Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 963 TREES
Български

Programme: Rural Development Programme

Planning region: All

Description

The project proposal aims to increase the knowledge and skills of farmers and employees on their holdings (including "young farmers" and "small holdings approved for support under measures under the Thematic Sub-Program for Small Farms RDP 2014-2020 "), through increasing knowledge, skills and competences in the field of innovation and investment in agriculture.
The project fully covers PO1 and PO6, and the project trainings are entirely based on PO2, PO3, PO4 and PO5 of measure 1 "Knowledge transfer and awareness actions". The curricula also include topics related to climate change mitigation. and adapting to it, protecting the environment and innovating and investing in agriculture.
It is envisaged to conduct trainings (162 hours) in the following professions / specialties:
- Profession "Plant Grower", specialty "Plant Protection".
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Обучение за земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства по професия "Растениевъд", специалност "Растителна защита";: Фирмата-кандидат предвижда по настоящия проект да проведе обучение за професионална квалификация по част от професията "Растениевъд", специалност "Растителна защита" от второ квалификационно ниво на общо 180 земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства. От тях 38 са млади земеделски стопани и/или стопани на малки стопанства, одобрени за подпомагане по мерки от Тематичната подпрограма за малки стопанства по ПРСР 2014-2020. Обученията ще се осъществят в съответствие с изискванията на ЗПОО и по професии и специалности включени в СППОО, утвърден от МОН и в съответствие с ПО 2,3,4 и 5 по мярка 1 от ПРСР. Чрез обучението включените участници ще придобият квалификация по част от професия, удостоверена със съответния документ съгласно чл. 38, ал. 3 от ЗПОО Необходимостта от изпълнение на дейността е идентифицирана на база на статистика и swot анализ за състоянието на селското стопанство. За успешното икономическо представяне на земеделските стопанства, нужните знания и умения за модерните технологии в съответните производства, както и с изисквания на европейското и национално законодателство. Броят на младите земеделски стопани е все още недостатъчен за гладка смяна на поколенията в земеделието, а също и за намаляване на структурните проблеми, свързани с ниския дял на управителите на стопанства със земеделско образование. Навлизането на млади земеделски стопани в земеделието "страда" от недостига на собствен капитал за започване на дейност и инвестиции за развитие на стопанството, както и липсата на образование със земеделска насоченост, което определя необходимостта от настоящите обучения. Младите земеделски стопани, част от таргет групата (минимум 38 лица) имат основни пропуски в знанията и компетенциите си, които рефлектират на тяхното бъдещо развитие. Съсредоточавайки се върху основната си дейност, като земеделски производители, повечето от тях пропускат възможността за повишаване на знанията и уменията си и/или научаване на нови и интересни знания, методи, способи и други, в т.ч. иновации. Друг пропуск, който е основен при изпълнение на ежедневните им дейности е свързан с опазване на околната среда и смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него. Една от стратегическите цели за периода 2014-2020 е свързана със засилването на конкурентоспособността на селскостопанския сектор чрез осигуряване на дългосрочна перспектива за инвестиции в напояване и отводняване на земеделските стопанства, както и в свързаните услуги. При завършване на обучението, земеделските производители и заетите при тях лица, ще получат следните основни знания и умения: 1. Спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд и опазване на околната среда 2. Участва в извършването на отделните мероприятия при създаване и поддържане на насаждения и посеви. 3. Отглежда култури на полето и в култивационни съоръжения. 4. Участва и следи за правилното съхранение и работа с пестициди 5. Подпомага с различни методи в дейността си опазването на околната среда 6. Участва в извършването на отделните мероприятия за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него 7. Въвежда иновации в продуктите, технологиите и използва добри практики Всеки включен в курса земеделски стопанин и/или служител в селското стопанство ще премине 162 часово обучение (според програмата за обучение), като в края му ще се яви на изпит за проверка на натрупаните знания и умения. Обучението ще бъде проведено в съответствие с изискванията в чл. 29 от ЗПОО. Всеки успешно завършил обучението ще получи удостоверение за успешно преминат курс по професионална квалификация по част от професията "Растениевъд", специалност "Растителна защита" от второ квалификационно ниво, а също така и сертификат за преминато обучение по образец на центъра за обучение. 425 520.00 0.00
Обучение за земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства по професия "Работник в животновъдството", специалност "Птицевъдство": Фирмата-кандидат предвижда по настоящия проект да проведе обучение за професионална квалификация по част от професия "Работник в животновъдството", специалност "Птицевъдство" от първо квалификационно ниво на общо 30 земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства. От тях 7 са млади земеделски стопани и/или стопани на малки стопанства, одобрени за подпомагане по мерки от Тематичната подпрограма за малки стопанства по ПРСР 2014-2020. Обученията ще се осъществят в съответствие с изискванията на ЗПОО и по професии и специалности включени в СППОО, утвърден от МОН и в съответствие с ПО 2,4 и 5 по мярка 1 от ПРСР. Чрез обучението включените участници ще придобият квалификация по част от професия, удостоверена със съответния документ съгласно чл. 38, ал. 3 от ЗПОО. Необходимостта от провеждането на обучението се дължи на факта, че средата, местоположението и възможностите за бизнес са продиктували тенденция за развитие на селскостопански дейности, които се извършват на базата основно на опит и знания, придобити във времето или получени от по-стари или опитни животновъди. Тази ситуация от своя страна определя основни пропуски в знанията и компетентностите на животновъдите, а също така и ги лишава от възможността за разширяване на дейността или производителността им, чрез въвеждането на иновативни методи и/или процеси и съоръжения и средства и методи за опазване на околната среда, в т.