Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 103 TREES
Български

Programme: Maritime and Fisheries Programme

Planning region: All

Description

'Agamemnon 1' Ltd. owns and operates a fish farm, located in the village of Benkovski, Mirkovo Municipality. The farm has been designed for growing species in the scope of cold-water fish - fish of the family of the Trout and the Sturgeon. On the farm, also fishing fry for rearing fish is produced. 
Currently the company cultivates and sells farmed fish (rainbow trout and sturgeon) when it reaches the size of consumption. Fishing fry is also sold. The capacity of the farm allows to increase the volume of farmed fish, both for direct sales and for its processing. The increased fish consumption in recent years and the intensive demand for fresh, clean and chilled fish for consumption determines the need to create a new link in the business establishment - A Factory/processing line for rainbow trout and sturgeon.
This project provides for the reconstruction of the business building, located within the site - into a processing line for fish and caviare - as a waste product of the farmed sturgeon. Project duration shall be  12 months, in which time period the following activities shall be performed: construction and installation activities for the reconstruction of the business building into a processing line; the supply of equipment and furniture for the needs of the workshop; implementation of the facility with the system of environmental management ISO 14001: 2015 and with the Occupational Health and Safety Management System - OHSAS 18001:2015. Production activity shall provide for the recovery of 100% of the material, since the waste products from the processed fish shall be frozen, packaged and sold as animal feed and the extracted (hard) roe/spawn shall be processed for sale in a appropriate consumer packaging - jars of 50 grams. The capacity of the facility shall be 240 tons processed fish and 50 kg of caviare per year.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Строително монтажни работи по изграждане на Цех за преработване на риба и хайвер: Предвиденият Цех за преработка на риба и хайвер ще бъде изграден на мястото на съществуващи склад и навес, намиращи се в имота на Агамемнон 1 ЕООД, на юг от съществуваща двуетажна административна сграда. За целта е разработен инвестиционен проект за „Смяна на предназначението на съществуващи склад и навес в Цех за чистене на риба и добив на хайвер“, приложен с влязло в сила Разрешение за строеж към проектната документация. Цехът ще бъде ситуиран на мястото и с размерите на съществуващите Склад и навес. Сградата е едноетажна и в план има следните размери: застроена площ – 81,80 кв.м; застроен обем – 286,30 куб.м. Височината на кота стреха е +3,19, а на кота било - +3,60. На кота +0,00 в технологична обвързаност са разположени следните помещения: коридор, гардеробно и стая за почивка, санитарен възел за персонала, склад стерилизирани бурканчета с капачка, миячно каси и помещение за чистене на риба и обработка на хайвер. Сградата е предвидена да се изпълни с метална конструкция – метални колони, греди, столици, вертикални и покривни противоветрови връзки и хоризонтални водачи. Външните и вътрешните стени са предвидени да се изпълнят от сандвич панели с пенополиуретан, като дебелината на външните е 10 см, а на вътрешните 8 см. Изпълнението на под, стени и таван на отделните помещения са съобразени с изискванията на технологичния процес, санитарно-хигиенните изисквания и характера на инвестицията. Дограмата е смесена - от AL профили /врати/ и PVC профили /прозорци/, остъклена със стъклопакет. Покривът е предвиден да се изпълни от покривни панели с топлоизолация от пенополиуретан с дебелина 10 см. Под и над топлоизолацията под ст.