Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 103 TREES
Български

Programme: Foods

Planning region: All

Description

In the context of the pandemic emergency, the provision of a hot lunch has proved to be a significant aid, as it provides a real opportunity for the poorest and most vulnerable people to continue to have food, on the one hand and they also receive at home when anti-epidemic measures require it.
In order to ensure a quick start of the activity, the established procedures and the established partnership with the MA and the Municipality of Sungurlare on the operation "Providing a hot lunch" under the operational program, which was implemented until 30.04.2020 and subsequently continued through the TP "Hot lunch at home in the conditions of emergency 2020", financed from the national budget, to deal with the consequences of the epidemic situation of COVID-19.
The social service "Public Dining Room" will be provided to the following target groups;
1. Persons without income or with low income below the poverty line - people in difficulty due to the deteriorating economic situation in the country, people who due to their age or disability are at higher risk of infection and adverse infection.
 2. Persons placed in quarantine - without income or with low income below the poverty line have no relatives to support them.
3. Persons, object of social assistance, for whom a need for additional support has been established and in the conditions of an emergency epidemic situation, are incapable of satisfying their basic living needs.
Due to the large number of people from the target groups, the possible turnover of users in the implementation of the project will not be a fixed number of target groups, but will be as a total number of users - 1000 people. The hot lunch will be delivered to 1000 people from 01.02.2021 to  31.12.2021 and from 01.01.2022  to 30.09.2022 of 750 people. The project will offer accompanying activities - counseling (including health counseling to prevent CoVid-19) and monitoring compliance with a proper diet.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Определяне на целевите групи: В съответствие с основните принципи на Европейския стълб на социалните права, операцията е планирана в отговор на пандемията от COVID-19 в страната и осигурява подкрепа за задоволяване на базовата нужда от храна на хората, които се нуждаят от социална закрила в най-висока степен. В съответствие с целите на операцията, целевите групи са: 1.Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията. 2.Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа. 3.Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности. Община Сунгурларе събра информация различни институции от ДСП за подпомаганите лица към края на Ноември 2020г. които са малко над 800 ,взе информация от Дирекция Бюро по труда за безработните на територията на общината които към края на м. Ноември 2020г. са 485. Използваха се и всякакви други източници на информация - сигнали на граждани по телефона, информация от Регионалната здравна инспекция за лица, поставени под задължителна карантина и информацията която общината има от предходните изпълнени проекти - ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ЗА ХРАНИ , и също и ЦЕЛЕВАТА ПРОГРАМА .По ОП имахме 800 брой лица а по ЦП -170 бр.лица, И оповавайки се на цялата тази база данни кандидатствахме за 1000 лица за подпомагане с топъл обяд. Дейността „Определяне на целевите групи“ започна преди стартирането на договора, и ще се изпълнява през целия период на неговото действие. За идентифицирането на нуждаещите се лица Общината ще използва описания в одобреното проектно предложение механизъм за идентифициране на най-нуждаещите се лица - целева група по операцията, който е базиран на прилагания подход по оперативната програма до момента, където е приложимо и отговорящ в най-пълна степен на нуждите на хората в обективната пандемична ситуация. Преди да стартира дейността по приготвяне и доставка на топлия обяд, всички идентифицирани от ПО нуждаещи се лица ще са потвърдени от ДСП Карнобат за принадлежност към допустимата целева група. С цел недопускане на двойно финансиране, общината предоставя писмо до Дирекция „Социално подпомагане“ Карнобат за проверка на обстоятелството, че включените потребители не ползват на друго основание услуги, включващи хранене– при стартиране на проекта и при промяна на потребителите. Бедното и застаряващо население в селата ни дава основание да мислим, че потребностите са дори по-големи от планирания брой от 1000 лица. Процесът на подбор на потребителите и най-вероятно ще бъде така до края на програмата, тъй като не може да бъде предвидено кои и колко лица ще заболеят от COVID-19. 0.00 0.00
