Дейност за подобряване на производствения капацитет (ще се реализира чрез внедряване на Линия за разточване на продукти от бутер тесто (1 бр.) и Автоматична линия за опаковане на сладкарски продукти (1 бр.): Дейността се състои във внедряване на активи за подобряване на производството в етапите разточване и пакетиране на основната група продукти-сладкиши от бутер тесто.
1) Линия за разточване
Към момента производственият процес преминава през следните етапи: наслояване на тесто и маргарин, нагъване на слоеве, отпочиване на тестото, точене на ламинатор до дебелина 4,5 мм., нарязване от оператори ръчно с шаблон и нож на листове с размер 60 на 40 см. с генериране на много изрезки, нареждане на листовете с найлон между всеки лист тесто и замразяване в шоков фризер на температура -30 С за съхранение. На следващия ден листовете се вадят за размразяване за период 2-3 часа, като не е възможно постигане на равномерно размразяване на всеки лист, респективно постигне на еднаква по-нататъшна обработка и печене на продукта. Размразените листове се поставят ръчно на машина за рязане до необходимия размер за продукта и надупчване за предотвратяване на прекомерно издуване при печене. Използваната машина работи с гилотина без сензори за контрол и не може да постигне добра точност на отрязване и надупчване, което води до продукти с неподходящ размер. При по-малко размразени листове не се осъществява качествено надупчване, поради което при печене се получава прекомерно издуване и бракуване на продукта. След нарязване, продуктите се поставят ръчно в тави за ротационни пещи или на лентата на тунелна пещ. Поради твърде дългия работен процес, ползване на машини, които са в различни производствени сектори на цеха и функционалностите на ползваните активи, се налага замразяване и впоследствие размразяване на тестото сцел да се избегне свиване и деформиране на продукта. Това означава, че не е възможно в рамките на един ден да се приготви тесто и да се изпече краен продукт. Недостатъците на технологията водят до несъразмерност на продукта и брак, породени от неточност в рязането, ръчни операции, изрезки на ръка и неравномерност в печенето. Производителността към момента е макс. 16800 хил. продукта/ден, което реално е трудно да се постигне.
Предвижда се внедряване на линия за разточване на продукти от бутер тесто със софтуерно управление и странично разточване на тестото против свиване, която да премахне замразяване на тестото, да ускори производството, да увеличи капацитета и да премахне ръчен труд. В линията се поставя тестото на дебел слой след наслояване на маргарина, като от нея директно излиза нарязан и надупчен продукт, който отива директно в тунелна пещ за изпичане, която се предвижда да е свързана с линията. Процесът се ускорява многократно, като тестото се приготвя и изпича в рамките на един ден и изцяло отпада необходимост замразяване. Времето за печене ще се намали от 30 до 25 мин., тъй като тестото ще се пече от по-висока температура. Ще се постигне максимално точно и равномерно нарязване и надупчване за равномерно изпичане и еднаквост на продукта, както и сензорно наблюдение на параметри на тестото и автоматична промяна на скоростта на точене при необходимост. Производителността ще нарасне двойно.
2) Автоматична линия за опаковане
Към момента пакетирането има следните стъпки: оператор поставя продукта върху лентата на пакетиращата машина, който преминава през дезинфекция и се пакетира. Наличните капацитети са недостатъчни и е необходимо добавяне на мощности, тъй като е крайно неефективно да се прекъсва производствения процес, поради струпване на продукция при пакетажа. Наред с това се предвижда внедряване на по-ефективна машина за пакетиране, която да поставя картон под всеки продукт преди фолиране, което е важно за запазване цялостта на продукта и по-качественоопаковане. В момента при пакетиране продуктът започва да се рони, което пречи на ефективната дезинфекция и опаковане и не позволява повишаване на скоростта на пакетиране над 80 опаковки/мин. Предвижда се линия с автоматично поставяне на подложка на дъното под всеки продукт за качествено залепване на опаковката и постигане на по-висока скорост - до 120 опаковки/ мин. |
538 000.00
|
537 720.45
|