Организиране и провеждане на специфично обучение за „Изграждане на авторско меню от десерти, чрез прилагане на устойчиви практики“ на заетите лица в ШОКОЛИНО ООД - ЧАСТ 1: Планираната дейност е предназначена за 13 заети лица от фирмата ШОКОЛИНО ООД, които ще бъда включени в специфично обучение, което е свързано с основния работен процес - производството на сладки изделия, сладкиши, десерти, които фирмата предлага на своите клиенти в цеха и сладкарницата. Този производствен процес обхваща служителите от различни длъжности. Целта на дейността е да се предостави възможност на служителите от различни длъжности да повишат своите специфични знания и умения в областта на сладкарството, чрез използването на иновативни техники, прилагане на устойчиви методи и ресурсна ефективност при изграждането и производството на авторски сладкиши и десерти, които да се предлагат в цеха и сладкарницата на фирмата. Но за да бъде постигната тази цел е необходимо служителите във фирмата да преминат специфично обучение от организация с обучители, които имат необходимия опит и висока квалификация, за да проведат желаното обучението.
Преди определянeто на тази цел е направен анализ на наличните проблеми и нужди на служителите от една страна и на дружеството от друга, което разкри необходимостта от планирането на настоящата дейност в проекта.
Наличните проблеми и нужди на фирмата са:
- Липса на адекватно образование (което да не е базово), спрямо нуждите на бизнеса, с което да им помогне да се изправя или покрият съвременните стандарти и предизвикателства (свързани със зеления преход), особено в сладкарската сфера.
- Необходимост да се предлагат по-добри и качествени продуктите (торти и сладкиши) от ШОКОЛИНО, които значително да се отличават с авторски я си почерк на пазара, пред оставалите конкуренти в града и областта.
- Занижена производителност, поради непрекъснати грешки, които се допускат от страна на служителите, в резултат на което се генерира количества брак, поради незнание на служителите в цеха как да съчетават различните продукти или използването на специфични техники.
Затова нуждите на фирмата са:
- търсене на начини за осигуряване на възможности за обучение за повишаване на специфичната квалификация в сладкарството на заетите във фирмата лица;
- производство на авторски десерти със сезонните и местни продукти, които да са с уникално качество и вкус, които да се отличават на пазара, с което фирмата да съумее да увеличи пазарния си дял.
- Да се повиши производителността и да се оптимизира на количеството на генериран брак, чрез добре обучени кадри, което от своя страна да доведе до увеличаване на финансовите показатели на фирмата, с които в бъдеще да се реинвестира в допълнителна квалификация на своите служители и осигуряване на устойчивост.
Наличните проблеми и нужди при представителите на целевата група са:
- ниска мотивация за усъвършенстване и надграждане на специфичните си умения, особено при по-възрастните служители над 54 г. При по-младите пък проблема, който се наблюдава (особено в по-малките населени места както е гр. Балчик), че тези служители рядко биха отделили време и средства за скъпоструващи специализирани и строго профилирани курсове за обучение, които да отговорят на непрекъснато променящи високите стандарти и тенденции в областта на сладкарството.
- необходимост от предоставяне на възможности от страна на работодателя, които да подпомогнат профилирането и повишаването на служителите, чрез организиране и провеждане на специализирано обучение спрямо техните длъжности.
- осигуряване на дългосрочно професионално развитие на служителите, което да им гарантира да не отпаднат от пазара на труда, чрез устойчива заетост.
Предвид описаните по-горе нужди и проблеми се взе решение от ръководството на фирмата да предостави възможност за специализирана квалификация на своите служители от следните длъжности:
- сладкар - 5 лица;
- помощник сладкар -1 лице;
- пекар - 1 лице
- продавач - консултант - 4 лица;
- управител 1 - 1 лице (с договор);
- управител 2 - 1 лице (самоосигуряващо се лице). |
53 170.00
|
0.00
|
Организиране и провеждане на специфично обучение за „Изграждане на авторско меню от десерти, чрез прилагане на устойчиви практики“ на заетите лица в ШОКОЛИНО ООД - ЧАСТ 2: Това са 87% от всички заети лица във фирма ШОКОЛИНО ООД, които пряко и косвено са ангажирани с основния процес на фирмата, а именно производството на различни торти, сладки изделия и реализацията им на пазара.
