Повишаване на производителността (Дейността ще бъде изпълнена, чрез закупуване на технологично оборудване Миксер – вид 1, Миксер – вид 2 (2 бр.), Машина за крем, Конвекторна печка, Ротационна фурна, Модулна фурна подова, Машина за производство на сладки, Тестомесачка, Ламинатор за многолистни теста, Миялна машина): Към настоящия момент продуктите на компанията са предназначени основно за регионалния пазар, поради недостатъчните обеми на производство за реазлизиране на износ и остарялото оборудване, което не позволява висок капацитет за производство на сладкарски изделия с трайни и високо вкусови хранителни качества. Това ограничение ще бъде преодоляно, чрез закупеното по проекта оборудване, като по този начин ще имаме възможност да увеличим пазарния дял и да повишим експортния потенциал на компанията.
Имайки предвид спецификата на работата и изделията на предприятието, производителността на първия вид миксер (1 бр.) ще бъде 50 кг/ч., докато общата производителност на втория вид миксери (2бр.) ще бъде 200 кг/ч. Това прави общо 250 кг/час, което е 2 пъти повече в сравнение с капацитета на старото налично оборудване.
Понастоящем в Захаро за целите на производството се използват три броя електрически фурни с общата производителност за 143 кг/ч. Със закупените по проекта Конвекторна печка, Ротационна фурна и Подова пещ общата производителност се изчислява на 286 кг/час, което представлява двойно повишаване на капацитета за процеса на печене (блатове, торти, сладки, бисквити). Не на последно място, всяка от новите машини има свои специфики, които я правят подходяща за различен тип печене (например, за бисквити по-подходяща е конвекторната печка) и това ще подобри както самия процес, така и качеството на изделията на предприятието.
Предприятието произвежда сладкарски изделия, за чието изработване се използват топли кремове по различни рецепти. За варенето им към момента се използва електрическа кремоварка, която е с ниска енерг. ефективност и недостатъчен капацитет (30 кг/ч.). Новата машина за крем ще бъде със значително по-голям капацитет - производителността ще възлиза на 120 кг/ч и с по-висока енергоефективност.
От голямо значение за предприятието е и възможността за разширяване на капацитета за производството на дребни сладки, еклери и бишкоти с новата Машина за производство на сладки, която ще има по-висока производителност от старата - тя се изчислява на 120 кг/ч, което прави увеличение от 4 пъти на капацитета.
Предвидената за закупуване Тестомесачка е с производителност 100 кг/ч, което е с 25% повече от досегашната амортизирана такава.
За производството на своите изделия използваме ламинатор, с който се разточва тестото за различни продукти. Той е по-енергоемко в сравнение със съвременните технологии на пазара, а производителността му е 20 кг/ч. Капацитетът за процеса по разточване също ще се повиши значително –производителността с новия ламинатор ще бъде 30 кг./час. (което представлява увеличение от 50%). Това ще доведе до разширяване на производството, оптимизация на работата и по-ниски разходи за единица продукция.
За целите на производството се ползва машина за мелене на ядки, която обаче е с ниска производителност (44 кг/ч.). Новата машина за мелене на ядки ще има по-ниска консумация на енергия, и производителност 70 кг/ч.
Понастоящем Захаро използва стара и амортизирана темперираща машина, с помощта на която се темперира шоколада за изделията на предприятието с производителност – 12 кг/ч., докато капацитетът на предвидената за закупуване по проекта възлиза на 15 кг/ч.
В процеса на производство предприятието използва значително количество тави, форми и други съдове, в които се разбъркват или пекат продуктите. Поради голямото разнообразие на нашите изделия, измиването на всички използвани съдове е задължително при редуването от един продукт на друг. Към момента Захаро използва миялна машина, която е с ниска енергийна ефективност и производителност. Възнамеряваме да я подменим с нова такава, която ще потребява по-малко електроенергия, като в същото време капацитетът ѝ ще бъде по-голям - средно по 20 бр/ч. Това ще подобри значително процесът по измиване на съдове, като ще оптимизира работата чрез съкращаване на времето за измиване, съответно на времето за производство на продуктите на предприятието.
|
296 148.00
|
296 010.00
|
Дейност Ефективното и ефикасно използване на факторите на производство (човешки капитал, природни ресурси и технологии) чрез внедряване на нови технологии/практики/методи/системи за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес : Дейността ще бъде изпълнена, чрез закупуване на Машина за мелене на ядки- 1брой и Темперираща машина- 1брой
Автоматизираното технологично оборудване се отличават с висок клас на енергийна ефективност и ниски нива на произвеждан шум и прахово замърсяване, което ще подобри значително ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес в „Захаро“ ООД
Наличните в предприятието машини имат висока консумация на енергия и средните годишни разходи на дружеството за електрическа енергия във фабриката към момента са изключително високи. Икономията на електроенергия ще бъде осигурена и чрез стриктен режим за всяка една технологична операция. Намалява се технологичното време за производство за всеки един продукт във всички фази на производствения процес.
