Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 351 TREES
Български

Programme: Maritime and Fisheries Programme

Planning region: All

Description

The overall project objective is to increase labor productivity and create sustainable employment in "ELBRUS HOLIDAYS" Ltd. through:
- Creating quality jobs in the company by improving the qualifications and skills of the employees;
- Professional training for unemployed and inactive persons in the region and their subsequent employment.

The project will implement flexible training schemes and provide employment for 24 of its employees and 24 unemployed / inactive persons aged 30 to 54.
For current employees:
+  Staff employed in the Kitchen: vocational course "Cook - Production of culinary products and beverages" and two courses in Key Competence 2 - "Communication in foreign languages" and four in "Digital competence";
+ Staff employed in the Restaurant / Lobby: vocational course "Restauranteur - Production and service in catering and entertainment" and one course in Key Competence 4 - "Digital competence".

For unemployed / inactive persons aged 30 to 54:
+ Introducing new employees in the "Kitchen": two vocational courses "Catering and entertainment worker - Worker in the production of culinary products in catering and entertainment" and "Cook - production of culinary products and beverages" and training course in Key Competence 2 -  "Communication in foreign languages";
+ Introducing new employees in the Restaurant / Lobby: two vocational courses "Waiter/ Bartender - service in public establishments" and part of the vocational course "Restauranteur - Production and service in restaurants and entertainment", and a course in Key Competence 6 - "Social and civic competences".

The training will be subcontracted to an external provider, whose programs will be tailored to the requirements of the employer.

24 unemployed / inactive persons will be included for at least one month in unsubsidised employment during training.