Приготвяне на топъл обяд.: Приготвянето на топлия обяд е възложено на външен доставчик след проведена процедура по реда на Закона за обществените поръчки. Избраният изпълнител „Кей Енд Ви“ ООД да отговаря на всички необходими изисквания за материална база, квалификация на кадрите си и опит в приготвяне на големи количества храна. Има регистрация на по Закона за храните в регистрите на БАБХ. „Кей Енд Ви“ ООД е създала необходимата организация за изпълнение на дейностите, така че работата на служителите да бъде не само ефективна, но също така прецизна и с най-висока степен на отговорност. В работата на фирмата са възприети принципите и механизмите за контрол и проследяемост на производството предоставени от международните стандарти за качество на продукта (ISO 9001:2015) и безопасност на храните (ISO 22000:2005). Екипът експерти, включващ технолог по храните, диетолог и главен готвач, съставя седмично меню за изпълнение. Екипът подбира храни, които да осигуряват здравословно и питателно хранене на бенефициентите. При изборът на храни освен нормативно определените изисквания екипът се съобразява и с културните и религиозни особености на потребителите на услугата и не допуска дискриминация. Рецептите на предложените ястия се съгласуват от диетолога и технолога по храните, за да се прецени от практическа гледна точка по отношение на сезона, наличността на продукти и суровините и съответствието с изискванията за здравословно хранене на всички потребители на услугата, като съобразява спецификата на хранене на лицата със здравословни проблеми. Одобрените ястия биват организирани в меню, което да дава максимално разнообразие и същевременно осигурява оптимални дневни количества хранителни вещества и енергийна стойност. При необходимост менюто съдържа частичен или цялостен диетичен вариант. Готовото меню се предава на Възложителя за одобрение, чрез офис сътрудник, който ще осигурява цялата необходима комуникация с Възложителя. След одобрение менюто се предава на технолога на „Кей Енд Ви“ ООД. Ежедневно технологът консултира главния готвач за начина, по който да бъдат изпълнени рецептите на ястията от менюто за деня. Главният готвач разпорежда на общите работници в кухнята кои продукти в какво количество и вид да бъдат приготвени (измити, обелени, настъргани, нарязани и др.) и организира работата на готвачите по отделните рецепти. Готвачите изпълняват рецептите с предоставените им продукти. Тяхната работа се контролира от главния готвач, който следи всички пропорции на продуктите да бъдат спазени, всяка термична и друга обработка да бъде оптимална за ястието, което се приготвя. Главният готвач следи за температурата на готовност на ястията и води дневник на достигнатите градуси, за да се избегне развитието на опасни микроорганизми в храната. В края на процеса по изпълнение на дневното меню се изготвят калкулационни ведомости на база вложените в производството суровини и броя приготвени порции от всяко ястие. Кей Енд Ви ООД разполага и с майстор на тестени изделия, който е под ръководството на главния готвач и неговото задължение е да приготвя тестени десерти, когато има такива по меню. Купуването на хранителни продукти в Дружеството се извършва в съответствие с изискванията на националното законодателство, по прозрачен начин, и при гарантиране спазването на принципите на чл. 30 от Регламент (ЕС, ЕВРАТОМ) № 966/2012 на Европейския парламент и на Съвета за икономичност, ефикасност и ефективност на разходването на средствата. През последните няколко години „Кей Енд Ви“ ООД диверсифицира и преструктурира своята дейност, с което си осигури добра финансова стабилност и висока ефективност на използване на ресурсите. Благодарение на това, Дружеството е в състояние дългосрочно да гарантира упражняване на дейността и непрекъснатост на процеса на доставка на социалната услуга. Предоставянето на топлия обяд ще стартира на 01.02.2021 г. и ще приключи до 30.09.2022 г. Продължителността на услугата ще бъде 415 работни дни. 916 966.20 916 966.20
