Определяне на целевите групи: В рамките на проекта се предвижда осигуряване на топъл обяд на 300 лица - до 31.08.2021г. и на 200 лица от 01.09.2021 г., включително многочленни семейства. Подборът на лицата ще започне преди сключване на договора и ще продължи през целия период на изпълнение на договора. По данни от сайта на НСИ, населението на община Варна към 31.12.2018 год. по местоживеене и пол е както следва: Общо за община Варна 345 369 жители, от които: Градско население 336 505 и 8 864 население в селата.
В съответствие с целите на операцията, а именно да се осигури подкрепа за задоволяване на нуждата от храна на хората, които се нуждаят от социална закрила в най-висока степен, целевите групи по проекта са:
- Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.
- Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа.
- Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.
С цел прилагане на ясни и проследими правила за подбор на потребители, с които ще се сключат договори за предоставяне на топъл обяд ще се изготви и утвърди от Кмета на Община Варна Процедура за подбор на потребители. В нея ще бъдат включени и правила за идентифициране на конкретни лица, на които ще бъде предоставен приготвен, но неполучен в съответния ден топъл обяд. С всички кандидат потребители от допустимите целеви групи, потвърдени от Дирекция "Социално подпомагане"-Варна и отговарящи на изискванията на Процедурата за подбор на потребители ще бъде сключен договор. В случай, че желаещите лица са повече от предвидените за обслужване лица се изготвя списък с резерви. По реда на записаните лица в списъка с резервите ще бъде предоставен приготвен, но неполучен в съответния ден топъл обяд. |
0.00
|
0.00
|
Приготвяне на топъл обяд: Дейността ще стартира на 8 март 2021 г и ще продължи до 30.06.2022 г. и ще се предоставя в рамките на 327 работни дни.
Приготвяне и доставка на топъл обяд в работните дни, който включва – супа - минимум 300 грама, основно ястие - минимум 300 грама, хляб - минимум 100 грама и два пъти седмично десерт – минимум 150 грама, в подкрепа на уязвими граждани, които поради бедност и продължителна социална изолация, в условията на обявената извънредна ситуация, произтичаща от необходимостта от ограничаване на разпространението на COVID-I9 са в затруднение да осигурят сами прехраната си.
Топлият обяд ще се приготвя от избран Изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки. Обществената поръчка е обявена преди стартиране на дейностите по проекта и е сключен Договор N: Д21000082ВН/29.01.2021г. със Сдружение "Здраве, култура, самочувствие, интегрирано устойчиво развитие". Приготвянето на топъл обяд ще се извършва в кухня, отговаряща на изискванията на Закон за храните и свързаните с него подзаконови нормативни актове с Рег. N: 032500571, като обект за организирано хранене, съгласно Удостоверение за регистрация N: 18518/15.11.2018г. на Областна дирекция по безопасност на храните -Варна. Адресът на обекта, в който ще се приготвя храната е в гр. Варна, ул. "Тролейна" N: 12. За нея има сключен безсрочен договор за наем от 02.01.2020г. Кухнята е оборудвана с автоклав, конвектомат, фурна, котлони- 4 броя, обръщателен тиган, скара, туч, хладилни витрини – 3 броя; фризер, хладилна камера за зеленчуци.
Считано от 26.05.2021 г. приготвянето на топъл обяд ще се извършва от КОРЕКТ ГРУП КЕТЪРИНГ ООД по договор Д21000697ВН/ 26.05.2021 г. в кухня, отговаряща на изискванията на ЗХ и свързаните с него подзаконови нормативни актове с Рег. N: 03070041, като обект за организирано хранене, съгласно Удостоверение за регистрация N: 101/827 09.01.2020 г. на Областна дирекция по безопасност на храните- Варна. Адресът на обекта – „Кухня –майка“, в който ще се приготвя храната е в гр. Варна, м-ст Салтанат 395. За нея има сключен безсрочен договор за наем от 24.11.2017 г. Кухнята е оборудвана с конвектомат- 3бр, фурна, котлони- 2бр, обръщателен тиган -2 бр, скара, хладилни витрини- 6 бр., фризер, хладилна камера за зеленчуци, хладилна камера за месо, топъл шкаф, миялна, хлеборезачка, месорезачка, зелчукорезачка и кутер.
В условията на обществената поръчка и изготвените Технически спецификации са заложени изискванията към Изпълнителя, които той трябва да изпълнява през целия период на договора. Изпълнителят изготвя седмични менюта за месеца, които предоставя за одобрение от Възложителя до пет дни преди края на месеца, предхождащ месеца, за който се осъществява доставката. Менютата се изготвят по рецепти от Сборник рецепти за заведения за обществено хранене – издание 2010 г. на издателство „Техника“. При изготвяне на седмични менюта се включват разнообразни видове ястия, които са съобразени с изискванията за принос към балансирания режим на хранене и са здравословни. |
149 522.80
|
149 522.80
|
Предоставяне на топъл обяд: Дейностите по предоставянето на храната ще се реализират на територията на община Варна, която се състои от пет района: "Одесос", "Приморски", "Младост", "Владислав Варненчик", "Аспарухово" и прилежащите пет населени места: с. Тополи, с. Каменар, с. Казашко, с. Звездица и с. Константиново.
Готовата и пакетирана храна ще бъде раздавана в обекта, в който ще бъде приготвяна и допълнително в обект, регистриран с N: 032500558, като обект за раздаване на храна, съгласно чл.12 от Закона за храните, на адрес: гр. Варна, ул. "Драва Соболч" N: 7-А. Раздаването на храна ще се извършва при спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания и предписания на националните компетентни органи. от 26.05.21 Готовата и пакетирана храна ще бъде раздавана в следните обекти - разливочни съгласно Закона за храните, с адреси: пункт 1: гр. Варна ул. Оборище 13 А, ет. 2; пункт 2: гр. Варна, пазарна площадка Чаталджа, обект 64; пункт 3: гр.Варна, пазарна площадка ЦКП, обект 12.
Доставката до обекта за раздаване на храна или до домовете на потребителите ще се извършва със собствен транспорт на Изпълнителя. На лицата, поставени под карантина и заболелите от COVID-I9 и на трудноподвижните и лица с увреждания топлия обяд, се транспортира от Изпълнителя до домовете им при спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания и противоепидемични мерки. Предпазните средства се осигуряват и са за сметка на Изпълнителя.
С цел недопускане и ограничаване разпространението на заболяването от COVID-19, предприемане на противоепидемични мерки и прилагане на строг дезинфекционен режим ще бъдат въведени следните правила: Готовата кулинарна продукция да се предоставя на потребителите на социалната услуга единствено и само в съдове (кофички) за еднократна употреба. На всеки потребител готовата кулинарна продукция и пакетирана храна, ще се поставя в отделни торбички за еднократна употреба.
Лицата, пряко ангажирани в раздаването на храната задължително ще използват лични предпазни средства, маска за лице и ръкавици за еднократна употреба. Ще бъде изготвен график за дезинфекция на под, плотове, дръжки на врати и всички останали повърхности, които влизат в пряк контакт с ръцете на служителите, пряко ангажирани в раздаването на храната. Ще се дезинфекцират площадките пред входовете на пунктовете за раздаване на храна. При разнос на храна по домовете разносвачите ще доставят хранителните продукти на входа на дома без да влизат в домовете на потребителите, с цел да няма пряк контакт. За дезинфекция ще се използват само препарати с вирусоцидно действие. Ще се провежда периодичен инструктаж във връзка с епидемичната ситуация. Транспортните средства ще бъдат дезинфекцирани всеки път след приключване на разноса. |
7 476.14
|
7 476.15
|
Реализиране на съпътстващи мерки: Община Варна ще реализира съпътстващите мерки чрез собствени служители-експерти, които ще бъдат ангажирани и в координиране на изпълняваните дейности от Изпълнителя, с който е сключен договор за приготвяне и предоставяне на топлия обяд.
Съпътстващите мерки ще се реализират през целия период на изпълнение на договора. Предоставянето им ще бъде съобразено с индивидуалните потребности на всеки един потребител. Съпътстващите мерки са допълващи към предоставянето на топъл обяд и ще се изразяват в индивидуално консултиране и съдействие на крайните потребители на топъл обяд, съобразно актуалните противоепидемични мерки, в това число: консултиране и насочване за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на общината, включително и такива, финансирани от ЕСФ; ползването на административни общински услуги, съдействие за осигуряване на временен подслон на бездомните лица, за подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, консултиране за изискванията, свързани с въведените противоепидемични мерки и др.; други форми на индивидуална подкрепа, съдействие, консултиране, реализирани в отговор на конкретно установени нужди и проблеми на представителите на целевите групи. Предоставянето на съпътстващите мерки ще бъде съобразено с всички противоепидемични и хигиенни препоръки на националните компетентни органи. |
7 476.14
|
7 476.15
|