6 persons will be provided with employment after completion of the procedure for a minimum of three months.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
„Включване в ОБУЧЕНИЯ НА ЗАЕТИ ЛИЦА за придобиване или повишаване на професионална квалификация": ЦЕЛ НА ДЕЙНОСТТА: Придобиване и повишаване на професионалната квалификация на работещите в "Елбрус Холидейс" ЕООД, в отговор на нарастващите изисквания за компетентност на персонала, предоставящ туристически услуги. СЪДЪРЖАНИЕ: В "Елбрус Холидейс" ЕООД на длъжност "Работник, кухня" работят 17 служители, 5 служители на длъжност "Готвач", 15 служители на длъжност "Сервитьор" и 5 служители на длъжност "Барман". В рамките на тази дейност: - Общо 12 лица от заетите в длъжности "Барман" и "Сервитьор" ще бъдат включени в обучение по придобиване на професионална квалификация по професия "Ресторантьор"; - Общо 12 лица от заетите в длъжност "Работник, кухня" и "Готвач" ще бъдат включени в обучение за придобиване на професионална квалификация по професия "Готвач". Те ще се обучават на 4 часов учебен ден, като ще продължат своята трудова дейност на 4 часов работен ден. Спецификата на тези професии позволява максимално усвояване на материала в рамките на половин работен ден, тъй като често този персонал е разпределен на дневни, вечерни и междинни смени. А най-голямото натоварване е именно през почивните дни. Това предразполага към максимална гъвкавост в учебния процес. При избора на служителите, които да се включат в обученията, ще се наблегне на такива, които имат по-кратък трудов стаж и са с по-ниска степен на образование и професионална квалификация, с цел да се повиши образователното им равнище до уеднаквяване на повечето служители, което ще допринесе за спазване на принципа за недискриминация и равни възможности на всички служители. От своя страна това ще доведе до създаването на т.нар. полезна конкуренция в и между екипите в двата хотела. Лични наблюдения на управлението в двата хотела на Елбрус холидейс, се обединяват върху становището, че независимо от опита по тези професии, често пъти именно рутината поражда проблеми, водещи до неудовлетвореността на клиентите. Естествено решение е професионалната квалификация, която да затвърди личните знания на заетите лица и да им даде стабилна основа за продължаване на тяхното професионално развитие. Обученията за придобиване на професионална квалификация за работещите са: За 12те заети лица в сектор "Кухня": 3. Наименование и код на професията, и код на специалността: професия "Готвач" 811070, специалност "Производство на кулинарни изделия и напитки" 8110701 4. Хорариум на обучението: 660 уч. часа 5. Брой на обучаваните лица: 12 6. Документ доказващ завършеното обучение: Свидетелство за професионална квалификация За 12те заети лица в сектор "Ресторант/Лоби бар": 3. Наименование и код на професията, и код на специалността: професия "Ресторантьор" 811060, специалност "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" 8110602 4. Хорариум на обучението: 960 уч. часа 5. Брой на обучаваните лица: 12 6. Документ доказващ завършеното обучение: Свидетелство за професионална квалификация ЕТАПИ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ: 1. Избор на обучаваща организация 1ви - 2ри месец; 2. Подбор на 24 лица от заетите служители 1ви - 2ри месец; 3. Провеждане на обучение за придобиване на II-ра степен на професионална квалификация по професия "Готвач" за заетите лица на длъжност "Работник, кухня" и "Готвач" на 4 часов учебен ден 3ти - 11-ти месец. 4. Провеждане на обучение за придобиване на III-та степен на професионална квалификация по професия "Ресторантьор" за заетите лица на длъжност "Сервитьор" и "Барман" 3ти - 14-ти месец 0.00 48 927.60
„Включване в ОБУЧЕНИЯ НА НЕАКТИВНИ И/ИЛИ БЕЗРАБОТНИ ЛИЦА за придобиване или повишаване на професионална квалификация, вкл. по част от професия“: ЦЕЛ НА ДЕЙНОСТТА: Целенасочено обучение и подготовка за встъпване в длъжност на неактивните и/или безработни лица. СЪДЪРЖАНИЕ: В рамките на тази дейност ще бъдат идентифицирани и подбрани общо 24 неактивни и/или безработни лица между 30 и 54 годишна възраст. Те ще преминат две обучения за придобиване на професионална квалификация. Въпреки развития туризъм в района, безработицата е с един от най-високите проценти в България. Съгласно лични наблюдения на ръководството, все по-често се наблюдават кадри, които са преминали специализирано обучение в туризма, но в него няма необходимата практическа насоченост. При лицата под 30 годишна възраст се наблюдава сезонен опит в сферата на туризма, с които по- младите осигуряват допълнителни доходи по време на образованието си. Половината от тези лица, след 30 годишна възраст се насочват към по-постоянна ангажираност в сферата на туризма, в следствие на сезонната работа. Но така или иначе те