Планираното специфично обучение е на тема: „Изграждане на авторско меню в ШОКОЛИНО ООД, чрез прилагане на устойчиви практики“. Това обучение ще развие специфични умения в служителите, които не могат да изучат и придобият в курсовете за професионална квалификация по своята същност и съдържание. Модулите, които са включени са:
Модул 1: „Прилагане на нови и модерни техники в сладкарството“- По време на този модул ще се запознаят с новите и модерни начините и техники за приготвяне на мусове. Ще овладеят съчетаването на различни методи за обработка на съставки, като емулсиране, аериране и темпериране. Ще разберат как различните продукти и техники влияят върху текстурата, вкуса и външния вид на блатовете. Новите специфични знания и умения, които ще придобият от този модул ще бъдат:
- Как да прилагат съвременни техники за обработка на съставки;
- Как да избират и използват правилните комбинации от продукти за постигане на различни текстури и вкусове;
- Как да оптимизират качеството на блатовете според изискванията на клиентите.
Модул 2: „Създаване на авторско меню от десерти в ШОКОЛИНО ООД“. В този модул обучаемите ще могат да придобият знания и повече практически умения с фокус върху разработването на уникални вкусове за торти и десерти. Обучаемите ще имат възможност да се упражняват в комбинирането на различни видове блатове, кремове и декорации, за да създадат авторски десерти, които отразяват техния стил и креативност и с които фирмата да може да се отличи на пазара в областта.
Модул 3: „Изготвяне на рецепти и калкулации на новосъздадените авторски десерти“. В този модул обучаемите ще се научат как да изготвят точни и ясни рецепти, както и как да изчисляват себестойността на своите продукти за ефективно ценообразуване.
Модул 4: „Устойчиво планиране на менюто“. Този модул е от голямо значение за обучаемите, тъй като той ще им предостави знания за начините за създаване на сезонни и устойчиви менюта от десерти и торти, базирани на наличието на местни суровини. Допълнително с това ще придобият умения за начините как да внедрят устойчиви практики в кулинарното производство и по-конкретно в сладкарството.
Модул 5: „Ресурсна ефективност в кухнята“. В този модул обучаемите ще придобият знания и умения свързани с начините и възможностите да оптимизират използването на суровини и ресурси в кухнята, като намаляват разходите и загубите, както и по какъв начин може да се намали разхищението на продукти и суровини чрез ефективно планиране и управление на ресурсите, което надгражда до голяма степен модул 3 от настоящото обучение.
Всеки модул от предвиденото специфично обучение ще трябва да бъде минимум 40 учебни часа, а минималната обща продължителност на самото обучение трябва да бъде поне 200 учебни часа, разпределени на теория и практика, с предвидени повече часове за практика.
Изпълнението на настоящата дейност ще премине през следните етапи:
1) Извършване на избор на изпълнител;
2) Подготовка за обучението: Избраният изпълнител ще трябва да предостави подробна учебна програма и учебен график. Учебната програма трябва да е съобразена с изискванията и нуждите на работодателя за съответната длъжност и заложените по проекта критерии.
3) Провеждане на обученията по утвърдения учебен график. В този етап избраната обучителна организация изцяло ще трябва да организира реализирането на обученията, за да получат адекватно и ефективно обучение включените в дейността лица.
