Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 089 TREES
Български

Programme: Foods

Planning region: All

Description

In the conditions of COVID-19 pandemic, the Warm Lunch Programme in the Municipality of Tvarditsa aims to provide food to people who require social assistance of highest degree.
This operation is a continuation of “The Warm Lunch at Home Programme in the conditions of emergency situation 2020”, which is funded by the Bulgarian national budget to handle the consequences of the emerged COVID-19 epidemic and helping the most deprived. Warm lunch will be provided every working day  up to 850 users until 31.05.2021 , up to 762 users after 01.06.2021 to 30.09.2021 , to 625 users, as of 01.10.2021 to 31.12.2021 and 610 users from 01.01.2022. - people of the target groups on the territory of Tvarditsa Municipality. Group belongingness of each individual will be determined by Tvarditsa Social Assistance Directorate. Warm lunch will be given at particular stations in the towns and villages of the Municipality. The contractor who will provide the food will be determined following the Public Procurement Act. Within the project, in addition to the provision of food, accompanying measures will be proposed in accordance with the anti-epidemic measures and the specific needs of the people in these conditions as individual counseling on the possibilities for using other social services provided in the municipality, including those funded by the ESF; to support access to health services, counseling on healthy and balanced nutrition, counseling on the requirements related to the introduced anti-epidemic measures, etc., as well as individual support in response to specific identified needs and problems of the target groups in order to overcome the consequences from the prolonged social isolation.

Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Определяне на целевите групи: В съответствие с целите на операцията, целевите групи са: 1. Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията. 2. Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа. 3. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности. В условията на извънредна ситуация, за да се гарантира, че помощта ще достигне до най-засегнатите от кризата ще използваме всякакви източници на информация – сигнали на граждани, информация от Регионалната здравна инспекция за лица, поставени под задължителна карантина, информация от доставчици на социални услуги и институции и др. ,информация от кметовете на населените места. Дейността по „Определяне на целевите групи“ започнахме преди стартирането на договора и ще изпълняваме през целия период на неговото действие.По време на изпълнение на проект" Осигуряване на топъл обяд в община Твърдица" 2016-2020,сключените договори за предоставяне на услугата с 1000 потребителя до 31.08.2018г. и от 01.09.2018г. – 880 потребителя до 31.03.2019г.; от 01.04.2019г. – 850 потребители до 30.06.2019г.; от 01.07.2019г. – 830 потребители и от 01.01.2020 -724 потребители. По целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация-2020” са обхванати 170 лица. По данни на ДСП Твърдица към 31.12.2020 г. са подпомагани 168 лица и семейства по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане и 1249 лица и семейства са подпомагани с целеви помощи за отопление на основание Наредба №РД 07-5/2008г. на МТСП за 2020 г. На база подпомаганите лица в общината, лицата получавали топъл обяд по проект" Осигуряване на топъл обяд в община Твърдица" 2016-2020 и по Целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация-2020” е определен броя на лицата за включване в проекта до 850 потребителя, считано от 01.02.2021 г. до 31.05.2021г. , до 762 брой потребители, считано от 01.06.2021г. до 30.09.2021г. и на 625 брой потребители, считано от 01.10.2021г. до 31.12.2021г. и 610 потребители от 01.01.2022г. Ще бъде изготвен списък на одобрените лица, при отпадане на потребител ще бъде включен следващия кандидат потребител от списъка.Приготвен но не получен в съответния ден топъл обяд се предоставя срещу подпис на потребител от резервния списък. 0.00 0.00
Приготвяне на топъл обяд: Приготвянето на топъл обяд ще се осъществява от „КЕЙ ЕНД ВИ” ООД определен за изпълнител на обществена поръчка -Приготвяне и доставка на топъл обяд - кетъринг по предварителна заявка на Община Твърдица, във връзка с изпълнение на договор по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FMOP001-5.001.Избраният доставчик „КЕЙ ЕНД ВИ” ООД разполага с кухня- майка отговаряща на чл.12 от ЗХ.Адресът е гр. Сливен, ул.”Димитър Пехливанов” №2. Технически оборудвана е с 4 броя зеленчукорезачки, 3 картофобелачки, 2 месомелачки, машина за формиране на мляно месо, 2 тестобъркачки, два планетарни миксера, тесто-отделителна и тесто-окръглителна машина, 6 втасални камери, осем ел.пекарни, две конвекторни фурни, три газови парни казана, 2 готварски плота, 2 фритюрника, 2 скари, колбасо-резачка, 2 пасатора, 7 проф. хладилни шкафа, 7 хладилни камери, тунел за шоково охлаждане, 5 ел.везни.Екипът експерти, включващ технолог по храните, диетолог и главен готвач, съставя седмично меню за изпълнение. Екипът подбира храни, които да осигуряват здравословно и питателно хранене на бенефициентите. При изборът на храни освен нормативно определените изисквания екипът се съобразява и с културните и религиозни особености на потребителите на услугата и не допуска дискриминация на базата на тези принципи. Рецептите на предложените ястия се съгласуват от диетолога и технолога по храните, за да се прецени от практическа гледна точка по отношение на сезона, наличността на продукти и суровините и съответствието с изискванията за здравословно хранене на всички потребители на услугата, като съобразява спецификата на хранене на лицата с известни здравословни проблеми. След това технологът преценя и техническата възможност за това кои ястия могат да се приготвят, кои няма да намерят място в менюто. Одобрените ястия биват организирани в меню, което да дава максимално разнообразие и същевременно осигурява оптимални дневни количества хранителни вещества и енергийна стойност. Ежедневно технологът консултира главния готвач за начина, по който да бъдат изпълнени рецептите на ястията от менюто за деня – продуктите, които трябва да се вложат, видът им, технологията на приготвяне на ястието, и др. Главният готвач разпорежда на общите работници в кухнята кои продукти в какво количество и вид да бъдат приготвени (измити, обелени, настъргани, нарязани и др.) и организира работата на готвачите по отделните рецепти. Готвачите изпълняват рецептите с предоставените им продукти. Тяхната работа се контролира от главния готвач, който следи всички пропорции на продуктите да бъдат спазени, всяка термична и друга обработка да бъде оптимална за ястието, което се приготвя. След като ястията са кулинарно готови, се предават на кухненските работниците за порциониране в съдове за еднократна употреба, а технологът завежда в технологичен дневник всички приготвени ястия с уникален партиден номер и описва вложените във всяко ястие продукти по количество и партида на производителя. Готовата за експедиция храна се товари и извозва до обектите за раздаване от от шофьорите с лекотоварни автомобили регистрирани за превоз на храни.Дружеството притежава собствени превозни средства, които са поддържани чисти и в безупречно състояние и предоставят условия, които не позволяват замърсяване на храните. Специализираните транспортни средства са регистрирани по реда на чл.246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и чл. 6 от Регламент (ЕО) № 852/2004. Готовата храна ще се доставя по пунктовете за раздаване всеки работен ден във времеви диапазон от 11:00 ч.до 12:00 ч.Топъл обяд ще се предоставя на до 850 потребителя от общината, считано от 01.02.2021 г. до 31.05.2021г., до 762 брой потребители, считано от 01.06.2021г. до 30.09.2021г. и на 625 брой потребители, считано от 01.10.2021г. до 31.12.2021г. и 610 потребители от 01.01.2022г. Дата на стартиране 01.02.2021г.Крайна дата 30.09.2022 г.Общ брой р. дни -415 711 246.20 711 246.20
Предоставяне на топъл обяд: Предоставянето на топлия обяд ще се осъществява в 9 пункта по населените места, като ще бъде създадена организация за раздаването на храната съответстваща на предписанията на националните органи за спазване на противоепидемичните мерки.Адресите на пунктовете са както следва: 1.гр. Твърдица, ул. „Княз Борис І” № 44 2. гр.Твърдица кв. Козарево, ул."Йордан Йовков" №29 3. гр. Шивачево, ул. „Д.Бъчваров” № 2 4. с. Сборище, ул. „Г.Димитров” № 21 5. с. Оризари, ул. „Г.Димитров” № 20 6. с. Боров дол, ж.к. „Миньор” № 17 7. с. Бяла паланка, ул. „Г.Димитров” № 58А 8. с. Жълт бряг, кметство 9. с. Червенаково,ул „Г.Димитров” № 25 На всеки пункт ще има отговорник за раздаване на храната.Ще бъдат осигурени ръкавици, дезинфектант и маски,като се спазват всички противоепидемични мерки въведени в страната.Храната ще се раздава във времеви диапазон 11-12 часа.Потребителите ползващи услугата ще получават топлия обяд всеки работен ден, като се подписват в предварително изготвени списъци, разпределени по съответните населени места на територията на община Твърдица, като по този начин ежедневно ще се проследява броя на получилите топъл обяд. Приготвената храна за хора поставени под задължителна карантина, както и на трудноподвижни и хора с увреждания, които не могат да отидат до пунктовете за храна ще се доставя с помощта на лични асистенти и пълномощници на ръка,като се спазват необходимите противоепидeмични и санитарно-хигиенични изисквания с цел ограничаване разпространението на COVID-19. Дружеството притежава собствени превозни средства,които се поддържат чисти и в безупречно състояние и предоставят условия,които не позволяват замърсяване на храните. Специализираните транспортни средства са регистрирани по реда чл.246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и чл.6 от Регламент(ЕО) N 852/2004. Регистрационен номер на транспортните средства, с които ще се доставя храната до дома на потребителите при необходимост:1. Дачия Докер СН 0234 АР; 2. Дачия Докер СН 0235 АР; 3. Дачия Докер СН 0237 АР; 4. Дачия Докер СН 0239 АР 5. Дачия Докер СН 3422 ВВ; 6. Ситроен Джъмпер СН 0118 АС; 7. Ситроен Джъмпер СН 0119 АС; 8. Ситроен Джъмпер СН 0158 АС; 9. Ситроен Джъмпер СН 3340 АС; 10. Ситроен Джъмпер СН 3341 АС; 11. Ситроен Джъмпер СН 7547 АТ; 12. Рено Мастер СН 5342 ВВ; 13. Мерцедес Спринтер СН 3121 АК; 14. Форд Транзит СН 2368 АР; 15. Форд Транзит СН 2886 АС. 35 562.31 35 562.32
Реализиране на съпътстващи мерки: Предоставянето на съпътстващи мерки,ще се извършва спазвайки основните принципи на зачитане на човешките права и достойнство. Водещ принцип е поставянето в „центъра" нуждите и потребностите на „отделния човек" при осигуряването на дейности, допринасящи за социалното приобщаване на най-нуждаещите се лица и съобразявайки ги с необходимите противоепидемични мерки в условията на пандемията от COVID 19.Община Твърдица разполага със служители,които да предоставят съпътстващите мерки-специалист социални дейности,здравни медиатори,социални работници. 35 562.31 35 562.32

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).