Провеждане на обследване за енергийна ефективност и изготвяне на енергиен доклад по образец, съгласно Приложение Б от Насоките за кандидатстване по процедура BG16RFOP002-3.001 „Енергийна ефективност за МСП“, реализирана в рамките на инвестиционен приоритет 3.1. на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.: Дейностите от настоящото проектно предложение се основават на препоръки от извършен енергиен одит по образец („обследване за енергийна ефективност”), изготвен за целите на процедурата за подбор на проекти (Приложение Б към Условията за кандидатстване).
Енергийното обследване е проведено от фирма ЕнЕфект-Консулт ЕООД, гр. София , вписана в публичния регистър по чл. 60, ал. 1 от Закона за енергийната ефективност, под №00025/09.12.2015 г. Докладът от обследването е подаден в АУЕР съгласно Указанията за електронно подаване, в рамките на сроковете, посочени в Условията за кандидатстване по процедурата и от официалния представител на предприятието-кандидат. Изборът на енергиен одитор и процедурата по одобрение на енергийното обследване от АУЕР са подробно описани в раздел "Начин на изпълнение" от дейността.
Енергийният одит на "Фиеста" 13" ООД е извършен на база данни за годишния оборот, произведената продукция и потреблението на енергия по различни видове енергоизточници за три пълни календарни години. Анализираният период обхваща 2013 год., 2014 год. и 2015 год., като за базова/представителна година е взета 2015 г.
Всяка от предписаните за изпълнение мерки, включени в енергийния одит, е с предвидени енергийни спестявания от минимум 5% от потреблението на системите и производствените процеси в обхвата на въздействие на мярката. Одитът препоръчва 7 основни мерки (разписани в последващите дейности от Формуляра за кандидатстване) за повишаване на енергийната ефективност на кандидата:
1. Мярка 1: Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на Мултиекструдер за бисквити с три цвята, с пълнеж и бисквити нарязани с нишка. Фактор енергийни спестявания (ESR) от Мярка 1 е изчислен на 83,88 %;
2. Мярка 2: Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 3 броя ротационни фурни. Фактор енергийни спестявания (ESR) от Мярка 2 е изчислен на 63,74 %;
3. Мярка 3: Закупуване, доставка и монтаж на опаковъчна машина. Фактор енергийни спестявания (ESR) от Мярка 3 е изчислен на 74,00 %;
4. Мярка 4: Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на линия за валови бисквити. Фактор енергийни спестявания (ESR) от Мярка 4 е изчислен на 94,42 %;
5. Мярка 5: Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на тунк линия за шоколад с охлаждащ тунел 9,1 м.. Фактор енергийни спестявания (ESR) от Мярка 5 е изчислен на 94,43 %;
6. Мярка 6: Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на индустриална миялна машина. Фактор енергийни спестявания (ESR) от Мярка 6 е изчислен на 30,63 %;
7. Мярка 7: Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на машина за производство на шоколадови изделия с пълнеж от крем. Фактор енергийни спестявания (ESR) от Мярка 7 е изчислен на 79,55 %;
Изпълнението на всички предвидени в енергийния одит мерки за повишаване на енергийната ефективност ще доведе до следните резултати:
- След интегриране на изброеното по-горе технологично оборудване, производственият капацитет на предприятието ще нарасне значително, което от своя страна ще доведе до поемане на повече поръчки и разрастване на предприятието, както и по-нисък разход на енергия на единица произведена продукция;
- Планирани енергийни спестявания за предприятието в резултат от изпълнението на проекта (ПЕС) са изчислени на 65,59 %.
- Фактор на енергийни спестявания (ESR) общо: 75,42 %.
Освен ползите като повишаване конкурентоспособността на предприятието чрез подобряване на енергийната ефективност и капацитет, което от своя страна да доведе до по-устойчив растеж и до понижаване на енергийната интензивност, препоръчаните инвестиции ще доведат и до допълнителни ползи в други области, като ползи за околната среда чрез понижение на разхода на енергия и общо намаление на вредните въглеродни емисии. |
14 100.00
|
14 100.00
|
Придобиване на ново производствено оборудване в изпълнение на ЕСМ 1 от Енергиен одит на "Фиеста 13" ООД - дейността ще бъде изпълнена чрез доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на Мултиекструдер за бисквити с три цвята, с пълнеж и бисквити нарязани с нишка - 1 брой): Като част от настоящата дейност ще бъде закупен и въведен в експлоатация 1 брой Мултиекструдер за бисквити с три цвята, с пълнеж и бисквити нарязани с нишка, който ще замени наличния морално остарял и неефективен екструдер в компанията, използван за производството на дребни сладки, бисквити с пълнеж, от два вида тесто и блатове за пасти и торти.