ч. ефективното използване на водите, торовете и пестицидите. Сектора на животновъдството е изправен пред различни предизвикателства, свързани с климатичните промени, болести по животните, увеличена конкуренция на вътрешния и международните пазари и други проблеми. Възможно е част от лицата, които ще бъдат включени в обученията да нямат основни познания по темите на обучение, макар и да са трудово ангажирани в отглеждането на животни. Поради тези причини в учебната програма има заложени уводни теми на всеки предмет за обучение преди да бъдат въведени по-комплексните теми от програмата, където се изисква някакъв минимум от общи познания по съответната тематика. Очаква се към курсът на обучение да проявят интерес, както младите земеделски стопани и заетите в техните стопанства, така и по-възрастните и опитни стопани и служители в селското стопанство, поради интересните теми за обучение включени в програмата и най-вече поради темите свързани с иновации в селското стопанство и добри практики от ЕС. Младите земеделски стопани, които ще бъдат включени в обученията по тази програма ще бъдат минимум 7 или това са 23.3% от всички заложени да преминат обучението лица. При завършване на обучението, земеделските производители и заетите при тях лица, ще получат следните основни знания и умения: 1. Спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд и опазване на околната среда 2. Прибира, съхранява, подготвя и раздава фуражни култури 3. Наблюдава животните и документира данни за състоянието им 4. Почиства и дезинфекцира помещенията на животните 5. Храни и пои различните видове и категории животни 6. Подпомага с различни методи в дейността си опазването на околната среда 7. Участва в извършването на отделните мероприятия за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него 8. Въвежда иновации в продуктите, технологиите и използва добри практики Всеки включен в курса за обучение от поставената целева група ще премине 163 часово обучение (според програмата за обучение), като в края му ще се яви на изпит за проверка на натрупаните знания и умения. Обучението ще бъде проведено в съответствие с изискванията в чл. 29 от ЗПОО. Всеки успешно завършил обучението ще получи удостоверение за успешно преминат курс по професионална квалификация по част от професия "Работник в животновъдството", специалност "Птицевъдство" от първо квалификационно ниво, а също така и сертификат за преминато обучение по образец на центъра за обучение. 70 920.00 0.00
Обучение по професия "Работник в хранително - вкусовата промишленост" специалност "Хранително - вкусова промишленост": Фирмата-кандидат предвижда по настоящия проект да проведе обучение за професионална квалификация по част от професия "Работник в хранително - вкусовата промишленост" специалност "Хранително - вкусова промишленост" от първо квалификационно ниво на общо 150 земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства. От тях 32 са млади земеделски стопани и/или стопани на малки стопанства, одобрени за подпомагане по мерки от Тематичната подпрограма за малки стопанства по ПРСР 2014-2020. Обученията ще се осъществят в съответствие с изискванията на ЗПОО и по професии и специалности включени в СППОО, утвърден от МОН и в съответствие с ПО 2,3,4 и 5 по мярка 1 от ПРСР. Чрез обучението включените участници ще придобият квалификация по част от професия, удостоверена със съответния документ съгласно чл. 38, ал. 3 от ЗПОО. Проектът предвижда идентифициране на лица, заети в сферата на хранително-вкусовата промишленост от областите Русе, Разград, Силистра и Велико Търново. Очаква се към курсът на обучение да проявят интерес както младите преработватели и заетите в техните предприятия, така и по-възрастните и опитни преработватели и служители, както и лица, които ръководят или работят в хранително-вкусовата промишленост, поради интересните теми за обучение включени в програмата и най-вече поради темите свързани с иновации в ХВП и добри практики от ЕС. Младите преработватели, които ще бъдат включени в обученията по тази програма ще бъдат минимум 32 или това са 21.3% от всички заложени да преминат обучението лица. Необходимостта от провеждане на конкретното обучение е потребностите на работниците и служителите в преработвателните предприятия от придобиване и повишаване на теоретичната и практическа подготовка по нови технологични процеси и оборудване и инструментариум за изпълнение на дейности в обхвата на производството и преработката на храни. Повишената професионална пригодност ще допринесе за подобряване на човешкия капитал, съответно за повишаване на производителността на труда и качеството на предлаганите продукти, а от там и конкурентоспособността на предприятието. За успешното икономическо представяне на земеделските стопанства, произвеждащи и преработващи хранителни продукти е необходимо управителите и служителите им да са наясно с модерните технологии в съответните дейности, както и с изискванията на европейското и национално законодателство. За да отговори на нуждите на целевата група, учебната програма е разработена със силен елемент на нови технологии, добри практики и иновации в хранително-вкусовата промишленост. При завършване на обучението, лицата ще получат следните основни знания и умения: 1. Спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд и опазване на околната среда 2. Спазва изискванията за лична хигиена и инструкциите и процедурите за поддържане на хигиенни условия и безопасност на храните в производствения процес. 3. Извършва разделно сортиране и събиране на вторични суровини и отпадъчни материали. 4. Подпомага с различни методи в дейността си опазването на околната среда 5. Участва в извършването на отделните мероприятия за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него 6. Въвежда иновации в продуктите, технологиите и използва добри практики Всеки включен в курса преработвател и/или производител на хранителна продукция и/или служител в неговото предприятие ще премине 152 часово обучение (според програмата за обучение), като в края му ще се яви на изпит за проверка на натрупаните знания и умения. Обучението ще бъде проведено в съответствие с изискванията в чл. 29 от ЗПОО. Всеки успешно завършил обучението ще получи удостоверение за успешно преминат курс по професионална квалификация по част от професия "Работник в хранително - вкусовата промишленост" специалност "Хранително - вкусова промишленост", както и сертификат за преминато обучение по образец на центъра за обучение. 354 600.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).