бетоновата настилка е предвидена хидроизолация от PVC фолио. За санитарния възел, склад каси и миячно каси е проектирана и принудителна вентилация. Предвидена е наклонена рампа пред входа в цеха, а тротоара е с понижен бордюр, съгласно чл.35 ( ал.1 ) от Наредба № 4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. Спазено е изискването входната врата на достъпния вход на сградате да е със светла широчина най-малко 100 cm и светла височина най-малко 210 cm. Цехът ще преработва по 1 тон риба (дъгова пъстърва и есетра) на ден (240 тона за година), както и хайвер от есетра – 50 кг за година. В цеха ще се преработва риба само от рибарника. Рибата се измива, изкормва се от специализирана машина с вакуум, след което се поставя в плътни каси с лед и се съхранява в среднотемпературна хладилна камера. При корменето на есетрите се отстранява хайвера, който се промива, осолява се и се поставя в стерилизирани стъклени бурканчета с капачка. Бурканчетата се съхраняват в среднотемпературен хладилник до експедиция. Дневната продукция ще се експедира същия ден /или най късно на другия ден/. Извършеното обследване за енергийна ефективност показва наличето на потенциал за подобряване на енергийните характеристики на сградата. За целта освен част „Енергийна ефективност“ е възложено изготвянето на Обследване за ен.ефективност, което доказва реализирането на икономия в размер на 77,17% в резултат от предвидените инвестиции. 187 038.32 0.00
Доставка на оборудване и обзавеждане за работата на Цех за преработка на риба и хайвер: В рамките на проекта се предвижда изграждане на Цех за преработка на риба и хайвер и неговото оборудване с оглед пълноценното му функциониране. Предвижда се закупуване на следните активи: - Оборудване: Стерилизатор за ножове; Машина за кормене на риба и тоалет; Машина за топло залепяне на пликове; Ледогенератор за сух люспест лед; Контейнер за лед; Електронна везна до 600 кг; Хладилна камера (сглобяема) – 14 куб.м – температурен диапазон -7гр./+2гр; Електронна везна до 3 кг; Хладилен шкаф среднотемпературен; Хладилна камера (сглобяема) – 14 куб.м. – ниско температурна; Инсектицидна лампа; Контейнер за събиране на отпадъци – 2 броя. - Обзавеждане: Стелажи- 6 броя, предназначени за „Склад за стерилизирани бурканчета“; Шкаф за препарати; Работен плот с 2 мивки, Работен плот с 1 мивка, Работен плот без мивка. Оборудването е зададено като необходимо в приложения към проекта Технологичен проект, заверен от БАБХ и Количествена сметка към него. Описанието на оборудването и неговата цена са заложени в бюджета от приложена индикативна оферта за доставка на целевото оборудване. ТЕХНОЛОГИЯ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДСТВОТО СЪС ЗАЛОЖЕНОТО ОБОРУДВАНЕ: - Кормене на риба: В цеха ще се чисти риба само от собствения рибарник. На приетата риба за почистване ще се слага партиден номер и ще се приема в цеха за кормене. Рибата ще постъпва от рибарника в плътни каси и ще се измива на двукоритна мивка. Следва изкормване с вакуум на специализирана машина и тоалет /измиване след изкормването/. Почистената риба ще се поставя в плътни пластмасови или стиропорни каси, ще се покрива с люспест лед, който ще се произвежда от ледогенератора и ще се отправя за съхранение до експедиция в сглобяема хладилна камера. До експедиция касите с почистена риба ще се съхраняват в сглобяема хладилна камера при темпрература ± 0.00 до +40С. За стерилизиране на измитите ножове е предвиден стерилизатор за ножове. - Добив и преработка на хайвер: При корменето на есетрите, хайверът им ще събира и поставя в специален съд. За преработка на хайвера е предвидено специално място, оборудвано с работна маса с мивка и хладилник за съхраняване на готовите бурканчета с хайвер. След приключване на почистването и подготовка на есетрата за експедиция, събрания в специален съд хайвер ще се промива внимателно на течаща вода на работна маса с мивка и ще се осолява минимално количество сол по рецепта. Осоления хайвер ще се пълни ръчно в стерилизирани бурканчета от 50 грама. Оразмеряването ще се извършва на електронна везна. След подсушаване на напълнените бурканчета, ще им се поставя ръчно етикет. Пакетирането им ще става чрез термосвиваемо фолио в групова опаковка по 6 или 10 броя. На ден ще се добива до 2 кг хайвер или ще се пълнят до 40 броя бурканчета по 50 грама всяко или до 4 стека по 10 бурканчета. Хайверът ще се съхранява в среднотемпературен хладилник при темпрература ± 0.00 до +40С. - Експедиция и съхранение: Експедицията ще се извършва същия или на другия ден след почистването на рибата. За съхранение на стерилизираните бурканчета, солта, фолио и етикети е предвиден склад, обзаведен с две стелажа с четири рафта всеки. Миещи и дезинфекциращи препарати и средства ще се съхраняват в заключващ се шкаф в миячното помещение. Технологията на производство на практика е безотпадна що се касае до суровината, която „влиза“ в производството, а именно риба от рибарниците на фирмата. Всички вторични продукти ще се преработват, както следва: хайвера ще се преработва, както е описано горе, а остатъците от корменето на рибата ще се пакетират и ще се съхраняват в специален фризер. Тези вторични продукти (СЖП – 3та категория) ще се продават на производители на храна за животни. Отпадъците като фолио, етикети и т.