Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 065 TREES
Български

Programme: Rural Development Programme

Planning region: All

Description

The "Tobacco" sector is one of the important ones in the agricultural and food processing system from the point of view of production, consumption, marketing and export. The contribution to the budget of the Republic of Bulgaria through the excise duty payable is significant.
The way tobacco is grown has a significant impact on the chemical composition of tobacco, which in turn gives an objective assessment of its quality. On the other hand, the chemical composition of tobacco is directly related to that of tobacco smoke.
An objective assessment of the chemical composition of tobacco and tobacco smoke is achieved with modern laboratory technology with high sensitivity. The laboratory analysis of tobacco and tobacco products based on its physical and chemical characteristics is a method for the assessment of conformity and quality control declared by manufacturers and operators of the sector.
The control over the production, quality, purchase, industrial processing of tobacco and the production of tobacco and new tobacco products in Bulgaria is carried out according to national and international requirements.
The Institute of Tobacco and Tobacco Products in the village of Markovo fulfills the responsibilities of the Republic of Bulgaria from Directive 2014/40/EU and European legislation, as well as Art. 35 a, (7) of the Law on Tobacco, Tobacco and Related Products, and the Accredited Laboratory Complex at the Institute of Tobacco and Tobacco Products in the village of Markovo is the only laboratory in Bulgaria meeting the global requirements for the analysis of tobacco and tobacco smoke, included in the list of laboratories of the European accredited laboratories under Art. 4 (2) of Directive 2014/40/EU.
The present project proposal envisages the purchase of the following laboratory equipment, through which the planned demonstrations will be carried out:
Keldal combustion apparatus for samples;
Linear smoking machine, hardware controlled.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Демонстрация: Иноватинвни подходи при отглеждането на тютюн и оползотворяването на тютюневите отпадъци: В демонстрация 1 са включени следните теми: Конвенционално отглеждане на тютюн; Отглеждане на тютюн в условията на биопроизводство. Химичен състав на тютюн, отгледан в условия на биопроизводство; Иновативни начини за оползотворяване на тютюневите отпадъци. Демонстрация 1 е свързана с две от заложените цели на проектното предложение: Цел 1. Повишаване и подобряване на уменията на земеделските стопани, свързани с отглеждане на тютюна, включваща разсадопроизводство, агротехнически мероприятия и растителна защита и Цел 5. Модернизиране на стопанствата с оглед производство на тютюнева суровина, съответстваща на нормативните забрани в България и ЕС. Във връзка с изпълнението на поставените цели ще се използват следните дейности: - Теоретично въвеждане Тютюнът се отглежда като важна земеделска култура в продължение на повече от 350 години в много страни по света. Nicotiana tabacum L. е единственият търговски и икономически важен вид тютюн. Климатичните условия и почва в България са благоприятстващи за конвенционално отглеждане на четири сортови групи тютюн – Виржиния, Бърлей, Кабакулак и дребнолистен ориенталски тютюн. Тютюн Виржиния е основния тютюн, който се влага в блендовете при производството на цигари. Отглежда се повсеместно в България. Ориенталските тютюни се влагат в по-малки количества в тютюневите блендове при производсвото на цигари. Именно на ориенталските тютюни се дължи нежният и приятен аромат на тютюневия дим. Те се отглеждат основно в Южна България. Тютюните от сортова група Кабакулак и Бърлей се отглеждат предимно в Северна България. При отглеждането на различните типове тютюни се използват различни агротехнически мероприятия, събиране, сушене и ферментация. През последните 50 години селскостопанското производство силно зависи от използването на синтетични торове. Третирането на почвата с агрохимикали води до замърсяване на повърхностните и подземните водни ресурси. Биоземеделието е селскостопанска дейност, чиято основна задача е стремеж към минимизиране на човешкото въздействие върху