Към момента технологичният процес преминава през следните етапи: предварително се извършва подготовка на заготовка от тесто, посредством миксери. След това тя се поставя в работния съд на екструдера, който шприцва сладки върху тава. Машината разполага само с една шприцваща дюза и има нужда от обслужващ персонал от трима човека. Процесът е бавен и с ниска производителност. Необходимо е ръчно подаване на тавите към дюзата и ръчно зареждане на количката за тави. Освен това, при смяна вида на продукта се налага спиране на екструдера с цел смяна на дюза, пълнежа или почистване. В този случай се налага цялостно разглобяване на екструдера, което отнема около един час, време, което не може да бъде използвано за производство на готов продукт. Производителността на съществуващото оборудване е 1 920 бр./час.
Дейност № 2 предвижда доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 1 бр. мултиекструдер за бисквити с три цвята, с пълнеж и бисквити нарязани с нишка. Със
закупуването на това оборудване „Фиеста 13“ ООД ще увеличи производствения си капацитет близо 13 пъти. Производителността на новото оборудване е 25 200 бр./час . Също така ще се намали бракът от неизползвано тесто, което остава в дюзите, както и броят на заетите лица с този етап от производството. Същите ще бъдат пренасочени към извършване на други дейности, касаещи технологичния процес. Новият мултиекструдер за бисквити ще работи със заготовки от тесто. При евентуално възникнал брак (некачествена продукция) при формоването на изделия – като лошо формоване, недобро дозиране на тестената маса, ще се рециклират бракуваните изделия. Тестената маса с недостатъчно добро качество ще се връща обратно в бункера на машината за ново формоване на същата продукция или за други изделия с подобна рецепта.
Настоящата дейност съответства на Мярка № 1 в доклада от направеното обследване за ен. ефективност, извършено от лице, вписано в регистъра по чл. 60, ал. 1 от ЗЕЕ и е с потвърден ефект енергийни спестявания. Закупуването на предвиденото оборудване ще има положителен ефект за компанията, както от гледна точка на ен. спестявания, така и от гледна точка на неенергийни. Съгласно данни от одита, компанията ще реализира енергийни спестявания в размер на 83 882,70 kWh/г. (или 0,170 kWh/кг за единица продукция), които в парично изражение възлизат на 12 472,49 лв./годишно.
Неенергийните спестявания са от намаляването на брака след закупуването на новата машина в размер на 11 858,56 лв./год. и икономия от по-малкия броя на персонала, който
обслужва този етап от производствения процес. Спестяванията от работни заплати възлизат на 23 040,00 лв./год.
Общата финансова полза от реализирането на дейността съгласно доклада от направеното обследване за ен. ефективност е в размер на 47 371,05 лв./годишно.
Факторът на енергийните спестявания (ESR) от Мярка № 1 е 83,88%.
В допълнение, намаляването на емисии на CO2 в резултат на изпълнението на дейността в съответствие с предложената мярка e в размер на 68,70 т/год. |
234 699.60
|
234 699.60
|
Придобиване на ново производствено оборудване в изпълнение на ЕСМ 2 от Енергиен одит на "Фиеста 13" ООД - дейността ще бъде изпълнена чрез доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 3 броя ротационни фурни): Като част от настоящата дейност ще бъдат закупени и въведени в експлоатация 3 броя ротационни фурни, които ще заменят наличното морално остаряло и неефективно оборудване, използвано за термична обработка на продуктите.
В настоящето положение компанията разполага с 5 броя, различни по размер и капацитет фурни (подови печки), които са с ниска производителност и високи експлоатационни разходи. Общата им инсталирана мощност е 167,0 kW. Цялата термична обработка на предприятието се извършва в посочените фурни. Продължителността на печене зависи от конкретния продукт. Фурните са с малък капацитет и ефективност и изпичат неравномерно. Необходим е голям брой служители, обслужващи работата им. Също така при подовите фурни се налага ръчно поставяне и махане на тавите една по една, което освен, че е бавен процес, не е безопасен за работещия на тях персонал.
