Дейност за подобряване на производствените процеси (ще бъде изпълнена чрез закупуването на машини и оборудване за производство на сладкарски изделия в новия производствен цех): В рамките на дейността ще бъдат закупени инсталация за дозиране и пакетиране на дребни сладки - 1 бр, миксер-система - 1 бр, шприц машина за рязани бисквити и дребни сладки - 1 бр, вакуумираща машина за опаковане в модифицирана атмосфера - 1 бр, пакетираща машина работеща с БОПП фолио - 1 бр, фризер – 2 бр, хладилник – 3 бр, парен конвектомат - 1 бр, ел. конвектомат - 1 бр, втасвател - 1 бр, ел. котлон - 1 бр, ел. скара - 1 бр, шоков замразител - 1 бр, хладилна камера - 1 бр
Посочените машини и оборудване ще позволят на компанията да оборудва и отвори напълно нов цех за производство на сладкарски изделия в Стара Загора. Всяка от инвестициите представлява необходим и неизменен елемент от цялостния технологичен процес на производство на сладкарски изделия и ще гарантира безпроблемното стартиране на дейността в новия цех. Инвестицията в посочените по-горе ДМА ще доведе до преодоляване на ограниченията пред развитието на фирмата описани в т.11 и ще допринесе за изпълнението на дейността по следния начин:
- Увеличаване обема на производство - натовареността на наличните производствени мощности към момента е средногодишно между 85% и 90%, като в различни периоди някои машини достигат натовареност от 100%. Липсата на свободен производствен капацитет води до невъзможност за гарантиране определени обеми продукция и регулярни доставки без забавяния. В сравнение със съществуващото оборудване, новите машини и оборудване за производство на сладкарски изделия имат по-голям капацитет и са по-модерни в техническо и функционално отношение. Закупуването им ще повиши капацитета в подготвителните операции, ще оптимизира основния производствен процес и ще подобри крайните процеси. Новото оборудване ще доведе до увеличаване на производствения капацитет на предприятието по отношение на 30% от вече произвеждания асортимент (бисквити) с около 3 пъти. Производството на бисквити под различни форми и размери в обем около 3 пъти по-голям от досегашния производствен капацитет, както и въвеждането в производство на нов вид бисквити и еклери ще доведе до увеличаване на приходите от продажби с до 70% през следващите три години. Фирмата е показала в годините устойчив растеж на приходите от продажби и увеличаването на обема на производство ще запази и засили тази тенденция.
- Съкращаване на производствените разходи - причината за спада ще бъдат новите машини и оборудване, които ще произвеждат продуктите много по-бързо и ефективно. Времето за производство на единица продукция ще се съкрати с до 30%. Те ще позволят и понижаване на разходите за суровини и материали с около 14%. Влияние за последното ще окажат и ниските цени на суровините, които фирмата е намерила. Компанията е на пазара вече 8 г., познава отлично доставчиците и има вече установени отношения с такива. От друга страна, прецизността на новите машини ще елиминира изцяло брака и обема на лошата продукция. По този начин ще се оптимизира количеството използван първичен материал, без това да се отрази на качеството на продуктите. Следва да се добави и намаляването на разходите за електрическа енергия с до 20%, тъй като новото оборудване ще бъде от най-висок енергиен клас. Тези фактори ще повишат ефективността на производствените разходи с около 16% в резултат на изпълнението на проекта. Кумулирането на по-ниски производствени разходи и увеличеният обем на производство ще окаже влияние върху намаляването на себестойността на продукцията общо с около 15% в резултат на проекта.
Инвестицията по проекта ще доведе и до постигане на показателите съгласно Бизнес плана и т.8, както е посочено в поле „Резултат“ по-долу.
Стъпките за реализация на дейността включват:
1. Подготовка на документация за избор на изпълнител/и (от 1-3 месец).
2. Провеждане на процедура, избор на изпълнител/и и сключване на договор (от 4-7 месец).
