Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 56 141 TREES
Български

Programme: Foods

Planning region: All

Description

The project will be accomplished in the Northern central region. The project is designed for all employees in the company, with particular attention to employees with secondary and lower education and those over 54 years old. The project’s activities aim to increase employee’s qualification by motivating personal growth, professional and career development. The project requires using working flexibility during the training period. The growing need for highly qualified personnel the company is experiencing will be satisfied by providing various training events. The project fully contributes to the aim and strategy of OP “Human resources development” 2014-2020 – Increasing employment by size and quality; Investment priority № 6: Specific aim 1: Increasing the number of employees that have acquired and/or improved professional qualification and/or have key competence and are over 54 years; Specific aim 2: Increasing the number of employees that have high school education or lower, and have acquired new skills and knowledge. The project also contributes to completing strategy “Ëurope 2020 “, more precisely: (1) not less than 76% of the population between 20 and 64 years should be employed in 2020. In accordance with the requirement of the current legislation, coordinated with the management body of the company there will be selection of service providing companies. To ensure publicity the project’s managing team will perform a complex of activities to inform the company’s employees and society for the project’s aims, sources of financing and the expected results. The project includes five activities. The project’s cost amount is 66818,25 BGN, of which 14875,00 BGN is own finding (22,26%) and 51943,25 BGN grants (77,74%).
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Предоставяне на професионално обучение за придобиване на професионална квалификация на заети лица за част от професия „Оператор в хранително – вкусовата промишленост“, специалност „Производство на захар и захарни изделия“ : Цели: 1.Повишаване квалификацията на работната сила чрез обучение, насочено към нуждите на заетите. 2.Създаване на условия за професионалното израстване и личното усъвършенстване на работещите във фирмата, в избраната професия . 3.Подобрена производителност на обучените лица. 4. Устойчива заетост и работа във фирмата след обученията. Целевата група за дейността са 26 жени и мъже работещи в Завода за Захарни изделия, заявили готовност да участват в обучението.Всички са на длъжност общ работник промишлено производство. От тях 4 са с висше и 22 със средно образование, а 3 души са над 54 години. Обучението ще бъде насочено към нуждите на самите лица и към развитие на техните умения – лични, професионални и такива специфични за конкретните работни места. В рамките на настоящата дейност ще бъде проведено обучение по част от професия „Оператор в хранително – вкусовата промишленост“, специалност „Производство на захар и захарни изделия“, код 5410206.Лицата ще бъдат обучени за част от професията като хорариумът на обучението ще е минимум 300 учебни часа, като учебните часове са с продължителност 45 минути. Обучението включва както теоретична така и практическа подготовка, като практическата подготовка ще е минимум 212 часа. Лицата ще бъдат обучени по съвременна методология от експерти в областта, ще им бъдат раздадени необходимите материали, ще се води необходимата документация – присъствени списъци, графици, анкетни карти и др. На завършилите успешно ще бъде издадено Удостоверение за професионално обучение. Успешно завършили ще са лицата, които имат присъствие минимум 80 % от хорариума за обучението и са издържали заключителния изпит.Чрез успешното завършване на обучението работниците ще повишат своята професионална квалификация, производителност и адаптивност на пазара на труда.След завършване на обучението обучаваният ще: Приема и съхранява суровини, материали, полуфабрикати; контролира условията за съхранение; подготвя и преработва суровини и материали за производство на захар и захарни изделия; установява отклонения в качеството и причините за тях; опакова, съхранява и експедира готова продукция; обслужва, регулира и контролира машини, апарати, съоръжения и инсталации; осигурява контрол в производствен участък и др. Етап 1: Подготовка на документация и избор на изпълнител по реда на ЗУСЕСИФ и ПМС 160- първи проектен месец. Етап 2: Организиране на обученията – сформиране на групите за обученията и изготвяне на график за обученията - първи проектен месец. Етап 3: Провеждане на обученията – от втори до единадесети проектен месец. Етап 4: Заключителен етап – изготвяне на доклад от обучението - 11 проектен месец. 15 600.00 15 600.00
