Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 59 332 TREES
Български

Programme: Human Resources Development 2021-2027

Planning region: All

Description

The overall aim of the project is to adapt the working environment in "Breadmaking and confectionery" Ltd. by providing better health and safety working conditions for its employees, as well as increasing the degree of climate neutrality in the production of bread and bakery products.
The overall objective will be achieved through implementation of the following specific project objectives:
-Adapting the enterprise to meet the new challenges related to the transition to a climate-neutral economy and changing work models by developing and introducing "green" models of work organization;
- Implementation of activities for prevention of metal health of employees by providing psychological support in the form of group seminars and/or prevention trainings;
-Creation of conditions for collective prevention and reduction of health risks at the workplace by purchasing an air conditioner type split system, fans and construction activities for construction of thermal panel partition walls;
- Provision of social benefits for the employees of the company by purchasing material assets for furnishing rooms for rest and meal.

The duration of the project is 18 months, within following activities will be implemented:
- development and implementation of "green" models of work organization according to the specifics of the specific workplaces in the enterprises;
- ensuring prevention of "burnout" in the workplace and "effects of the COVID pandemic on mental health";
- provision of collective protective equipment;
- provision of social benefits for workers.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд съобразно спецификата на конкретните работни места в предприятията. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работни процеси на конкретните работни места. Обучение на лицата от целевата група насочено към внедряване на „зелени“ модели на организация на труд.: В рамките на дейността ще бъдат въведени „зелени“ модели на организация на работните процеси, които имат връзка с повишаване на ресурсната ефективност и/или за намаляване въздействието върху околната среда и/или за повишаване устойчивостта на предлаганите продукти. Въведените нови „зелени“ модели на работа ще бъдат свързани с: 1. внедряване в предприятието на нови екологични производствени инвестиции, поради които се променя организацията на труда в предприятието; 2. въвеждане на промени в организацията на работа за включване на екологосъобразни дейности в конкретни работни процеси и на определени работни места; 3. изграждане на цялостна екологосъобразна („зелена“) фирмена култура и мотивиране на екологосъобразното мислене на служителите. Следните етапи ще бъдат изпълнени в рамките на дейността в посочената логическа последователност: 1.1. Преглед на моментното състояние на предприятието и организацията на трудовата дейност, свързана с прилагането на „зелени“ практики. 1.2. Разработване на „зелени“ модели на организацията на труда и работните процеси, съобразно спецификата на предприятието и конкретните работни места. Изготвяне на „зелени“ карти за организация на работните процеси на конкретните работни места. 1.3. Разработване/приемане на план от мерки за прилагане на „зелени“ модели на организация на работните процеси от ръководните органи на предприятието. 1.4. Въвеждане/прилагане в предприятието на нови, „зелени“ модели на организация на работните процеси и управлението на човешките ресурси, вкл. обучение на персонала за въвеждането на съответните промени. Обосновка за необходимостта от изпълнение на дейността: Дейността ще допринесе за постигане на адаптивност в предприятието за посрещане на новите предизвикателства, свързани с осъществяването на прехода към климатично неутрална икономика и променящите се модели на работа. Чрез изпълнението и ще бъде прегледано и оценено въздействието от дейността на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД върху околната среда, с цел адаптиране на персонала и самото предприятието към прилагането на „зелени“ практики и модели на работа. 17 200.00 0.00
Осигуряване на превенция и профилактика на „бърнаут“ на работното място и „ефекти от COVID пандемията върху менталното здраве“ - психологическа подкрепа: В рамките на дейността ще бъде осигурена психологическа подкрепа за избрана целева група от персонала, която е оценена с най-висока необходимост от превенция и профилактика на стреса на работното място, професионалното прегаряне и ефектите от COVID пандемията върху менталното здраве на работещите. Целевата група ще бъде запозната с наличието на явлението "бърнаут", подпомагайки откриването на проявите му и осъществяването на ранна превенция на състояния, свързани с физическо, емоционално и психическо изтощение. Ще бъдат прегледани нагласите свързани с отрицателно и критично отношение към работата, нежелание за започване на работа, раздразнение към членовете на екипа или към клиентите, емоционално отдръпване от колеги и клиенти, както и мисли, свързани с липсата на смисъл, значение и приносът за извършваните работни процеси, водещи включително до напускане на работа. Самата психологическа подкрепа ще бъде осъществена под формата на групови семинари и/или тренинги за профилактика при провеждането на които, участниците задължително ще бъдат запознати с подходящи методи и техники за управление на явлението "бърнаут" и неговите симптоми и рефлексии, професионалния стрес, съответстващ на естеството на трудовите процеси в предприятието. Всеки семинар и/или тренинг ще включва участници от не повече от 10 лица от целевата група. Обосновка за необходимостта от изпълнение на дейността: Имайки предвид тясната връзка между менталното здраве и емоционалната интелигентност и тяхното влияние върху всяка сфера на живота, се цели участниците да бъдат запознати с наличието на явлението "бърнаут", подпомагайки откриването на проявите му и осъществяването на ранна превенция на състояния, свързани с физическо, емоционално и психическо изтощение. Чрез предвидената дейност, участниците ще изградят умения за: - преодоляване на краткосрочен (ситуационен) и дългосрочен (структуран) стрес в ежедневието; - различните видове стрес и техните източници; - техники за управление на стреса, в т.ч. развиване на лична резилентност (устойчивост) при продължително излагане на стрес, в частност също и ефектите от COVID пандемията върху менталното здраве и начини за тяхното ограничаване; - техники за профилактика и предотвратяване на стреса; - стратегии за подобряване на представянето си на работното място, следствие от по-доброто управление на стреса. 18 400.00 0.00
