Диверсификация на традиционните продукти чрез въвеждане на нови продукти с добавена стойност: В настоящият момент дружеството предлага единствено продажба на жива риба. В резултат на изграждането на преработвателно предприятие ще бъдат предложени на пазара традиционни и търсени продукти, като изчистена риба, котлети и филета от шаран, толстолоб, бял амур, сом, хайвер. Пазарът на шаран традиционно е доминиран от продажби на жива риба. През последното десетилетие обаче, с разширяването на формите на модерна търговия, има ясна изразена тенденция към увеличаване на делът на прясната, изчистена риба и предлагане на рибни разфасовки. Същевременно, продукти като толстолоб, бял амур, сом се предлагат предимно изчистени или разфасовани.
От 15 години "Тунджа-73" ЕООД целенасочено въвежда и разширява производството на нов вид риба, до скоро непозната на българският пазар - веслонос. В това отношение дружеството е пионер в България. Веслоносът (Polyodon Spathula) е определян като риба с висок пазарен потенциал във всички варианти на Многогодишният стратегически план за аквакултурите в България (2021-2027). Веслоносът, поради своите размери и специфика, се предлага преобладаващо под формата на котлети и филета. Веслоносът произведен в рибовъдно стопанство "Тунджа-73" ЕООД, от няколко години присъства в търговската мрежа (Метро Кеш енд Кери, Кауфланд, специализирани рибни магазини). Изграждането на преработвателният цех ще позволи на дружеството да затвори цикълът на производство - от хайверно зърно и отглеждане на риба с консумативно тегло, до производството на краен продукт - котлети и филета.
В резултат на изпълнението на проекта ще бъде въведен на пазара съвсем нов, иновативен продукт за България - черен хайвер от веслонос. Той е познат отдавна на международните пазари, на не присъства на нашият пазар.
При преработката на традиционните видове риба ще има възможност за отделяне и продажбата на замразен хайвер от шаранови риби, което ще добави допълнително стойност към дейността на фирмата.
Отпадъчните продукти ще бъдат на 100% преработвани и от тях ще се произвеждат пелети за храна за животни. |
353 592.00
|
0.00
|
Увеличаване на преработката на български суровини, чрез използване на на продукти от националният улов и производство на аквакултури: "Тунджа-73" ЕООД е най-голямото пълносистемно сладководно рибовъдно стопанство от шаранов тип в България. Годишният обем на продукцията е около 800 т. годишно. Проектът за изграждане на преработвателно предприятие за риба ще се осъществи на територията на стопанството, в непосредствена близост да водоемите, тъй като ще се използва основно собствена суровина от стопанството. Допустимо е използването и на закупена суровина, но само като допълнение към основното производство, за увеличаване на ефективността при експлоатация на цеха и при необходимост. Разчетите в бизнес-плана към настоящият проект са направени при използването единствено на собствена суровина. Преработката на собствена продукция ще даде възможност за по-добър контрол върху качеството на продукцията и ясно обозначаване, чрез етикиране на произхода и производителя, нещо което не е възможно с живата риба.
Предвидено е закупуването на транспортно средство - лекотоварен автомобил с хладилна инсталация, който ще може да се използва и за обслужване на производствената и търговската дейност на предприятието.
|
1 951 327.48
|
0.00
|
Инвестиции в дигитализация на производствените дейности, управление и наблюдение и др., : Проектът предвижда управленско-административните дейности да бъдат дигитализирани, чрез закупуване на компютри с прилежащи мултифункционални устройства, както и специализиран софтуер за управление и наблюдение на производствените процеси. Софтуерът ще позволи да бъдат контролирани всички процеси, свързани с управление на производствената и търговската дейност, както и пълен мониторинг върху дейността на персонала чрез регистрирането на всяко действие и операция, извършени от него. Ще бъде монтирана сигнално-охранителна техника с камери за наблюдение, което ще позволи по-добър контрол и наблюдение на производствените процеси. |
30 961.84
|
0.00
|
Подобряване оползотворяването на страничните продукти от преработка (в контекста на кръговата икономика) (намаляване или избягване на изхвърлянето на отпадъци, намаляване на хранителните отпадъци, многофункционални платформи, демонстратори или прототипи).: Проектът предвижда закупуването на оборудване за преработката на основните отпадъци от дейността на предприятието. Чрез биодеструктор ще бъде произвеждан протеинов фураж на основата на рибни отпадъци и растителни продукти. Чрез физико-термична обработка на отпадъчните продукти ще се извършва тяхното раздробяване, нагряване, хомогенизиране, обезвреждане и изсушаване. Като краен продукт ще се получават пелети, които могат да бъдат използвани за храна на животни.
