Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 68 690 TREES
Български

Programme: Human Resources Development 2021-2027

Planning region: All

Description

The project "Acquisition of new specific skills by employees in SHOKOLINO Ltd." aims to "Adapt the specific knowledge and skills of the workforce in the company, focused on the business environment, to overcome the challenges related to competitiveness, efficiency and sustainability".
To achieve the general goal, the following SOs have been formulated:
1.To provide an opportunity for some of the employees to increase and expand their knowledge and skills related to the methods of production and diversification of sweet products, by applying ecological and sustainable practices.
2.To ensure sustainability of the activity and the project
The specific objectives will be achieved through the following activities:
1.Organizing and conducting specific training on "Building an author's menu of desserts, by applying sustainable practices" for employees in SHOKOLINO Ltd.
2.Ensuring sustainable employment of the persons trained under the project after successful completion of their participation in training (sustainability of the project).
By implementing these activities, the following measurable results will be achieved:
-1 company from the town of Balchik will increase the professional specialization of 13 employees. This will contribute to your motivation and competitiveness, and hence to increasing their work efficiency;
-the adequacy of the skills of the employees in the company will increase, taking into account the specifics of the activity and the needs of the business and the challenges it faces.
-the company will increase its market share by offering its customers original desserts, distinguished by taste, different techniques and the use of local and seasonal products;
-The application of new knowledge and skills in the daily work of the employees will ensure the sustainability of the results achieved from the training activity and will create an opportunity to ensure 90% sustainable employment for at least 6 months after the completion of the project.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Организиране и провеждане на специфично обучение за „Изграждане на авторско меню от десерти, чрез прилагане на устойчиви практики“ на заетите лица в ШОКОЛИНО ООД - ЧАСТ 1: Планираната дейност е предназначена за 13 заети лица от фирмата ШОКОЛИНО ООД, които ще бъда включени в специфично обучение, което е свързано с основния работен процес - производството на сладки изделия, сладкиши, десерти, които фирмата предлага на своите клиенти в цеха и сладкарницата. Този производствен процес обхваща служителите от различни длъжности. Целта на дейността е да се предостави възможност на служителите от различни длъжности да повишат своите специфични знания и умения в областта на сладкарството, чрез използването на иновативни техники, прилагане на устойчиви методи и ресурсна ефективност при изграждането и производството на авторски сладкиши и десерти, които да се предлагат в цеха и сладкарницата на фирмата. Но за да бъде постигната тази цел е необходимо служителите във фирмата да преминат специфично обучение от организация с обучители, които имат необходимия опит и висока квалификация, за да проведат желаното обучението. Преди определянeто на тази цел е направен анализ на наличните проблеми и нужди на служителите от една страна и на дружеството от друга, което разкри необходимостта от планирането на настоящата дейност в проекта. Наличните проблеми и нужди на фирмата са: - Липса на адекватно образование (което да не е базово), спрямо нуждите на бизнеса, с което да им помогне да се изправя или покрият съвременните стандарти и предизвикателства (свързани със зеления преход), особено в сладкарската сфера. - Необходимост да се предлагат по-добри и качествени продуктите (торти и сладкиши) от ШОКОЛИНО, които значително да се отличават с авторски я си почерк на пазара, пред оставалите конкуренти в града и областта. - Занижена производителност, поради непрекъснати грешки, които се допускат от страна на служителите, в резултат на което се генерира количества брак, поради незнание на служителите в цеха как да съчетават различните продукти или използването на специфични техники. Затова нуждите на фирмата са: - търсене на начини за осигуряване на възможности за обучение за повишаване на специфичната квалификация в сладкарството на заетите във фирмата лица; - производство на авторски десерти със сезонните и местни продукти, които да са с уникално качество и вкус, които да се отличават на пазара, с което фирмата да съумее да увеличи пазарния си дял. - Да се повиши производителността и да се оптимизира на количеството на генериран брак, чрез добре обучени кадри, което от своя страна да доведе