околната среда с цел намалено използване на пестициди, синтетични торове, регулатори и стимуланти. Този вид земеделие възстановява и поддържа плодородието на почвата, осигурява баланс на агро-екосистемите, предполага производството на здравословни и качествени хранителни продукти. Био тютюнът е нов промишлен растителен продукт, който се обработва и отглежда на специални сертифицирани биополета, без да се използват конвенционални препарати за растителна защита. В последните години се наблюдава засилване на търсенията за нетрадиционно (алтернативно) използване на тютюна в световен мащаб. Изхвърлените тютюневи стъбла, които са икономически ценни поради съдържанието на съединения с голяма енергийна и биологична активност, се използват за пелетиране. В последните години все по-сериозно внимание се обръща на производството и използването на биогорива. Едно от най-широко използваните биогорива в световен мащаб е биоетанолът. Целулозната биомаса се счита за бъдещата алтернатива при производството на биоетанол. Тютюневите стъбла са богати на целулозни влакна и остават неизползваеми и биха могли да бъдат източник на биоетанол. В допълнение тютюневите семена са богат източник на масла. - Демонстрация на: 1. Аеродинамично сепариране на фракции на дребни семена до 2 mm от различни култури 2. Гранулиране на семена от различни култури - тютюн, маруля, билки; 3. Съдържание на никотин в тютюн, отгледан в условията на биопроизводство; 4. Съдържание на общ азот в тютюн, отгледан в условията на биопроизводство; 5. Разграждане на целулозата от тютюневите стъбла – първи етап при производството на биоетанол; 6. Определяне на никотин и общ азот в тютюневи стъбла; 7.Определяне на катран, никотин и СО в тютюневи стъбла; - Дискусия - Присъстващите на демонстрацията ще имат възможност да дискутират наблюдението, да задават въпроси и да се консултират с лекторите. 123 624.00 0.00
Демонстрация: Химичен състав на тютюн : В демонстрация 2 ще се покажат класически и съвременни методи и лабораторна апаратура за анализ на основни компоненти в тютюн. Връзката между отглеждане на тютюн, химичен състав на тютюна и качество на тютюна. Корелационни зависимости, определящи качеството на тютюна. Разпространение на резултатите. Акредитирани и информативни протоколи. Демонстрация 2 е свързана с четири от заложените цели на проектното предложение, а именно: Цел 1. Осигуряване на адекватно равнище на знания, свързани с нови методи, техники и апаратура за анализ на компоненти в тютюн. Модернизиране на лабораторната техника и методите за анализ на тютюн; Цел 2. Усъвършенстване на уменията на земеделските стопани за намиране на взаимовръзка между производство на тютюн, химичен състав на тютюн и качество на тютюнева суровина; Цел 3. Увеличаване на знанията на земеделските стопани, свързани с националните и международните нормативни документи за производство, окачествяване, изкупуване, промишлена обработка на тютюна, Цел 4. Модернизиране на стопанствата с оглед производство на тютюнева суровина, съответстваща на нормативните забрани в България и ЕС. В тази връзка лекторите ще използват различни дейности: - Теоретично въвеждане в материята и даване на примери - основни компоненти в тютюна, химични методи и лабораторна апаратура, необходима за изследване на основни компоненти в тютюна; качествен състав на тютюн. Различните типове тютюни, отглеждани в България са с еднакъв качествен, но с различен количествен състав. Химичният състав на тютюна е генетически заложен, но зависи и от начина на отглеждане. В тази връзка ще се съпостави химичният състав (никотин, захари, азотсъдържащи вещества) на типове тютюни; на ориенталски тютюн, отгледан конвенционално и отглеждани в условията на биопроизводство, както и химичния състав на еднакви сортове тютюни, отгледани в различни райони. Процентното съдържание на отделните вещества в тютюна (никотин, захари и общ азот), както и количественото съотношение между тях определя качеството на тютюневата суровина и съответно на тютюневия дим. Количественото съотношение между общ азот/никотин показва балансирания вкус на тютюневия дим, а съотношението между захари/никотин дава представа за пълнота и гладкостта на вкуса на тютюневия дим и за проявлението на парене и остротата на дима. - Обяснение и даване на примери за изчисляване на корелационни