Останалите отпадъци са само битови, разкъсани полиетиленови опаковки и кашони, които ще се събират разделно в склад за отпадъчни опаковки. Кашоните и полиетиленовите отпадъци ще се събират разделно и ще се предават за повторна преработка, а битовите - на най-близкото сметище.
|
102 595.00
|
0.00
|
Въвеждане на схеми и етикети за качество и произход, използване на устойчива опаковка от екологично чист, многократно използваем, рециклируем материал, и проследяемост на продуктите от преработка чрез дигитализиране на процеса;: Проектът за преработвателно предприятие предвижда използването на многократно използваем амбалаж - пластмасови каси и палети. Ще се използват 3 вида каси - по-малки, които да обслужват търговската дейност и по-големи за доставка и складиране на суровината.
Предвидено е закупуване на контролни везни и везна с етикираща функция. Основният недостатък при продажбата на жива риба е невъзможността да бъде етикирана и обозначена като произход и производител. Потребителските качества на сладководната риба отгледана в специализирани стопанства за интензивно отглеждане на аквакултури, при спазване на високи стандарти за отглеждане и хранене, се отличава съществено и е значително по-високо от качествата на рибата улавяна във водоеми използвани основно за водоползване. Преработката и етикирането ще дадат възможност да бъде ясно обозначен произхода на рибата и производителят. Етикирането ще даде възможност за контрол на качеството и проследяемост на партидите.
Когато рибата се опакова в индивидуални опаковки, ще бъдат използвани опаковки с възможност за рециклиране. За тази цел ще бъде закупена вакуум-опаковаща машина. |
57 504.00
|
0.00
|
Повишаване на знанията, уменията и изграждане на капацитет на заетите в преработвателния сектор: Предвижда се обучение на заетите в производството - 8 работника - оператори в хранително-вкусовата промишленост и 1 служител за получаване на професионална квалификация по професията "Техник-технолог по качеството на храни" и специалност "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки". |
6 250.00
|
0.00
|
Дейности свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд: Ще бъдат оборудвани два офиса и стаи за почивка на работещите. Ще бъде закупени предпазни средства - гумирани престилки и ботуши (по два комплекта за човек). Ще бъде закупена допълнителна система за сигурност (стандартно не е включена, а е допълнителна опция) към машината за сваляне на рибешка кожа. Стаите за почивка ще бъдат оборудвани с маси, столове, гардероби и кафемашина. За предотвратяване на тежкият ръчен труд ще бъдат използвани подвижни рамки за корита и каси-роли, ще бъдат закупени транспалетни колички от материал подходящ за използване в ХВП (2 броя) - 1 за приемането на суровината и 1 за експедиция. Производството ще бъде оборудвано с места за хигиенизиране на ръцете и облеклото.
Ще бъде въведена |
65 409.40
|
0.00
|
Иновативни дейности, които водят да нови или подобрени продукти, нови или подобрени процеси или подобрени управленски и организационни системи.: Производството на черен хайвер от веслонос е нов продукт за България. За производството му ще бъде оборудвана отделна хладилна камера, отделно работно помещение. Ще бъдат направени изпитания на продукта в сертифицирана лаборатория, с цел определяне на точните потребителски характеристики на продукта. За постигане на оптимален резултат ще бъде монтирана UV система за обеззаразяване на водата. |
2 697.33
|
0.00
|
Подобряване на енергийната ефективност и декарбонизация на процесите на преработката с цел намаляване на вредното влияние върху околната среда и намаляване себестойността на разходите (намаляване на потреблението на вода, намаляване на замърсяването на водата, намаляване на потреблението на енергия и преминаване към възобновяеми енергийни източници.: Проектът предвижда отпадните води да се пречистят чрез поставяне на мазниноуловител в близост до сградата и заедно с битовите води ще се включат в безоточна яма 40 м3. |
6 545.00
|
0.00
|