до увеличаване на финансовите показатели на фирмата, с които в бъдеще да се реинвестира в допълнителна квалификация на своите служители и осигуряване на устойчивост. Наличните проблеми и нужди при представителите на целевата група са: - ниска мотивация за усъвършенстване и надграждане на специфичните си умения, особено при по-възрастните служители над 54 г. При по-младите пък проблема, който се наблюдава (особено в по-малките населени места както е гр. Балчик), че тези служители рядко биха отделили време и средства за скъпоструващи специализирани и строго профилирани курсове за обучение, които да отговорят на непрекъснато променящи високите стандарти и тенденции в областта на сладкарството. - необходимост от предоставяне на възможности от страна на работодателя, които да подпомогнат профилирането и повишаването на служителите, чрез организиране и провеждане на специализирано обучение спрямо техните длъжности. - осигуряване на дългосрочно професионално развитие на служителите, което да им гарантира да не отпаднат от пазара на труда, чрез устойчива заетост. Предвид описаните по-горе нужди и проблеми се взе решение от ръководството на фирмата да предостави възможност за специализирана квалификация на своите служители от следните длъжности: - сладкар - 5 лица; - помощник сладкар -1 лице; - пекар - 1 лице - продавач - консултант - 4 лица; - управител 1 - 1 лице (с договор); - управител 2 - 1 лице (самоосигуряващо се лице). 53 170.00 0.00
Организиране и провеждане на специфично обучение за „Изграждане на авторско меню от десерти, чрез прилагане на устойчиви практики“ на заетите лица в ШОКОЛИНО ООД - ЧАСТ 2: Това са 87% от всички заети лица във фирма ШОКОЛИНО ООД, които пряко и косвено са ангажирани с основния процес на фирмата, а именно производството на различни торти, сладки изделия и реализацията им на пазара. Планираното специфично обучение е на тема: „Изграждане на авторско меню в ШОКОЛИНО ООД, чрез прилагане на устойчиви практики“. Това обучение ще развие специфични умения в служителите, които не могат да изучат и придобият в курсовете за професионална квалификация по своята същност и съдържание. Модулите, които са включени са: Модул 1: „Прилагане на нови и модерни техники в сладкарството“- По време на този модул ще се запознаят с новите и модерни начините и техники за приготвяне на мусове. Ще овладеят съчетаването на различни методи за обработка на съставки, като емулсиране, аериране и темпериране. Ще разберат как различните продукти и техники влияят върху текстурата, вкуса и външния вид на блатовете. Новите специфични знания и умения, които ще придобият от този модул ще бъдат: - Как да прилагат съвременни техники за обработка на съставки; - Как да избират и използват правилните комбинации от продукти за постигане на различни текстури и вкусове; - Как да оптимизират качеството на блатовете според изискванията на клиентите. Модул 2: „Създаване на авторско меню от десерти в ШОКОЛИНО ООД“. В този модул обучаемите ще могат да придобият знания и повече практически умения с фокус върху разработването на уникални вкусове за торти и десерти. Обучаемите ще имат възможност да се упражняват в комбинирането на различни видове блатове, кремове и декорации, за да създадат авторски десерти, които отразяват техния стил и креативност и с които фирмата да може да се отличи на пазара в областта. Модул 3: „Изготвяне на рецепти и калкулации на новосъздадените авторски десерти“. В този модул обучаемите ще се научат как да изготвят точни и ясни рецепти, както и как да изчисляват себестойността на своите продукти за ефективно ценообразуване. Модул 4: „Устойчиво планиране на менюто“. Този модул е от голямо значение за обучаемите, тъй като той ще им предостави знания за начините за създаване на сезонни и устойчиви менюта от десерти и торти, базирани на наличието на местни суровини. Допълнително с това ще придобият умения за начините как да внедрят устойчиви практики в кулинарното производство и по-конкретно в сладкарството. Модул 5: „Ресурсна ефективност в кухнята“. В този модул обучаемите ще придобият знания и умения свързани с начините и възможностите да оптимизират използването на суровини и ресурси в кухнята, като намаляват разходите и загубите, както и по какъв начин може да се намали разхищението на продукти и суровини чрез ефективно планиране и управление на ресурсите, което надгражда до голяма степен модул 3 от настоящото обучение. Всеки модул от предвиденото специфично обучение ще трябва да бъде минимум 40 учебни часа, а минималната обща продължителност на самото обучение трябва да бъде поне 200 учебни часа, разпределени на теория и практика, с предвидени повече часове за практика. Изпълнението на настоящата дейност ще премине през следните етапи: 1) Извършване на избор на изпълнител; 2) Подготовка за обучението: Избраният изпълнител ще трябва да предостави подробна учебна програма и учебен график. Учебната програма трябва да е съобразена с изискванията и нуждите на работодателя за съответната длъжност и заложените по проекта критерии. 3) Провеждане на обученията по утвърдения учебен график. В този етап избраната обучителна организация изцяло ще трябва да организира реализирането на обученията, за да получат адекватно и ефективно обучение включените в дейността лица. 4) Изпит на обучаваните и връчване на успешно завършилите на Сертификати за преминат специализиран курс за „Изграждане на авторско меню в ШОКОЛИНО ООД, чрез прилагане на устойчиви практики“. 0.00 0.00
