Дейности за подобряване на производствените процеси. Доставка на Машина за производство на готови хранителни среди в петрита- 1бр., Машина за опаковане с термофолио- 1бр, Апликатор за етикети на цилиндрични съдове- 1 бр., Апликатор за етикети на плоски повърхности – 1 бр., Термостат за проверка на стерилността- 1 бр. Принтер за етикети- 1 бр.: Понастоящем производството на готови хранителни среди се извършва като се използва голям обем ръчен труд. Това прави процеса бавен и нерентабилен от една страна, а от друга – лишен от точност и прецизност. В рамките на проекта се предвижда въвеждане в експлоатация на оборудване, което да намали делът на ръчните операции до минимум, с оглед подобряване на производствения процес, повишаване на капацитета и прецизността на дейностите по производство на хранителни среди в петрита /лабораторни съдове за съхранение на хранителната среда/.
1. Машина за производство на готови хранителни среди в петрита. Машината извършва самостоятелно: разтварянето и стерилизирането на хранителната среда; темперирането й до температурата, необходима за всяка среда; отварянето на претритата; разливането на точно определения обем хранителна среда; предвижването на петритата по строго нивелирана повърхност, което осигурява качествена повърхност на втвърдената среда; охлаждане на петритата, за да се избегне образуването на кондензат, който влошава качеството на продукта; затваряне на петритата. В момента голяма част от тези процеси се извършват ръчно с отделни инструменти, което не гарантира стандартно качество на производство, точност на рецептите и прецизност в пропорциите. Въвеждането в експлоатация на машината ще даде възможност да се получат висококачествени продукти, отговарящи на изискванията на фармацевтичните и хранителните производства, което от своя страна ще разшири чувствително пазарите на кандидата
2. Машина за опаковане с термофолио: Процеса по опаковане на готовите среди е от особена важност за запазване на стерилността на готовия продукт. В момента петритата с хранителните среди се опаковат ръчно, което от една страна е изключително трудоемък процес, а от друга не гарантира, че петритата напускайки производствената среда са поставени в достатъчно добре защитена от движението на въздуха среда. С цел подобряване на тази производствена дейност проектът предвижда закупуване на машина за опаковане с термофолио. Машинното опаковане ще елиминира човешките грешки в резултат на неумело поставяне на първичната опаковка и отварянето на петритата. Избраната машина е с капацитет съответстващ на очаквания капацитет на разширеното производство.
3. Термостат за проверка на стерилността: Първата стъпка от качествения контрол на готовите хранителни среди е контролът на стерилността, който се извършва чрез поставяне на приготвените среди в термостат при температура, съобразно инструкциите за употреба. Използваният в момента термостат е с ограничен капацитет. Необходимо е в производството да се внедри термостат с по-голям обем. Термостатът от 720 литра ще осигури изисквания минимум за контрол на стерилността на производството и адекватния разширен производствен капацитет..
4. Етикетирането е предпоследния етап от производството. Настоящото ръчно поставяне на етикетите е ниско производително и бави приключване на големи поръчки. Етикетите се поставят изкривени, което нарушава външния вид на продукта и води до намаляване на неговата конкурентоспособност. Благодарение на предвидените нови апликатори и принтер за етикети ще се произвеждат трайни във времето етикети като моделите ще бъдат съобразени с предвидения капацитет на производството. Новозакупеното оборудване ще даде възможност да се произведат толкова етикети, колкото е конкретната партида, ще се намалят производствените разходи за отпечатването им от външни печатници. Съдържанието и вида на етикета ще отговарят на всички нормативни изисквания в зависимост от сегмента, в който ще се реализира продукцията. За фармацевтичната индустрия е необходимо етикетите, да са на полимерна основа, за да могат бутилките да бъдат стерилизирани допълнително външно с етанол или други еквиваленти агенти. Това условие ще бъде постигнато с въвеждане на новото оборудване. |
569 116.00
|
624 516.00
|
Дейност за добавяне на нови характеристики или подобряване на съществуващите продукти и услуги. Доставка на Машина за производство на готови хранителни среди в петрита- 1 бр., Вертикален автоклав- 1 бр., Техническа везна- 1 бр., Високопроизводителен дейонизатор за получаване на вода за подготовка на хранителните среди- 1 бр., Магнитна бъркалка- 1 бр., Дозираща помпа за разливане на бутилки- 1 бр.: Най-важните предимства в резултат от реализацията на проекта по отношение на качеството на продукцията са:
-По-висока чистота на продукцията.Ще бъде постигнато чрез:
1. Въвеждане в експлоатация на машина за производство на готови хранителни среди в петрита. Ще се елиминират човешките грешки, отнасящи се до количеството разлята среда и до температурата, при която се разлива в петритата. Разливането й при по-висока температура води до образуване на кондензат, което променя влажността на средата и е източник на замърсяване.Разливането на средата при по-ниска температура води до нейното преждевременно втвърдяване и производството на некачествени петрита–с неравномерна повърхност.