нямат необходимата професионална подготовка, за да затвърдят развитието си в тези професионални направления. Изхождайки от този си опит и наблюдения, ръководството на Елбрус холидейс се насочва към именно тази възрастова група. Подбраните общо 24 лица от целевата група ще преминат обучения за придобиване на професионална квалификация по следната схема: За половината от тях (12) безработни и/или неактивни лица, които ще бъдат наети на съответните длъжности в сектор "Кухня": 3. Наименование и код на професията, и код на специалността: професия "Работник в заведенията за хранене и развлечения" 811090, специалност "Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения" 8110901 4. Хорариум на обучението: 300 уч. часа 5. Брой на обучаваните лица: 12 6. Документ доказващ завършеното обучение: Свидетелство за професионална квалификация и 3. Наименование и код на професията, и код на специалността: професия "Готвач" 811070, специалност "Производство на кулинарни изделия и напитки" 8110701 4. Хорариум на обучението: 660 уч. часа 5. Брой на обучаваните лица: 12 6. Документ доказващ завършеното обучение: Свидетелство за професионална квалификация За останалата половина (12) безработни и/или неактивни лица, които ще бъдат наети в сектор "Ресторант/Лоби бар": 3. Наименование и код на професията, и код на специалността: професия "Сервитьор-барман" 811080, специалност "Обслужване на заведения в обществено хранене" 8110801 4. Хорариум на обучението: 660 уч. часа 5. Брой на обучаваните лица: 12 6. Документ доказващ завършеното обучение: Свидетелство за професионална квалификация и 3. Наименование и код на професията, и код на специалността: част от професия "Ресторантьор" 811060, специалност "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" 8110602 4. Хорариум на обучението: 600 уч. часа 5. Брой на обучаваните лица: 12 6. Документ доказващ завършеното обучение: Свидетелство за професионална квалификация ЕТАПИ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ: 1. Идентифициране на неактивни и/или безработни лица между 30 и 54 годишна възраст 1ви-4ти месец; 2. Включване на 12 лица в обучение за придобиване на I-ва СПК професия "Работник в заведенията за хранене и развлечения", специалност "Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения" и в обучение за придобиване на II-ра СПК по професия "Готвач", специалност "Производство на кулинарни изделия и напитки" 4-ти - 12-ти месец 3. Включване на 12 лица в обучение за придобиване на II-ра СПК по професия "Сервитьор-барман", специалност "Обслужване на заведения в обществено хранене" и в обучение за придобиване на част от професия с III-та СПК "Ресторантьор", специалност "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" 4ти - 14ти месец 0.00 89 650.00
„Включване на ЗАЕТИ ЛИЦА В ОБУЧЕНИЕ ПО КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ: 2 "Общуване на чужди езици" и 4 "Дигитална компетентност" : ЦЕЛ НА ДЕЙНОСТТА: Придобиване и усвояване на комплекс от знания, умения и нагласи по ключови компетентности 2 и 6, за осигуряване на безпрепятствено обслужване на чуждестранни клиенти и работата с наличните в хотела софтуери. СЪДЪРЖАНИЕ: В рамките на тази дейност заетите служители, ще имат възможността да придобият знания и умения по две от ключовите компетентности. Чрез това обучение заетите служители ще придобият знания и умения, с които ще повишат самочувствието и значимостта си в обществото. За фирмата е важно нейният персонал да бъде максимално представителен и начетен, поради естеството на услугите, които предлага, срещата с хора от различни етноси и култури. В тази връзка говоримият английски е от изключително значение за заетите лица работещи в сектор "Ресторант/Лоби бар" и "Кухня". Над 90% от заетите сервитьори и бармани имат необходимите знания и умения, за да общуват на английски език, поради това обучение по Английски език, за тях не се предвижда. Често пъти обаче чуждестранните клиенти проявяват интерес към храната и е много важно служителите в този сектор също да имат необходимата база за чуждоезично общуване. Обучението по КК4 "Дигитална компетентност" ще даде на служителите ерудиция и опитност за боравене с дигиталните технологии, използвани при обслужването на клиенти. Наблюдава се, че не всички служители в тези сектори съумяват да използват пълния капацитет на компютърната техника и софтуерите, които имат за цел да улеснят техния работен процес и начин на отчитане на дейността. Схемата за обучение е същата като при Дейност 1, лицата ще бъдат на 4 часов работен ден, а през останалите 4 часа ще бъдат включени в обучението по ключова компетентност. Заетите във фирмата лица ще преминат обучения за придобиване на ключови компетентности, както следва: Избраните 12 лица заети в сектор "Кухня" ще преминат обучения по: - Ключова компетентност 