Предоставяне на професионално обучение за придобиване на професионална квалификация на заети лица за част от професия "Полиграфист", специалност "Полиграфия" : Цели: 1.Повишаване квалификацията на работната сила чрез обучение, насочено към нуждите на заетите. 2.Създаване на условия за професионалното израстване и личното усъвършенстване на работещите във фирмата, в избраната професия . 3.Подобрена производителност на обучените лица. 4. Устойчива заетост и работа във фирмата след обученията. Целевата група са 10 работници от Завод за опаковки, които са заявили готовност за участие в обучението.Всички са мъже със средно образование, а един от тях е на възраст над 54 г. Всички предвидени за обучение са машинни оператори - печат, работещи на технологичните линии на Завода за опаковки. Произвежда се голямо разнообразие опаковки на трите вида печат - дълбок, офсетов и флексо печат. Потребността от обучение се обуславя от високата конкуренция в бранша и непрекъснатия стремеж за подобряване на качеството на опаковките и оптимизиране разходите на производството. Обучението по част от професия ще създаде условия за подобряване на уменията на работещите, оптимизиране на производството и повишаване на качеството на продукцията. Това ще способства за повишаване на конкурентоспособността на Завода за опаковки и фирмата като цяло.В рамките на настоящата дейност ще бъде проведено обучение по част от професия 213030 "Полиграфия", специалност "Полиграфист" III СПК 2130301,с продължителност не по-малка от 600 учебни часа. Учебните часове са с продължителност 45 минути. Обучението включва теоретична подготовка 233 учебни часа и практическа подготовка 367 учебни часа.Лицата ще бъдат обучени по съвременна методология от експерти в областта, ще им бъдат раздадени необходимите материали, ще се води необходимата документация – присъствени списъци, графици, анкетни карти и др.На завършилите успешно ще бъде издадено Удостоверение за професионално обучение. Успешно завършили ще са лицата, които имат присъствие минимум 80 % от хорариума за обучението и са издържали заключителния изпит.След завършване на обучението всеки обучаем ще може да: Осъществява оперативна дейност свързана с въвеждането на текстова информация(текстови документи от ръкописни печатни материали стандартни приложни програмни продукт, ръчно или чрез скенер със софтуер за оптическо разпознаване на текст (OCR) необходимата точност и коректност на обработваните документи, настолни издателски системи за съвместна обработка на текст илюстрация - DTP.Обработване на текстови документи подготовката им за издателска система коригиране, редактиране, сричкопренасяне, форматиране, разпечатване. Съхраняване на текстови материали според установените правила. Получаване и отчитане на получените материали и пособия.Сканиране и обработване на графични и растерни изображения. Съхраняване на илюстративен материал.Оформление на полиграфическите издания (книги, вестници, списания, акцидентни материали) и др.Интегриране на текст и графика. Композиране на страници. Съхраняване на готовите издания.Експониране на оформеното издание монтаж (ръчен електронен) Директно лазерно експониране на печатни пластини без междинно използване на фото технически филм.Изработване на печатни форми монтаж и копиране.Създава и поддържа безопасна работна среда.Участва в дообработване на печатната продукция. Технологични процеси за изработване на етикети и опаковки.Изпълнява всички трудови задачи при спазване на здравословни и безопасни условия на труд.Отпечатване на полиграфическите издания. Отпечатване на опаковки. Печат на външна вътрешна реклама. Обучение за част от професия - Етап 1: Подготовка на документация и избор на изпълнител по реда на ЗУСЕСИФ и ПМС 160- първи проектен месец Етап 2: Организиране на обученията – сформиране на групите за обученията и изготвяне на график за обученията - първи проектен месец. Етап 3: Провеждане на обученията – от втори до седемнадесети проектен месец. Етап 4: Заключителен етап – изготвяне на доклад от обучението - 17 проектен месец. 11 250.00 0.00