Предоставяне на топъл обяд: След като ястията са кулинарно готови, се предават на кухненските работниците за порциониране в съдове за еднократна употреба, а технологът завежда в технологичен дневник всички приготвени ястия с уникален партиден номер и описва вложените във всяко ястие продукти по количество и партида на производителя. Готовата за експедиция храна се товари и се извозва до обектите за раздаване от шофьорите с лекотоварни автомобили регистрирани за превоз на храни. Транспортираните храни са придружени от набор документи удостоверяващи произхода на храната, показващи вида на ястията, състав, срок на годност, начин на съхранение, номер на партида, декларация за съответствие, приемно-предавателен протокол. Документите се съставят непосредствено преди експедиция от отговорник за Анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР), който проследява целия процес на производството на храна – от доставката на суровините, съхранението им, кулинарната обработка и порционирането до експедицията. Отговорникът по НАССР води документация за доставката на суровините (дневник входящ контрол – доставчик, продукт, начин на съхранение, срок на годност, партиден номер и др.), температурен дневник на хладилните съоръжения, дневник за изходящ контрол на готовата продукция, чек листи за почистването на обекта и личната хигиена на персонала. В задълженията на отговорника по НАССР влиза и проверката на дневниците водени от главния готвач и технологичния дневник. Готовата храна се доставя по пунктовете за раздаване в определения от Възложителя времеви диапазон – всеки работен ден между 11:00 и 12:00 часа на обяд. „Кей Енд Ви“ ООД притежава собствени превозни средства, които са поддържани чисти и в безупречно състояние и предоставят условия, които не позволяват замърсяване на храните. Специализираните транспортни средства са регистрирани по реда на чл.246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и чл. 6 от Регламент (ЕО) № 852/2004. СПИСЪК- НА ТРАНСПОРТНИТЕ СРЕДСТВА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ, РЕГИСТРИРАНИ В ОДБХ: 1. Ситроен Джъмпер- ДКН СН 3341 АС , Удостоверение ОДБХ №730/14.11.2017 2. Форд Транзит ДКН СН 2368 АР Удостоверение ОДБХ №716/05.09.2017 3. Ситроен Джъмпер ДКН СН 0158 АС Удостоверение ОДБХ №695/09.06.2017 4. Ситроен Джъмпер ДКН СН 0118 АС Удостоверение ОДБХ №694/09.06.2017 5. Ситроен Джъмпер ДКН СН 3340 АС Удостоверение ОДБХ №729/14.11.201 6. Ситроен Джъмпер ДКН СН 7547 АТ Удостоверение ОДБХ №844/20.05.2019 7. Ситроен Джъмпер ДКН СН 0119 АС Удостоверение ОДБХ №696/09.06.2017 8. Мерцедес Спринтер ДКН СН 3121 АК Удостоверение ОДБХ №10/26.05.2011 9. Рено Мастер ДКН СН 5342 ВВ Удостоверение ОДБХ №131/25.11.2011 10. Дачия Логан ДКН СН 3422 ВВ Удостоверение ОДБХ №2027000305/ 26.09.2009 45 848.31 45 848.33
Реализиране на съпътстващи мерки: Основна цел на настоящата процедура е превенция на социалното изключване. В периода на предоставяне на топъл обяд община Сунгурларе ще контактува близко с над хиляда преки потребители, които също имат връзка със свои съграждани/ съселяни. Това е добра възможност да се подкрепят хората в трудната пандемична обстановка не само с храна. Има актуална информация за възникващи тревожност, несигурност, дезориентация. Ширят се слухове, които повишават нивото на безпокойството и предизвикват гранични състояния, близки до психични разстройства. В кризисната ситуация, свързана със загуба на работа, респективно на доходи, болести - реални и въображаеми, драми в семействата, зачестяващи случаи на домашно насилие, социална изолация, хората се нуждаят от разностранна подкрепа. Община Сунгурларе ще предостави следните съпътстващи услуги: • Индивидуално консултиране/насочване за предоставяне на социални помощи ; • Индивидуално консултиране/насочване за предоставяне на социални услуги; • Оказване на съдействие за ползване на здравни услуги; • Оказване на съдействие за ползване на образователни услуги; • Оказване на индивидуална подкрепа, в съответствие с индивидуални нужди и проблеми на конкретни представители на целевите групи; • Дейности за повишаване на осведомеността , като разработване и/или разпространение на целенасочени рекламни и информационни материали и кампании; • Провеждане на индивидуални беседи относно основните социални права на гражданите на РБ, възможностите за предоставяне на различни видове социални услуги, здравословно хранене, противоепидемични мерки и други актуални теми. 45 848.31 45 848.33

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).