Придобиване на нови технологии за въвеждане на кръгови модели в предприятията - част 1: Дейността ще бъде изпълнена чрез придобиване на следните активи:
Автоматизирана система за съхранение, транспортиране и дозиране на брашно – 1 брой, Опаковаща машина за кифли 1 брой и Опаковаща машина за козунак – 1 брой.
Предвиденото оборудване осигурява въвеждането на кръгови модели в следните направления:
1) Намаляване образуването на отпадъци чрез внедряване на технологии за:
- намаляване на количеството образувани отпадъци при производството на единица продукт от дейността, за която е заявена подкрепа:
Към момента опаковъчните машини за производството на продуктите кифли и козунаци се извършват с морално остарели и амортизирани машини, което характеризира процеса с ниска производителност, ненадеждно качество и увеличен технологичен брак, както на опаковъчно фолио, така и на готова продукцията. От там и количеството отпадъци на единица продукт (кифла и козунак) е силно завишено, спрямо стандартите, тъй като:
- Пакетиращите машини за кифли и козунаци не са оборудвани със специална нагряваща система за контрол на температурата и често при слепване прегарят опаковката. Това води до микроскопични дупки и под въздействието на кислорода се променят характерните показатели на изделията, влошава се вкуса и водят до бракуване и изхвърляне, както на опаковки, така и на продукция в много случаи.
- не са оборудвани със специално покритие на ролките за студено лепене /също предотвратява прегаряне на опаковката/. В случите на прегряване на опаковката от фолио, същото се отстранява и изхвърля и продуктът се опакова на ново.
- Старите машини често късат фолиото, тъй като не се контролира прецизно силата на издърпване. В тези случаи, също фолиото се отстранява и продуктът се преопакова.
Опаковъчни машини за кифли и козунаци, предложени за закупуване по проекта притежават специална нагряваща система за контрол на температурата. Двата края на фолиото във формата на ръкав се залепват чрез централен лепящ инструмент Той се отваря автоматично, когато машината спре, за да не се допуска разтапяне на фолиото от прекомерно нагряване.
И двата комплекта ролки се управляват от серво мотори. По този начин напрежението на фолиото през всичките му фази – от началното издърпване до крайното лепене се контролира прецизно, позволявайки стабилно движение и лепене. . Посредством криви на лепене машината настройва автоматично температурите при промяна на скоростта. Притежават специално покритие на ролките за студено лепене и система за нагряване, осигуряваща равномерно разпределение на температурата. Всички температури се управляват и следят независимо и сигнализират при излизане на температурите извън зададените лимити за предотвратяване на производството на не залепени опаковки.
Особен проблем, който ще бъде решен с доставката на новото оборудване за пакетиране са и случаите, когато дупките са изключително малки и не биват забелязвани от качествения контрол. Т които не позволяват да се запази необходимото качество преди доставката до клиентите.
В резултат на въвеждането на Опаковаща машина за кифли 1 брой и Опаковаща машина за козунак – 1 брой ще се намали количеството отпадъци от бракувано фолио на единица продукт с 20%
- намаляване на използваните суровини за производството на единица продукт (количеството суровини, влагани за производството на единица продукт и/или намаляване на видовете/броя суровини, влагани в крайния продукт), с което се постига намаляване на количеството образувани отпадъци при производството на единица продукт от дейността, за която е заявена подкрепа.
С доставката на Автоматичната система за съхранение, транспортиране и дозиране на брашно ще намалее използваната суровина за производството на единица продукт), с което се постига намаляване на количеството образувани отпадъци при производството на единица продукт от дейността. |
1 500 000.00
|
0.00
|
Придобиване на нови технологии за въвеждане на кръгови модели в предприятията - част 2: Към момента при производството на продуктите тип ПАНЕТОНЕ доставката на брашно и дозирането в тестомесачки се извърша ръчно, което характеризира процеса в тази част на производствения цикъл с ниска производителност, ненадеждно качество и увеличен брак.
Също така при ръчното зареждане се разчита на прецизните движения на оператора, което е предпоставка за грешки. В случай, че операторът изсипе по грешка по-голямо количество от предвиденото по рецептурник, то цялото количество от сместа се бракува, което увеличава количеството брашно за единица продукт. Това ограничение ще бъде преодоляно с изпълнението на проекта, ще се съкрати количеството брак, а от там и ще доведе до намаляване на ресурсите, влагани при производството на единица продукция. Дозирането на брашното ще се извършва с висока точност от дозатор-кантар
Също така при ползването на чували дозирането на брашно не е прецизно, а и във всеки чувал остава по малко брашно, което не може да се оползотвори и се изхвърля, като отпадък. При внедряване на автоматизираната система за съхранение, транспортиране и дозиране на брашно ще се елиминира изцяло ползването на брашно, опаковано в чували, и брашното ще се доставя чрез брашновоз. Това от една страна ще доведе до оползотворяване на цялото количество на използваните суровини от брашно, а от друга ще намали количеството образувани отпадъци от чувалите брашно за продуктите Панетоне.