3. Доставка и въвеждане в експлоатация на предвиденото оборудване (от 8-12 месец). |
328 056.01
|
180 390.00
|
Дейност за разнообразяване на асортимента от продукти (ще бъде изпълнена чрез закупуването на машини и оборудване за производство на сладкарски изделия в новия производствен цех) : В рамките на дейността ще бъдат закупени и пуснати в експлоатация същите активи като в предходната дейност. Тези ДМА ще доведат до разнообразяване на асортимента от сладкарски изделия на „Джи Ен Ти Трейдинг” ООД и до подобряване на качеството на продукцията по следния начин:
- Разнообразяване на асортимента от продукти - запазването на конкурентните позиции на дружеството може да бъде постигнато посредством разширяване гамата на предлаганите продукти. Въвеждането на съвременно оборудване и машини в новия производствен цех ще даде възможност за разработване и въвеждане в производство на нови изделия от същия асортимент, които да разширят продуктовото портфолио на компанията - 4 вида малки бисквитки в 3 различни разфасовки и 2 вида еклери. Новите сладкарски продукти ще бъдат предназначени за ХоРеКа и ритейл пазара. Създаването на възможност за производство на голям обем малки по размер и грамаж бисквитки ще отвори възможността за реализацията им на един изцяло нов пазар – изнасянето им в чужбина. Като цяло възможността за производство на нови сладкарски изделия ще даде на дружеството възможност за по-гъвкава пазарна политика и възможност за реализиране на подходящите продукти на подходящите пазари.
- Подобряване качеството на продукцията – чрез внедряване на новите машини и оборудване се предвижда подобряване на качеството на крайните продукти. Новото оборудване е автоматизирано, позволява провеждане на технологичния процес съгласно изискванията на добрата производствена практика и в съответствие със съвременните критерии за качество. Като резултат от обновлението ще бъде минимизирана намесата на ръчен труд в операции изискващи по-голяма прецизност, ще се постигнат икономии от суровини и материали. С намаляване на влиянието на човешкия фактор в процеса на производство ще се подобри точността при производството и пакетирането на изделията. Съвременната техника ще даде възможност за увеличаване производителността при контролиран технологичен процес и възможност за стриктен контрол на качеството на продуктите. При сладкарските изделия качествената опаковка е решаваща за определяне на качеството на крайния продукт - при некачествена опаковка не може да се гарантират вкусовите качества и срока на трайност. Новите пакетиращи машини са изключително прецизни - залепящите елементи правят здрав и издръжлив шев, температурата се регулира непрекъснато, за да работят машините точно с температурата, която е зададена за конкретния вид фолио. Освен това, пакетирането на готовите изделия ще се извършва в азотна или безкислородна среда и това ще даде възможност за запазване на добрите им вкусови качества за по-дълго време и съответно увеличаване на срока на годност на пакетираните изделия 2 пъти. По този начин ще се даде възможност те да бъдат продавани на повече клиенти.
Произвежданите нови сладкарски продукти ще бъдат икономически по-изгодни за крайния клиент, с оглед оптималната им себестойност и повишената ефективност на производствените разходи. Продуктите ще бъдат с по-добро качество, като същевременно ще се произвеждат по-бързо и по-сигурно. „Джи Ен Ти Трейдинг” ООД ще има възможност самостоятелно да контролира качествените параметри и сроковете на доставка на продуктите. Тези нови продукти ще допринесат за по-големи приходи от продажби, и в частност приходи от износ, тъй като именно сладкарските продукти позволяват гъвкави цени и по-големи надценки и са продукт с висок експротен потенциал.
Стъпките за реализация на дейността включват:
1. Подготовка на документация за избор на изпълнител/и (от 1 до 3 месец).
2. Провеждане на процедура, избор на изпълнител/и и сключване на договор (от 4 до 7 месец).
