"NATUREBASE" EAD has the subject of activity "Production of essential oils" with code under KID-2008 - 20.53 and specializes in the production of extracts of essential oils.
thematic area "Industry for a healthy life, bioeconomy and biotechnology", sub-area Methods for clean production, storage, processing and reaching the end user of specific Bulgarian ingredients, means and products (yogurt, honey and bee products, bread, wine, dairy and meat products, essential oils, beer, herbs and herbal products, cosmetics and products).
Following the principles of ISIS for sustainable development based on scientific research and innovation, the enterprise aims to provide a strategic reinforcement of economic growth in the region by developing a process innovation - pasteurization of floral waters. The development is aimed at an innovative production process falling within the scope of the "Industry for healthy living, bioeconomy and biotechnology" area, which has not been applied at the national level in the essential oil sector until now.
The goal of the innovation is to test and subsequently introduce a method for processing floral waters before they are packaged for the end consumer. This method is known as "pasteurization" and has been successfully applied in other types of production.
To achieve this goal, we foresee an investment in personnel costs related to formulation creation, testing, measurement and validation necessary for the development of the manufacturing process.
The innovation supported by the project is planned to be developed by "NATUREBASE" EAD and by using external services for laboratory research and expert consulting, which the company does not have.
The project will be developed with support under the "Aids for research and development projects" regime, which fall entirely within the category of research-experimental development, and its implementation will reach the level of technological readiness TRL6.
Activities
Activity
Contracted Amount
Reported Amount
Извършване на изследвания, изпитвания, оценки, необходими за разработването на процесовата иновация - Пастюризация на флорални/ароматни води. : 1. Разходи за възнаграждения на персонал участващ пряко в дейностите за разработване на иновацията.
Дейността по разработване на иновацията ще бъде реализирана от персонал, нает от кандидата назначен на една от следните длъжности, класифицирани в следните класове професии съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД 2011):
- Клас професии „Ръководители“;
- Клас професии „Специалисти“;
- Клас професии „Техници и приложни специалисти“.
За срока на изпълнение на проекта ще бъде назначено 1 лице на трудов договор на пълен работен ден в рамките на проекта, чиято задача ще бъде тестване на процеса по пастьоризация, като в допълнение извършва следните дейности:
• Разработва нови рецептури и технологии.
• Извършва лабораторни изпитвания и тестове за стабилност на новите рецептури.
• Извършва проби с нови суровини и материали, използвани в рецептурите.
• Води записи и изготвя технологична документация.
• Извършва технологичен контрол при внедряване на нови продукти, суровини.
• Изпраща проби в лаборатории и координира параметрите за анализ.
На база лабораторните резултати, предлага завършване на продукт или промяна в технологията или суровините до постигане на желан резултат.
• Следи за изготвянето на досиета и нотифицира нови продукти.
2. Разходи за външни услуги, необходими за разработването на иновацията/разходи за възлагане на научни изследвания(анализи и експертна консултантска дейност).За разработването на иновацията се изисква и ползването на външни услуги, които изискват специална среда и апаратура , с която фирмата не разполага и персоналът не би могъл да извърши самостоятелно анализите, но без тях няма възможност да разработи иновацията.Дейностите по възлагане на външни услуги, включват:
- Съгласуване на техническо задание за разработката с Натюрбейс ЕАД. Етапът включва дефиниране на типа на продукта, вида на неговата опаковка и етикет, качествени изисквания към продукта, целеви срок на годност. На база на тази информация ще се дефинира вида на пастьоризация (на неопакован продукт, на опакован продукт или комбинация от двете).
- Изследване и разработка на време-температурен режим за пастьоризация. На този етап се предвижда теоретично определяне на пастьоризационните единици на продукта, дефиниране на необходимостта от коригиране на киселинността на продукта, опитно провеждане на пастьоризационния процес при различни технологични параметри (киселинност, температура, време на задържане и др.), оценка на резултатите от пастьоризирането и микробиологичната чистота на продукта.
-Създаване на технологична документация /ТД/ за процеса на пастьоризация. На този етап ще се създаде такава документация с натрупаната дотук информация за технологичния процес с описание на неговото провеждане и характерни параметри
-Оценка на микробиологична стабилност на пастьоризирания продукт. На този етап се предвижда с нормални или ускорени методи да се верифицират установените пастьоризационни параметри и да се дефинират реалните срокове на годност на продукта. За целта се провеждат необходимите лабораторни изследвания.
113 480.00
0.00
Създаване и тестване на процеси, свързани с разработването на процесовата иновация - пастьоризация на флорални води. Дейността ще бъде изпълнена чрез наемане на квалифициран персонал; използване на собствено оборудване ДМА - 3бр., собствена сграда и закупуване на материали необходими за разработването на иновацията.: РАЗХОДИ ЗА ПЕРСОНАЛ
Дейността по разработване на иновацията ще бъде реализирана от персонал, нает от кандидата назначен на длъжности, класифицирани в следните класове професи и съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД 2011):
- Клас професии „Ръководители“;
- Клас професии „Специалисти“;
- Клас професии „Техници и приложни специалисти“.
За срока на изпълнение на проекта ще бъде назначено 1 лице на трудов договор за целия период на проектното предложение 18 месеца, който ще участва пряко в дейностите за разработване наиновацията. Основна дейност на персонала включва Разработва нови рецептури и технологии.
• Извършва лабораторни изпитвания и тестове за стабилност на новите рецептури.
• Извършва проби с нови суровини и материали, използвани в рецептурите.
• Води записи и изготвя технологична документация.
• Извършва технологичен контрол при внедряване на нови продукти, суровини.
• Изпраща проби в лаборатории и координира параметрите за анализ.
На база лабораторните резултати, предлага завършване на продукт или промяна в технологията или суровините до постигане на желан резултат.
• Следи за изготвянето на досиета и нотифицира нови продукти.
РАЗХОДИ ЗА МАТЕРИАЛИ И КОНСУМАТИВИ.
- Необходими флорални води за извършване на изпитвания по проектното предложение:
1. розова флорална вода - 500л х 13,69лв.=6840лв.
2. флорална лавандурлова вода - 500л.х 9,78=4890лв
3. флорална вода от немска лайка - 500л.х 9,78=4890лв
4. флорална вода от римска лайка- 500л.х 9,78=4890лв
5. флорална вода от безсмъртниче - 500л.х 9,78=4890лв
РАЗХОДИ ЗА ДЪЛГОТРАЙНИ АКТИВИ:
- Разходи за амортизация на собствено оборудване и инструменти, представляващи дълготрайни материални активи (ДМА), необходими за разработването на иновацията. 110 921.05 лв амортизация на Персонализирана,автоматизирана линия за производство на Етерични масла, етерично-маслени натурални /флорални/ води във флакони с цилиндрична форма и обем 150мл. до 500мл, моноблок за пълнене на биоорганични флорални води и пастьоризатор.
РАЗХОДИ ЗА АМОРТИЗАЦИЯ НА СГРАДИ:
- разходите за амортизация на сгради които са собственост на "Натюрбейс" ЕАД са на обща площ от 2772,70кв.м. За целите на проекта ще се използват 200кв.м., на които са позиционирани трите актива. Амортизационната стойност, която е заложена в проекта за 18 месеца е на стойност 1692,00лв
Заложените разходи по проекта са за целия период на проектното предложение - 18 месеца.
139 013.05
0.00
Notes:
Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN