Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 209 TREES
Български

Programme: Science and Education for Smart Growth

Planning region: All

Description

"Karmela 2000" Ltd is specialized in manufacturing of rusks and biscuits pastries.  Our company produces a wide range of chocolate and confectionery, divided into 3 main categories: waffle, biscuit and cake products, which are placed on the internal and external markets. The company holds trademarks for all their products registered in the Patent Office of the Republic of Bulgaria and the World Intellectual Property Organization in Geneva. In recent years, continuously expanding its market share and consolidate its position in the Bulgarian and world market.
To realize our strategic development plans aimed at expansion of market positions of the internal and external markets, we plan the implementation of this project, including activities to improve production processes, activities to diversify the range of products and services of the enterprise, activities for integration of new technologies to improve resource efficiency and effectiveness in the production process.

All activities will be delivered through the purchase and commissioning of selected equipment needed. Selection of the contractor will conduct selection procedure in accordance with the regulations - the rules of Decree 118 / 20.05.2014. Along with that will fulfill mandatory activities of information and publicity.

The project is aimed at increasing the production capacity of "Karmela 2000" Ltd. and enhance of export potential of the enterprise.

As a result of its implementation we expect within the 3-year period after completion of the project the following effects in increasing the competitiveness and profitability of the company:
-	Increase of productivity of the company to 16.6856%;
-	Increase of export revenues and 25.3124%;
-	Increase of the efficiency of 17.8469%.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Дейност за подобряване на производствените процеси (ще бъде изпълнена чрез закупуване и въвеждане в експлоатация на ДМА – 15 бр., описани по-долу): Производствените процеси на предприятието ще бъдат подобрени чрез закупуване на следните активи със съответното функционално предназначение: • Система за вафлено тесто – 1 бр.: Основната роля на тази система е да захранва вафлените пекачи с тесто, отговарящо на необходимите показатели – с влажност 65%, температура на тестото 15-18°С и с необходимата рядка консистенция. • Автоматична фурна за печене на вафлени кори - 2 бр.: Произвеждат вафлени кори с определена дебелина и тегло в зависимост от зададените параметри. • Автоматична режеща машина -1 бр., Реже вафлената платка с форма и размер според произвеждания продукт. • Автоматична пакетираща машина - 1 бр. Опакова готовия продукт в единична или групова опаковка в зависимост от спецификата на продукта. • Хладилен тунел -1 бр., Охлажда готовия продукт след като е преминал през тунк машината. Спомага за по-бързото втвърдяване на кувертюра. • Тунк машина – 1 бр.: Полива продукта с кувертюр. • Хладилен тунел за платки – 1 бр., Охлажда вафлените платки преди да бъдат нарязани. • Производствен комплект, включващ мазачка, стикер, калибровка, кантар -1 бр.: Работи като едно цяло в определена последователност – мазачката полага крем върху вафлената кора; стикерът оформя платката като поставя една върху друга необходимия брой вафлени кори вече намазани с крем; калибровката притиска платката с цел достигане определена дебелина; всяка платка преминава през кантара, за да се провери дали е с необходимия грамаж преди охлаждането и нарязването. • Резачка механична – 1 бр.: Реже вече охладените платки с определена форма и размер, след което те преминават през каналите на разпределителната маса. • Охлаждащ конвейр тип „ветрило“ – 1 бр.: Служи за охлаждане на вафлените кори след като бъдат изпечени и преди да бъдат намазани с крем. Автоматична картонираща машина - 2 бр.: Основната функционална характеристика на тези машини е, че пакетирането е изцяло автоматизирано. Машината сама подава кутията, вкарва продукта в нея и запечатва като оформя т.