Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 70 293 TREES
Български

Programme: Programme "Research, Innovation and Digitalisation for Smart Transformation"

Planning region: All

Description

The project aim is to develop and implement an innovative technology for natural antioxidants extraction and concentration obtained from winemaking waste products (grape marc and seeds) and their application to improve the oxidative resistance and durability of vegetable oils and emulsion produced by Premier PM Ltd. The project envisages the use of innovative low-temperature extragent evaporation and concentration in an inert atmosphere of the obtained extracts for maximum preservation of extracted bioactive components and their next dosing in vegetable oils. 
The main project activities include:
•	Collecting and separation of unfermented marc and grape seeds from the winemaking process of “Vrachanska Temenuga” winery in Vratsa region;
•	Samples drying under appropriate conditions and next grinding ot the raw materials;
•	Extraction and concentration of bioactive components under conditions of low temperature and inert atmosphere;
•	Antiradical activity analysis (DPPH and other tests) of obtained natural extracts and concentrates;
•	Study of the effect of adding the concentrates to vegetable oils and emulsions and monitoring the oxidative processes inhibition (Racimat test).
An expected result in addition to oxidative stability improving of the vegetable oils produced from the company also is the creation of innovative for Bulgarian market natural antioxidant applicable both in the own company products and also for other products of food, cosmetic and pharmaceutical industries. 
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Дейност „разходи за дейности за една услуга“ : Дейност , представляваща консултантска услуга в областта на иновациите включва следните поддейности: Поддейност 1 : Полу-промишлени експерименти за получаване на храни и напитки: 1.1. Подбор на суровина за получаване на екстракти със завишени антирадикалови свойства – гроздови семки и неферментирали джибри и тяхната подготовка; 1.2. Екстракция на ценни компоненти от суровините и концентриране на екстрактите при ниска температура и инертна среда; Дейност 1.1. ще се извърши, като се ползват отпадните продукти от производството на бяло вино от местния сорт Врачански мискет, като се отделят гроздови семки и неферментирали джибри, които ще бъдат изсушени при естествени условия до влажност под 10 %; Дейност 1.2 ще бъде извършена на производствената площадка на „Премиер ПМ“ ООД като интензивна екстракция на фенолни съединения с висока антиоксидантна активност ще бъде осъществена с водоетанолна екстракция. За следващо концентриране и обезалкохоляване на екстрактите ще се разчита на иновативна инсталацията за разделяне на течни смеси в инертна среда (полезен модел №4402U1/15.03.2023), докладвана също като метод за обезалкохоляване на вино при нискотемпературни условия в среда от инертен газ. Поддейност 2: Количествен анализ на биологично активни вещества в храни и напитки - представляваща услуга в подкрепа на иновацията, включва анализ на получените екстракти по показатели сухи вещества, мономерни и общи фенолни съединения, индекс полифенол. Поддейност 3 включва анализ на антиоксидантната активност на получените екстракти. Антиоксидантната активност е пряко свързана с протеклите окислителни процеси и би дала оценка за възможността за запазване биологичната стойност на екстрактите и преценка за тяхната приложимост. Поддейност 4: Определяне на физикохимични показатели на мазнини - анализ на физикохимини показатели като киселинност (% олеинова киселина), пероксидно число (MEQUIV/кг мазнина), както и оксидантна стабилност - RANCIMAT теса. На анлиз ще бъдат подложени мазнини без добавка и опитни проби с нарастваща добавка на екстракт в тях. Поддейност 5: Обобщение на резултатите и анализ за възможността за получаване на растителни екстракти с висока антирадикалова активност от отпадни за винопроизводството продукти и повишаване оксидантната стабилност на растителни масла, чрез установена минимална добавка от екстракта в тях. 14 710.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).