2. Въвеждане в експлоатация на вертикален автоклав.Стерилността на течните хранителни среди се постига чрез автоклавиране при определена температура, за определено време. За да се повиши качеството на произвежданите течни готови хранителни среди е необходимо да се замени настоящия автоклав, т.к. при него температурата в долната част е с 1оС по-висока, отколкото в горната част на камерата. Охлаждането се извършва за повече от 40 минути и в него не могат да се приготвят някои от готовите течни хранителни среди, необходими за медицинската микробиология и фармацевтични производства.Новият автоклав ще поддържа температура на автоклавиране под 0,5оС в целия обем на камерата. Времето за охлаждане на камерата за автоклавиране е под 20 минути, при пълно натоварване на автоклава.
3. Въвеждане в експлоатация на високопроизводителен дейонизатор: Основен компонент, който определя качеството на готовите хранителни среди е съответствието на състава на средите с този, който е посочен в инструкциите за употреба, в т. ч. и качеството на водата. То се определя от вида на дейонизатора, който се използва за нейното приготвяне.За да се подобри качеството на произвежданите готови хранителни среди е необходимо производството за бъде снабдено със собствен дейонизатор, с който ще могат да се произвеждат достатъчни количества прясна дейонизирана вода.Новият актив ще има и двете необходими функционалности (измерване на електропроводимостта и облъчване с ултравиолетова светлина) за производството на качествена дейонизирана вода за микробиологични цели.
-По-висока точност:
1.Един от основните компоненти на качеството на всички готови хранителни среди се определя от точния им състав.Определянето на точното количество сух компонент на средата става чрез тяхното претегляне.Наличната везна не може да осигури точно претегляне на сухите съставки от увеличените партиди, което ще компроментира качеството на крайния продукт.За осигуряване на високо качество на произвежданите продукти е необходимо оборудването на производството с нова везна, която да има възможност за еднократно претегляне на достатъчно големи количества сухи компоненти с необходимата точност.
2.Предвидена е нова дозираща помпа, която ще даде възможност да се произвеждат продукти, чието отклонение в обема ще е под допустимото за съответния стандарт. Активът ще гарантира точност на обема на готовата течна хранителна среда във всяка отделна опаковка.Продукцията ще може да бъде валидирана за новите видове производства (фармацевтични, хранителни и питейни води). За продуктите ще може да бъде издавана декларация за съответствие с Европейската директива 79/98/СЕ и ЗМИ.
