Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 107 TREES
Български

Programme: Science and Education for Smart Growth

Planning region: All

Description

The REGIONAL FOOD SAFETY DIRECTORATE Smolyan/RFSD-Sm/ is a territorial division of the Bulgarian Food Safety Agency /BFSA/ and controls the territory of Smolyan District. RFSD-Sm is an independent legal entity and a third-tier authorizing officer. There are employees working in the RFSD-Sm. employees are divided into 3 departments: Animal Health, Food Control and Financial and accounting analysis.

The project proposal is aimed at organizing and conducting specialized in-person training.
The training envisaged cover topics directly related to the performance of the duties of the employees of the RFSD-Sm, including their activity in:
- control over the safety and quality of raw materials, foodstuffs, materials, and articles intended to come into contact with foodstuffs, establishments for the processing of animal by-products;
- control of veterinary activities in the field of animal health and animal welfare (inc. during slaughter and transport);
- plant protection products.

The training in each of the topics is intended to be taught by qualified lecturers with experience and skills. The specialized training will include theoretical presentation and practices so as to enhance the professional qualifications and activities of the employees of the RFSD-Sm
It is envisaged that training will be held on 7 different topics, which are directly related to the specific activity of RFSD-Sm. The training aims to improve the specialized knowledge and skills of the employees, and thus to increase the institutional capacity and effectiveness of the RFSD-Sm and to achieve better regulation and better management.

The current project proposal envisages the implementation of 132 pcs. specialized human-trainings, with successfully completed training with certification, are 132 pcs.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Дейност 1: Организиране и провеждане на Специализирано обучение на тема: "Системата SI - величини и единици": I. Цел на дейността: Подобряване на специализираните знания и умения на служителите в ОДБХ-См чрез провеждане на специализирано обучение в областта на прилагането на Международна система на величини (ISQ) и Международна система на единици (SI), повишаване капацитета на администрацията и постигане на по-добро регулиране и по-добро управление. II. Тема на предвиденото в дейността специализирано обучение: „Системата SI - величини и единици”. Информация и определения относно величини, системи от величини, единици, символи за величини и единици, кохерентни системи единици. Международна система на величини (ISQ) и Международна система на единици (SI), принципи, приложения в различни области на науката и технологиите. III. Описание на дейността: Дейността представлява организиране и провеждане в специализирано обучение, което ще бъде възложено на външен изпълнител с доказан капацитет и експертиза в съответната област. Обучението ще бъде на база стандарти БДС EN ISO/IEC 17025:2018, БДС EN ISO/IEC 17025:2006, СД Ръководство 99 на ISO/IEC:2014, Наредба за единиците за измерване, разрешени за използване в Република България (2002 - 2010), БДС EN ISO 80000-1:2017, национални и международни документи на ЕА, ILAC, EUROLAB, EURACHEM и др. Ще залегнат следните елементи: -Кратко разясняване на стандарти, методически и нормативно-технически документи, други документи по изпитване и калибриране от общ и специфичен характер -Интерпретиране документи на ISO, ЕА, ILAC, Еurolab, Eurachem, други международни и национални документи -Смисъл, цели, фази и техники на изпитване, контрол и манипулиране с обектите -Възможни проблеми и начини за избягване, докладване и проследяване на последващи действия -Практически упражнения и симулиране на реални дейности, дискусии по проблеСми въпроси -Индивидуално оценяване чрез тест IV. Основни теми: 1. Актуални нормативни документи, национални и международни стандарти, специализирани публикации на ЕА, ILAC, Еurolab, Eurachem и др.. Наредба за единиците за измерване, разрешени за използване в Република България. 