Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 64 678 TREES
Български

Programme: Rural Development Programme

Planning region: Mezdra

Description

The investment project involves construction of a new facility for production of organic crunch fruit chips by lyophilization technology at temperatures not exceeding critical ones /without destroying the micro and macrostructure of the product/.
The construction of the facility will be in two stages:
- stage I: Build the whole enterprise without a camera are controlled temperature storage.
- stage II: Construction of a controlled temperature chamber.
Crunch Fruits AD applied for a grant for the construction of the first stage of the project and its total investment value is BGN 3900932,16.
The production facilities will be located in Lom, in a rented regulated plot, on which the right to building was established on the name of Kruch Frutts AD  for the mentioned project.
The production building will be one-storey, with a height of 4.50 m, with no underground levels. Built-up area /incl. total built-up area/ is 1769 sq.m., incl. administrative-household part, production part and warehouse.
The production facility maximum load per day is up to 2.0 tons of apples. The technological processes that will be carried out in the production facility are: washing; inspection; peeling, grubbing and cutting; inspection for waste disposal; blowing into a tunnel; preparation for freezing; freezing - the shock chamber; freeze drying; unloading the trays; packaging and labeling; packaging and storage.
The plant will be equipped with the necessary machinery and equipment, which will ensure the proper running of the production process, normal raw material flows from loading to realization of the production.
The whole process from input of raw material acceptance, storage, temperature control, washing-to-pack production process and all measures for control and ensure food safety will be thoroughly developed in Good Trade and Good Hygiene Practices programs and HACCP System embedded in the site.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Внедряване на нови производствени мощности - СМР и машини и оборудване, подсигуряващи: - производството на висококачествен продукт - висока безопасност и хигиени условия на производство и труд - изключително високо качество и безопасност на храните и тяхната проследяемост. : Проектното предложение обхваща изграждането на ново предприятие, в т.е. производствена и складова база и административно битова част, за производство на чипс от биологични плодове, чрез технология на замразяване и сушене под вакуум /лиофилизация/. Производствените мощности ще бъдат разположени в гр.Лом, ул. Лудовико Мипанези, в нает урегулиран поземлен имот (УПИ XII-7097, КВ.255), който е част от индустриалната зона на гр.Лом, и върху който е учредено право на строеж за на Крънч Фрутс АД за упоменатия проект. Изграждането на предприятието, ще е на 2 етапа /съгласно разрешение за строеж/: - I-ви: изграждане на цялостното предприятие, без камера за съхранение с контролирана температура. - II-ри: изграждане на камера с контролирана температура. Крънч фрутс АД кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на първи етап от проекта, като общата му инвестиционна стойност е 3900932,16лв. Сградата, в която ще се осъществява производствения процес ще бъде едноетажна, със светла височина от 4,50 м., като не се предвиждат подземни нива. Застроената площ /в т.ч. РЗП/ е в размер на 1769 кв.м., в т.ч.: административно-битова част - 208 кв.м., производствена част -1 165 кв.м. и складово стопанство - 396 кв.м. Основна й функция е подготовка, обработка и складиране на плодов чипс по нов иновативен за пазара метод - лиофилизация. За нуждите на технологичния процес са предвидени 2 склада – суровини (охладен +0 градуса) и сух; помещение за подготовки (измиване, рязане на суровина), зона шоково замразяване, зона и оборудване за сублимация и изсушаване на плодов чипс, пакетажно помещение с контролиран климат и склад готова продукция. Предвидени са и спомагателни помещения: зона за зареждане и нощуване на електрокари, технически и складови помещения, битови и санитарни зони. В северозападната част на сградата е ситуирана административно-битова зона с фирмен магазин и кабинет за управител, съблекални и душове за персонал (мъже/жени), стая за почивка и хранене персонал, лаборатория и технически контрол на оборудването. Предвижда се дружеството да работи единствено с биологични продукти - ябълка. Предприятието ще бъде оборудвано с необходимите машини и съоръжения, които обезпечават правилното протичане на производствения процес, нормални преки пътища на суровината от зареждането до реализацията им. Общата инвестиция по изграждане на етап I-ви от проекта е в размер на 3 835 138,17 лв. /без извършените разходи по проектиране/, от които: 1. Строително монтажни работи – 1 182 791,82 лв., в т.ч.: - архитектура - 438 601,76 лв. - конструкции - 574 775,20 лв. - ОВиК - 44 433,03 лв. - ВиК - 44 505,95 лв. - Електро - 74 301,36 лв. - Газоснабдяване - 3 948,52 лв. - Пожарна безопасност - 2 226,00 лв. 2. Вертикална планировка - 195 399,33 лв. 3. Ландшафтна архитектура - 29 463,98 лв. 4. ТЕХНОЛОГИЯ - 2 427 483,04 лв. - Чрез инвестиционния проект постигаме следните цели: - използване на съвременни технологии за производството на качествена продукция, внедряване на добра производствена практика и непрекъснат производствен контрол; - осигуряване непресичане на технологичните потоци в цялото предприятие и пълна проследяемост на процесите, с цел подсигуряване на безопасността на храните и постигане на най–добри стандарти в производството на храни; - подобряване на възможностите за производство и съхранението на биологични храни; - внедряване на съвременно оборудване, осигуряващо постигане на висока енергийна ефективност; - опазване на околната среда чрез прилагане на безвредни и до голяма степен безотпадни технологии; - осигуряване на безопасност и високи хигиенни условия на производство и труд; - внедряване на технологични мерки, водещи до подобряване на качествените и здравни изисквания до достигане на европейските стандарти; - осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд. 3 835 138.17 3 722 425.00