3. Доставка и въвеждане в експлоатация на предвиденото оборудване (от 8 до 12 месец). |
0.00
|
64 370.00
|
Дейност за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес (ще бъде изпълнена чрез закупуването на машини и оборудване за производство на сладкарски изделия в новия производствен цех) : В рамките на дейността ще бъдат закупени и пуснати в експлоатация същите активи като в предходните две дейности. Тези ДМА ще доведат до подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на процесите в две основни направления:
1. Намаляване и устойчиво използване на суровините и материалите
- намаляване използването на суровини – въпреки увеличения си производствен капацитет, новите машини и оборудване ще използват с до 3% по-малко суровини на годишна база за производството на същото количество краен продукт, в сравнение със съществуващото оборудване. Основната причина за това е, че те представляват цялостно решение за оборудване на нов прозводствен цех и позволяват оптимизиране на производствения процес на всички нива – оптимално съхранение, пресяване и дозиране на изходните суровини, контролируемо замесване и получаване на тесто, прецизно формоване, пълнене и рязане на тестото, ресурсоефективно изпичане, охлаждане и пакетиране. Всичко това ще елиминира изцяло брака и лошата продукция в новото производство. Другият фактор, на който залага компанията е влагането на качествени суровини и материали, което гарантира тяхната максимално ефективна употреба.
- използване на рециклируеми и иновативни суровини и материали – суровините и материалите, които се използват в производствения процес на „Джи Ен Ти Трейдинг” ООД са изцяло рециклируеми и 100% биоразградими. Същото е в сила и по отношение на крайните продукти. В част от производството в новия цех фирмата ще продължи да използва иновативните суровини и материали на Puratos Group, Белгия (Акти-Фреш и кремфил Ultim) и на Irca, Италия (Wonderchoc).
- подобряване на енергийната ефективност - новите машини се характеризират с ниско потребление на ел. енергия и отговарят на съвременните стандарти за енергопотребление. Общият енергиен ефект, който ще се постигне се изразява в намаляване на използваната ел. енергия с около 6-8 kWh/дневно, което означава намаляване на разходите за електрическа енергия с до 20%.
- съкращаване на времето за производство - поради по-добрите си технически характеристики, новото оборудване ще позволи съкращаване на времето за производство на единица продукция с него до 30%, намаляване времето за отстраняване на аварии и времето за промяна на настройките.
2. Намаляване на отпадъците от производството
Рециклирането на органични отпадъци се превръща в необходимост за секторите от хранително-вкусовата промишленост. Както беше споменато, суровините и материалите, които се използват в производството на фирмата са изцяло рециклируеми и 100% биоразградими. Същото в в сила и по отношение на крайните сладкарски продукти на фирмата. В същността си те представляват хранителни продукти, които са биоразградими. В този смисъл, дейността на фирмата не генерира отпадъци и не вреди на околната среда.
Отпадъците от храна могат да се използват за генериране на биогаз и производство на електроенергия и топлинна енергия. От органичните отпадъци се получава и компост, който има широко приложение в селското стопанство, т.е. те се оползотворяват напълно. Компостирането е начин на преработване на органичните отпадъци по естествен път, в резултат на което се получава плодородна почва.
Предвид изложеното, настоящото проектно предложение и като цяло производствената дейност на компанията са безотпадни и напълно безвредни за околната среда. Още повече - чрез рециклирането на органични отпадъци се оказва пряк положителен екологичен ефект върху природните ресурси, като се запазват чисти и подхранват почвите, водите и биоразнооразието.
Стъпките за реализация на дейността включват:
1. Подготовка на документация за избор на изпълнител/и (от 1 до 3 месец).
2. Провеждане на процедура, избор на изпълнител/и и сключване на договор (от 4 до 7 месец).
3. Доставка и въвеждане в експлоатация на предвиденото оборудване (от 8 до 12 месец).
По-подробно описание и обосновка на дейността е представено в т. 11 от ФК. |
0.00
|
74 860.00
|