нар. система за отваряне тип „цип“. • Метал детектор за групови опаковки /боксове, кутии/- 1 бр.: Засича в групова опаковка дали има наличие на попаднали метални частици във вече готовия и опакован продукт. • Метал детектор за единичен продукт - 1 бр. Засича в единичен продукт дали има наличие на попаднали метални частици и съответно ако има, продуктът да бъде отстранен. Производствената линия за вафли (конфигурирана от гореизброените ДМА) представлява цялостно ново решение за производството и пакетирането на вафлени изделия. С новите активи ще разширим производствения капацитет на вафлените изделия, които формират повече от 60 % от производствените ни обеми, с 2,1 тона на 8 часа, което представлява 1/3 от досегашния ни капацитет. Също така ще повишим безопасността на продуктите с поставянето на предвидените за закупуване по проекта метал детектори. Подобряването на производствените процеси ще се прояви в повишаване на производствения капацитет, оптимизиране и намаляване на производствените разходи, намаляване на себестойността на продукцията, намаляване на разходите за суровини и труд. Стъпки за реализация на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 3-ти месец) 2. Сключване на договор (от 3-ти до 4-ти месец) 3. Доставка на оборудването и подписване на приемо-предавателни протоколи (от 4-ти до 12-ти месец) 4. Инсталиране, тестване и пускане в експлоатация. Подписване на финални приемо-предавателни протоколи (12-ти месец) При изпълнение на дейността, Кармела 2000 ООД ще информира по подходящ начин обществеността за съфинансирането, предоставено от Европейския съюз по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 и за резултатите от него. Кармела 2000 ООД ще предприеме подходящи мерки за публичност и информираност съгласно правилата на Приложение XII на Регламент (ЕС) № 1303/2013. 1 657 208.00 1 559 516.49
Дейност за добавяне на нови характеристики или подобряване на съществуващите продукти и услуги (ще бъде изпълнена чрез закупуване и въвеждане в експлоатация на ДМА – 3 бр., описани по-долу): В рамките на дейността ще бъде добавена следната нова характеристика на съществуващи продукти – вафлени изделия:  - Нов тип опаковка на вафлените изделия: с пускането в експлоатация на Автоматичните картониращи машини ще подобрим и ще направим по-модерни част от опаковките. Опаковките ще са с така наречената система тип "цип" за отваряне на кутиите. При залепване на кутиите машината оформя "цип", който позволява лесното отваряне на продукта и създава удобство за съхранение след първоначално отваряне. Добяването на новата характерстика на същестуващите продукти ще стане възможно благодарение на закупуването и въвеждане в експлоатация на: Автоматична пакетираща машина - 1 бр. Автоматична картонираща машина - 2 бр. Стъпки за реализация на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 3-ти месец) 2. Сключване на договор (от 3-ти до 4-ти месец) 3. Доставка на оборудването и подписване на приемо-предавателни протоколи (от 4-ти до 12-ти месец) 4. Инсталиране тестване и пускане в експлоатация. Подписване на финални приемо-предавателни протоколи (12-ти месец) При изпълнение на дейността, Кармела 2000 ООД ще информира по подходящ начин обществеността за съфинансирането, предоставено от Европейския съюз по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 и за резултатите от него. Кармела 2000 ООД ще предприеме подходящи мерки за публичност и информираност съгласно правилата на Приложение XII на Регламент (ЕС) № 1303/2013. 0.00 0.00
Дейност за разнообразяване на асортимента от продукти и услуги на предприятията (ще бъде изпълнена чрез закупуване и въвеждане в експлоатация на ДМА – 15 бр., описани по-долу): В рамките на дейността ще бъде разнообразен асортиментът на предлаганите продукти в предприятието като към съществуващите продукти от категория : „вафлени изделия“ ще бъдат добавени 3 нови по грамаж разфасовки на вафлени изделия с бял кувертюр, съответно: 45 г, 55 г, 60 г. Така ще бъде осъществен основен маркетингов „трик“ – продажба на същото изделие в нов формат и опаковка, който води до засилване на интереса на потребителите към изделията на компанията, респективно – до по-висок общ обем поръчки и продажби, оттам – до ръст на приходите от продажби. Разнообразяването на асортимента ще бъде постигнато чрез закупуване на следните активи – Система за вафлено тесто – 1 бр., Автоматична фурна за печене на вафлени кори - 2 бр., Автоматична режеща машина -1 бр., Автоматична пакетираща машина - 1 бр., Хладилен тунел -1 бр., Тунк машина – 1 бр., Хладилен тунел за платки – 1 бр., Производствен комплект, включващ мазачка, стикер, калибровка, кантар -1 бр., Резачка механична – 1 бр., Охлаждащ конвейр тип „ветрило“ – 1 бр., Автоматична картонираща машина - 2 бр., Метал детектор за групови опаковки /боксове, кутии/- 1 бр. и Метал детектор за единичен продукт - 1 бр. Стъпки за реализация