2. Нови тенденции в развитието на изпитвателни и калибровъчни лаборатории, изменения в системата за управление по БДС EN ISO/IEC 17025:2018. Структура и изисквания, процедури и формуляри по качеството. Стратегия и процеси на измерванията. Контролирани фактори на работния процес. 3. Установяване и доказване на метрологична проследимост на измерванията, елементи на проследимостта, процедури, технически записи. 4. Системата SI – нормативно регламентирана съгласно БДС EN ISO 80000-1:2017. Информация и определения относно величини, системи от величини, единици, символи за величини и единици, кохерентни системи единици. Нормативни позовавания. ISQ и SI, принципи, приложения в различни области на науката и технологиите. 5. Системата SI – величини, размерности, основни и производни единици, кратни и дробни на единица, уравнения на единици, скали, правила за печатане. Числени стойности на величините. 6. Термини в наименованията на физичните величини. Закръгляне на числата. Логаритмични величини и техните единици. Практически казуси. V. Конкретна целева група на предвиденото в дейността специализирано обучение: Собствени служители на ОДБХ-См , Отдел „Контрол на храните“ VI. Връзка на предвиденото в дейността специализирано обучение с конкретните функции на ОДБХ-См: - чл.3 (2), т.3 от ЗБАБХ; - чл.30 (1), т. 2 /обработване и въвеждане на данни в информационните системи на агенцията/, т. 19 /нотификация по RASFF и да сигнализира за др. извънредни ситуации/ и т. 27 /осъществяване взаимодействие с други държавни органи и организации/ от Устройствения правилник на БАБХ. VII. Брой на служителите, които ще се включат в обучението: 16 броя собствени служители на ОДБХ-См VIII. Брой на служителите, които се очаква да преминат успешно обучението с получаване на сертификат: 16 броя служители на ОДБХ-См 6 332.63 4 938.72
Дейност 2: Организиране и провеждане на Специализирано обучение на тема: "Пробовземане на храни и напитки": I. Цел на дейността: Подобряване на специализираните знания и умения на служителите в ОДБХ-См чрез провеждане на специализирано обучение в областта на Пробовземане на храни и напитки, повишаване капацитета на администрацията и постигане на по-добро регулиране и по-добро управление. II. Тема на предвиденото в дейността специализирано обучение: Пробовземане на храни от растителен и животински произход, вина, спиртни напитки, безалкохолни и високоенергийни напитки за физикохимични и микробиологични изпитвания съгласно БДС EN ISO/IEC 17025:2018. Манипулиране с обектите на изпитване. Осигуряване качеството на пробовземане, математико-статистическа оценка на приноса, неопределености, разработване на програма. Валидиране/верифициране на методи, процедури, технически записи. III. Описание на дейността: Дейността представлява организиране и провеждане в специализирано обучение, което ще бъде възложено на външен изпълнител с доказан капацитет и експертиза в съответната област. Обучението е с цел представяне на разработена методология на вземане на проби/извадки, принципите на вземане на проби/извадки, актуални насоки при тяхното изпитване съгласно нормативните изисквания, източници на грешки, статистически методи за оценяване, стратегии на пробовземане с представяне на практически казуси. Представят се действащите стандарти и други нормативни изисквания относно пробовземане, като се акцентира върху нормативните изисквания за манипулиране с обектите за изпитване и тяхното изпитване, съгласно изискванията за осигуряване качеството на пробовземане и неопределеност на оценките. IV. Основни теми: 1. Технически елементи на системата за управление съгласно БДС EN ISO/IEC 17025:2018/2006. 2. Методология на вземане на проби/извадки, съгласно Ръководства на EURACHEM/CITAC, Справочник на NORDTEST TR 604 и други документи. 3. Вземане на проби. Технически изисквания. Качеството на пробовземане, математико-статистически модел, неопределеност на оценките. Практически казус. 4. Пробовземане на суровини и продукти от растителен произход. 