Дейност 1 „Разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работни процеси на конкретните работни места. Обучение на лицата от целевата група насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд.“: Дейността включва следните четири етапа, които са задължителни и се реализират в посочената логическа последователност:
1. Преглед на моментното състояние на предприятието и организацията на трудовата дейност, свързана с прилагането на „зелени“ практики.
2. Разработване на „зелени“ модели на организацията на труда и работните процеси, съобразно спецификата на предприятието и конкретните работни места. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работните процеси на конкретните работни места.
3. Разработване/приемане на план от мерки за прилагане на „зелени“ модели на организация на работните процеси от ръководните органи на предприятието.
4. Въвеждане/прилагане в предприятието на нови, „зелени“ модели на организация на работните процеси и управлението на човешките ресурси, вкл. обучение на персонала за въвеждането на съответните промени.
Конкретните дейности във връзка с реализацията на всеки от 4-те етапа за Новарто ООД ще включват следното:
ЕТАП 1:
- Анализ на работните места в предприятието и присъщите им функции чрез посещение на място и интервюта с всички 62 служители.
- Анализ и оценка на организацията на труда и работните процеси, изготвяне на процесограма.
- Идентификация на области (процеси и операции) с възможност за оптимизация и внедряване на зелени практики. Такива области биха могли да бъдат ресурсоемки процеси, неефективно управление на енергията, неадекватно управление на отпадъците, неидентифицирани възможности за рециклиране и оползотворяване на отпадъците и др.
Продължителността на етапа ще бъде около 1,5 месеца (30 работни дни), вземайки предвид броя на служителите, интервюиране средно на 3 служители на ден (20 работни дни) и проследяване на всички процеси, свързани с дейността, транскрибиране на интервюта и анализ на основните моменти и идентифициране на области с възможност за оптимизация (10 работни дни).
ЕТАП 2:
- Проучване на добри зелени практики в световен мащаб приложими за ИТ сектора;
- Разработване на индивидуални "зелени" модели за работните процеси, отчитащи спецификата на предприятието чрез създаване на процедури/ наръчник за екологично изпълнение на процесите. Примерни процеси в Новарто обект на зелени модели биха били: конфигурация, тестване и внедряване на софтуерни продукти вкл. и посещения при клиента, транспорт, снабдяване, управление на отпадъците.
- Разработване на „зелени“ карти за организация на работните процеси на 16 вида длъжности.
Продължителността на етапа ще бъде около 1,5 месеца, вкл. проучване 1 седмица, разработване на зелени модели около 2 седмици в зависимост от броя процеси и разработване на зелени карти за 16 вида длъжности – 3 седмици.
ЕТАП 3:
- Съставяне на подробен план/програма за внедряване на "зелените" модели в Новарто ООД, включително времеви рамки и ресурси.
- Презентация на плана и мерките пред ръководството, съгласуване и утвърждаване от ръководството.
Продължителност на етапа около 2 седмици.
ЕТАП 4:
- Провеждане на присъствени и онлайн обучения за персонала на Новарто ООД за прилагане на новите "зелени" модели и промените в работните процеси.
- Стъпково въвеждане на "зелените" модели в работната среда и осъществяване на ефективни механизми за мониторинг на изпълнение на процесите, с цел гарантиране на устойчивост по отношение прилагането на модела в предприятието.
Продължителност на етапа около 2 седмици.
Обща очаквана продължителност на дейността: 4 месеца вземайки предвид броя на длъжностите, бр. на работните площадки, потенциалните процеси и времето за възлагане на услугата.
|
12 400.00
|
0.00
|
Дейност 4: Осигуряване на колективни предпазни средства , вкл. модернизация и/или реконструкция, и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд.: Дейността предвижда закупуването на 62 бр. ергономични офис столове и 62 бр. ергономични офис бюра за всички 62-ма служители в офиса в гр. Пловдив на Новарто ООД. Към настоящия момент всички 62-ма служители на общо 16 вида длъжности в офиса работят на силно амортизирани столове и бюра, закупени през 2013г. (ср. възраст около 10г.), които се характеризират със следните проблеми:
- Текущите офис столове, поради годината си на придобиване (2013г.) са със значително по-ниски ергономични характеристики сравнение със съвременните модели ергономични офис столове. Голяма част разполагаемите офис столовете са със счупени подлакътници, твърди и ниски облегалки, повредени механизми за регулиране височината на седалката, което значително компрометира техните ергономични възможности и създава повишен риск за служителите от развиване на заболявания на опорно-двигателния апарат(ОДА) и периферната нервна система (ПНС) вследствие на продължително седене в неправилна поза създаваща напрежение в мускулите и ставите.
- Текущите бюра нямат механизми за регулиране на височината спрямо ръста на служителите, плотовете им са с нарушено матовото покритие, което отразява светлината и генерира отблясъци в мониторите, създавайки допълнителна зрителна натовареност на работещите и нарушавайки комфорта им при работа. Невъзможността за регулация на височината на плотовете принуждава някои служители да стоят в неправилна поза отново допринасяйки за повишен риск от компрометиране на ОДА и ПНС. Също така не позволява работа в друга, освен седяща поза, а добрите практики препоръчват при работа на компютър да се редуват седналата с изправената поза.