За производството на ПАНЕТОНЕ през 2022 г. сме вложили ~ 200т пакетирано брашно (8000 опаковки по 25 кг). След внедряване на Автоматичната система за съхранение, транспортиране и дозиране на брашно ще се постигне намаляване на количеството образувани отпадъци при производството на единица продукт от елиминирането на опаковките.
След внедряване на новите опаковъчни машини за кифли и козунаци очакваме употребата на фолио за единица продукция (кифли и козунаци) да спадне с 20%, поради възможностите на оборудването да работи с по-тънко фолио, както и - намаляване на количеството образувани отпадъци при производството на единица продукт поради прецизността на оборудването (като в следствие на по-малко брак от фолио с 20%).
2) Ограничаване използването на пластмасови продукти за еднократна употреба чрез внедряване на технологии за:
- намаляване употребата на пластмаса като, влагана в продукти и/или опаковки за еднократна употреба:
Чрез доставката в въвеждането в експлоатация на Опаковъчните машини за кифли и козунаци, предложени за закупуване по проекта, ще се намали употребата на пластмаса като суровина, влагана в опаковки за еднократна употреба. Оборудването притежава и Детектор за двойна опаковка, което също ще доведе до намаляване на влаганата суровина от ПВЦ фолио в опаковките за еднократна употреба.
Тези работят с възможно най-тънкото фолио , което може да се ползва за нашите опаковки - 20 BOPP+20 (20 микрона).
BOPP филмът е двуосно ориентиран, което означава, че се разтяга в две посоки по време на производствения процес. Този процес на разтягане подобрява механичните свойства на филма, като якост на опън, прозрачност и бариерни свойства. Към момента използваното полипропиленовото фолио не е опънато в две посоки като BOPP фолиото. В резултат на това полипропиленовото фолио е по-малко здраво и по-малко устойчиво на разкъсване и пробиване в сравнение с BOPP фолиото, което поради разтегливостта си е доста по-тънко и ще доведе до намаляване на суровина влагана в опаковките.
След внедряване на новите опаковъчни машини за кифли и козунаци очакваме разхода на фолио за единица продукция (кифли и козунаци) да спадне с 20%, а от там и - намаляване на количеството влагана суровина в опаковки за еднократна употреба. |
0.00
|
0.00
|
Придобиване на нови технологии за въвеждане на кръгови модели в предприятията - част 3: - елиминиране или ограничаване използването на опаковки от пластмаса, или заместване на композитни опаковки (включващи в състава си пластмаса) с по-екологични варианти (биоразградими, рециклируеми или друг вид „зелени” опаковки).
С доставката на Автоматичната система за съхранение, транспортиране и дозиране на брашно ще се елиминира и използването на композитни опаковки от пластмаса. Към момента брашното е опаковано в чували от политилен или хартиени композитни опаковки подплатени с промазка от полиетилен. Тези опаковки изцяло ще отпаднат с новото решение - Автоматичната система за съхранение, транспортиране и дозиране на брашно, където брашното ще се доставя чрез брашновоз и директно ще се изсипва, чрез пълнеща тръба и и ще се съхранява във вътрешна система за съхранение от стомана със специално гладко покритие, годно за съхранение на хранителни продукти.
3) Използване на ресурси с биологичен произход чрез внедряване на технологии за:
- влагане на ресурси с биологичен произход ( заместване на синтетични суровини или ресурси на фосилна основа с такива с биологичен произход).
Чрез доставката в въвеждането в експлоатация на Опаковъчните машини за кифли и козунаци, предложени за закупуване по проекта ще имаме възможност да изпълняваме и поръчки и за продукти (кифли и козунаци) с опаковки състоящи се изцяло с биологичен произход както и биоразградимо фолио от царевица.
Заместване на синтетичните суровини в опаковъчното фолио с такива с биологичен произход, от една страна ще доведе до използване на ограничените ресурси на планетата по устойчив начин, като същевременно се свежда до минимум въздействието върху околната среда, допринасяйки за ускоряване на прехода към кръгова икономика.