5. Пробовземане на суровини и продукти от животински произход. 6. Пробовземане на вина и спиртни напитки. Пробовземане на безалкохолни и високоенергийни напитки. 7. Метрологичното потвърждаване на прилаганите средства за измерване, разработване на методика за вътрешно калибриране на специфични СИ, проверка в междукалибровъчния интервал. Проследимост на измерванията, актуални насоки на Ръководство ILAC P10:01/2013. 8. Валидиране и/или верифициране на методи за пробовземане и изпитване. Удостоверяване на процедурите по валидиране/верифициране на метода, протоколи за валидиране/верифициране. Практически казуси. 9. Перспективни насоки за подобряване на точността и достоверността на измерванията в аналитичните лаборатории. Съвременни тенденции в прилагане на методите и средствата за пробовземане. Форми на външен и вътрешен контрол върху качеството на предлаганите услуги. V. Конкретна целева група на предвиденото в дейността специализирано обучение: Собствени служители на ОДБХ-См, Отдел „Контрол на храните“ VI. Връзка на предвиденото в дейността специализирано обучение с конкретните функции на ОДБХ-См: - чл. 3 (1), т. 5 и (2) т. 1 от ЗБАБХ; - Чл.30 (1), т. 10 /контрол върху остатъчни пестициди в храните/, т.14 /събиране, анализ и информация, свързана с храни и напитки/ и т. 21 /контрол върху качествените характеристики с изискванията на националните стандарти/ от Устройствения правилник на БАБХ; VII. Брой на служителите, които ще се включат в обучението: 16 броя собствени служители на ОДБХ-См VIII. Брой на служителите, които се очаква да преминат успешно обучението с получаване на сертификат: 16 броя собствени служители на ОДБХ-См 6 332.63 4 938.72
Дейност 3: Организиране и провеждане на Специализирано обучение на тема: "Осигуряване на безопасни условия на труд за органи за контрол": I. Цел на дейността: Подобряване на специализираните знания и умения на служителите в ОДБХ-См чрез провеждане на специализирано обучение в областта на Безопасните условия на труд за органи за контрол, повишаване капацитета на администрацията и постигане на по-добро регулиране и по-добро управление. II. Тема на предвиденото в дейността специализирано обучение: Осигуряване на безопасни условия на труд на органите за контрол. Оценка на риска. Нормативни изисквания, методи, форми и средства за осъществяване на дейности по техника на безопасност и охрана на труда при работа. Практики за лична защита и екипировка (ЛЗЕ), предотвратяване на инциденти и опасни последствия при работа на терен. III. Описание на дейността: Дейността представлява организиране и провеждане в специализирано обучение, което ще бъде възложено на външен изпълнител с доказан капацитет и експертиза в съответната област. Обучението е с цел представяне и коментиране на реални мерки и практически действия за безопасен и здравословен труд, изисквания за противопожарна охрана, провеждане на инструктаж на инспекторите. Коментират се условията или повишената предпазливост в опасна среда, като се представят насоки за нейното подобрение. Дискутират се нормативните изисквания за периодичност на оценяване на риска при работа. IV. Основни теми: 1. Нормативни документи и специализирани публикации относно осигуряване безопасни условия на труд. Техническите изисквания съгласно БДС EN ISO/IEC 17020:2012 в органи за контрол, съгласно БДС ISO 45001:2018 в предприятия. Оценка на риска при работа. 2. Знания и умения за цялостния комСмекс от дейности в областта на здравето и безопасността при работа за органи за контрол и придприятия. 3. Методи, форми и средства за осъществяване на дейността по безопасност и здраве при работа в работните помещения и на терен. 4. Основни законови и подзаконови нормативни изисквания, норми и правила за безопасен и здравословен труд. Оценка на работния процес и работните процедури. Изисквания на Закона за здравословни и безопасни условия на труд в съответствие с Наредба № 3/2008 за условията и реда за осъществяване дейността на службите по трудова медицина, Наредба № 4/1998 за обучението на представителите в комитетите и групите по условия на труд в предприятията, Наредба РД-07-2/16.12.2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. 