4) Изпит на обучаваните и връчване на успешно завършилите на Сертификати за преминат специализиран курс за „Изграждане на авторско меню в ШОКОЛИНО ООД, чрез прилагане на устойчиви практики“. |
0.00
|
0.00
|
Осигуряване на устойчива заетост на обучените по проекта лица след успешно приключване на участието им в обучение (устойчивост по проекта) : Планираното по проекта специфично обучение за персонала на ШОКОЛИНО ООД е отличен начин за повишаване на допълнителната квалификацията и мотивацията на служителите, както и за подобряване на устойчивостта на фирмата, в резултат на изпълнението на проекта. Интегрирането на модулите в това обучение, чрез реализацията на проекта ще предостави различни възможности за фирмата, където тя не само ще подобри и разнообрази своите десерти авторски такива производството и в сладкарницата, но и ще създаде по-устойчива и мотивирана работна среда. Като част от гарантирането на проектната устойчивост, ръководството на фирмата си поставя за цел да запази поне 12 служители (90% от ЦГ) успешно преминали през планираното обучение на работа за период от 6 м. след прикл. на проекта. По този начин ще осигурят дългосрочната жизнеспособност и имплементиране на резултатите по проекта в ежедневната си дейност, като същевременно се минимизира негативното въздействие върху околната среда и обществото.
Устойчивостта от реализираната проектна дейност, както и от самия проект ще бъдат постигнати, както следва:
1.Осигуряване на финансова помощ и възможност на част от служителите във фирмата да адаптират своите знания и умения, спрямо бизнес средата, чрез планираното специфично обучение по проекта. Придобитите специализирани нови знания и умения от служителите ще допринесат за тяхната допълнителна квалификация, която ще е адаптирани към новостите свързани със сладкарството. Допълнително ще имат познанията в прилагането на нови техники и технологии, което ще елиминира допускането на грешки в съчетание с правилната калкулация на рецептите ще оптимизират брака на продукти при производството на авторските десерти. Когато това е съчетано умело с познания за сезонните и регионални продукти неминуемо ще доведе до повишено качество на новите сладки изделия и устойчивост
Това от своя страна ще доведе до по-висока ресурсна ефективност, , чрез която освободения финансов ресурс би бил инвестиран в следващо подобно обучение и/или предоставен на служителите като допъл. възнаграждение. Постигането на този ефект в бъдеще неминуемо ще доведе до удовлетворение на служителите, мотивация и още по-голяма ангажираност към тези процеси на ефективност и устойчивост от една страна и от друга самоувереност и мотивация за работа, което ще им гарантира дългосрочна устойчива заетост.
2.Служителите прилагайки новите знания в ежедневната си работа, ще информират и ще ги предават в бъдеще на своите нови колеги при постъпване на работа. По този начин ще се постигне устойчивост, която ще залегне като знания, умения и практики прилагани във фирмата.
3.Прилагането на наученото на теория на практика в ежедневния производствен процес ще доведе да разнообразяване на произвеждания асортимент сладки продукти, отличаващи се от останалите на пазара, с което ще се спомогне на фирмата да се привлекат нови клиенти и по този начин да увеличи своята конкурентоспособност, ефективност и устойчивост в сферата на сладкарството. Това би довело в бъдеще до осигуряване на финансов ресурс на ръковоството, с който да разшири бизнеса си и да предостави възможности за допълнителна заетост на други лица от града и региона. По този начин ще се допринесе до положителен ефект и върху обществото.
4.Ресурсна ефективност и устойчивост-ще бъде постигната в резултат на включените два от петте модула на проведеното обучение чрез проекта. Освен че, ще се постигне положителен ефект върху нагласите на служителите, върху процесите във фирмата, но ще я затвърди като социално отговорна и екологично ангажирана, която допринася към приноса на "зеления" преход на икономиката ни.
Изпълнението на настоящата дейност ще премине през следните етапи:
- Запазване на заетостта на планираните лица от целевата група;
- Интегриране на научените знания и умения от обучените служители в ежедневната практика и дейност на фирмата;
- Проследяване от страна на ръководството за изпълняване на въведеното от страна на служителите. |
0.00
|
0.00
|