Настоящата дейност предвижда доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 3 броя нови ротационни фурни. Същите са с консумация на ел. енергия от 50,7 kW всяка. Чрез тях ще се разпредели равномерно натоварването на всеки от отделите и ще може да се осигури изпичането на по-голям брой продукти едновременно. Всяка печка има възможност да работи с колички за печене, които са по 18 реда. На всеки ред могат да се сложат по 2 броя тави, т.е. максимално 36 броя тави. По този начин ще се съкрати значително времето за изпичане на различните артикули и по този начин ще се увеличи производствения капацитет на „Фиеста 13“ ООД. С въвеждането на новото оборудване ще се редуцира бракът от загорели продукти, който се получава при старото оборудване, като същият ще бъде сведен почти до нула. Ротационните фурни ще се използват за печене на полуфабрикати като платки, тригуни и други и готови сладкарски изделия: бисквити и други. В случай на получаване на изпечена продукция с незадоволително качество, същата ще се използва повторно с цел осъществяване на без отпадъчно производство. Препечените платки, бисквити и други ще се стриват и може да се използват като сладка поръска за малотрайните сладкарски изделия: пасти, торти, рула и др., които ще се облепват отстрани или ще се поръсват с нея отгоре. Също така смляната маса може да се използва вместо галета като пълнежна свързваща маса.
Настоящата дейност съответства на Мярка № 2 в доклада от направеното обследване за ен. ефективност, извършено от лице, вписано в регистъра по чл. 60, ал. 1 от ЗЕЕ и е с потвърден ефект енергийни спестявания. Закупуването на предвиденото оборудване ще има положителен ефект за компанията, както от гледна точка на ен. спестявания, така и от гледна точка на неенергийни. Съгласно данни от одита, компанията ще реализира енергийни спестявания в размер на 237 399,57 kWh/г. (или 0,743 kWh/брой продукт), които в парично изражение възлизат на 35 298,87 лв./годишно.
Неенергийните спестявания са резултат от по-редките ремонти и подмяна на консумативи в новото оборудване и са в размер на 650,00 лв./год.
Общата финансова полза от реализирането на дейността съгласно доклада от направеното обследване за ен. ефективност е в размер на 35 948,87 лв./годишно.
Факторът на енергийните спестявания (ESR) от Мярка № 2 е 63,74 %.
В допълнение, намаляването на емисии на CO2 в резултат на изпълнението на дейността в съответствие с предложената мярка e в размер на 194,43 т/год. |
164 289.72
|
162 000.00
|
Придобиване на ново производствено оборудване в изпълнение на ЕСМ 3 от Енергиен одит на "Фиеста 13" ООД - дейността ще бъде изпълнена чрез доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на нова опаковъчна машина - 1 брой): Като част от настоящата дейност ще бъде закупена и въведена в експлоатация 1 брой опаковъчна машина, която ще замени наличното морално остаряло и неефективно оборудване, използвано за опаковане на продуктите.
Към момента опаковането на цялата сладкарска продукция се извършва с две опаковъчни машини, които работят с термосвиваемо фолио. Машините са изцяло ръчни и се управляват от двама оператора - по един във всяка смяна. Капацитетът им зависи почти изцяло от способността на човека, който работи с тях. Конкретният продукт се поставя ръчно в камерата и след това отново ръчно се задейства пакетирането. Следващият етап е изваждане на готовата опаковка и залепване на отделен етикет на всеки продукт. Този етап от технологичния процес е доста бавен, заради ръчния труд. Освен това е налице голямо количество брак в резултат на факта, че фолиото е с една постоянна широчина, а продуктите, които се опаковат са с различни размери и на практика остатъкът от фолиото е неизползваемо.