5. Контрол на параметри на електробезопасност. Физични и химични фактори на работната среда. Оценка на риска при работа с биологични агенти. 6. Мерки за безопасен и здравословен труд. Периодичност на оценяване на риска. 7. Примерни изисквания за работа на органи за контрол. Първа помощ при отравяния и други поражения върху човешкия индивид. Практически казус. 8. Мерки за безопасност. Практики за лична защита. Лична защитна екипировка (ЛЗЕ). Практически казус. V. Конкретна целева група на предвиденото в дейността специализирано обучение: Собствени служители на ОДБХ-См, Отдел „Контрол на храните“, Отдел „Здравеопазване на животните“, в т.ч. и служителите в направление „Растителна защита“ VI. Връзка на предвиденото в дейността специализирано обучение с конкретните функции на ОДБХ-См: - чл. 3 от ЗБАБХ; - Чл.30, т. 9 /контрол върху всички звена, свързани с дейността на ОДБХ/ от Устройствения правилник на БАБХ; VII. Брой на служителите, които ще се включат в обучението: 36 броя собствени служители на ОДБХ-См VIII. Брой на служителите, които се очаква да преминат успешно обучението с получаване на сертификат: 36 броя собствени служители на ОДБХ-См 14 248.42 12 263.52
Дейност 4. Организиране и провеждане на Специализирано обучение на тема: "Официален контрол при приема, съхранението и преработката на сурово мляко": I. Цел на дейността: Надграждане и усъвършенстване на професионалните умения и знания на инспекторите на ОДБХ-См, повишаване на компетентността и уменията им при извършване на официален контрол при приема, съхранението и преработката на сурово мляко, повишаване капацитета на администрацията и постигане на по-добро управление. II. Тема на специализирано обучение: "Официален контрол при приема, съхранението и преработката на сурово мляко". Обучаваните ще усъвършенстват специфичните професионални компетентности и умения по отношение на технологията и контрола на ККТ при твърдите и меки сирена, технологията и контрола на ККТ при пастьоризирани млека и млечно-кисели продукти; ще се запознаят с най-новите микробиологични критерии на сурово мляко и млечни продукти и оценка на лабораторните резултати, със замърсителите в млякото и млечните продукти. III. Описание на дейността: Дейността представлява организиране и провеждане на надграждащо специализирано обучение, възложено на външен изпълнител с доказан капацитет и експертиза в съответната област. Темата на обучението е избрана след вътрешно проучване на потребностите на служителите в ОДБХ, а модулите по темата са обсъдени на работна среща с експерти от специализираната администрация. В него ще залегнат: - Кратко описание на технологията и контрола на ККТ при твърдите и меки сирена; - Кратко описание на технологията и контрола на ККТпри пастьоризирани млека и млечно-кисели продукти; - Микробиологичните критерии на суровото мляко и млечни продукти и оценка на лабораторните резултати; - Замърсителите в млякото и млечните продукти. - Възможни проблеми и начини за избягване, докладване и проследяване на последващи действия; - Практически упражнения и симулиране на реални дейности, дискусии по проблеСми въпроси; - Индивидуално оценяване чрез писмен тест; IV. Основни модули: 1. Технология и контрол на ККТ при твърди и меки сирена 2. Технология и контрол на ККТ при пастьоризирани млека и млечно-кисели продукти 3. Микробиологични критерии на сурово мляко и млечни продукти и оценка на лабораторните резултати 4. Замърсители в млека и млечни продукти V. Целева група: Собствени служители на ОДБХ- См, отдел "Контрол на храните" VI. Връзка на предвиденото специализирано обучение с конкретните функции на ОДБХ-См: - чл. 3 (1), т. 5 от ЗБАБХ; - чл. 30 (1), т.9 ж) /контролират безопасността и качеството на суровини и храни/, т. 12 /лабораторни изследвания за безопасност и качество на суровини и храни/ и т. 21 /контрол върху качествените характеристики с изискванията на националните стандарти/ от Устройствения правилник на БАБХ; VII. Брой на служителите, които ще се включат в обучението: 16 броя собствени служители на ОДБХ-См VIII. Брой на служителите, които се очаква да преминат успешно обучението с получаване на сертификат: 16 броя собствени служители на ОДБХ-См 6 332.63 4 363.68