Обучение по Ключова компетентност 4 „Дигитална компетентност”: Цели: 1.Повишаване квалификацията на работната сила чрез обучение, насочено към нуждите на заетите. 2.Създаване на условия за професионалното израстване и личното усъвършенстване на работещите във фирмата, в избраната професия . 3.Придобиване на дигитална компетентност от 6 заети лица. 4.Подобрена производителност на обучените лица. 5. Устойчива заетост и работа във фирмата след обученията. Целевата група са шест служители от лабораторията на Завода за спирт.Всички са жени, като от тях 3 са с висше образоване, от които 1 е над 54 години и 3 са със средно образование.От дейността на служителите зависи контрола на качеството на суровините и материалите и качеството на произвежданата продукция. В завода е внедрен в производство нов иновативен продукт, което налага по-висока прецизност в работата на заетите. Провеждането на обучение по ключова компетентност на 6 заети лица за успешна трудова реализация, чрез придобиване на умения по КК 4 ще отговори на новите изисквания за работа.Предвид характера на длъжностите и с цел по-ефективна работа на заетите във фирмата, обучението по ключова компетентност ще бъде насочено за придобиване на професионални умения за боравене с компютърна техника и наличното оборудване и апаратура на работните места. Това ще позволи постигането на по-висока производителност и прецизност при реализацията на технологичния процес. Целта ще бъде обучението да бъде насочено към нуждите на самите лица от развитие на техните умения – лични, професионални и такива специфични за конкретни работни места. Обучението ще бъде съобразено с изискванията и на работодателя за конкретните работни места.По този начин заетите лица ще придобият онези умения, съответстващи на търсените от страна на работодателя, което ще улесни тяхното интегриране в заетостта във фирмата. Обучението ще се проведе за 12 дни, в рамките на 2 месеца.Хорариум часове: 45 уч.часа (15 уч.ч. - теория и 30 уч.ч. - практика) + 2 уч.часа изпит. Обучението по теория ще се проведе в офиса на обучаващата организация, а практиката по работните места във фирмата. Етап 1: Подготовка на документация и избор на изпълнител по реда на ЗУСЕСИФ и ПМС 160. Сключване на договор с избрания изпълнител - първи проектен месец Етап 2: Организиране на обучението – сформиране на групата за обучението и изготвяне на график за обученията - първи проектен месец. Етап 3: Провеждане на обученията – от втори до трети проектен месец. Етап 4: Заключителен етап – изготвяне на доклад от обучението - 3 проектен месец 1 500.00 1 500.00
Обучение по Ключова компетентност 7 "Инициативност и предприемачество" : Цели: 1.Повишаване квалификацията на работната сила чрез обучение, насочено към нуждите на заетите. 2.Създаване на условия за професионалното израстване и личното усъвършенстване на работещите във фирмата, в избраната професия . 3.Подобрена производителност на обучените лица. 4. Устойчива заетост и работа във фирмата след обученията. 5. Придобиване на нови управленски умения. Целевата група са десет ръководители на звена, мъже и жени, в Завода за захарни изделия.От тях 6 са със средно , а 4 с висше образование, като 1 е над 54 години. От дейността на тези ръководители зависи ефективността на производствения процес. Реализират контрола върху качеството на суровините и материалите и качеството на произвежданата продукция. Създават организация и контролират изпълнението на трудовите задължения от работещите във завода лица. В завода непрекъснато се внедряват нови асортименти хранителни продукти, разработват се и се внедряват собствени полезни модели. Внедрен в производството е иновативен продукт, което налага по-висока прецизност в работата, свързана с организацията на труда и производствения процес.