2 "Общуване на чужди езици" 1. Хорариум на обучението: 300 учебни часа 2. Брой на обучаваните лица: 12 3. Документ доказващ завършеното обучение: Сертификат и - Ключова компетентност 4 "Дигитална компетентност" 1. Хорариум на обучението: 45 учебни часа 2. Брой на обучаваните лица: 12 3. Документ доказващ завършеното обучение: Сертификат Избраните 12 лица заети в сектор "Ресторант/Лоби бар" ще преминат обучения по: - Ключова компетентност 4 "Дигитална компетентност" 1. Хорариум на обучението: 45 учебни часа 2. Брой на обучаваните лица: 12 3. Документ доказващ завършеното обучение: Сертификат Етапи на изпълнение: 1. Включване на 12 от заетите лица в сектор "Кухня" в две обучения по ключови компетентности - Ключова компетентност 2 "Общуване на чужди езици" и Ключова компетентност 4 "Дигитална компетентност" 11ти - 14ти месец 2. Включване на 12 от заети лица в сектор "Ресторант/Лоби бар" в обучение по ключова компетентност 4 "Дигитална компетентност" 14ти месец 0.00 15 483.82
„Включване на НЕАКТИВНИ И/ИЛИ БЕЗРАБОТНИ ЛИЦА В ОБУЧЕНИЯ ПО КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ: КК 2 „Общуване на чужди езици“ и КК 6 "Обществени и граждански компетентности": ЦЕЛ НА ДЕЙНОСТТА: Придобиване и усвояване на комплекс от знания, способност за разбиране на схващания и мисли в различни обществени и трудови ситуации по ключова компетентност 2 "Общуване на чужди езици" и ключова компетентност 6 "Обществени и граждански компетентности" необходими както за личностното развитие на участниците, така и за качественото изпълнение на трудовите задължения СЪДЪРЖАНИЕ: В рамките на тази дейност 12 лица от целева група "Безработни/неактивни лица от 30 до 54 г.", преминали обучение по Дейност 2, подготвйки се за заемане на длъжност в сектор "Кухня" ще имат възможността да придобият основни знания по английски език. Липсата на знания по английски език е често срещан проблем при тази целева група, а същевременно владеенето на чужди езици е едно от най-основните изисквания при предоставянето на туристически услуги, именно за служителите, при които се налага директен контакт с чуждестранни гости, проявяващи интерес към кухнята. Останалите 12 лица, преминали обучение по Дейност 2, подготвяйки се за заемане на длъжности в сектор "Ресторант/Лоби бар", ще имат възможността да придобият знания и умения по КК6 "Обществени и граждански компетентности", за да постигнат необходимото личностно развитие за изпълнение на трудовите задължения, чрез познаване на общоприетите правила за поведение и маниери в различните общества. За 12те безработните и/или неактивни лица, преминали обучение по Дейност 2, подготвяйки се заемане на длъжности в сектор "Кухня": - Ключова компетентност 2 "Общуване на чужди езици", Английски език: 1. Хорариум на обучението: 300 учебни часа 2. Брой на обучаваните лица: 12 3. Документ доказващ завършеното обучение: Сертификат За 12те безработните и/или неактивни лица, преминали обучение по Дейност 2, подготвяйки се заемане на длъжности в сектор "Ресторант/Лоби бар": - Ключова компетентност 6 "Обществени и граждански компетентности": 1. Хорариум на обучението: 30 учебни часа 2. Брой на обучаваните лица: 12 3. Документ доказващ завършеното обучение: Сертификат Етапи на изпълнение: 1. Включване на 12 безработни и/или неактивни лица в обучение по КК2 "Общуване на чужди езици" - 12ти - 16ти месец; 2. Включване на 12 безработни и/или неактивни лица в обучение по КК6 "Обществени и граждански компетентности" - 14- 15ти месец. 0.00 15 210.00
„Включване на НЕАКТИВНИТЕ/БЕЗРАБОТНИТЕ ЛИЦА В НеСубсидирана ЗАЕТОСТ при работодателя“: ЦЕЛ НА ДЕЙНОСТТА: Включване на 24 безработни и/или неактивни лица в работната сила на Елбрус холидейс, още по време на активното им обучение (Дейност 2 и 4), за осигуряване на равен старт и възможност за постоянна работа. СЪДЪРЖАНИЕ: В рамките на тази дейност, всички 24 лица от целевата група "безработни и/или неактивни лица от 30 до 54 г." ще бъдат наети на работа на половин работен ден. Планираме да извършим наемането едновременно през последния месец на активни обучения. Считаме че за нуждите на "Елбрус Холидейс" ЕООД, така планираната последна дейност ще доведе до успешното реализиране на проектното предложение. Към днешна дата фирмата разполага с достатъчен капацитет и нужда от заемането на разкритите нови работни места. Заложените видове обучения са продиктуване от комплексните нужди на сектор Кухня и сектор Ресторант и в двата хотела, собственост на кандидата, с акцент върху необходимия по-голям и квалифициран брой служители. Възможността която дава проектното предложение изключително ще помогне на кандидата, подготвяйки едни ценни нови кадри и отговаряйки едновременно на техните нашите специфични нужди. ЕТАП на изпълнение: 16ти месец 0.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).