В рамките на дейността се предвижда подмяната на старата машина за мелене на ядки с нова такава, която ще има по-добри технически характеристики. Новото оборудване цялостно ще подобри тази част от производствения процес, поради използването на съвременна и прецизна технология. Предвидената за закупуване машина ще има регулируеми цилиндрични валове за постигане на желания размер гранули, като разстоянието между тях ще може да варира според нуждите между 0.1 и 15 мм. Точността и размерът са от голяма значение за качественото изпълнение на процеса. Освен това новата машина за мелене на ядки ще има по-ниска консумация на енергия, тъй като инсталираната ѝ мощност е 1.5 kW, а работната мощност се изчислява на 0.75 kW. Друг важен момент ще бъде разширяването на капацитета – производителността за този процес в случая на „Захаро“ ООД ще се повиши на 70 кг/ч (имайки предвид спецификата на работата и изделията на предприятието). Не на последно място, новата машина за мелене на ядки ще даде възможност на „Захаро“ ООД да рециклира остатъчен материал и бракувана продукция. Става дума за изрезки от блатове и платки (които се получават при производството на торти, пасти и други подобни продукти), както и за бракувани блатове и тестени печива (които са негодни за комерсиализация поради производствени дефекти, най-вече неправилна и неестетична форма). С новата машина за мелене на ядки подобни остатъци и бракувана продукция от блатове и платки ще могат да се смилат (след процес на изсушаване във фурна) за направата на галета, която се използва в предприятието като съставна част за някои продукти (например, бисквити, торти, сладки).
Чрез новата темперираща машина, предприятието ще подобри значително процеса по темпериране на шоколад. Използването на съвременна технология ще доведе до повишаване на производителността
„Захаро“ ООД ще може да обработва отделените при производството дефектни бонбони и шоколадови орнаменти, като по този начин се извършва процес на директно рециклиране на продуктите, неотговарящи на изискванията за качество. Това ще става чрез обработка с новата машина, която ще разтопява бракуваната продукция за повторно използване. Към момента дефектните шоколадови продукти и орнаменти се обработват ръчно с цел оползотворяване поради недостатъчен капацитет на съществуващото оборудване. Следователно чрез закупуването на нова по-производителна машина ще можем да увеличим количеството на използвания рециклиран материал – в случая шоколад.
В допълнение закупуването и въвеждане в експлоатация на технологичните линии има пряк екологичен ефект върху ограничаване замърсяването на въздуха, чрез намаляване вредните генерираните емисии на CO2 от понижената консумация на енергия за производството на единица тестен продукт и повишена производствена хигиена, вследствие намаляване на отпадъчните брашна.
Ще се постигне устойчиво използване на суровините за производство, намаляване на производствените разходи и брак и оптимизиране на производствената верига, което е конкурентно предимство за излизане на Захаро ООД на външни пазари и повишаване на експортния потенциал на компанията.
|
30 053.00
|
30 040.00
|
Подобряване на производствените процеси чрез инвестиции в дълготрайни материални : От създаването си до днес Захаро се стреми да осигурява здравословни и вкусни продукти, залагайки на най-високите стандарти за качество. Пазарът на сладкарски продукти е силно чувствителен по отношение на вкуса и качеството на продуктите. Ето защо фирмата непрекъснато инвестира в модерни производствени технологии, които гарантират чисти, сигурни и здравословни продукти с постоянно и високо качество.
Автоматизирането на процесите ще осигури проследяване на качеството по отношение решаващи параметри на продуктите, ще гарантира чиста преработка и съхранение на хлебните продукти. Ще могат да се гарантират определени обеми продукция и ще се минимизират производствените аварии и прекъсвания на производствения цикъл. Подобряването на производствения процес ще гарантира повишаване на производствения капацитет, като по този начин ще имаме възможност да увеличим пазарния дял и да повишим експортния потенциал на компанията.
Нововъведеното оборудване ще осигури прецизно дозиране на суровините, съгласно технологичната документация, което неминуемо ще доведе до по-малко брак при производството. Чрез закупуване на предвиденото оборудване ще се постигне автоматизация на процесите на производство на хлебни изделия, икономии от влаганите суровини и материали и ще се минимизират грешките, произтичащи от ръчен труд.
От друга страна подобряването на производствения процес, чрез автоматизацията на ръчния труд ще окаже влияние в посока съкращаване на времето за производство на единица продукт, както и на качеството от хигиенна гледна точка. Чрез въвеждането им в експлоатация ще се постигне висок рандеман и изразходване на по-малко количество суровини за постигане на необходимия краен грамаж.
Дейностите по проекта кореспондират с инвестиционната стратегия на предприятието за подобряване на производствените процеси, като тяхното постигане допринася пряко за реализиране на фирмените цели. Визията на фирмата се изразява в повишаване на конкурентоспособността на фирмата, увеличаване на производителността при задържане на високото ниво на качеството на произвежданата продукция, понижаване на себестойността, разработване на разнообразен асортимент продукти и налагането има на пазара. Съвременната техника закупена по проекта, ще даде възможност за увеличаване производителността при подобрен технологичен процес и възможност за стриктен контрол на качеството.
С новото обороудване с висока степен автоматизацията на производствения процес ще минимизират производствените аварии и прекъсвания на производствения цикъл. Горното ще повлияе върху оптималното разпределение на ресурсите в предприятието, ще даде възможност за групиране на поръчките за производство по начин, позволяващ максимално оползотворяване на наличното оборудване. Това ще рефлектира върху максимално оползотворяване на човешки ресурс, което, от своя страна, ще намали производствените разходи и ще спомогне за намаляване на себестойността на продукцията. Благодарение на реализацията на проекта, фирмата ще може да предложи продукт с по-висока добавена стойност.
В резултат от изпълнението на проекта компанията ще подобри производствените процеси, като ще може да произвежда при оптимални условия и режим на работа, по-голямо количество от продуктите, които вече се произвеждат в предприятието, което ще гарантира капацитет за експорт.
За изпълнението на дейността по подобряване на производствените процеси ще допринесат всички активи, предвидени за закупуване в точка 5 Бюджет, но тъй като същите имат отношение и в дейност 1 и 2 са калкулирани, като стойности изцяло в гореописаните дейности.
|
0.00
|
0.00
|