Дейност 1. Внедряване на продуктова иновация (стока или услуга) или иновация в бизнес процесите посредством придобиване на машини, съоръжения и оборудване, представляващи дълготрайни материални активи (ДМА).: Като част от дейността ще бъде придобит и пуснат в експлоатация СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБОРУДВАНЕ ЗА УЛТРАЗВУКОВА ЕКСТРАКЦИЯ и СИСТЕМА ЗА АВТОМАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЕСТИЛЕРИЯ, които ще намерят приложение в областта на дестилацията на етерично маслени култури и натурални екстакти.
Във връзка с изпълнението на целите на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г., дейността попада в тематичните области на ИСИС 2021-2027, а именно "Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии ".
За разлика от конвенционалната екстракция, която работи с разтворител хексан (високо чист бензин, продукт на петрола), чиито продукти не могат да бъдат ползувани в хранително-вкусовата и медицинска промишлености, поради факта, че технологично в получените ектракти остава и процент от хексана/бензина, то ултразвуковата екстракцията е доказано абсолютно безвредна, не се нарушава и химическият състав на извлека. Докато при хексана има попарка с пара за да се изгони (отстрани разтворителя), което води до частично разрушаване на химическия състав на екстракта.
Методът на ултразвукова екстракция е рационалното използване на ултразвукова вибрация при нов процес на екстракция. Методът на ултразвукова екстракция може да направи екстракта напълно разтворим в разтворител. Чрез ултразвуковата екстракция можем да замени традиционния метод на екстракция, за да се постигне висока ефективност, икономия на енергия.
Ултразвуковата екстракция е предпочитаната техника за изолиране на биоактивни съединения от растителни продукти. Постига се пълно извличане и по този начин на добиване на екстракт се получава екстракция в много кратко време. Като такъв ефективен метод на екстракция, ултразвуковата екстракция е икономична и спестяваща време, като в същото време води до висококачествени екстракти, които се използват за храна, добавки и фармацевтични продукти. Ултразвукова екстракция се използва при производството на храни, хранителна добавка и фармацевтичната промишленост за освобождаване на биоактивни съединения като витамини, полифеноли, полизахариди, канабиноиди и други фитохимикали от растителни продукти. Ултразвуковата екстракция се основава на принципа на работа на акустична или ултразвукова кавитация.
Благодарение на полезния модел, който ще бъде внедрен в процеса на дестилация и екстракция на етерично маслени културище бъде създадена мобилна инсталация за обработка , дестилация и екстракция на етерично маслени културит, която да осигурява надеждно разбъркване, осигуряване на високо качествен и биологичен натурален продукт, с възможност за екологични чисти, безвредни и годни за използване деривати.
При автоматизацията на дестилационния процес в инсталациите за преработка на етерично-маслени култури, основни цели са:
- Оптимизация технологичния процес за подобряване на ефективността на производство;
- Поддържане на технологичните параметри постоянно и плавно в изискваните граници;
- Намаляване на производствените разходи за топлинна и електрическа енергия;
- Намаляване на разхода на охлаждаща вода;
- Избягване на риска от човешки грешки и неточности.
За да се осигури мобилност на агрегата образуван от мотора зацепен към редуктора заедно с бъркалката, редуктора и мотора са монтирани неподвижно към мобилен носач, през който проходно преминава работна ос на бъркалката. По този начин мотора с редуктора и бъркалката, чрез мобилният носач могат да бъдат по избор закрепяни към дестилационният капак или към корпуса на камера за дестилация. По този начин чрез мобилният носач, се осигурява възможност за бързо монтиране или демонтиране, или промяна мястото на бъркалката, в зависимост от редица обективни фактори - разполагаемо място на монтаж на дестилатора, дестилирани на други видове етерично маслени култури различни от рози, преместване на инсталацията на нова площадка и пр. |
370 000.00
|
0.00
|