-По-добро хомогенизиране: Доброто хомогенизирането на готовите течни хранителни среди е от основно значение за качеството им.В момента хомогенизирането се извършва, използвайки нагревателна плоча, на която не може да бъде регулирана температурата, а разбъркването се извърша ръчно.Този процес е бавен и неефективен. В някои случаи е възможно повишаване на температурата на загряване над оптималната, което влошава качеството на произвеждания продукт. С магнитната бъркалка ще се поддържа оптимална температура по време на целия процес на разтваряне. Автоматичното разбъркване ще подобри качеството на хомогенизиране на средата във водата и ще ускори процеса. |
140 244.00
|
27 834.00
|
Дейности за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес. Доставка на Машина за производство на готови хранителни среди в петрита- 1 бр., Дозираща помпа за разливане на бутилки- 1 бр., Високопроизводителен дейонизатор за получаване на вода за подготовка на хранителните среди- 1 бр. Машина за опаковане с термофолио- 1бр.: Предвиденото за закупуване оборудване е насочено към внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и към оптимизиране на производствения процес. Въвеждането му в експлоатация ще доведе до: намаляване на отпадъците и брака, намаляване на електропотреблението, водопотреблението, подсигуряване на по-добри условия на труд.
Внедряването на Машината за производство на готови хранителни среди в петрита ще оптимизира напълно производствения цикъл и ще допренесе за повишаване на ресурсната ефективност и ефикасност. Намаляването на ръчния труд ще редуцира потенциалните източници на грешки, които биха довели до некачествено производство. Производствения процес ще се стандартизира. Производството на продуктите в затворена среда ще гарантира стерилност на продукцията и ще намали броя на рекламациите и бракуваните партиди. Новата машина ще подобри условията на труд. Ръчното производство поставя в по-голям риск участващите в него, създавайки възможност за контакт на кожата с гореща хранителна среда или вдишване на пари от приготвената хранителна среда. При автоматизиране на производствените процеси ще се сведат до минимум потенциалните възможности за възникване на производствени инциденти с горещите хранителни среди.
Оптимизиране на използваните в производството ресурси ще бъде постигнато и чрез закупуване на Машина за опаковане с термофолио. Първичната опаковка на готовите хранителни среди в петрита е от особена важност за запазване на стерилността на продукта. Основен източник на замърсяване на продуктите е движението на въздуха, който съдържа живи микроорганизми или техните спори. До момента първичната опаковка е извършвана ръчно с помощта на неприлепващо фолио. След напускане на производствената среда петритата с готовите хранителни среди са поставени в недостатъчно добре защитена от движението на въздуха среда, те се замърсяват и вторично и продукцията трябва да се бракува, което води до:намаляване на ефективността на производството, влошаване на качеството на продуктите, генерирането на допълнително отпадъци.
Пряко влияние за опазване на околната среда имат Дозираща помпа за разливане на бутилки и Високопроизводителен дейонизатор за получаване на вода за подготовка на хранителните среди.
В момента за нуждите на производството се осигурява готова дейонизирана вода, което оскъпява крайния продукт и не гарантира качество и единен стандарт. За производството на качествени готови хранителни среди е необходимо водата да е прясно приготвена. Закупуването на готова вода удължава времето от нейното производство до влагането й в производството. В редица случаи това води до влошаване на качеството на готовия продукт и дори до изхвърляне на закупена дейонизирана вода, което намалява ефетктивността на производството. Благодарение на внедреният в производствения процес нов дейонизатор няма да се налага презапасяване с дейонизирана вода, която да се изхвърля поради остаряването й.
Чрез дозиращата помпа ще се редуцира до минимум разлива на вода. Към момента процесът на разливане се извършва ръчно - разтваряне и дозиране на различните разфасовки, което го прави бавен и неефективен, характезиращ се в високо потребление на вода. Въвеждането на дозираща помпа ще даде възможност да се произвеждат продукти, чието отклонение в обема ще е минимизирано до допустимите стандарти. Ще се осигури необходимата точност за необходимото количество вода при производството на готови течни хранителни среди.Очаква се да бъде реализирана следната икономия за единица продукция (приемаме за единица мярка 100 литра среда (течна или за петрита), защото това е количеството на една партида):
Базово количество за производството на единица мярка – 100 литра среда (течна или за петрита) – 0.206 куб.м. вода/година;
След внедряване на новото оборудване: за производството на единица мярка – 100 литра среда (течна или за петрита) – 0.190 куб.м. вода/година. |
0.00
|
41 897.00
|