Поради описаните проблеми при извършена оценка на риска от декември, 2023 е направено предписание за закупуване на нови ергономични офис столове и бюра за служителите в офиса в Пловдив. Препоръката е отразена в утвърдената програма за минимизиране на риска в Новарто ООД утвърдена на 05.12.2023г.
Въз основа на направеното предписание при извършената оценка на риска в офиса в Пловдив, чрез настоящата дейност ще бъдат закупени следните артикули в съответствие с
изискванията за ергономичност съгласно „Норми за физическо натоварване на работниците и хигиенно-физиологични и ергономични изисквания за рационална организация на работното място и трудовите процеси“ № 05 на МНЗ /ДВ бр.25/71г., посл. изм. ДВ бр. 54/99г./ за рационална организация на работното място и трудовите процеси №5, както следва:
1. Ергономични офис столове - 62 бр. за всички представители на целевата група по проекта. Новите столове ще имат:
- регулируема по височина и ъгъл облегалка за глава, която ще гарантира правилната поза на шията и главата. Текущите столове не разполагат с облегалка за глава, което генерира напрежение в шията и създава чувство за умора и скованост в областта.
- Регулиране на седалката в дълбочина, каквото текущите столове нямат. Регулирането на дълбочината на седалката осигурява оптимална подкрепа за бедрата, предотвратявайки прекомерното напрежение в областта на коленете и предпазвайки ставите.
- възможност за регулиране по височина на лумбална опора, което допринася за правилната позиция на долната част на гърба.
- регулируема опора за кръста, което е важно за поддържане на правилната стойка на гърба.
2. Ергономични офис бюра - 62 бр. за всички представители на целевата група по проекта. Предвидените за закупуване бюра ще разполагат с възможност за лесно и бързо регулиране на височината на работа и за запаметяване на 3 позиции (височини на работа) съобразени с индивидуалните физически характеристики на ползващия ги служител, позволявайки бързо и лесно преминаване от работа в седнала към работа в изправена поза. Редуването на седнала с изправена поза при работа на компютър доказано допринася за поддържането на естествената извивка на гърба, подобряване на кръвообращението и намаляване на напрежението и умората в областта на гърба, врата и раменете, тъй като при изправяне тези мускулни групи се разтоварват. |
130 107.00
|
0.00
|
Дейност 5: Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др. - ЧАСТ 1: Дейността предвижда СМР с цел обособяване на помещения за хранене и отдих и почивка в офиса на Новарто ООД в гр. Пловдив, които ще се използват от всички 62 души работещи на място в офиса, които представляват и целевата група на проекта.
Служителите имат 2 бр. почивки на ден по 15 минути и една почивка от 60 минути за обяд. От ноември, 2023г. Новарто ООД оперира в нов офис в 5-етажна сграда, собственост на фирмата. Към момента са обособени единствено офисните помещения, където служителите работят, но сградата все още не разполага с обособени кътове за хранене и отдих за работещите в нея. Понастоящем, служителите са принудени да прекарват почивките си в офиса, на работните си места, на прилежащите тераси към всеки етаж или извън сградата, когато метеорологичните условия го позволяват. Невъзможността за пълноценна почивка на служителите в рамките на работния ден допринася за генериране на стрес и напрежение и понижена концентрация, което повишава рисковете за психологическото им здраве, поради което обособяването на кът за отдих и хранене е от първостепенно значение за ръководството на Новарто ООД.
В тази връзка, дейността предвижда оборудването на 1 помещение за хранене, 3 бр. помещения за отдих и 2 бр. прилежащи санитарни възли, разположени на 2 нива на етаж 5 от новата сграда. Всяко от нивата е с квадратура от 209.79 кв.м (общо за двете нива 419.58 кв.м). На всяко от нивата има прилежащи коридори, стълбища и общи части по 31.1 кв. м. (62.2 кв. м. общо за двете нива) в които няма да се извършват дейности по проекта. В момента в помещенията, предназначени за кътове за отдих и хранене няма мебели и оборудване , подът е покрит с мокет, стените са на шпакловка и замазка. Има два броя санитарни помещения, които не са ремонтирани и оборудвани.
Дейността ще бъде изпълнена на 2 етапа:
1. Извършване на СМР на 1 бр. кът за хранене, 3 бр. кътове за отдих и прилежащите им санитарни помещения - 2 бр. тоалетни. СМР ще включват:
- премахване на 1 бр. стена от 8кв.м с цел обособяване на едно голямо помещение за хранене побиращо около 42 души;
- отделяне на кухненски кът от помещенията за отдих чрез остъкляване;
- фина шпакловка, замазка, подготовка за боядисване и боядисване на помещението за хранене и трите къта за отдих. Помещенията ще бъдат боядисани с хипоалергенен латекс с цел предотвратяване на алергии на служителите;
- изграждане на ел. инсталация и окабеляване вкл. монтиране на ключове и контакти за ел. уреди и др.; изграждане на 2 бр. ВиК вкл. и тръби – щранг за кухня и щранг за тоалетните;
- ремонт на окачен таван с цел облицоване на ел. инсталацията и окабеляването;
- поставяне на таванни крепежи за осветителни тела; монтаж на осветителни тела и осветителни лед панели в кухнята и трите къта за отдих с цел осигуряване на подходящо ниво на осветеност в различните моменти на работния ден във връзка с дейностите по хранене и отдих вкл. четене, гледане на телевизия и др.