Непрекъснато се обновява технологичното оборудване, свързано с внедряването в производството на нови и иновативни продукти. Провеждането на обучение по ключова компетентност на 10 заети лица за успешна трудова реализация, чрез придобиване на умения по КК 7 (- 30 уч. часа) ще отговори на новите изисквания за работа. Обучението ще бъде съобразено с изискванията и на работодателя за конкретните работни места.Предвид характера на длъжностите и с цел по-ефективна организация на работа на заетите във фирмата, обучението по ключова компетентност ще бъде насочено за придобиване на професионални умения от всеки обучаем за: 1. Анализира възможностите, заплахите, силните и слабите страни на предприятието.2. Подрежда възложените и текущите задачи по приоритет.3. Организира работното си време. 4. Разрешава възможни критични ситуации, свързани с трудовата дейност. 5. Прави отчет на извършената работа. 7. Организира екип за изпълнение на задачите – цели, състав, задачи, план, организация на изпълнението, отчет на извършената работа. 8. Възлага, инструктира и контролира качественото изпълнение на задачите.9.Прилага нормативната уредба, регламентираща икономическата дейност в предприятието. 10. Организира дейността на предприятието – проучване, снабдяване, производство, пласмент, съхранение, транспорт, администриране и др. Това ще позволи постигането на по-висока производителност и прецизност при реализацията на технологичния процес. Етап 1: Подготовка на документация и избор на изпълнител по реда на ЗУСЕСИФ и ПМС 160 - първи проектен месец Етап 2: Организиране на обучението – сформиране на групата за обучението и изготвяне на график за обученията - първи проектен месец. Етап 3: Провеждане на обученията – втори проектен месец. Етап 4: Заключителен етап – изготвяне на доклад от обучението - 2 проектен месец 1 400.00 1 400.00
Включване в гъвкави форми на заетост на обучаемите : Цели: 1.Повишаване квалификацията на работната сила чрез обучение, насочено към нуждите на заетите. 2.Създаване на условия за професионалното израстване и личното усъвършенстване на работещите във фирмата, в избраната професия . 3.Подобрена производителност на обучените лица. 4.Повишаване мотивацията за учене и придобиване на нови умения от заетите. За всяка от дейностите 1,2,3,и 4, заложени в проектното предложение, в съответствие с планираните учебни програми и графици ще се осигури участието в гъвкави форми на заетост на обучаемите, така, че да се реализира ефективно обучение, което ще бъде съобразено и с пълноценна трудова дейност, с цел реализация на производствената програма на заводите. На основата на месечното участие в обученията, което ще се контролира чрез присъствените форми, на всяко лице в дните на обучение ще бъде начислявано и изплащано допълнително трудово възнаграждение за съответния месец и дължимите осигурителни вноски върху него за сметка на работодателя.На основата на съгласувано с преките ръководители предложение, в съответствие с възможностите на организация на технологичния процес и трудовата дейност на заетите, на включените в групата лица, за периода на обучение, работодателят ще предостави възможност за избор на гъвкави форми на заетост - Работа на смени; Работа на плаващо работно време; Гъвкави работни часове за определен период.С участниците в обучение ще се подпишат допълнителни споразумения към трудовите им договори.Обучаеми по професията „Оператор в хранително – вкусовата промишленост“, специалност „Производство на захар и захарни изделия“ са 26 лица - Обучението ще се проведе за 170 дни, в рамките на 10 месеца и ще приключи в края на 11 проектен месец; Професия "Полиграфист", специалност "Полиграфия" -Обучението за 10 лица ще се проведе за 192 дни, в рамките на 16 месеца и ще приключи в края на 17 проектен месец; Ключова компетентност 4 „Дигитална компетентност” -Обучението ще се проведе за 6 лица за 12 дни, в рамките на 2 месеца и ще приключи в края на 3 проектен месец; Ключова компетентност 7 "Инициативност и предприемачество" - Обучението на 10 лица ще се проведе за 12 дни в рамките на един месец и ще приключи в края на 2 проектен месец. Дейността ще стартира от втори проектен месец и ще приключи по етапно в края на 17 проектен месец. 37 068.25 23 840.13

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).