на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 3-ти месец) 2. Сключване на договор (от 3-ти до 4-ти месец) 3. Доставка на оборудването и подписване на приемо-предавателни протоколи (от 4-ти до 12-ти месец) 4. Инсталиране, тестване и пускане в експлоатация. Подписване на финални приемо-предавателни протоколи (12-ти месец) При изпълнение на дейността, Кармела 2000 ООД ще информира по подходящ начин обществеността за съфинансирането, предоставено от Европейския съюз по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 и за резултатите от него. Кармела 2000 ООД ще предприеме подходящи мерки за публичност и информираност съгласно правилата на Приложение XII на Регламент (ЕС) № 1303/2013. 0.00 0.00
Дейност за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес (ще бъде изпълнена чрез закупуване и въвеждане в експлоатация на ДМА – 15 бр., описани по-долу) : В рамките на дейността ще бъдат внедрени нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес. Всички предвидени за закупуване активи ще доведат до ефект на ресурсна ефективност и ефикасност: Система за вафлено тесто – 1 бр., Автоматична фурна за печене на вафлени кори - 2 бр., Автоматична режеща машина -1 бр., Автоматична пакетираща машина - 1 бр., Хладилен тунел -1 бр., Тунк машина – 1 бр., Хладилен тунел за платки – 1 бр., Производствен комплект, включващ мазачка, стикер, калибровка, кантар -1 бр., Резачка механична – 1 бр., Охлаждащ конвейр тип „ветрило“ – 1 бр., Автоматична картонираща машина - 2 бр., Метал детектор за групови опаковки /боксове, кутии/- 1 бр. и Метал детектор за единичен продукт - 1 бр. С внедряване на новите технологии по проекта постигаме следните ефекти на ресурсна ефективност и ефикасност: - Намаляване на количеството използвано брашно, в резултат на новата технология при изпичане на корите: Ползваното количество брашно ще намалее с 10% за брой произведена вафлена кора. Това се дължи на новата система за разливане на вафленото тесто върху пресата. С нея се намалява производственият брак и съответно ползваното количество брашно. В момента от 56-60 г брашно се произвежда кора с тегло 40 г, със закупените по проекта Автоматични фурни за печене на вафлени кори ще са необходими 50-55 г брашно за производство на кора от 40 г. За прогнозираните производствени обеми на вафли след изпълнение на проекта, това прави спестяване от над 38 377 кг брашно годишно. - Намаляване на количеството природен газ, ползвано в производството на вафлени изделия: С внедряването на оборудването от ново поколение, предмет на закупуване по проекта, ще се намали потреблението на природен газ с 10-12% отнесено към единица произведена продукция, което ще доведе и до намаляване на вредните емисии във въздуха; ще се увеличи рентабилността на компанията, което ще е резултат от пълната автоматизация на производствения процес и ресурсоефективното ползване на производствени суровини. - Автоматизира се изцяло процесът по опаковане и по този начин избягваме човешкия фактор (спестяваме ресурс разходи за труд), същевременно се намалява вероятността от допускане на грешка от работника (спестяваме ресурс време за корекция на грешки). - Ускорява се процесът по производство на вафлени изделия с бюл кувертюр – отпада необходимостта за източването на кафяв кувертюр от системата за тункване от наличното ни производствено оборудване, което е времеемко и трудоемко, и също така блокира работата на една от линиите за един ден; - Намалява се количеството фира (производствен брак), което идва от загубата на кувертюр при ползването на наличното ни оборудване и настройването му за работа с бял кувертюр; - Ускорява се процесът по опаковане на продукцията, водещо до намаляване себестойността на единица продукция, чрез намаление разхода за труд; Стъпки за реализация на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 3-ти месец) 2. Сключване на договор (от 3-ти до 4-ти месец) 3. Доставка на оборудването и подписване на приемо-предавателни протоколи (от 4-ти до 12-ти месец) 4. Инсталиране, тестване и пускане в експлоатация. Подписване на финални приемо-предавателни протоколи (12-ти месец) При изпълнение на дейността, Кармела 2000 ООД ще информира по подходящ начин обществеността за съфинансирането, предоставено от Европейския съюз по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 и за резултатите от него. Кармела 2000 ООД ще предприеме подходящи мерки за публичност и информираност съгласно правилата на Приложение XII на Регламент (ЕС) № 1303/2013. 0.00 66 107.05

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).