зависимости между компоненти в състава на тютюна и определяне на качество на тютюневата суровина, - Активно включване на участниците при демонстрациите - при изчисление на качеството на тютюневата суровита. При желание участниците могат изчислят качеството на собствената си тютюнева суровина. - Демонстрация на класически и съвременни методи за анализ на основни компоненти в тютюн, - Сравнение между на класическите и съвременните методи за анализ на тютюн. Класическите лабораторни анализи, методи и апаратура за анализ на тютюн търпят развитие през последните години. При съвременните методи за анализ се използва напълно автоматизирана лабораторна апаратура, при която се свежда до минимум човешката намеса, увеличава се капацитета на отработените проби за час. Във връзка с опазване на околната среда и здравето на химиците при съвременните методи се използват по-малко токсични реактиви. - Нагледно представени видове протоколи, издадени от ИТТИ с резултати от изпитването. В ИТТИ съществуват два начина за представяне на резултатите от изпитванията – чрез акредитирани и чрез информативни протоколи. Тежестта на съответните протоколи е различна. Земеделските стопани ще бъдат запознати с видовете изпитвателни протоколи, необходимият вид протокол при внос или износ на тютюн, разпространението на резултатите от анализите. - Дискусия - Присъстващите на демонстрацията ще имат възможност да дискутират наблюдението, да задават въпроси и да се консултират с лекторите. 123 624.00 0.00
Демонстрация: Специфични компоненти в тютюн и тютюнев дим : В демонстрация 3 ще бъдат представени – Азот-съдържащи и биологично активни вещества в тютюн - методи за анализ и лабораторна апаратура. Антиоксидантна активност на тютюневи екстракти. Глицерол в тютюн и тютюнев дим - метод за анализ, лабораторна апаратура, нормативни документи и контрол. Демонстрация 3 е свързана с четири от заложените цели на проектното предложение, а именно: Цел 1. Осигуряване на адекватно равнище на знания, свързани с нови методи, техники и апаратура за анализ на компоненти в тютюн. Модернизиране на лабораторната техника и методите за анализ на тютюн; Цел 2. Усъвършенстване на уменията на земеделските стопани за намиране на взаимовръзка между производство на тютюн, химичен състав на тютюн и качество на тютюнева суровина; Цел 3. Увеличаване на знанията на земеделските стопани, свързани с националните и международните нормативни документи за производство, окачествяване, изкупуване, промишлена обработка на тютюна, Цел 4. Модернизиране на стопанствата с оглед производство на тютюнева суровина, съответстваща на нормативните забрани в България и ЕС. Освен основните химични компоненти в тютюна, които предават неговите качествени характеристики в него се съдържат и други групи вещества. Азот-съдържащите вещества са голяма група вещества, която включва белтъчни вещества, нитрати, амоняк, аминокиселини и др. Високото съдържание на азот-съдържащите вещества е показател за влошено качество на тютюна. Интерес представляват групата на полифенолните съединения в тютюна. Досега в тютюна са идентифицирани повече от 15 полифеноли от групата на фенолните киселини и флавоноидите, които са доказани антиоксиданти. Съществуват различни методи за определянето ѝ, основаващи се на различен тип реакции. При всеки един от тези методи се изследва само активност спрямо специфичната реакция на метода или свободния радикал, а не цялостната антиоксидантна активност. Във връзка с програмата на демонстрационната дейност ще бъдат демонстрирани три метода за определяне на антиоксидантна активност. Всички те са лесно достъпни и бързи за изпълнение. От ключово значение е проследяването на количеството на контролираните компоненти в тютюна. Изключително важно е производителите на тютюн да са запознати с нормативните документи, свързана с контрол на тютюн, контролираните компоненти в тютюна, техните ограничителни норми и съдържанието им в тютюна. От 13.03.2020 г. чл. 12, ал. 1, т. 4 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) е допълнен и гласи: „изсушени, плоски с неправилна форма, частично обезжилени тютюневи листа, преминали процес на изсушаване и контролирано овлажняване, които съдържат тегловно повече от 0,65 на сто глицерин и са годни за пушене след проста манипулация посредством смачкване или ръчно нарязване“ се считат за акцизна стока. В тази връзка ще се дискутират кои са контролираните компоненти в тютюна съгласно ЗАДС и какви са нормите за съдържание на контролираните компоненти. 123 624.00 0.00