- За санитарните помещения (18 кв. м.) закупуване и поставяне на 2 бр. тоалетни структури, 2бр. мивки и 2 бр. смесители за мивки с цел удовлетворяване на хигиенните нужди на служителите по време на регламентираните им почивки. |
140 369.49
|
0.00
|
Дейност 5: Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др. - ЧАСТ 2: ПРОДЪЛЖЕНИЕ:
2. ОБОРУДВАНЕ и ОБЗАВЕЖДАНЕ на 1 бр. кът за хранене, 3 бр. кътове за отдих и прилежащи санитарни помещения - 2 бр. тоалетни.
2.1. Оборудване на кът за хранене с размер 145 кв. м. – помещението ще има за цел да осигури напълно оборудвана кухня, която да се ползва от всички 62 служители в съчетание с комфортно място за хранене. Това помещение предвижда следното:
- Обзавеждане под формата на кухненски шкафове: висок и нисък кухненски шкафове за съхранение на посуда, прибори, хранителни продукти, барплот за самообслужване където служителите да имат пространство да си подготвят храна, напитки и др.; 1 бр. стелаж за съхранение на свежи плодове; 2 бр. кухненска мивка и 2 бр. смесители обезпечаващи хигиенните нужди на служителите при престой в кухненското помещение;
- Обзавеждане за хранене:
- 1 бр. висока маса за хранене за 10-12 души и 1 бр. висока маса за хранене за до 6 души в комбинация с 16 броя прилежащи високи столове ;
- 4 бр. кръгли трапезни маси всяка с по 5 седящи места и 1 бр. трапезна маса (200/90/80) с 6 седящи места в комбинация с 26 броя прилежащи трапезни столове. Масите и столовете са необходими за осигуряване на достатъчно на брой места за хранене на служителите вкл. сутрешна закуска, обяд, следобедна закуска.
- Оборудване за кухненския кът: Хладилник с фризер – 1бр. за съхранение на храни и напитки на служителите; съдомиялна машина – 1бр. за почистване на използваните от служителите прибори, съдове и др.; сокоизстисквачка – 1 бр. и блендер – 1 бр. за подготовка на здравословни напитки (фрешове, смутита); микровълнова печка – 1 бр. за претопляне на храна; диспенсер за вода – 1 бр за осигуряване на свежа вода с различна температура за служителите по време на хранене и почивка; електрическа кана за вода – 1 бр. за подготовка на чай, инстантно кафе и др. разтворими напитки; кафемашина -1 бр.; поради по-голямата квадратура на помещението за хранене са предвидени и 2 бр. пречистватели за въздух за осигуряване на свеж въздух в помещението и намаляване на риска от разпространение на вируси и бактерии, където служителите се хранят.
Общият капацитет на кухненското помещение въз основа на седящите високи и трапезни столове (места) е за до 42 души. Капацитетът е планиран вземайки предвид общия брой служители в офиса (62) и фактът, че те взимат своите почивки по различно време.
2.2. Оборудване на кът за отдих 1 с размер 48 кв. м – помещението ще бъде предназначено за релакс и възстановяване и ще вкл. обзавеждане с мека мебел – триместен диван 1 бр.; 2 бр. фотьоли тип пуф, 2 бр. ниски холни масички, 2 бр. настолни лампи за осигуряване на локално осветление за четене; 1 бр. масажен стол; 1 бр. телевизор, 1 бр, пречиствател за въздух. Капацитет на помещението за до 6 души.
2.3. Оборудване на кът за отдих 2 с размер 103 Кв. м – помещението ще бъде предназначено за отдих и почивка и ще бъде оборудвано с 1 бр. библиотека, 13 бр. модули за мека мебел, 3 бр. ниски холни масички, 1 бр. хладилник тип минибар за напитки; 1 бр. телевизор, 1 бр. пречиствател за въздух; 4 бр. настолни лампи за осигуряване на локално осветление за четене. Капацитет на помещението за до 13 човека.
2.4. Оборудване на кът за отдих 3 с размер 42.6 Кв. м – помещението ще бъде предназначено за развлекателни дейности на персонала и ще вкл. обзавеждане с маса за развлекателни занимания на служителите, 1 бр. телевизор, 1 бр. пречиствател за въдух. Капацитет на помещението до 8 души.
Във всяко от помещенията са предвидени пречистватели за въздух съобразени с квадратурата, с цел осигуряване на свеж въздух в помещенията и редуциране на възможностите за разпространение на вируси, алергени и др.
Общият капацитет на планираните помещения за отдих и почивка е за до 27 души. Капацитетът е планиран вземайки предвид общия брой служители в офиса (62) и фактът, че те взимат своите почивки по различно време. |
0.00
|
0.00
|