Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 57 355 TREES
Български

Programme: Environment

Planning region: All

Description

Providing a warm meal in the municipality of Svoge
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Закупуване на хранителни продукти: През м.април и май е проведена процедура за избор на изпълнител с предмет: Доставка на хранителни продукти в натурален и консервиран вид, за реализиране на Операция 2014BG05FMOP001-03.01 „Осигуряване на топъл обяд“, финансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица чрез Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане в община Своге, по реда на Глава осма „а”, във връзка с чл.14, ал.4, т.2 от ЗОП: възлагане чрез Публична покана.Изисквания към хранителните продукти: Хранителните продукти да отговарят на изискванията на нормативната уредба. • Пресните зеленчуци не трябва да съдържат остатъчни количества пестициди и нитрати над максимално допустимите стойности. • Консервираните продукти, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и овкусители. • Предлаганите продукти да не съдържат генетично модифицирани организми, съгласно чл. 196, ал. 2 и чл. 4а, ал. 4 от Закона за храните. • Всеки доставен продукт да има остатъчен срок на годност не по-малко от 50 % (петдесет процента) към датата на доставка • Пакетираните хранителни продукти, да бъдат с етикети на български език, които да съдържат информация за вида на стоката, съставките на храната и тяхното съдържание, производителя, качеството, датата на производство и срока на годност, маркировка за обозначаване на партидата, към която принадлежи стоката, указания за употреба /ако е необходимо/. • Опаковките на храните не трябва да създават възможности за замърсяването им или за преминаването в тях на чужди и опасни за здравето на потребителя вещества. Опаковките на предварително пакетираните храни трябва да са изпълнени така, че да не позволяват промяна на храната. • Храните при доставката трябва да се придружават от документи, доказващи техния произход и безопасност, приемо-предавателен протокол и складови разписки. • Документът за произход, придружаващ храните при всяка доставка трябва да съдържа информация за вида, количеството, партидата към която принадлежи храната (партиден номер), обект/фирмата производител на храната. При храни с произход предприятия от ЕС или внос, в документа се вписва и страната на произхода на храната. При храни с произход РБ се вписва фирмата производител или обекта на фирмата доставчик. Документът за произход може да бъде: търговски документ или декларация за съответствие, или сертификат за произход; • Предлаганите артикули трябва да бъдат в добър търговски вид, като всеки доставен продукт ще бъде в срок на годност придружен от експертен лист или сертификат за качество, сертификат за произход, документ за произход или друг аналогичен документ. • При доставката на продуктите от животински произход, да се представя и ветеринарномедицинско свидетелство и експертен лист. При изпълнение на договора за доставка на хранителни продукти задължително се спазват следните нормативните документи: • Закон за храните; • Закон за ветеринарномедицинската дейност; • Наредба № 5/25.05.2006 г. за хигиената на храните; • Наредба № 7 от 08.04.2002 г. за хигиенните изисквания към предприятията, които произвеждат и търгуват с храни, и към условията за производство и търговия с качествени и безопасни храни; • Наредба № 108/12.09.2006 г. за изискванията за качество и контрола за съответствие на пресни плодове и зеленчуци; • Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните; • Наредба за изискванията към бързо замразените храни; • Наредба за изискванията към захарите, предназначени за консумация от човека; • Наредба за изискванията при етикетиране на говеждо месо и продукти от говеждо месо; • Наредба № 16 за хигиенните и ветеринарно-санитарните изисквания за съхраняване и използване на особено бързо развалящите се продукти; • Наредба № 2 от 23 януари 2015 г. за максимално допустимите количества на остатъци от пестициди във или върху храни; • Наредба № 5 от 9 февруари 2015 г. за определяне на максимално допустимите количества на някои замърсители в храните Предписанията на БАХ и РЗИ 28 014.00 26 982.38
Осигуряване на топъл обяд: Приготвянето на обяда се осъществява в кухня-майка с дейност кетъринг, която се намира в сградата на СОУ „Иван Вазов“- гр.Своге, която е общинска собственост. Готовата храна се разпределя в съдове/за супа и основно/, които са плътно затворени и се придвижва до определените пунктове за раздаване с два автомобила. Раздаването се осъществява от служители на кухнята. Обществената трапезария обслужва не само живеещи в гр.Своге потребители, но и в селата: Реброво, Луково, Томпсън, Бакьово, Свидня, Искрец, Зимевица, Заселе, Церово, гара Бов, Добърчин, Владо Тричков. Транспортните маршрути на автомобилите са съобразени с броя потребители, отдалечеността от общинския център и др., така че да може възможно най-бързо храната да стигне до крайните потребители. Пунктовете за раздаване са определени, заедно с кметовете/кметските наместници/ на населените места. За гр.Своге – в сградата на читалището, в центъра на града и на място: в самата кухня. На болните, възрастните хора и хората, които по различни причини не могат да се придвижват до определените пунктове, храната се доставя на място – в дома на лицето. 1 400.70 1 342.79
Предоставяне на съпътстващи мерки: При директните срещи с потребителите, служителите имащи пряк контакт с тях/шофьор и служител от общинското звено/ ги информират за реда, условията и възможностите, които предоставя община Своге за включване в други съществуващи услуги – личен асистент – включване в новата програма «Нови възможности за грижа», ЦОП, програми за временна заетост, начините за получаване на еднократна финансова помощ, по реда на действащата в община Своге Наредба, правата на хората с увреждания, относно получаване на допълнителни финансови средства и др. Много често служителите, доставящи храната директно до потребителите им помагат при попълването на документи – заявления, декларации и др. и директно ги пренасят до съответната институция. Лицата, които не получават социални помощи към дирекциите „Социално подпомагане“ ще бъдат консултирани за възможностите и изискванията отпускане на такива, както и условията на законодателството За получената по този начин информация ще бъдат съставени протоколи. Ще бъдат подготвени нарочни листовки с условията за получаване, начините и сроковете за кандидатстване за помощите за отопление, тъй повечето от потребителите, отговарят на условията. Периодично /веднъж месечно/ ще им бъде доставян и безплатния информационен бюлетин, издаван от община Своге. При поискване чрез служителите ще бъдат изпращани заявления и др. документи по образец за ползване на различни административни услуги. 0.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).