Дейност 5. Организиране и провеждане на Специализирано обучение на тема "Африканска чума по свинете": I. Цел на дейността: Надграждане и усъвършенстване на професионалните умения и знания на инспекторите на ОДБХ-См, повишаване на компетентността и уменията им при извършване на официален контрол в областта на ветеринарномедицинската дейност, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, повишаване капацитета на администрацията и постигане на по-добро управление. II. Тема на специализирано обучение: "Африканската чума по свинете" (трансмисивно заболяване, предавано чрез вектор-кърлеж). Поява, разпространение. Векторен капацитет на потенциални вектори, комбинацията между векторната компетентност, количеството на насекомите при появата на болестта на дадена територия, и техните биологични особености (честотата и броя на ухапванията, продължителността на възпроизводствения цикъл, преживяемост при различни климатични условия и др.). Изготвяне на контингенс Сман за свинефермата; Изготвяне на Сман за биосигурност (контрол от официалните ветеринарни лекари по изпълнение на мерките за локализация на заразата съгласно ЗВМД, мерки при потвърждение на АЧС, мерки в 3 км предпазна зона, и 10 км надзорна зона, движение в зоните. Контрол по изпълнението на програма за серологичен скрининг на всички свиневъдни обекти. III. Описание на дейността: Дейността представлява организиране и провеждане на надграждащо специализирано обучение, възложено на външен изпълнител с доказан капацитет и експертиза в съответната област. Темата на обучението е избрана след вътрешно проучване на потребностите на служителите в ОДБХ, а модулите по темата са обсъдени на работна среща с експерти от специализираната администрация. В него ще залегнат: -описание на болестта, разпространение, икономически загуби за свиневъдството -документите - ЗВМД, Регламент (ЕС)2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година относно официалния контрол и правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, други документи от общ и специфичен характер. -мерки за локализация на огнището при потвърждение на АЧС, мерките в 3км предпазна и 10 км надзорна зони, движение в зоните, почистване и дезинфекция; -оценка на популацията на дивите свине и контрол на изпълнението на мерките за регулиране и, мерките при домашните свине при констатиране на огнище на заболяването при дивите свине; -Изготвяне и контрол на изпълнението на програмата за серологичен скрининг на всички свиневъдни обекти; -Възможни проблеми и начини за избягване, докладване и проследяване на последващи действия; -Практически упражнения и симулиране на реални дейности, дискусии по проблеСми въпроси; IV. Основни модули: Изготвяне на: - контингенс Сман за свинеферма и контрол по изпълнението му; - Сман за биосигурност и контрол от официалните лекари по мерките за локализиране на заразата и дезинфекцията; - програма за серологичен скрининг на всички свиневъдни обекти. V. Целева група: Собствени служители на ОДБХ-См, от отдел „Здравеопазване на животните“ VI.Връзка на предвиденото специализирано обучение с конкретните функции на ОДБХ-См: - чл. 3 (1), т. 2 от ЗБАБХ; - чл. 30 (1), т. 4. "организират и провеждат противоепизоотични мероприятия при ограничаване и ликвидиране на болести по животните и хранителни отравяния при хора и животни и мероприятия за ограничаване и ликвидиране на огнища от карантинни вредители", т.5. изготвят годишни имунопрофилактични Сманове по здравеопазване на животните", т.8 "контролират и при необходимост извършват дезинфекцията, дератизацията и девастацията , т.9 в) "контролират спазването на ветеринарномедицинските изисквания и зоохигиенните параметри в животновъдните обекти", от Устройствения правилник на БАБХ VII. Брой на служителите, които ще се включат в обучението: 16 броя собствени служители на ОДБХ-См VIII. Брой на служителите, които се очаква да преминат успешно обучението с получаване на сертификат: 16 броя служители на ОДБХ-См 6 332.63 5 859.84
