Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 211 TREES
Български

Programme: Science and Education for Smart Growth

Planning region: All

Description

Sofiiska banica Ltd. is one of the leading companies in production of a traditional Bulgarian doughy product named banica in the last 15 years. The company identified as a main problem for it's further development on the market the high calorific value and in the same time - short expiration period of its products as a result of the use of ingredients of animal origin. Another problem is also that these products overall are not in accordance with the modern trends on the food market for healthy, green, bio, eco life style and the overall direction this market is growing in.
With the realization of the current project Sofiiska banica Ltd. aims to implement in its production portfolio and to launch on the market a product innovation - frozen vegan banica, with a better expiration period, with no animal fat and components from animal origin, produced in a ecologically clean method. In the same time the product will keep the traditional taste and its nutrition quality. In this way the company will solve its main problems, will increase its competitiveness and will enter the specific market of healthy and vegan foods and will increase its market share - on national and European level.
Main target group of customers are consumers of healthy foods, vegans, vegetarians, people with health and weight issues who are not allowed to consume animal products and others.
The main objective of the current project is increasing the innovation potential and competitiveness of Sofiiska banica Ltd. by implementing and marketing a product innovation - frozen vegan banica, part of thematic area "Industry for healthy life and bio technologies" of the Innovation Strategy for Smart Specialization. As a result of the realization of the project the company will improve its sales income and market position. The implementation of the innovative product will happen according planned activities - purchasing of new equipment, testing of the product, market research.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване в производството на иновативния продукт: шоково замразена веган баница: Технологична линия за производство на веган баница с номинална производителност 300 кг/ч- 1 бр.; 2. Шоков тунел (tkam= -30°C) за замръзяване на изходящ полуфабрикат- 1 бр.; 3. Климатизирано помещение (tпом = +12°С)- 1 бр.; 4. Минусова хладилна камера (tkam= -18°C)- 1 бр.: Производството на веган продукти има две основни характеристики: Трябва да се произвеждат отделно от другата продукция, която съдържа животински съставки и производството им трябва да е "чисто" ("зелено")- произведени по екологично чист начин, който не замърсява околната среда или намалява отрицателното въздействие върху нея. В изпълнение на настоящия проект Софийска баница ще обособи част от производствената си площ за производството на шоково замразена веган баница. Поради малката площ на цеха, отделянето на производството ще се обособи чрез закупуването на цялостна автоматизирана поточна линия (Технологична линия) за производството на иноватия продукт, която е отделена от останалото произоводство и на която ще се разточват и пакетират корите. Технологичната линия за производството на иновативния продукт - 1бр. е с производителност 300 kg/час, дължина: 13 000 mm, широчина 1200 mm. След приготвянето на веган баницата и излизането и от поточната линия,тя бива премествана в Шоков тунел (tkam= -30°C) за замръзяване на изходящ полуфабрикат от технологична линия- 1 бр., където се замразява до -30 градуса. Шоковият тунел е необходим тъй като чрез него се извършва шоковото замразяване на веган баницата. При този процес се осъществява бързо, шоково замразяване на водата, която се съдържа в продукцията, при което размерът на ледените кристали остава минимален и не нарушава структурата на клетките в хранителните продукти. Това е най-ефективния метод за консервиране на продуктите, с който се запазват най-много хранителни съставки, в това число витамини, минерални соли, белтъчини и мазнини. След шоковия тунел баницата се поставя в Климатично помещение (предверие) на +12 градуса- 1 бр. Помещението е необходимо тъй като продукцията излиза на темперетура -30 градуса и трябва да бъде оставена в балансирана среда, за да не развали структурата си. В предверието ще се извършва и пакетирането на готовата продукция. След като продукцията пакетиране се премества в Минусова хладилна камера (tkam= -18°C) за съхранение на шоково замразен полуфабрикат- 1 бр., в която се запазва в необходимото качество преди доставката до клиентите. Оборудването отговаря на всички изисквания за допустимост по настоящата процедура и е необходимо за внедряването на иновативния продукт и постигането на целите на проекта. Без закупуването на оборудването, дружеството няма да може да внедри иновативния продукт и да постигне целите на проекта. Цените на настоящите ДМА са формирани след направено пазарно проучване и са определени така, че максимално ефективно да се разходва бюджета на проекта. При изпълнението на дейността ще се спазват всички Мерки за информиране и публичност, съгласно Насоките на процедурата. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Сформиране на екип по проекта (1-ви месец); 2. Провеждане на процедура за избор на изпълнител по реда на ПМС118/2014 г. или действащото към момента на обявяване законодателство; Избор на изпълнител/и и сключване на договор/и с избран/ите изпълнител/и (2-ри месец); 3. Доставка на активите и подписване на Приемо-предавателен протокол (от 6-ти до 8-ми месец); 4. Инсталиране, тестване и пускане в експлоатация. Подписване на Финален прием-предавателен протокол (8-ми месец); 5. Отчитане на дейността (9-ти месец). 429 430.00 429 430.00
Консултантски и помощни услуги в подкрепа на иновациите: Лабораторни тестове и Пазарно проучване: В рамките на дейността ще бъдат избрани изпълнители без провеждането на процедура съгласно законоустановения ред. Лабораторни тестове- услугата е напълно допустима и необходима, за да може иновативният продукт да покрие законоустановените изисквания. Съгласно НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ БЪРЗО ЗАМРАЗЕНИТЕ ХРАНИ, при производството на бързо замразени храни се използват само пресни суровини с добро търговско качество. Процесите на подготовка и бързо замразяване на храните се извършват по възможно най-бързия начин, като се използва необходимото за целта технологично оборудване, за ограничаване до минимум на възможностите за настъпване на химични, биохимични и микробиологични промени в храните. В процеса на динамика за валидиране срока на трайност на използваните суровини и готови продукти е необходимо да се проверяват периодично стойностите на пероксидното и киселинното число. Под действието на водата, топлината, светлината, микроорганизмите, кислорода и други фактори, в мазнините се образуват различни продукти, които променят характерните им показатели и влошават вкуса и миризмата им. Това явление се нарича гранясване и се открива лесно особено при по-напреднал процес. За откриване и определяне степента на гранясването на мазнините съществуват различни химични реакции и методи. Последните се свеждат до установяване на измененията в характерните числа на мазнините, едни от които са пероксидното число и киселинност /киселинно число/. Киселинността е показател за качеството на мазнината и се променя в зависимост от условията на добиване и съхраниение. Изпитване в процеса на динамика за валидиране срока на трайност и хранителна стойност на 3 броя Веган баница: 1.Използваните суровини за направата на Веган баница – 3 броя следва да се изпитат еднократно по следните показатели: 1.1. Сензорен анализ/външен вид, форма, размер, цвят, мирис, вкус, консистенция/; 1.2. Хранителна стойност/влага, белтъчини, мазнини, пепел, въглехидрати и енергийна стойност/; 1.3. Пероксидно число /ПОЧ/ и киселинно число /КЧ/. 2. Готовите продукти/3 броя баници/ следва да се анализират в по следните показатели: 2.1. Сензорен анализ/външен вид, форма, размер, цвят, мирис, вкус, консистенция/; 2.2. Хранителна стойност/влага, белтъчини, мазнини, пепел, въглехидрати /ВХ/ и енергийна стойност/Е/; 2.3. Пероксидно число и киселинно число; 2.4. Мастнокиселинен състав /наситени мазнини/ - МКС. Пазарно проучване- Дейността е напълно допустима и необходима. Целта е по-ефективната пазарна реализация на иновативния продукт. Пазарното проучване се извършва с цел да се установи проявлението и въздействието на пазарните фактори върху реализацията услугата, както и да се установят или прогнозират тенденции на неговата устойчивост и развитие. Ще се извърши пазарно проучване за: - Фактори, влияещи на търсенето; - Профили на потребителите; - Предлагане на конкурентни продукти; - Проучване на ценовите равнища и модели; - Структура на пазара; - Тенденции на световния пазар; - SWAT анализ При изпълнението на дейността ще се спазват всички Мерки за информиране и публичност, съгласно Насоките на процедурата. Цените на настоящите услуги са формирани след направено пазарно проучване и са определени така, че максимално ефективно да се разходва бюджета на проекта. Външно възлагане: Стъпки за изпълнението на дейността: 1. Избор на изпълнител без провеждане на процедура по реда на ПМС118/2014 г. или действащото към момента на обявяване законодателство; (от 9-ти месец); 2. Приемане на резултати и подписване на финален приемо-предавателен протокол (от 10-ти до 12-ти месец); При изпълнението на дейността ще се спазват всички Мерки за информиране и публичност, съгласно Насоките на процедурата. Цените на настоящите услуги са формирани след направено пазарно проучване и са определени така, че максимално ефективно да се разходва бюджета на проекта. 49 070.00 48 750.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).