Демонстрация: Химичен състав на тютюневия дим: Демонстрация 4 представя контролирани компоненти в тютюнев дим – методи за анализ и лабораторна апаратура. Връзка между химичен състав на тютюна и химичен състав на тютюневия дим; Нормативни документи и контрол на тютюнев дим. Разпространение на резултатите. Акредитирани и информативни протоколи; Вредни и потенциално вредни компоненти в тютюнев дим – методи за анализ и лабораторна апаратура. Демонстрация 4 е свързана с четири от заложените цели на проектното предложение, а именно: Цел 1. Осигуряване на адекватно равнище на знания, свързани с нови методи, техники и апаратура за анализ на компоненти в тютюнев дим. Цел 2. Усъвършенстване на уменията на земеделските стопани за намиране на взаимовръзка между производство на тютюн, химичен състав на тютюн и химичен състав на тютюнев дим; Цел 3. Увеличаване на знанията на земеделските стопани, свързани с националните и международните нормативни документи за производство, производството и контрол на тютюневи и нови тютюневи изделия; Цел 4. Модернизиране на стопанствата с оглед производство на тютюнева суровина, съответстваща на нормативните забрани в България и ЕС. В тази връзка лекторите ще използват следните дейности: - теоретично въвеждане в материята тютюнев дим Продукт от консумацията на тютюна е тютюневия дим, които представлява сложна смес от вещества. В научната литература има данни за известни 8430 съединения идентифицирани в тютюневия дим. От всички тях контролираните компоненти съгласно Директива 2014/40/ЕС и ЗТТСТИ са катран, никотин и въглероден оксид /СО/. Максимално допустимите стойности за катран са 10 mg/cig, никотин – 1 mg/cig и СО – 10 mg/cig, изпушени при стандартни условия - обем на всмукване – 35 ml, продължителност на всмукване – 2 s, брой всмуквания за минута – 1. Съществуват и интензивни методи за пушене на цигарите, при които се увеличава обемът на всмукване и брой всмуквания на минута. Контролът на компонентите в тютюневия дим, извършван във всички страни от ЕС, изисква стандартизирани методи, прилагани от лабораториите за анализ на тютюнев дим и анализите да се извършат на специализирана лабораторна апаратура. Акредитираният лабораторен комплекс към ИТТИ-Марково е единствената лаборатория в България, отговаряща на световните изисквания за анализ тютюнев дим, включен е в списъка с лаборатории на Европейските акредитирани лаборатории по чл. 4 (2) от Директива 2014/40/ЕС и има разрешение от Българска служба по акредитация да издава протоколи за съдържание на контролирани компоненти в тютюнев дим. - сравнение между физичните параметри на различните типове цигари - онагледяване - на снимков материал ще бъдат представени двата основни типа пушални машини – линейна и ротационна. Ще бъдат разисквани принципите на работа и целите на използването им. Понастоящем съществуват два вида машини за пушене – линейна и ротационна. - демонстрация на пропушване на цигарите и определяне на катран, никотин и СО, база данни от хроматографски изследвания на бензпирен (чисто вещество) и бензпирен в тютюнев дим - активно включване на участниците при демонстрациите – на участниците ще им бъдат предоставени различни типове цигари и те ще могат да снемат физичните параметри на цигарите, необходими за пропушването им. - нагледно представени видове протоколи, издадени от ИТТИ с резултати от изпитването. ИТТИ издава два вида протоколи от изпитване – Акредитирани и Информативни. Земеделските стопани ще бъдат запознати с видовете изпитвателни протоколи, необходимия вид протокол при внос или износ на цигари, разпространението на резултатите от анализите. - обяснение и даване на примери за връзка между химичен състав на тютюна и химичен състав на тютюневия дим, - разясняване на нормативни документи, свързани с контрол на тютюнев дим - Директива 2014/40/ЕС и ЗТТСТИ; - дискусия - Присъстващите на демонстрацията ще имат възможност да дискутират наблюдението, да задават въпроси и да се консултират с лекторите. 123 624.00 0.00
