за подготовката и управлението на инвестиционен проект по подмярка 4.2 от ПРСР 2014 – 2020 г., в т.ч. подготовка на заявление за подпомагане, изработка на бизнесплан, анализ за икономическа устойчивост на проекта и подготовка на заявки за плащане, включително отчитане и управление на проекта. 30 000.00 30 000.00
ИЗГОТВЯНЕ НА ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА НОВА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА АЦЕТИФИКАЦИЯ И ПОДОБРЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА БИОЛОГИЧЕН ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ НА ФИРМА „ВЕДА“ ООД.: Използвани са консултантски разходи за ИЗГОТВЯНЕ НА ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА НОВА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА АЦЕТИФИКАЦИЯ И ПОДОБРЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА БИОЛОГИЧЕН ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ НА ФИРМА „ВЕДА“ ООД. 14 790.00 14 790.00
РАЗХОДИ ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА РЕЗЮМЕ И ДОКЛАД ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ: Извършени са разходи за ИЗГОТВЯНЕ НА РЕЗЮМЕ И ДОКЛАД ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ 6 500.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).