От друга страна, основавайки се на подход на използване на ресурсите, производство и потребление на продуктите, който ограничава до минимум образуването на отпадъци и допринася за възстановяване на природните системи чрез ограничаване на количеството отпадъци и прекомерната употреба на ресурси, фирмата ще отвори пазара си и към клиенти имащи специфични екологични изисквания при избора си на продукт.
4) Подобряване на стандартите за екологосъобразност на продуктите чрез внедряване на технологии за:
- постигане на съответствие на произвежданите продукти с приложимите за тях екологични стандарти и/или продуктови изисквания (които към момента на кандидатстване не са постигнати), произтичащи от европейското и/или национално законодателство в областта на опазването на околната среда.
Големи количества брашно, при определени условия може да експлодира, ако концентрацията им достигне определени нива. Брашното, става взривоопасно ако един кубичен метър въздух съдържа 50 грама от неговите частици. Необходими са още кислород и наличие на открит пламък. Когато се разпръснат във въздуха, способността му да поглъщат кислород значително нараства.
Автоматичната система за съхранение, транспортиране и дозиране на брашно ще е оборудванас Анти-експлозионен панел (2 бр.) – по европейска директива за безопасност „ATEX” Тези панели са разположени в горната част на системата за съхранение и в случай нa експлозия посредством искра и/или запалване на брашното, панела автоматично се отваря и освобождава натрупаната енергия и налягане навън, като по този начин запазва целостта и, и предотвратява взрив.
Потенциално експлозивна атмосфера съществува, когато смес от въздушни газове, изпарения, мъгла или прах се комбинира по начин, който може да се запали при определени условия на работа.
Горното ще доведе до подобряване на стандартите за екологосъобразност, чрез постигане на съответствие на произвежданите продукти с приложимите за тях екологични стандарти. |
0.00
|
0.00
|
Придобиване на нови технологии за въвеждане на кръгови модели в предприятията - част4: 5) Подобряване на енергийната ефективност на продуктите чрез внедряване на технологии за:
- производство на продукти с по-висока енергийна ефективност при употребата им (в сравнение с енергийната ефективност на същия продукт от дейността, за която е заявена подкрепа преди внедряването на съответната технология).
Предвидените за закупуване опаковъчни машини ще заменят високоенергоемки, морално остарели и амортизирани машини, които не са оборудвани със специална нагряваща система за контрол на температурата и често при слепване прегарят опаковката. Не са оборудвани и със специално покритие на ролките за студено лепене /също предотвратява прегаряне на опаковката/.
Чрез доставката в въвеждането в експлоатация на Опаковъчните машини за кифли и козунаци, предложени за закупуване по проекта ще произвеждаме продукти с по-висока енергийна ефективност, чрез:
- икономия и на ел. енергия, в следствие на Индукционно нагряване, използващо 20 % по-малко енергия в сравнение с конвенционалните нагреватели използвани към момента.
- Точно управление на необходимата температура, чрез специална нагряваща система за контрол на температурата.
- По-кратко време на реакция при нагряване и достигане по-бързо на желаната температура
- Система за нагряване, осигуряваща равномерно разпределение на температурата
- Контрол на температурата на крайното лепене в 4 точки
В допълнение, изпълнението на проекта ще доведе и до подобряване енергоефективността на единица продукт и на предприятието като цяло, чрез закупуване на съвременно производствено оборудване с качествено подобрени показатели на енергоемкост.
Предвидените дейности по проекта обхващат ключови области на съвременната екологична политика- предотвратяване на отпадъчни изделия, пестене на ресурси и минимизиране на бракуваната продукция, а от там и до пестене на енергия за производството на тази продукция.
Изпълнението на проекта ще доведе и до подобряване енергоефективността на единица продукт и на предприятието като цяло, чрез закупуване на съвременно производствено оборудване с качествено подобрени показатели на енергоемкост. Въвеждането им в експлоатация има пряк екологичен ефект върху ограничаване замърсяването на въздуха, чрез намаляване вредните генерираните емисии на CO2 от понижената консумация на енергия за производството на единица тестен продукт и повишена производствена хигиена, вследствие намаляване на отпадъчните брашна.
Инвестицията има потенциала да намали потреблението на енергия, чрез производство на продукти с по-висока енергийна ефективност, което ще доведе до значително подобряване на енергийните характеристики на производството, и да намали емисиите на парникови газове.
Доставката на Опаковаща машина за кифли 1 брой и Опаковаща машина за козунак – 1 брой ще доведе до подобряване на енергийната ефективност в процеса по опаковане на кифли и козунаци с 20 %, в следствие на Индукционно нагряване и по-добър контрол на температурата, на по-кратко време на реакция при нагряване и достигане по-бързо на желаната температура.
|
0.00
|
0.00
|