Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 103 TREES
Български

Programme: Foods

Planning region: All

Description

In the conditions on extraordinary epidemic situation the provision of ,,Hot lunch’’ it turns out to be largely significant help, because trough her there is a real opportunity, the poorest and vulnerable people to continue to have food from one side and other side, to be able to get it in their home, when anti-epidemic actions impose this. With the current project proposal Parvomay municipality there will be an opportunity to continue the activities on target program ,,Hot lunch in home In the conditions on extraordinary situation-2020’’, finance by Agency for Social Assistance. The project provides to provide hot lunch to 200 users from Parvomay municipality for the period 01.01.2021-27.04.2021 year. and 230 users for the period 28.04.2021 - 30.06.2022 year.
The realization of the project idea is part off purposeful social policy, which Parvomay municipality develops in support of persons from vulnerable groups. With continuation the provision of hot lunch on operation BG05FMOP001-5.001,, 3.1-Hot lunch in the conditions of the pandemic from COVID-19’’ will be answered of the direct needs of persons from groups with increased risk of infection-persons without income or low-income below the line of poverty-people in difficulty due deteriorating economic situation in the county, people, which due age or available disabilities are in higher risk from infection and unfavorable course of infection; persons under quarantine-without income or low-income below the line of poverty and don’t have family, to support; persons, object of social assistance, for which it is established need additional support in the conditions of the extraordinary epidemic situation are unable to satisfy their basic life needs.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Определяне на целевите групи.: Основната цел на настоящата дейност е да се идентифицират най-нуждаещите се лица и семейства за подпомагане с услугата "топъл обяд" по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014 - 2020 г., съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014 - 2020. Определянето на лицата от съответните целеви групи, които ще бъдат включени в настоящия проект и ще получават топъл обяд ще е съгласно Наредба № РД-07-1 от 04.04.2016 г. на МТСП за реда и условията за определяне на целеви групи. В проекта ще бъдат включени следните целеви групи: лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията; лица поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа; лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка са в невъзможност да задоволяват основните им жизнени потребности. Предвижда се подборът на целевите групи да започне преди стартиране на договора. Община Първомай ще разработи Процедура за подбор на потребители и Процедура за идентифициране на конкретни лица, на които да предостави приготвен, но неполучен в съответния ден топъл обяд. 0.00 0.00
Приготвяне на топъл обяд.: Изпълнителят ще приготвя храната всеки работен ден от седмицата в обект за приготвяне на храна (тип кухня-майка/кетъринг), отговарящ на действащите санитарно-хигиенни изисквания, с всички необходими условия и оборудване. Регистрационният номер на обекта, в който ще се приготвя храната, регистриран по Закона за храните е 162600425. Топлият обяд ще включва - супа, основно ястие, хляб и десерт (поне веднъж седмично) в съответствие с изискванията на националното законодателство по разнообразно седмично меню, с което ще се осигурява балансирано хранене на целевата група, при спазване на националните стандарти и норми за хранене. Топлият обяд ще бъде приготвян при спазване на индивидуалните порции, с вкусови качества по технологични изисквания и количество. Рецептите за приготвяне на ястия ще бъдат съотносими към тези, посочени в Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене, Издателство Техника, 2010г., съгласно Ръководство на партньорските организации за изпълнение и управление на договори по операция "3.1 - Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19". При изготвяне на седмичните менюта ще се включват разнообразни видове ястия, които ще бъдат съобразени с изискванията за принос към балансирания режим на хранене. Храната ще се приготвя в съответствие със средно дневните препоръчителни продуктови набори, отговарящи на Наредба № 23 от 19.07.2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението. Приготвянето на топлия обяд ще бъде в съответствие със Закона за храните и Наредба №1 от 26.01.2016 г. за хигиена на храните, както и всички нормативно установени правила и норми, валидни на територията на Р България. Предвижда се дейността приготвяне на топъл обяд да стартира от 01.01.2021 г. и да продължи до 30.06.2022 г. - в рамките на 371 работни дни, като се осигури топъл обяд на 200 потребителя до 27.04.2021 г. вкл. и на 230 лица от 28.04.2021 г. 220 653.20 220 702.50
Предоставяне на топъл обяд.: Предоставянето на храната ще се извършва всеки работен ден от фирма-изпълнител, с която Община Първомай ще сключи договор. Изискванията към изпълнителя ще са да разполага с обект, регистриран по чл. 12 от Закона за храните за извършване на съответните дейности, като обектът следва да отговаря на изискванията на законодателството и разпоредбите на БАБХ, относно специфичните хигиенни правила за храните. Друго изискване към изпълнителя е да разполага с минимум едно транспортно средство за доставяне на храната - собствено или наето. 11 032.66 11 035.14
Реализиране на съпътстващи мерки.: Реализирането на съпътстващи мерки е една от спецификите на подпомагането от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Съпътстващите мерки ще бъдат съобразени с противоепидемичните мерки с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 и със специфичните нужди на хората в тези условия и следва да се реализират през целия период на изпълнение на договора. Те ще допълват предоставянето на топъл обяд и ще се изразяват индикативно в индивидуално консултиране и съдействие на крайните потребители на топъл обяд, съобразно актуалните противоепидемични мерки и индивидуалните им нужди за: - възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на общината, включително и такива, финансирани от ЕСФ; - ползването на административни общински услуги, съдействие за осигуряване на временен подслон на бездомните лица, за подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, за управление на семейния бюджет, за здравословно и балансирано хранене, консултиране за изискванията, свързани с въведените противоепидемични мерки и др.; - други форми на индивидуална подкрепа, съдействие, консултиране, реализирани в отговор на конкретно установени нужди и проблеми на представителите на целевите групи с цел преодоляване на последствията от продължителната социална изолация. Идеята е чрез тази дейност, нуждаещите се хора, получаващи топъл обяд да бъдат изведени от изолация, като им се предоставят допълнителни услуги в зависимост от индивидуалните им нужди. Много от тях живеят под прага на бедността, без близки, които да им оказват съдействие и подкрепа в ежедневието. Дейността реализиране на съпътстващи мерки ще се изпълнява през целия период на проекта. 11 032.66 11 035.14

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).