Внедряване на продуктова иновация - производство на "Тортата с бадемово брашно без захар и без глутен", чрез придобиване на оборудване, представляващо дълготраен материален актив (ДМА) - дейността ще бъде извършена чрез закупуване на Линия за производство на торти - 1 брой: С настоящето проектното предложение,ЙОГИ ЕООД ще произвежда и предлага нов иновативен и диетичен здравословен продукт "Торта с бадемово брашно без захар и без глутен",съответстващ на тематичната област на ИСИС „Индустрии за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии", приоритетно направление "Биотехнологии с пряко приложение за здравословен начин на живот". Безглутеновата торта ще приготвяме по иновативен начин като няма да се влага пшенично брашно или глутен. То ще бъде заместено от брашно от бадеми и фибри, чиято комбинация ще допринесе за запазване на атрактивния външен вид на изделието. По този начин се намалява приемът на преработен продукт и бяло брашно, както и на глутен. Намаляването на приема на бяло брашно има силно здравословен аспект за намаляване на теглото и увеличаване на тонуса. Счита се, че бялото брашно, бялата захар и бялата сол са трите съвременни бели отрови в обществото ни. Липсата на бяло брашно и захар прави продукта подходящ за лица, страдащи от хипертония, диабет, затлъстяване, епилепсия и други. Липсата на вложено пшенично брашно прави продуктът напълно подходящ и за здрави хора и такива, стремящи се към по-здравословен начин на живот.В състава се включва бадемово брашно, което е здравословен заместите на традиционното. То придава и отличителния и апетитен вкус на изделието. Внедряваната иновация представлява новост на световно ниво, като значително превъзхожда съществуващите алтернативни решения в света
В състава на продукта няма глутен. Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик, ръж и в кръстоската между пшеница и ръж, наречена тритикале. Глутенът се състои от два белтъка: глиадин и глутенин. Те изграждат около 80% от белтъка в житното зърно и са главната причина за развитието на глутенова непоносимост. В много от полуготовите или готови храни се добавя глутен,за да се подобрят вкусовите им качества. Това води до неосъзнато и неконтролирано консумиране на глутен и създава риск от глутеново пренасищане. Глутеновата непоносимост е една от най-често срещаните алергии към днешна дата. Липсата на глутен в продукта го прави подходящ за лица, страдащи от непоносимост към глутен,лица със стомашно-чревни заболявания,автоимунни заболявания,анемия и др. Технологичните свойства на глутена за слепване на съставките са успешно заменени от употребата на други вещества и в състава на тортата
В продължение на 10месеца в нашия цех, работна група от колектива ни извършва различни проби и комбинации на съставките (общо 15) за разработване на състав на новия продукт - “Тортата с бадемово брашно без захар и без глутен” и стигнахме до извод, че проби с номера 7, 10 и 14 бяха подходящи за тестване от оценители - представители на целевата група клиенти. След проведения тест на оценителна група от 25 човека заключихме, че проба №14 е с най-добри оценки по показателите-цвят на продукта, мирис, вкус, външен вид, консистенция на блата, консистенция на крема и сладост и е подходяща за включване в масово производство
Изготвената от нас рецепта включва:
1.Блатове 2бр: Бадемово брашно-400гр, Сусамово олио-200гр, Тамаринд-100гр, Ксилитол-200гр, Хуск-20гр., Мая-10гр
2.Желе: Пресни боровинки-200гр, Ксилитол-100гр, Агар-агар- 2с.л
3.Кокосов Крем: Кокосово масло-150гр, Кашу-300гр, Камбуча-200гр, Какаово масло-150гр, Ксилитол-150гр
4.Топинг: Тахан от кашу-250гр, Ксилитол-100гр, Какаово масло-50гр, Кокосово масло-50гр, Боровинки-200гр
5.Сироп за сиропиране: Смлени боровинки-200гр, Вода-80гр
За успешното внедряване на иновативния продукт се предвижда закупуване на последно поколение Производствена линия, която включва по 1брой:
-Пулверизатор за сироп
-Мулти станция за формоване
-Транспортен конвейр
-Базова станция за торти
-Помпа за зареждане с продукт на мулти станцията
-Количка за почистване и съхранение
-Стелаж и кутии за инструменти
С новото оборудване ще приготвяме тортата от изпичането на блатовете чак до замазването на тортата с топинга от тахан от кашу и боровинки |
645 000.00
|
0.00
|