Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 56 525 TREES
Български

Programme: Regions in Growth

Planning region: All

Description

The project proposal is a candidate  LAG "Tundzha-Sliven-Tundzha Valley" and is for intraterritorial cooperation under sub-measure 19.3 in partnership with 6 Bulgarian Local Action Groups : LAG "Glavinitsa - Sitovo Kraidunavska Dobrudja", LAG "Prespa-Municipalities Banite" , Laki and Chepelare", LAG "Troyan, Apriltsi, Ugarchin", LAG "Ardino - Jebel", LAG "Pavlikeni - Polski Trumbesh" and MIG "Slivnitsa - Dragoman". The activities of the project aim to present a not so well-known territory - the quality Bulgarian food, prepared in traditional ways in the places where the raw materials for it were naturally extracted. Food that promotes health and longevity. The project will show the cultural traditions related to food, its origin and above all the benefits of eating it. All these characteristics form the magic of Bulgarian food, which through the project will be appropriately presented and passed on both to a wide range of our contemporaries and to future generations. The main goal of the project is to promote the unique characteristics and qualities of traditional foods from the territories of the project partners and to initiate the formation of the so-called Bulgarian diet. The idea of the project has many points of contact with the objectives of the EU strategy "from the farm to the table", supporting the development of a fair, healthy and ecologically clean food chain of traditional Bulgarian foods. 
A common product of the project is the preparation of a book entitled "The Magic of Bulgarian Food". The book will be prepared on the basis of the conducted surveys of the territories of each of the LAGs participating in the project. The studies and analyzes will be focused on the conditions in the relevant territory, raw materials and foods - traditional foods of plant and animal origin, traditional dairy and lactic-acid products.
Local foods and local traditions will be united in a general concept of festival events under the title "The Magic of Bulgarian Food".
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Организация, координация и управление на проекта: Организация, координация и управление на проекта : изградена организация за ефективно управление и оперативно изпълнение на проекта, Създаден механизъм за ефективен контрол върху проектните дейности, Комуникация с УО и партньорите по проекта, Своевременно осигурени средства за изпълнение на проектните дейности и отчитане на проекта 122 530.00 0.00
Проучвания и анализи на територията на партниращите МИГ : Дейността включва извършването на три идентични проучвания и анализи за територията на всяка от партниращите МИГ . Те са свързани с подготовката на съвместния продукт по проекта- книгата "Магията на българската храна" или общо 21 броя. Проучванията включват: 1. Проучване и анализ на на влиянието на природните и климатични условия на територията на МИГ върху производството на местни храни. - 7 броя Ще бъдат изследвани на съответната територия : микроклимата, водите, почвите 2. Проучване и анализ на суровините за производство на местни храни на територията на МИГ - 7 броя Ще бъдат изследвани на съответната територия: 1. Растенията: Житни култури, Маслодайни култури, Зеленчуци и овошки, Лоза, Билки, медицински, растения, етерично-маслени култури 2. Животните: Говеда, овце, свине, кози и др. ,Местни и индустриални породи, Пчеларство 3.Проучване и анализ на традиционните храни на територията на МИГ- 7 броя Ще бъдат изследвани на съответната територия 1. Традиционни храни от растителен и животински произход: Туршии, Вина и алкохолни напитки, Безалкохолни напитки, Месни продукти и рецепти, Пчелни продукти и храни, Ферментации, микробиом, биологично-активни вещества 2. Традиционни млечни и млечно-кисели продукти: Млечни продукти ,Млечно-кисели продукти Ферментация, микробиом, биологично-активни вещества Допълнително са предвидени и провеждането на : Проучване на традиционни ястия и автентични готварски рецепти към тях от територията на СНЦ МИГ "Главиница-Ситово Крайдунавска Добруджа" - 1 брой Проучване и анализ на влияние на икономическата криза върху хранителните навици на населението от територията на МИГ Павликени – Полски Тръмбеш - 1 брой Проучване и анализ - поглед върху навиците за хранене у младежите с традиционни и обредни храни от територията на МИГ "Павликени – Полски Тръмбеш" - 1 брой За всяко едно от проучванията в рамките на дейността ще бъдат изготвени аналитични доклади. Събраната информация ще бъде обобщена и ще служи като основа за изготвянето на съвместния продукт - книга "Магията на българската храна" 112 584.00 0.00
Разработване на съвместен продукт: Книга "Магията на българската храна" : Дейността се извършва с участието на всички партньори по проекта. На база резултати от проучванията ще бъде извършена експертна дейност от всяка една от МИГ по изготвяне на съдържанието на книгата "Магията на българската храна". МИГ Троян , Априлци , Угърчин" ще обобщи съдържанието " и ще извърщи предпечатна подготовка и печат на книгата с общ тираж 900 бр., от които 450 на бълг. език и 450 на англ. език, с размер А5 и не повече от 200 стр. 56 181.00 0.00
Придобиване на материални активи за целите на проекта: Закупуване на подвижна кухня (каравана) за организиране и провеждане на фестивалите - МИГ "Павликени-Полски Тръмбеш" . Закупуване на фолклорни костюми за изпълнение на дейностите по време на фестивалите на МИГ "Ардино-Джебел" 44 880.00 0.00
Организиране и провеждане на фестивални събития "Магията на българската храна": Дейността включва: -Организиране и провеждане на еднодневен фестивал „Магията на българската храна” в населено място на територията на община Тунджа“ - МИГ "Тунджа-Сливен-Долината на Тунджа"- 1 брой -Организиране и провеждане на съвместен фестивал "Магията на българската храна с участието на всички партньори по проекта и общините от МИГ "Главиница - Ситово, Крайдунавска Добруджа" за популяризиране на местните традиционни храни и кулинарни традиции и наследство- 1 брой -Организиране на еднодневни фестивали „Магията на българската храна” на територията на МИГ "Павликени-Полски Тръмбеш" - 2 броя -Организиране и провеждане на двудневни фестивали "Магията на българската храна” на територията на МИГ "Ардино-Джебел" - 2 броя -Организиране и провеждане на фестивал "Магията на българската храна" на територията на МИГ "Троян, Априлци, Угърчин" - 1 брой -Организиране и провеждане на фестивали „Магията на българската храна” на територията на всяка от общините от МИГ "Преспа - общини Баните, Лъки и Чепеларе" за представяне на местните храни, рецепти- 3 броя -Организиране и провеждане на еднодневен фестивал "Магията на българската храна" на територията на МИГ "Сливница - Драгоман" - 1 брой Фестивалните събития за всяка територия ще се проведат с участието на местните общности, като гостуващи ще бъдат и представители на партниращите МИГ. 174 653.00 0.00
Организиране и провеждане на обучения, конференции, срещи: Дейността включва: 1.Провеждане на еднодневни работни срещи за най-малко 10 участници – кафе-пауза, наем на зала, на територията на МИГ "Главиница - Ситово, Крайдунавска Добруджа". Срещите са предназначени за обсъждане на въпроси, свързани с изпълнението на проекта. - 2 броя 2.Провеждане на еднодневни информационни конференции за най-малко 50 участници - кафе-пауза, наем на зала, техническо обезпечаване на събитията -на територията на МИГ "Главиница - Ситово, Крайдунавска Добруджа - 2 броя 3.Провеждане на еднодневно обучение – зала, кафе-паузи, обяд, консумативи, лектор (за най-малко двадесет участници) за заинтересовани от участието в проекта представители на местната общност - окуражаване на включването на млади хора от територията.-на територията на МИГ "Главиница - Ситово, Крайдунавска Добруджа," - 1 брой 4.Провеждане на еднодневна работна среща за най-малко 10 участници – кафе-пауза, наем на зала) на територията на МИГ "Ардино-Джебел" - 2 броя 5.Провеждане на еднодневни информационни конференции за най-малко 50 участници - кафе-пауза, наем на зала, техническо обезпечаване на събитията -на територията на МИГ "Ардино-Джебел" - 2 броя 6.Провеждане на двудневно обучение, свързано с тематиката на проекта – зала, кафе-паузи, обяд, консумативи, лектор (за най-малко двадесет участници)-на територията на МИГ "Ардино-Джебел" - 6 броя 7.Провеждане на еднодневни работни срещи за най-малко 10 участници – кафе-пауза, наем на зала, на територията на МИГ "Преспа - общини Баните, Лъки и Чепеларе". Срещите са предназначени за обсъждане на въпроси, свързани с изпълнението на проекта-по една среща за трите общини.- 3 броя 8.Провеждане на еднодневна информационна конференции за най-малко 50 участници - кафе-пауза, наем на зала, техническо обезпечаване на събитията. Предвижда се провеждане на 1 информационна конференция - в края на изпълнението на проекта за представяне на извършената работа и постигнатите цели и резултати -на територията на МИГ "Преспа - общини Баните, Лъки и Чепеларе" 9.Организиране и провеждане на партньорско събитие на територията на МИГ "Сливница - Драгоман" - 1 брой 10.Организиране на посещение на представители на МИГ Сливница – Драгоман за участие в партньорско събитие на територията на МИГ „Главиница – Ситово Крайдунавска Добруджа“ - 1 брой 11.Организиране на посещение на представители на МИГ "Сливница – Драгоман" за участие в партньорско събитие на територията на МИГ “Троян, Априлци, Угърчин” - 1 брой 12.Организиране на посещение на представители на МИГ "Сливница – Драгоман " за участие в партньорско събитие на територията на МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“- 1 брой 13.Провеждане на еднодневни работни срещи за най-малко 10 участници – кафе-пауза, наем на зала, на територията на МИГ "Тунджа- Сливен -Долината на Тунджа". Срещите са предназначени за обсъждане на въпроси, свързани с изпълнението на проекта - 2 броя 14.Провеждане на еднодневно обучение – зала, кафе-паузи, обяд, консумативи, лектор (за най-малко двадесет участници) за заинтересовани от участието в проекта представители на местната общност - на територията на МИГ "Тунджа-Сливен-Долината на Тунджа" - 1 брой 44 768.00 0.00
Публичност и информиране : Дейността включва широк набор от канали за информиране и популяризиране на проекта на териториите на всеки един от партньорите по проекта: - Публикации в регионални медии - Излъчвания в регионални медии - Изготвяне на рекламни материали - Изготвяне на филми за дейностите по проекта - Изготвяне на печатни материали Чрез планираните дейности, подробно описани в раздел Бюджет на Формуляра за кандидатстване, както и в Приложение 1 - таблица за допустими инвестиции се постига в максимална степен популяризиране на проекта. Информация за проекта се предоставя на широк кръг местни общности, както и на конкретни заинтересовани страни за привличането и участието им в проектните дейности. 105 380.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).