Закупуване на хранителни продукти: През м.април и май е проведена процедура за избор на изпълнител с предмет: Доставка на хранителни продукти в натурален и консервиран вид, за реализиране на Операция 2014BG05FMOP001-03.01 „Осигуряване на топъл обяд“, финансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица чрез Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане в община Своге, по реда на Глава осма „а”, във връзка с чл.14, ал.4, т.2 от ЗОП: възлагане чрез Публична покана.Изисквания към хранителните продукти:
Хранителните продукти да отговарят на изискванията на нормативната уредба.
• Пресните зеленчуци не трябва да съдържат остатъчни количества пестициди и нитрати над максимално допустимите стойности.
• Консервираните продукти, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и овкусители.
• Предлаганите продукти да не съдържат генетично модифицирани организми, съгласно чл. 196, ал. 2 и чл. 4а, ал. 4 от Закона за храните.
• Всеки доставен продукт да има остатъчен срок на годност не по-малко от 50 % (петдесет процента) към датата на доставка
• Пакетираните хранителни продукти, да бъдат с етикети на български език, които да съдържат информация за вида на стоката, съставките на храната и тяхното съдържание, производителя, качеството, датата на производство и срока на годност, маркировка за обозначаване на партидата, към която принадлежи стоката, указания за употреба /ако е необходимо/.
• Опаковките на храните не трябва да създават възможности за замърсяването им или за преминаването в тях на чужди и опасни за здравето на потребителя вещества. Опаковките на предварително пакетираните храни трябва да са изпълнени така, че да не позволяват промяна на храната.
• Храните при доставката трябва да се придружават от документи, доказващи техния произход и безопасност, приемо-предавателен протокол и складови разписки.
• Документът за произход, придружаващ храните при всяка доставка трябва да съдържа информация за вида, количеството, партидата към която принадлежи храната (партиден номер), обект/фирмата производител на храната. При храни с произход предприятия от ЕС или внос, в документа се вписва и страната на произхода на храната. При храни с произход РБ се вписва фирмата производител или обекта на фирмата доставчик. Документът за произход може да бъде: търговски документ или декларация за съответствие, или сертификат за произход;
• Предлаганите артикули трябва да бъдат в добър търговски вид, като всеки доставен продукт ще бъде в срок на годност придружен от експертен лист или сертификат за качество, сертификат за произход, документ за произход или друг аналогичен документ.
• При доставката на продуктите от животински произход, да се представя и ветеринарномедицинско свидетелство и експертен лист.
При изпълнение на договора за доставка на хранителни продукти задължително се спазват следните нормативните документи:
• Закон за храните;
• Закон за ветеринарномедицинската дейност;
• Наредба № 5/25.05.2006 г. за хигиената на храните;
• Наредба № 7 от 08.04.2002 г. за хигиенните изисквания към предприятията, които произвеждат и търгуват с храни, и към условията за производство и търговия с качествени и безопасни храни;
• Наредба № 108/12.09.2006 г. за изискванията за качество и контрола за съответствие на пресни плодове и зеленчуци;
• Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните;
• Наредба за изискванията към бързо замразените храни;
• Наредба за изискванията към захарите, предназначени за консумация от човека;
• Наредба за изискванията при етикетиране на говеждо месо и продукти от говеждо месо;
• Наредба № 16 за хигиенните и ветеринарно-санитарните изисквания за съхраняване и използване на особено бързо развалящите се продукти;
• Наредба № 2 от 23 януари 2015 г. за максимално допустимите количества на остатъци от пестициди във или върху храни;
• Наредба № 5 от 9 февруари 2015 г. за определяне на максимално допустимите количества на някои замърсители в храните
Предписанията на БАХ и РЗИ
|
28 014.00
|
26 982.38
|
Осигуряване на топъл обяд: Приготвянето на обяда се осъществява в кухня-майка с дейност кетъринг, която се намира в сградата на СОУ „Иван Вазов“- гр.Своге, която е общинска собственост. Готовата храна се разпределя в съдове/за супа и основно/, които са плътно затворени и се придвижва до определените пунктове за раздаване с два автомобила. Раздаването се осъществява от служители на кухнята. Обществената трапезария обслужва не само живеещи в гр.Своге потребители, но и в селата: Реброво, Луково, Томпсън, Бакьово, Свидня, Искрец, Зимевица, Заселе, Церово, гара Бов, Добърчин, Владо Тричков. Транспортните маршрути на автомобилите са съобразени с броя потребители, отдалечеността от общинския център и др., така че да може възможно най-бързо храната да стигне до крайните потребители. Пунктовете за раздаване са определени, заедно с кметовете/кметските наместници/ на населените места. За гр.Своге – в сградата на читалището, в центъра на града и на място: в самата кухня. На болните, възрастните хора и хората, които по различни причини не могат да се придвижват до определените пунктове, храната се доставя на място – в дома на лицето. |
1 400.70
|
1 342.79
|
Предоставяне на съпътстващи мерки: При директните срещи с потребителите, служителите имащи пряк контакт с тях/шофьор и служител от общинското звено/ ги информират за реда, условията и възможностите, които предоставя община Своге за включване в други съществуващи услуги – личен асистент – включване в новата програма «Нови възможности за грижа», ЦОП, програми за временна заетост, начините за получаване на еднократна финансова помощ, по реда на действащата в община Своге Наредба, правата на хората с увреждания, относно получаване на допълнителни финансови средства и др. Много често служителите, доставящи храната директно до потребителите им помагат при попълването на документи – заявления, декларации и др. и директно ги пренасят до съответната институция. Лицата, които не получават социални помощи към дирекциите „Социално подпомагане“ ще бъдат консултирани за възможностите и изискванията отпускане на такива, както и условията на законодателството За получената по този начин информация ще бъдат съставени протоколи. Ще бъдат подготвени нарочни листовки с условията за получаване, начините и сроковете за кандидатстване за помощите за отопление, тъй повечето от потребителите, отговарят на условията. Периодично /веднъж месечно/ ще им бъде доставян и безплатния информационен бюлетин, издаван от община Своге. При поискване чрез служителите ще бъдат изпращани заявления и др. документи по образец за ползване на различни административни услуги. |
0.00
|
0.00
|