Осигуряване на устойчива заетост на обучените по проекта лица след успешно приключване на участието им в обучение (устойчивост по проекта) : Планираното по проекта специфично обучение за персонала на ШОКОЛИНО ООД е отличен начин за повишаване на допълнителната квалификацията и мотивацията на служителите, както и за подобряване на устойчивостта на фирмата, в резултат на изпълнението на проекта. Интегрирането на модулите в това обучение, чрез реализацията на проекта ще предостави различни възможности за фирмата, където тя не само ще подобри и разнообрази своите десерти авторски такива производството и в сладкарницата, но и ще създаде по-устойчива и мотивирана работна среда. Като част от гарантирането на проектната устойчивост, ръководството на фирмата си поставя за цел да запази поне 12 служители (90% от ЦГ) успешно преминали през планираното обучение на работа за период от 6 м. след прикл. на проекта. По този начин ще осигурят дългосрочната жизнеспособност и имплементиране на резултатите по проекта в ежедневната си дейност, като същевременно се минимизира негативното въздействие върху околната среда и обществото. Устойчивостта от реализираната проектна дейност, както и от самия проект ще бъдат постигнати, както следва: 1.Осигуряване на финансова помощ и възможност на част от служителите във фирмата да адаптират своите знания и умения, спрямо бизнес средата, чрез планираното специфично обучение по проекта. Придобитите специализирани нови знания и умения от служителите ще допринесат за тяхната допълнителна квалификация, която ще е адаптирани към новостите свързани със сладкарството. Допълнително ще имат познанията в прилагането на нови техники и технологии, което ще елиминира допускането на грешки в съчетание с правилната калкулация на рецептите ще оптимизират брака на продукти при производството на авторските десерти. Когато това е съчетано умело с познания за сезонните и регионални продукти неминуемо ще доведе до повишено качество на новите сладки изделия и устойчивост Това от своя страна ще доведе до по-висока ресурсна ефективност, , чрез която освободения финансов ресурс би бил инвестиран в следващо подобно обучение и/или предоставен на служителите като допъл. възнаграждение. Постигането на този ефект в бъдеще неминуемо ще доведе до удовлетворение на служителите, мотивация и още по-голяма ангажираност към тези процеси на ефективност и устойчивост от една страна и от друга самоувереност и мотивация за работа, което ще им гарантира дългосрочна устойчива заетост. 2.Служителите прилагайки новите знания в ежедневната си работа, ще информират и ще ги предават в бъдеще на своите нови колеги при постъпване на работа. По този начин ще се постигне устойчивост, която ще залегне като знания, умения и практики прилагани във фирмата. 3.Прилагането на наученото на теория на практика в ежедневния производствен процес ще доведе да разнообразяване на произвеждания асортимент сладки продукти, отличаващи се от останалите на пазара, с което ще се спомогне на фирмата да се привлекат нови клиенти и по този начин да увеличи своята конкурентоспособност, ефективност и устойчивост в сферата на сладкарството. Това би довело в бъдеще до осигуряване на финансов ресурс на ръковоството, с който да разшири бизнеса си и да предостави възможности за допълнителна заетост на други лица от града и региона. По този начин ще се допринесе до положителен ефект и върху обществото. 4.Ресурсна ефективност и устойчивост-ще бъде постигната в резултат на включените два от петте модула на проведеното обучение чрез проекта. Освен че, ще се постигне положителен ефект върху нагласите на служителите, върху процесите във фирмата, но ще я затвърди като социално отговорна и екологично ангажирана, която допринася към приноса на "зеления" преход на икономиката ни. Изпълнението на настоящата дейност ще премине през следните етапи: - Запазване на заетостта на планираните лица от целевата група; - Интегриране на научените знания и умения от обучените служители в ежедневната практика и дейност на фирмата; - Проследяване от страна на ръководството за изпълняване на въведеното от страна на служителите. 0.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).