Настоящата дейност предвижда доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на опаковъчна машина. Със същата ще има значително подобрение на опаковъчния процес, което се обуславя от следните факти:
- Високата производителност на машината – минимум 15 м./минута залепено фолио или максимално до 50 опаковки в минута с тегло на тарелката от 50 гр.; 40 бр./минута при тегло в тарелката 80 гр.; 25 бр./минута при тегло на тарелката 125 гр. и 320 гр.;
- Опаковъчното фолио идва по точен размер и брак от опаковка почти няма, освен при първоначалното калибриране на машината;
- Броят на хората, които са заети в тази част от производствения процес ще бъде намален наполовина;
- Автоматично полагане на етикет, чрез вградения термотрансферен принтер;
Настоящата дейност съответства на Мярка № 3 в доклада от направеното обследване за ен. ефективност, извършено от лице, вписано в регистъра по чл. 60, ал. 1 от ЗЕЕ и е с потвърден ефект енергийни спестявания. Закупуването на предвиденото оборудване ще има положителен ефект за компанията, както от гледна точка на ен. спестявания, така и от гледна точка на неенергийни. Съгласно данни от одита, компанията ще реализира енергийни спестявания в размер на 30 665,60 kWh/г. (или 0,004 kWh/брой продукт), които в парично изражение възлизат на 4 559,66 лв./годишно.
Неенергийните спестявания са в следствие на намаляване на броя на операторите, необходими за работата на новата машина. Стойността им е в размер на 11 520,00 лв./год.
Общата финансова полза от реализирането на дейността съгласно доклада от направеното обследване за ен. ефективност е в размер на 16 079,66 лв./годишно.
Факторът на енергийните спестявания (ESR) от Мярка № 3 е 74 %.
В допълнение, намаляването на емисии на CO2 в резултат на изпълнението на дейността в съответствие с предложената мярка e в размер на 25,12 т/год. |
92 315.18
|
84 622.24
|
Придобиване на ново производствено оборудване в изпълнение на ЕСМ 4 от Енергиен одит на "Фиеста 13" ООД - дейността ще бъде изпълнена чрез доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на линия за валови бисквити - 1 брой): Като част от настоящата дейност ще бъде закупена и въведена в експлоатация 1 брой линия за валови бисквити, която ще замени наличното морално остаряло и неефективно оборудване, използвано за производството на бисквити.
Към момента производството на бисквити, блатове за торти, пасти и рула във "Фиеста 13" ООД се извършва от ротативна машина, която е амортизирана и с ниска производителност. Машината е с производителност 15 кг./час.
Дейността предвижда доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на линия за валови бисквити. С подмяната на съществуващото оборудване ще се повиши капацитетът на
производството на бисквити, рула и др. над 4 пъти. Новата линия е с минимална производителност от 360 кг/час. Линията се състои от фуния, вал и нож от неръждаема стомана, дозатор за мармалад и устройство за поръсване на захар/сол. Има устройство за декориране, посредством което повърхността на бисквитите може да бъде декорирана със смес от вода, захар, яйца и мляко или други. Също позволява да се регулира количеството на изтегления разтвор. Линията за валови бисквити ще работи с тестена маса. При възникнал брак - лошо формирана, недобре дозирана тестена маса тя ще се използва повторно за тестото. Тестената маса ще се връща обратно за ново формоване на същите полуфабрикати или за др. изделия с подобна рецепта.
Настоящата дейност съответства на Мярка № 4 в доклада от направеното обследване за ен. ефективност, извършено от лице, вписано в регистъра по чл. 60, ал. 1 от ЗЕЕ и е с потвърден ефект енергийни спестявания. Закупуването на предвиденото оборудване ще има положителен ефект за компанията, както от гледна точка на ен. спестявания, така и от гледна точка на неенергийни. Съгласно данни от одита, компанията ще реализира енергийни спестявания в размер на 100 610,40 kWh/година (или 0,094 kWh/кг продукция), които в парично изражение възлизат на 14 959,73 лв./годишно.
Неенергийните спестявания са в следствие на намаляване на разходите за поддръжка и експлоатация на оборудването. Същите са в размер на 7 550,00 лв./год.
Общата финансова полза от реализирането на дейността съгласно доклада от направеното обследване за ен. ефективност е в размер на 22 509,73 лв./годишно.
Факторът на енергийните спестявания (ESR) от Мярка № 4 е 94,42 %.
В допълнение, намаляването на емисии на CO2 в резултат на изпълнението на дейността в съответствие с предложената мярка e в размер на 82,40 т/год. |
288 680.00
|
288 680.00
|
Придобиване на ново производствено оборудване в изпълнение на ЕСМ 5 от Енергиен одит на "Фиеста 13" ООД - дейността ще бъде изпълнена чрез доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на тунк линия за шоколад с охлаждащ тунел 9,1 метър - 1 брой): Като част от настоящата дейност ще бъде закупена и въведена в експлоатация 1 брой тунк линия за шоколад с охлаждащ тунел 9,1 метър, която ще замени наличното морално остаряло и неефективно оборудване, и почти 90%-вия ръчен труд при изпълнение на този производствен етап.
