Внедряване на нови производствени мощности - СМР и машини и оборудване, подсигуряващи:
- производството на висококачествен продукт
- висока безопасност и хигиени условия на производство и труд
- изключително високо качество и безопасност на храните и тяхната проследяемост. : Проектното предложение обхваща изграждането на ново предприятие, в т.е. производствена и складова база и административно битова част, за производство на чипс от биологични плодове, чрез технология на замразяване и сушене под вакуум /лиофилизация/.
Производствените мощности ще бъдат разположени в гр.Лом, ул. Лудовико Мипанези, в нает урегулиран поземлен имот (УПИ XII-7097, КВ.255), който е част от индустриалната зона на гр.Лом, и върху който е учредено право на строеж за на Крънч Фрутс АД за упоменатия проект.
Изграждането на предприятието, ще е на 2 етапа /съгласно разрешение за строеж/:
- I-ви: изграждане на цялостното предприятие, без камера за съхранение с контролирана температура.
- II-ри: изграждане на камера с контролирана температура.
Крънч фрутс АД кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на първи етап от проекта, като общата му инвестиционна стойност е 3900932,16лв.
Сградата, в която ще се осъществява производствения процес ще бъде едноетажна, със светла височина от 4,50 м., като не се предвиждат подземни нива. Застроената площ /в т.ч. РЗП/ е в размер на 1769 кв.м., в т.ч.: административно-битова част - 208 кв.м., производствена част -1 165 кв.м. и складово стопанство - 396 кв.м.
Основна й функция е подготовка, обработка и складиране на плодов чипс по нов иновативен за пазара метод - лиофилизация. За нуждите на технологичния процес са предвидени 2 склада – суровини (охладен +0 градуса) и сух; помещение за подготовки (измиване, рязане на суровина), зона шоково замразяване, зона и оборудване за сублимация и изсушаване на плодов чипс, пакетажно помещение с контролиран климат и склад готова продукция.
Предвидени са и спомагателни помещения: зона за зареждане и нощуване на електрокари, технически и складови помещения, битови и санитарни зони.
В северозападната част на сградата е ситуирана административно-битова зона с фирмен магазин и кабинет за управител, съблекални и душове за персонал (мъже/жени), стая за почивка и хранене персонал, лаборатория и технически контрол на оборудването.
Предвижда се дружеството да работи единствено с биологични продукти - ябълка.
Предприятието ще бъде оборудвано с необходимите машини и съоръжения, които обезпечават правилното протичане на производствения процес, нормални преки пътища на суровината от зареждането до реализацията им.
Общата инвестиция по изграждане на етап I-ви от проекта е в размер на 3 835 138,17 лв. /без извършените разходи по проектиране/, от които:
1. Строително монтажни работи – 1 182 791,82 лв., в т.ч.:
- архитектура - 438 601,76 лв.
- конструкции - 574 775,20 лв.
- ОВиК - 44 433,03 лв.
- ВиК - 44 505,95 лв.
- Електро - 74 301,36 лв.
- Газоснабдяване - 3 948,52 лв.
- Пожарна безопасност - 2 226,00 лв.
2. Вертикална планировка - 195 399,33 лв.
3. Ландшафтна архитектура - 29 463,98 лв.
4. ТЕХНОЛОГИЯ - 2 427 483,04 лв. -
Чрез инвестиционния проект постигаме следните цели:
- използване на съвременни технологии за производството на качествена продукция, внедряване на добра производствена практика и непрекъснат производствен контрол;
- осигуряване непресичане на технологичните потоци в цялото предприятие и пълна проследяемост на процесите, с цел подсигуряване на безопасността на храните и постигане на най–добри стандарти в производството на храни;
- подобряване на възможностите за производство и съхранението на биологични храни;
- внедряване на съвременно оборудване, осигуряващо постигане на висока енергийна ефективност;
- опазване на околната среда чрез прилагане на безвредни и до голяма степен безотпадни технологии;
- осигуряване на безопасност и високи хигиенни условия на производство и труд;
- внедряване на технологични мерки, водещи до подобряване на качествените и здравни изисквания до достигане на европейските стандарти;
- осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд. |
3 835 138.17
|
3 722 425.00
|
Внедряване на нов продукт, процес и технология : Произведените по тази съвременна технология продукти са нови за български пазар, както и за Европейския и се характеризират с:
- напълно запазен вкусово-ароматен комплекс от качества;
- висока хранителна стойност;
- максимално съхранена биологична пълноценност по отношение съдържанието на витамини, минерали и други биоактивни вещества;
- минимално остатъчно съдържание на влага – от 4% до 5%;
- напълно запазени форма и цвят на плода. Изсушаването чрез лиофилизация не води до свиване или закаляване на сухия материал, както е при останалите технологии на сушене.
- изключително висок капацитет за рехидратиране.
- при подходящо пакетиране - възможност съхранение при стайна температура без охлаждане и предпазване от разваляне в продължение на години.
- лесен транспорт. Добре опакованите лиофилизирани продукти могат лесно да се транспортират с обикновени контейнери или други начини на транспортиране, без специални изисквания за температура, влажност и пр.
Характерна особеност на лиофилизацията на хранителни продукти е високото качество и запазената хранителна стойност след възстановяването им, както и възможността да бъдат надеждно съхранявани продължително при нормални атмосферни условия /до 5 години/.
Технологичните процеси, които ще се извършват в производствения цех на технологичната линия са:
- измиване – автоматично в две последователни автоматични миялни машини;
- инспекция - след измиване ябълките се транспортират автоматично по елеватор конвейер, на който се извършва контрол на качеството на ябълките след миене.
- обелване, изтърбушване, рязане – в многофункционална машина за белене, изтърбушване и рязане; машината може да извършва рязане на ябълките на филийки, пръчици или кубчета.
- инспекция - след нарязването ябълките се транспортират автоматично по двоен конвейр - горният слой е за ръчна инспекция, а по-ниското ниво е за транспортиране на отпадъци до контейнер под лентата.
- обдухване в обдухващ тунел
- подготовка за замразяване – след обдухващият тунел ябълковите резени ръчно се подреждат в неръждаеми тави на етажни колички на 19 нива на 76 тави, по 4 тави на ниво. За дневното производство от 2000 кг. се предвиждат 8 колички.
- замразяване - шоковата камера се запълва с дневното производство.
- сублимационно изсушаване - от камерата замразената суровина постъпва в камерата за вакуумно изсушаване за 12 ч.
- разтоварване на тавите от окачвачите върху количките.
- пакетиране и етикетиране – количките се транспортират в съответното помещение за пакетаж, където автоматично се пакетират и етикетират в разфасовки по 10гр.
- кашониране и съхранение в склад за готова продукция с необходимите стелажи на три нива.
Стойността на тази дейност се включва в стойността посочена по Дейност 1, поради това не е упомената по- долу. |
0.00
|
0.00
|
Производство на биологични храни чрез преработка на първична земеделска биологична продукция: С настоящия инвестиционния проект Крънч Фрутс АД ще изгради предприятие за чипс от биологични плодове, чрез технология на замразяване и сушене под вакуум /лиофилизация/, при температури, непревишаващи критичните, т.е. тези, при които се нарушават микро и макроструктурата на продукта.
Едновременно с това е и значително по- скъпа, и преработката на всякакви продукти с нея не е рентабилно и няма смисъл. Именно поради тази причина, дружеството е избрало именно биологични плодове и определена пазарна ниша и категория клиенти, които могат и ще оценят преимуществата на този вид продукти.
Предвижда се производствения цех да обработва дневно до 2,0т. биологични ябълки. |
0.00
|
0.00
|