Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 60 068 TREES
Български

Programme: Programme "Competitiveness and Innovation in Enterprises" 2021-2027

Planning region: All

Description

The activities of the current project are related to the implementation of process innovation by SIDORENKO FOODTECH LTD. -
technology treatment of printed sausage casing with natural refined oil in the shirring process. The innovation aims to avoid the use of imported mineral oils by replacing them with a natural product - high oleic Bulgarian refined sunflower-based oil, thereby achieving a guarantee of a safe final product.
The implemented innovation is the applicant's own development - SIDORENKO FOODTECH LTD. and falls mainly within the scope of the thematic area of Innovation Strategy for Smart Specialization 2021-2027 "Clean technologies, circular and low-carbon economy", priority sub-area "Technologies for efficient use of resources, for the reduction of the content of hazardous substances, use of alternative raw materials and materials for the extension of products life and their use in other productions and services". The sausage casing treatment technology represents a national innovation in the relevant technological field and significantly outperforms existing alternative solutions. The innovation is protected by a certificate of registration of a utility model valid at the deadline for application under the procedure. The activities of the project will be carried out on the territory of Less Developed Region - Southeast Region, Burgas.
Given the trends in the world economy to increase resource efficiency, use alternative raw materials and limit the use of hazardous substances, the project's innovation will provide a competitive product with high export potential. Its implementation will create advantages for SIDORENKO FOODTECH LTD., as the company will have the opportunity to expand its markets in offering a safe final product for the food industry. The implementation of the project will increase the innovative capacity and competitiveness of the company and will guarantee its sustainable presence on the domestic and international markets.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Внедряване на процесна иновация в СИДОРЕНКО ФУДТЕХ ЕООД посредством придобиване на машини, съоръжения и оборудване, представляващи дълготрайни материални активи (ДМА) по Елемент А.: Целта на настоящата дейност е осигуряване на достатъчен технологичен капацитет на СИДОРЕНКО ФУДТЕХ ЕООД за внедряване на иновативен процес - технология за гофриране и третиране на напечатана колбасна обвивка и последваща пазарна реализация на произведения безопасен продукт. Иновативният процес, представляващ собствена разработка, върху който предприятието притежава права, попада в рамките на тематична област "Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“, подобласт "Технологии за ефективно използване на ресурсите, за намаляване съдържанието на опасни вещества, за използване на алтернативни суровини и материали, за удължаване живота на продуктите и използването им в други производства и услуги" на ИСИС 2021-2027. С полезен модел е защитена Система за гофриране и третиране на напечатани колбасни обвивки, като в основата на иновацията е технологията за третиране на напечатана колбасна обвивка с натурално рафинирано масло в процеса на гофриране. Обвивката е получена по иновативен метод, при който тя се третира чрез подаване и смесване на високо-олеиново слънчогледово олио, за да се предотврати използването на потенциално опасни вещества - минерални масла, както и нейното разкъсване и нараняване. Намира приложение в месопреработвателните предприятия, като чрез новите технологични възможности ще се обезпечи предлагане на безопасен за крайния потребител продукт, произведен с безрискови съставки. Стремежът на кандидата е да внедри в производството си нова технология за третирането на колбасната обвивка с натурално слънчогледово олио - суровина, алтернативна на използваната до сега. Тъй като към момента предприятието не разполага с необходимото оборудване за прилагане на посочената технология в производството, в рамките на настоящата дейност ще бъдат закупени 1 бр. Машина за флексопечат и 1 бр. Машина за гофриране на колбасни обвивки, снабдена с устройство за третиране на обвивката чрез подаване и смесване на високо олеиново слънчогледово олио. Системата за гофриране и третиране на напечатани колбасни обвивки работи по следния начин: Специализираната машина за флексопечат на изкуствени колбасни обвивки се настройва за печат съобразно информацията, която е зададена от конкретният клиент. Отпечатаните колбасни обвивки се подават към машината за гофриране. След процеса на гофриране колбасните обвивки се нарязват на шпули с дължина 15-60 см и се третират с високо-олеиново слънчогледово олио, чрез присъединеното за целта устройство. Така подготвените шпули с колбасни обвивки се подават към камерна вакуумираща машина за опаковане, с каквато предприятието към момента разполага и поради тази причина не е част от инвестицията по проекта, но с нея системата е завършена. Внедряването на процесната иновация ще доведе до редица ползи: - Системата е гъвкава и високо продуктивна. Ще позволи да се изпълняват поръчки с различни размери на шпулите и с отпечатана върху колбасните обвивки информация за конкретен артикул. - Ще позволи употреба на алтернативна суровина (високо олеиново слънчогледово олио) в контекста на ИСИС, която ще замести традиционно използваните минерални масла, които могат да са потенциално опасни, поради риска от миграция на вредни вещества към крайния продукт. - Ще гарантира предлагане на краен продукт с висока добавена стойност. Използването на суровина с бълг. произход, с постоянна наличност, лесна и бърза доставка ще направи произвеждания продукт по-изгоден в ценово отношение, което е предпоставка за по-добрата му конкурентоспособност на пазара. В допълнение към основната иновация, кандидатът предвижда внедряване на иновация в допълващ бизнес процес, насочен към маркетинга и продажбите на продуктите, произведени по новата технология. До момента, предприятието работи на принципа на директния маркетинг, докато третираната със слънчогледово олио колбасна обвивка ще изисква нови техники и подходи. Планира се привличане на нови клиенти чрез използване на съвременни техники за дигитален маркетинг и онлайн продажби. 1 760 247.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).