Тункването е процес, при който разтопен шоколад се излива върху даден продукт, след което следва процес на бързо охлаждане. Шоколадът се разтопява в тунк машина. С
тази дейност се занимават общо четирима души за двете работни смени – по двама във всяка. Нагряването и разтопяването става за няколко часа непрекъсната работа. След като шоколадът се разтопи достатъчно, за да става за обработка се пуска втора функция на машината, която започва да върти вече разтопения шоколад през фуния, под която оператор ръчно тунква желаните продукти. След това, отново ръчно, същата основа се изтръсква от излишния шоколад в коритото с разтопения такъв. Необходимо е ръчно нареждане на тункваните продукти на колички, след което същите трябва да бъдат поставени в хладилна камера за охлаждане. На тази обработка се подлагат около 80% от произвежданите в сладкарския цех продукти. Процесът е бавен, поради значителното количество ръчен труд, енергоемък и е съпроводен с бракуване на част от шоколада, който остава в машината и не може да се използва след това.
С новата инсталация за топене и тункване на шоколадови изделия всички процеси ще се автоматизират. Машината разполага с два работни модула, като за обслужването им е
необходим само един оператор. Тунк машината за шоколад е с максимален капацитет 170 кг./час. Новата линия има два основни модула. Първият представлява темперираща машина за шоколад с капацитет 150 кг./час. При него има специално отделение за разтопяване на шоколада и изчислена фуния, която изсипва шоколада в дюзата, която вече обработва продуктите със съответния дизайн за тункване. По този начин неизползваният шоколад остава във въпросното отделение и може да бъде използван повторно. Рециклира се неизползваният разтопен шоколад и количеството брак се свежда практически до нула. Вторият модул се състои от две части: линия за декорация с възможност за цялостно покритие, покритие само отдолу и прави линии /декорация/ отгоре, както и частично покритие с шоколад. Вторият модул е много ефективен, защото в линията за декорация автоматично се подава артикулът за декориране и автоматично се “изтръсква” от излишния шоколад, който не се бракува, а се рециклира, връща се обратно в бункера за декорация и се използва отново. След това артикулите автоматично минават през охлаждащия тунел и на изхода излизат готови продукти, без необходимост от допълнителна обработка.
Настоящата дейност съответства на Мярка № 5 в доклада от направеното обследване за ен. ефективност, извършено от лице, вписано в регистъра по чл. 60, ал. 1 от ЗЕЕ и е с потвърден ефект енергийни спестявания. Закупуването на предвиденото оборудване ще има положителен ефект за компанията, както от гледна точка на ен. спестявания, така и от гледна точка на неенергийни. Съгласно данни от одита, компанията ще реализира енергийни спестявания в размер на 180 849,60 kWh/година (или 0,661 kWh/кг продукция), които в парично изражение възлизат на 26 890,47 лв./годишно.
Неенергийни спестявания са в следствие на намаляване на броя на операторите, необходими за работата на новата машина. Стойността им е в размер на 11 520,00 лв./год.
Общата финансова полза от реализирането на дейността съгласно доклада от направеното обследване за ен. ефективност е в размер на 38 410,47 лв./годишно.
Факторът на енергийните спестявания (ESR) от Мярка № 5 е 94,43 %.
В допълнение, намаляването на емисии на CO2 в резултат на изпълнението на дейността в съответствие с предложената мярка e в размер на 148,12 т/год. |
145 513.75
|
145 513.75
|
Придобиване на ново производствено оборудване в изпълнение на ЕСМ 6 от Енергиен одит на "Фиеста 13" ООД - дейността ще бъде изпълнена чрез доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на индустриална миялна машина - 1 брой): Като част от настоящата дейност ще бъде закупена и въведена в експлоатация 1 брой индустриална миялна машина, която ще замени наличното морално остаряло и неефективно оборудване при изпълнение на този производствен етап.