Демонстрация: Демонстрационни дейности по въвеждане и поддържане на Портал за деклариране на данни в ЕС - Common Entry Portal (EU-CEG).: Демонстрация 5 съдържа разпространение на тютюневи изделия в България - цигари, тютюн за свиване, тютюн за лула, тютюн за водна лула (наргиле), пури, пурети, тютюн за дъвчене, тютюн за нос (емфие), бездимни и нови тютюневи изделия, които не се изгарят. Демонстрация 5 е свързана с три от заложените цели на проектното предложение, а именно: Цел 4. Увеличаване на знанията на земеделските стопани, свързани с националните и международните нормативни документи за производство, окачествяване, изкупуване, промишлена обработка на тютюна, производството и контрол на тютюневи и нови тютюневи изделия; Цел 5. Модернизиране на стопанствата с оглед производство на тютюнева суровина, съответстваща на нормативните забрани в България и ЕС; Цел 6. Увеличаване на капацитета за достъп на информация, свързана с Портала за деклариране на данни в ЕС - Common Entry Portal (EU-CEG). В тази връзка лекторът ще използва различни дейности – теоретично въвеждане в материята свързана с: Контрол върху производството, окачествяването, изкупуването, промишлената обработка на тютюна, производството и контрол на тютюневи и нови тютюневи изделия Контролът върху тютюна и тютюневите изделия в България се осъществява чрез Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, 2016 г. и Директива за тютюневите изделия 2014/40/ЕС. Член 5 (5) и член 20 (13) от Директива 2014/40/ЕС изисква производителите и вносителите на тютюневи и свързаните с тях изделия да декларират пред компетентните органи на държавите-членки техния състав, емисии, токсикологични данни за съставките, задълбочени проучвания за някои добавки и пазарни данни за годишни продажби. Декларирането се осъществява чрез общия портал EU Common Entry Portal (EU-CEG), създаден от Европейската комисия и работещ от май 2016 г. Всяка държава-членка има своя собствена база данни с информация относно продуктите, които са предназначени да се предлагат на пазара в нейните граници. В изпълнение на тези разпоредби на ИТТИ беше възложено съгласно чл.35 от ЗТТИСТИ да събира и анализира информацията, съдържаща се в тях декларации. Ролята на ИТТИ: експертна оценка и информация. В този контекст ИТТИ е отговорен за получаването, съхраняването, обработката и анализа на информацията, предоставена от тези организации за техните продукти. Порталът на EU-CEG - Порталът на EU-CEG за България се състои от два сектора - Тютюневи изделия (сектор Тютюн), обслужван от Институт по тютюна и тютюневите изделия, с. Марково и Електронни цигари,. обслужван от Министерство на икономиката. В Тютюневи изделия се включват следните категории изделия - цигари, пури, пурети, тютюн за лула, тютюн за ръчно свиване на цигари, тютюн за смъркане, тютюн за водна лула, нови тютюневи изделия, които не изгарят, растителни продукти за пушене. При производството на цигари освен тютюн или смес от няколко типа тютюн в тютюневата индустрия се използват и добавки. Според Директива 2014/40/ЕС за добавка се приема всяко вещество, различно от тютюна, което се влага в тютюневото изделие. Разрешените добавки в момента са над 500, като те могат да достигнат от 5 % до 10 % от теглото на цигарите. - Графично представяне на резултати. - Демонстрация на: различни тютюневи и свързани с тях изделия, които е необходимо да бъдат декларирани в Общия портал на ЕС, както и интерфейса на сайта https://health.ec.europa.eu/eu-common-entry-gate-eu-ceg/providing-information-tobacco-products-e-cigarettes-and-refill-containers-eu-common-entry-gate-eu_bg - Информация за тютюневите изделия, електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене. - Обяснение и даване на примери за стъпките при деклариране на тютюневите и свързаните с тях изделия в Общия портал на ЕС. - Сравнение и съпоставяне на данните, извлечени от Портала EU-CEG за българия с тези на други страни в ЕС - Дискусия - Присъстващите на демонстрацията ще имат възможност да дискутират демонстрацията, да задават въпроси и да се консултират с лектора. 123 624.00 0.00
Закупуване на лабораторно оборудване - Апарат за горене по Келдал на проби и Линейна пушална машина, хардуерно управлявана: Настоящата дейност се състои в изпълнение на следните дейности: Закупуване на Апарат за горене по Келдал на проби; Закупуване на Линейна пушална машина, хардуерно управлявана. 189 580.10 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).