Внедряване на нов продукт, процес и технология : Произведените по тази съвременна технология продукти са нови за български пазар, както и за Европейския и се характеризират с: - напълно запазен вкусово-ароматен комплекс от качества; - висока хранителна стойност; - максимално съхранена биологична пълноценност по отношение съдържанието на витамини, минерали и други биоактивни вещества; - минимално остатъчно съдържание на влага – от 4% до 5%; - напълно запазени форма и цвят на плода. Изсушаването чрез лиофилизация не води до свиване или закаляване на сухия материал, както е при останалите технологии на сушене. - изключително висок капацитет за рехидратиране. - при подходящо пакетиране - възможност съхранение при стайна температура без охлаждане и предпазване от разваляне в продължение на години. - лесен транспорт. Добре опакованите лиофилизирани продукти могат лесно да се транспортират с обикновени контейнери или други начини на транспортиране, без специални изисквания за температура, влажност и пр. Характерна особеност на лиофилизацията на хранителни продукти е високото качество и запазената хранителна стойност след възстановяването им, както и възможността да бъдат надеждно съхранявани продължително при нормални атмосферни условия /до 5 години/. Технологичните процеси, които ще се извършват в производствения цех на технологичната линия са: - измиване – автоматично в две последователни автоматични миялни машини; - инспекция - след измиване ябълките се транспортират автоматично по елеватор конвейер, на който се извършва контрол на качеството на ябълките след миене. - обелване, изтърбушване, рязане – в многофункционална машина за белене, изтърбушване и рязане; машината може да извършва рязане на ябълките на филийки, пръчици или кубчета. - инспекция - след нарязването ябълките се транспортират автоматично по двоен конвейр - горният слой е за ръчна инспекция, а по-ниското ниво е за транспортиране на отпадъци до контейнер под лентата. - обдухване в обдухващ тунел - подготовка за замразяване – след обдухващият тунел ябълковите резени ръчно се подреждат в неръждаеми тави на етажни колички на 19 нива на 76 тави, по 4 тави на ниво. За дневното производство от 2000 кг. се предвиждат 8 колички. - замразяване - шоковата камера се запълва с дневното производство. - сублимационно изсушаване - от камерата замразената суровина постъпва в камерата за вакуумно изсушаване за 12 ч. - разтоварване на тавите от окачвачите върху количките. - пакетиране и етикетиране – количките се транспортират в съответното помещение за пакетаж, където автоматично се пакетират и етикетират в разфасовки по 10гр. - кашониране и съхранение в склад за готова продукция с необходимите стелажи на три нива. Стойността на тази дейност се включва в стойността посочена по Дейност 1, поради това не е упомената по- долу. 0.00 0.00
Подобряване на енергийната ефективност в предприятията: Мярката предвижда доставка и монтаж на съвременно оборудване с висока производителност и висока ефективност на оползотворяване на електроенергията. По – високата производителност значително ще повиши печалбите на предприятието на ще направи планираната инвестиция икономически целесъобразна. В момента масово използваното на пазара оборудване е със средно добри показатели на производителността към консумираното количество енергия. Основните недостатъци са ниската ефективност от оползотворяване на електроенергията и по – ниската производителност от най – модерното оборудване предлагано на пазара. По този начин се занижава производителността на цялото предприятие и така се повишават разходите за енергия. Необходимите инвестиции за прилагане на енергоспестяващи мерки с оглед повишаването на енергийната ефективност са на обща стойност 3 900 932 лева без ДДС. Очакваните нетни икономии в резултат на реализацията на проекта по енергийна ефективност се оценяват на 433 787 лева на година. Срокът на откупуване на целият пакет от мерки е 8,99 години. Определените финансови показатели на проекта показват атрактивна рентабилност при прилагането на енергоспестяващите мерки. 0.00 0.00
Производство на биологични храни чрез преработка на първична земеделска биологична продукция: С настоящия инвестиционния проект Крънч Фрутс АД ще изгради предприятие за чипс от биологични плодове, чрез технология на замразяване и сушене под вакуум /лиофилизация/, при температури, непревишаващи критичните, т.е. тези, при които се нарушават микро и макроструктурата на продукта. Едновременно с това е и значително по- скъпа, и преработката на всякакви продукти с нея не е рентабилно и няма смисъл. Именно поради тази причина, дружеството е избрало именно биологични плодове и определена пазарна ниша и категория клиенти, които могат и ще оценят преимуществата на този вид продукти. Предвижда се производствения цех да обработва дневно до 2,0т. биологични ябълки. 0.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).