н. ще се изнасят до площадката, където е предвидено място за съхранението им до извозването им от специализирана фирма. Хартия, фолиа, счупени буркани и деформирани капачки ще се съхраняват разделно в контейнери на обособено място на площадката. 147 696.55 0.00
Въвеждане в Агамемнон 1 ЕООД на Система за управление на околната среда, съгласно стандарт БДС EN ISO 14001:2008: Основен акцент на стандарта е идентифицирането и оценката на аспектите по отношение на околната среда, като по този начин Агамемнон 1 ЕООД ще се стреми да намали негативните въздействия от дейността си върху околната среда. Въвеждането на Системата за управление на околната среда /СУОС/, съгласно стандарта ISO 14001 има за цел да демонстрира загрижеността на фирмата за намаляване на замърсяването чрез контрол на въздействията, които оказва върху околната среда със своите дейности и продукти. Фокусът на стандарта е във възможността чрез поддържането и постоянното подобрение на система за управление на околната среда, Агамемнон 1 ЕООД да идентифицира, следи и управлява екологичните си аспекти като по този начин свежда риска за околната среда до допустими нива. Ползите от сертификацията: - По-добър търговски имидж, по-високо доверие от инвеститорите и стабилно присъствие на българския, европейския и световния пазар. - Демонстрирана отговорност за опазване на околната среда чиста и за бъдещите поколения. - Отговорност, дисциплина и проследимост на дейността на база ежегодните надзорни одити. - Все по-често необходимо условие за участие в търгове, конкурси и поръчки. Ползите от работещата система: - Подобрен контрол върху разхода на суровини и енергия, управление на отпадъците - Изпълнение на законовите и други изисквания, отнасящи се до аспектите на околната среда - Минимизиране на риска при екологични инциденти - Единни правила за работа, които са документирани, обявени и разбрани в цялата организация - Ефективен механизъм за самопроверка и усъвършенстване – вътрешните одити - Непрекъснатото развитие на системата за управление на околната среда води до постигане на подобрения в цялостната резултатност от дейността на фирмата. 3 200.00 0.00
Въвеждане на Система за управление на здравето и безопасността, съгласно стандарт BS OHSAS 18001:2007: BS OHSAS 18001:2007 e международно признат стандарт, който е разработен с цел да се извършва сертификация от трета независима страна на системи за управление на здравословните и безопасни условия на труд. Стандартът е изключително приложим за Агамемнон 1 ЕООД тъй като дружеството планира да предприеме действия за намаляване на рисковете, свързани със здравето и безопасността на работното място за персонал, доставчици, клиентите и други имащи достъп до обектите му. Ползите от сертификацията: - Гаранция пред партньори и обществото за поет ангажимент по отношение на грижа за и защита на здравето и безопасността на хората, извършващи дейности под контрол на Агамемнон 1 ЕОД. Заедно със сертификацията по ISO 14001, все по-често изискването за наличие на внедрена система за управление на здравето и безопасността присъства като условие за реализиране на продукцията на местни производители в големите търговски хранителни магазини и вериги. - Изграждане и поддържане на безопасна и здравословна работна среда чрез предоставяне на инструмент за непрекъснато идентифициране на опасностите и управление на рисковете, намаляване на възможността за инциденти, помощ при спазване на законовите и други изисквания, както и подобряване на резултатността по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, чрез извършване на непрекъснат мониторинг, вътрешни одити и прегледи от ръководството. 2 800.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).