Дейност 6. Организиране и провеждане на Специализирано обучение на тема: "Ликвидиране на огнище на заразно заболяване в животновъден обект": I. Цел на дейността: Надграждане и усъвършенстване на професионалните умения и знания на инспекторите на ОДБХ-См, повишаване на компетентността и уменията им при извършване на официален държавен контрол по осигуряване на биосигурност при огнище на заразно заболяване в животновъден обект, повишаване капацитета на администрацията и постигане на по-добро управление. II. Тема на специализирано обучение: "Ликвидиране на огнище на заразно заболяване в животновъден обект", епизоотично проучване и мерки за ликвидиране на огнището; осигуряване на биосигурност (контрол от официалните ветеринарни лекари по изпълнение на мерките за локализация на заразата съгласно ЗВМД, мерки в предпазната и надзорна зони, движение в зоните, избор на метод за хуманно умъртвяване на животните, методи за унищожаване на трупове на животни, ликвидирани при огнището, почистване и дезинфекция. Заразните заболявания в животновъдните обекти нанасят сериозни икономически щети. От изключителна важност е знанието за причинителите на заболяванията, тяхното възникване, разпространение, ликвидиране и превенция. III. Описание на дейността: Дейността представлява организиране и провеждане на надграждащо специализирано обучение, възложено на външен изпълнител с доказан капацитет и експертиза в съответната област. Темата на обучението е избрана след вътрешно проучване на потребностите на служителите в ОДБХ, а модулите по темата са обсъдени на работна среща с експерти от специализираната администрация. В него ще залегнат: - Кратко описание на болестта, разпространение, икономически загуби, - Запознаване с документите - ЗВМД, Регламент (ЕС)2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година относно официалния контрол и правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, други документи от общ и специфичен характер. - Провеждане на епизоотично проучване; - мерки за ликвидиране на огнището (избор на метод за хуманно умъртвяване на животните; методи за унищожаване на трупове на животни, ликвидирани при огнището; почистване и дезинфекция); - Прилагане на СОП за репопулация на обект с констатирано огнище. - Възможни проблеми и начини за избягване, докладване и проследяване на последващи действия; - Практически упражнения и симулиране на реални дейности, дискусии по проблеСми въпроси; - Индивидуално оценяване чрез писмен тест; IV. Основни модули: - Провеждане на епизоотично проучване; - Мерки за ликвидиране на огнището (избор на метод за хуманно умъртвяване на животните; методи за унищожаване на трупове на животни, ликвидирани при огнището; почистване и дезинфекция; - Прилагане на СОП за репопулация на обект с констатирано огнище. V. Целева група: Собствени служители на ОДБХ-См, отдел „Здравеопазване на животните“ VI. Връзка на предвиденото специализирано обучение с конкретните функции на ОДБХ-См: - чл. 3 (1), т. 2 от ЗБАБХ; - чл. 30 (1), т. 4. "организират и провеждат противоепизоотични мероприятия при ограничаване и ликвидиране на болести по животните и хранителни отравяния при хора и животни и мероприятия за ограничаване и ликвидиране на огнища от карантинни вредители", т.5. изготвят годишни имунопрофилактични Сманове по здравеопазване на животните", т.8 "контролират и при необходимост извършват дезинфекцията, дератизацията и девастацията", т.9 в) "контролират спазването на ветеринарномедицинските изисквания и зоохигиенните параметри в животновъдните обекти" от Устройствения правилник на БАБХ. VII. Брой на служителите, които ще се включат в обучението: 16 броя собствени служители на ОДБХ-См VIII. Брой на служителите, които се очаква да преминат успешно обучението с получаване на сертификат: 16 броя служители на ОДБХ-См 6 332.63 4 992.48
