Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 56 557 TREES
Български

Programme: Local Development, Poverty Reduction and Enhanced Inclusion of Vulnerable Groups

Planning region: All

Description

Bio Planeta Bulgaria" Ltd. was registered in 2014 and is the owner of the European trademark "VitaOrganic". It is dedicated to organic (bio) and natural food products. In 2018, it started its own production of a new healthy drink - Kombucha. The drink is produced by a living symbiotic colony of yeast and beneficial bacteria. The culture grows in a tea infusion and converts the sugar into organic acids and carbon dioxide through natural fermentation. At the same time, a wide variety of other compounds are produced that detoxify and nourish the human body, including gluconic, lactic and folic acid. The resulting mixture is high in B vitamins and probiotics. This tea is naturally carbonated and has many therapeutic properties.
For the production of kombucha, the company uses fermentation technology to achieve natural carbonation. It includes primary fermentation for about 12-14 days and secondary - in bottles for about 5-7 days, in order to obtain a natural carbonation of the drink. With this technology, the production capacity is severely limited by the number and volume of fermentation vessels, as well as by the necessary warm rooms for storing the finished product. This is the reason why the company changed the production technology by investing in a new innovative production line. The investment in the new equipment will achieve digitization and efficiency of the production process, reducing costs and significantly increasing production capacity. The new investment will create a market advantage for the company, flexibility and increased capacity that will enable the company to meet the growing demand for the products.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизация на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет.: Дейността ще бъде осъществена чрез придобиване на 1 бр. линия за производство на напитки. 1. Предвидената за закупуване по проекта производствена линия е от най-висок в технологично отношение клас, като характеристиките й са подбрани по начин целящ пълното ЦИФРОВИЗИРАНЕ и АВТОМАТИЗИРАНЕ на производствения процес в предприятието. Линията се състои от седем основни модула, които се управляват с цифрово-програмни контролери и така се постига пълен контрол на технологичните операции и автоматична обратна връзка от машината към оператора за всеки процес, както и автоматична индикация при необходимост от сервизно обслужване. Характеристиките по отношение управлението на отделните модули на линията позволяват тяхното интегриране в обща интелигентна екосистема, обединяваща различни функционални модули в единна платформа. Всеки от отделните модули на линията е оборудван с всички необходими сензори, измервателни системи и софтуер, които да осигурят на програмното им управление, достатъчно данни, за да се обучава и да постигне най-високо ниво на автономност. Посредством управлението им чрез програмируеми контролери се осигурява свързаност и взаимодействие на кибернетично-физически системи без участието на човека. Цифрово-програмното управление позволява на мениджмънта да извлича предварителни данни и да планира необходимото време за изпълнение на всяка поръчка по вид на съдържанието и опаковката. По този начин се очаква да се увеличи ресурсната ефективност на предприятието, да се намалят производствените разходи (за елекроенергия, поддържане на отпимална температура на помещенията; вода, необходима за измиване на съдовете от ферментацията, брак от продукцията, поради използване на суровина от високо и постоянно качество), да се оптимизира процеса на производство, като многократно се съкрати времето на производство на единица продукция и се постигне гъвкавост при производството и доставките. 2. Предвидената за придобиване в рамките на проекта нова производствена линия ще доведе по следния начин за РАЗШИРЯВАНЕ на производствения капацитет на предприятието: Използваната към момента технология на производство е на база на ферментация за постигане на естествена газировка. Тя включва първична ферментация (в съдове за ферментация при контролирани температурни условия от 25 градуса) за около 12-14 дни (докато се достигнат необходимите нива на Ph и киселинност), след което се бутилира и започва вторична ферментация в шишета за още 5-7 дни при температура около 22 градуса, за да се получи естествена газировка на напитката. При тази технология на производство капацитетът е силно лимитиран от броя и обема на съдовете за ферментация, а също и от необходимите топли помещения за съхранение на готовата продукция докато тече вторичната ферментация за естествено газиране. Комбучата като здравословна напитка се радва на все по-голям интерес и търсенето силно се увеличи в последно време. Това ни кара да променим технологията на производство и да увеличим капацитета на предприятието, за да може да отговорим на търсенето. С инвестицията в нова линия за производство ще се даде възможност да се подобри ефективността на производствения процес, като се съкрати времето за производство на напитката. Това се постига чрез използване на дълго ферментирал (около 6 месеца при специални условия на ферментация) концентрат с висока киселинност и ниско Ph. Той позволява процесът да се сведе до приготвяне на отвара от чай и захар и смесването й с готовия концентрат в процентно съотношение. След което продуктът се транспортира до съдовете за бутилиране и газиране чрез използване на CO2. Така вече газираният чай комбуча се бутилира, затваря и етикетира в рамките на няколко часа. Този процес на производство променя технологията и повишава поне 10 пъти производствения капацитет. Всичко това ще даде конкурентно предимство на Био Планет ООД, като оптимизира производствения си процес чрез цифровизиране и многократно разширяване на производствения си капацитет. 397 987.00 397 000.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).