Осигуряване на колективни предпазни средства, вкл. модернизация и/или реконструкция, и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд: Ще бъдат осигурени колективни предпазни средства, свързани с подобряване условията на труд чрез доставка на: Вентилатор цех Луксозен Хляб- 1 бр. Климатизатор сплит система цех Луксозен Хляб и цех Закуски - 2 бр. Вентилатор цех Закуски- 1 бр. Климатизатор сплит система цех Основен хляб и Цех Пакетаж -4 бр. Климатична сплит система, Авторемонтна - 1 бр. Климатична сплит система Администрация -2 бр. Текущо състояние: Съществуващите в момента вентилационни съоръжения са остарели, тяхната постоянна експлоатация често води до невъзможност за поддържане на темп. параметри в помещенията. В резултат, микроклиматът в тези помещения е прегряващ. Поради липсата на контрол на темп. и чистотата на въздуха, рискът от влошаване на здравословното състояние на работещите е повишен. Неблагоприятният микроклимат може да доведе до увеличаване на вероятността за настъпване на трудови злополуки, бърза умора и намаляване вниманието на работещия. В изготвената оценка на риска СТМ е констатирала тези недостатъци в раб. среда. В раб. помещения на цех Основен, луксозен хляб и закуски са разположени пещи за изпичане на продукцията, които отдават топлина и затоплят въздуха. В момента, охлаждането е чрез неефективни вентилатори и се създава риск за персонала от прегряване, особено през летните месеци, затруднява се работата му, а от там намалява и неговата трудоспособност. Също така, помещенията нямат добра вентилация, което допълнително създава неблагоприятна раб. среда. През зимните месеци, топлината от пещите се използва за затопляне, но този метод е неефективен при ниски темп. В цех пакетаж отоплението и охлаждането е чрез стари, амортизирани и неефективни климатици, които не успяват да охладят или загреят голямата площ на цеха. За отопление през зимните месеци се използва и изградена система, вкарваща горещ въздух от производствени отдели, но този метод също е неефективен, предвид големия размер на цеха. Авторемонтна и администрация - помещенията се отопляват с конвекторен радиатор или вентилаторни печки, което е неефективно и скъпо. През летните месеци охлаждането е чрез отваряне и затваряне на прозорците, което е неефективно и генерира запрашаване по повърхностите, а при много високи темп., помещенията стават неизползваеми. Необходимост от изпълнение: Чрез закупуването на активите, ще се постигнат изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд чрез привеждане на раб. среда в зоната на оптималните нива и стойности, които създават предпоставка за максимална продуктивност и работоспособност. Ще се удовлетвори дефинирания риск, изразяващ се в необходимост от подобряване на раб. среда, тъй като в момента в посочените помещения, микроклимата не съответства на нормативните изисквания. Доставените активи са с автоматично управление, което се включва или изключва при отклонения в показателите на микроклимата за темп., скорост на въздушното течение и влажност на въздуха. Ще се оптимизират колективните параметри на раб. среда чрез прецизен контрол на микроклимата, с оглед постигане на максимален комфорт за служителите. Ефектът от монтажа и въвеждането в експлоатация на активите се изразява в подобряване параметрите на микроклимата и постигане на здравословна работна среда в съответствие със здравните стандарти. Допълнително, закупуването и монтажа им отговаря и на предписаната мярка за подобряване на раб. среда - подобряване на температура, влажност, скорост на въздушното течение. Резултат от подобряване на колективните параметри на раб. среда е и съхраняването на адаптационния резерв на служителите на по-високи равнища. 132 424.27 0.00
Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.: В рамките на дейността ще бъдат осигурени социални придобивки за заетия в „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД персонал чрез закупуване на климатични системи в съблекални, стаи за почивка цех Пакетаж, отдел ЕМО, помещение МОЛ и столова, както и чрез закупуване на кафе машина за оборудване на стаята за отдих на отдел Администрация. Текущо състояние: към момента в посочените помещения липсват системи за отопление или вентилация, което създава неблагоприятна среда за отдих и почивка сред персонала, предвид натоварения работен график и голямото количество продукция, която се произвежда на дневна база. През зимните месеци, столовата на дружеството се отоплява единствено от топлината, излъчвана от готварските печки в кухнята, предназначени за приготвяне храната на служителите. Тъй като помещението е голямо и се ползва от всички служители на фирмата, през зимните месеци, много от тях избягват да прекарват почивката си там, поради дискомфорта, който се създава от ниските температури в стаята. През летните месеци, помещенията не се охлаждат, което също създава неблагоприятна среда за отдих сред персонала. Посочените условия влияят на качеството на почивката на персонала, а неблагоприятния климат в помещенията за отдих прави почивката неефективна. Материалните активи, които ще бъдат доставени в рамките на дейността ще бъдат монтирани и използвани в собствена сграда на дружеството. Необходимост от изпълнение на дейността: Дружеството подлежи на ежегодна оценка на риска, изготвяна от Служба по трудова медицина, съгласно която са изведени мерки за подобрение, имащи отношение към здравето и безопасността на работното място. Съгласно изведена мярка "Оптимизиране на физическото и психическото здраве на работещите", на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД е препоръчано да предприеме действия по обзавеждане и поддържане в добър вид на кътовете за отдих и хранене, с цел намаляване на стреса и умората на работното място, повишаване на ефективността и производителността на труд и повишаване на работоспособност сред персонала. Допълнително, предвид натоварения график на смени, високия стрес на работното място, както и големите количества продукти за производство на дневна база, се налага предприемане на спешни действия за осигуряване на социални придобивки за персонала, които да подобрят качеството на работните места в дружеството. 78 336.27 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).