Дейност 7. Организиране и провеждане на Специализирано обучение на тема: "Превенция, контрол и ерадикация на Спонгиформни енцефалопатии (СЕГ)": I. Цел на дейността: Надграждане и усъвършенстване на професионалните умения и знания на инспекторите на ОДБХ-См, повишаване на компетентността и уменията им при извършване на официален държавен контрол в случай на съСмение или положителен резултат за СЕГ, повишаване капацитета на администрацията и постигане на по-добро управление. II. Тема на специализирано обучение: "Превенция, контрол и ерадикация на СпонгифорСми енцефалопатии (СЕГ)". СпонгифорСмите енцефалопатии са невродегенеративни заболявания при говедата- спонгифорСмата енцефалопатия и при овце, кози, муфлони- скрейпи. Те се характеризират с бавно, прогресиращо и винаги летално завършващо развитие. Патологичната им характеристика се изразява в спонгифорСми промени в главния мозък, изразяващи се с вакуолизация на невроните, астроцитоза, формиране на амилоидни Смаки и с присъствието на протеиназо-резистентни фибрили. Отделните циркулиращи теренни щамове на скрейпи при овцете са с различна патогенност и могат да се проявяват в различни комбинации, три основни, включващи: промени в сетивността, в поведението и в стойката и движенията. От изключителна важност за официалния държавен контрол са знанията за причинителите на заболяванията, тяхното възникване, разпространение, ерадикация (ликвидиране) и превенция. III. Описание на дейността: Дейността представлява организиране и провеждане на надграждащо специализирано обучение, възложено на външен изпълнител с доказан капацитет и експертиза в съответната област. Темата на обучението е избрана след вътрешно проучване на потребностите на служителите в ОДБХ. В него ще залегнат: - Кратко описание на болестта, разпространение, икономически загуби, - Запознаване с документите - ЗВМД, Регламент (ЕС)2017/625 относно контрола и правилата за здравеопазване на животните и хуманното отношение към тях. - Провеждане на епизоотично проучване; - Изпращане на мозъчна проба за лабораторно изследване за ТСЕ (определяне на щамовата принадлежност); - Засилен мониторинг на огнището до излизане резултатите от лаб. изследвания; - Мерки за ликвидиране на огнището (хуманно умъртвяване на животните, унищожаване на труповете на ликвидираните животни от огнището, почистване и дезинфекция). -Възможни проблеми и начини за избягване, докладване и проследяване на последващи действия; -Практически упражнения и дискусии; -Индивидуално оценяване чрез писмен тест; IV. Основни модули на обучението: 1. Програма за надзора на СЕГ- надзор над ТСЕ по преживните и скрейпи по дребните животни, откриване на ТСЕ и своеобразни мерки за ограничаване разпространението на продукти от инфектирани животни; гарантиране безопасността на потребителя при консумация на месо от едри и дребни преживни животни. 2. СОП - мерки за незабавно прилагане в случай на съСмение или положителен резултат за СЕГ; 3. Пробовземане в рамките и докладване изпълнението на програмата за надзор на СЕГ, извършван съгласно изискванията на Регламент /ЕО/ No 999/2001. V. Целева група: Собствени служители на ОДБХ-См, отдел „Здравеопазване на животните“ VI. Връзка на предвиденото специализирано обучение на инспекторите с контролните функции на ОДБХ-См: - чл. 3 (1), т. 2 от ЗБАБХ; - чл. 30 (1), т. 4. "организират и провеждат противоепизоотични мероприятия при ограничаване и ликвидиране на болести по животните и хранителни отравяния при хора и животни и мероприятия за ограничаване и ликвидиране на огнища от карантинни вредители", т.5. изготвят годишни имунопрофилактични Сманове по здравеопазване на животните", т.8 "контролират и при необходимост извършват дезинфекцията, дератизацията и девастацията", т.9 в) "контролират спазването на ветеринарномедицинските изисквания и зоохигиенните параметри в животновъдните обекти" от Устройствения правилник на БАБХ. VII. Брой на служителите, които ще се включат в обучението: 16 броя служители на ОДБХ-См VIII. Брой на служителите, които се очаква да преминат успешно обучението с получаване на сертификат: 16 броя служители на ОДБХ-См 6 332.63 4 992.48

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).