В момента, във "Фиеста 13" ООД се използва миялна машина, която е с малък капацитет - 9 тави на цикъл. Продължителността на един работен цикъл на оборудването е 20 минути. Тъй като капацитетът на съществуващото оборудване е недостатъчен за измиването на всички тави, използвани по време на двете смени от производствения процес, ежедневно се налага използването на допълнителен персонал – един човек, който извършва тази дейност ръчно.
Дейността предвижда доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на индустриална миялна машина. Същата е с минимален капацитет от 19 тави едновременно за един работен цикъл, като благодарение на нея ще отпадне необходимостта от измиване на ръка. По този начин няма да има допълнителни разходи за заплата на човек, който да
извършва тази дейност и той може да бъде зает с друга част от производствения процес. Компанията ще използва ресурса вода много по-рационално и ефективно.
Настоящата дейност съответства на Мярка № 6 в доклада от направеното обследване за ен. ефективност, извършено от лице, вписано в регистъра по чл. 60, ал. 1 от ЗЕЕ и е с потвърден ефект енергийни спестявания. Закупуването на предвиденото оборудване ще има положителен ефект за компанията, както от гледна точка на ен. спестявания, така и от гледна точка на неенергийни. Съгласно данни от одита, компанията ще реализира енергийни спестявания в размер на 16 041,23 kWh/година (или 0,086 kWh/бр. продукт), които в парично изражение възлизат на 7 385,16 лв./годишно.
Неенергийните спестявания са в следствие на намаляването на разходите за работна заплата в размер на 5 760,00 лв./год. и от редуциране на разходите за консумативи на новото оборудване на стойност 1 150,00 лв./год.
Общата финансова полза от реализирането на дейността съгласно доклада от направеното обследване за ен. ефективност е в размер на 14 295,16 лв./годишно.
Факторът на енергийните спестявания (ESR) от Мярка № 6 е 30,63 %.
В допълнение, намаляването на емисии на CO2 в резултат на изпълнението на дейността в съответствие с предложената мярка e в размер на 13,14 т/год. |
31 078.14
|
31 078.00
|
Придобиване на ново производствено оборудване в изпълнение на ЕСМ 7 от Енергиен одит на "Фиеста 13" ООД - дейността ще бъде изпълнена чрез доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на машина за производство на шоколадови изделия с пълнеж от крем - 1 брой): Като част от настоящата дейност ще бъде закупена и въведена в експлоатация 1 брой машина за производство на шоколадови изделия с пълнеж от крем, която ще замени наличното морално остаряло и неефективно оборудване за производство на изделия с пълнеж.
Сладкарските изделия с пълнеж в момента се произвеждат на две машини с обслужващ персонал от четирима души. На първата от тях, с производителност 9,0 кг./час се прави заготовката на изделието, което е първи етап от направата на крайния продукт. Производителността на втората машина зависи от качествата на оператора. Същата се използва за завършване на крайния продукт, като полага пълнежа. След това е необходимо ръчно слепване на заготовките. Така описаният процес е много бавен и с ниска производителност.
Дейността предвижда доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на машина за производство на шоколадови изделия с пълнеж от крем. За работата ú са необходими двама оператори. Инвестицията в новото оборудване ще доведе до повишаване на производствения капацитет на съществуващия стопански обект. Машината за производство на шоколадови изделия с пълнеж от крем е предназначена за шприцване/пълнене или заливане с крем. Количество крем, което се дозира за пълнене или покритие на готовите изделия ще се подава автоматично. Така ще се намалят разходите на крем. При евентуално разливане на крем извън изделието, излишният такъв ще се събира в
събирателен съд и така ще се използва повторно, осигурявайки безотпадъчно производство. Производителността на новата машина 80 кг./час, което означава 11 пъти по-висока производителност за изделия с пълнеж.
Настоящата дейност съответства на Мярка № 7 в доклада от направеното обследване за ен. ефективност, извършено от лице, вписано в регистъра по чл. 60, ал. 1 от ЗЕЕ и е с потвърден ефект енергийни спестявания. Закупуването на предвиденото оборудване ще има положителен ефект за компанията, както от гледна точка на ен. спестявания, така и от гледна точка на неенергийни. Съгласно данни от одита, компанията ще реализира енергийни спестявания в размер на 46 965,33 kWh/година (или 0,165 kWh/кг. продукция), които в парично изражение възлизат на 6 983,26 лв./годишно.
Неенергийните спестявания са в следствие на намаляването на разходите за работна заплата на персонала, зает с обслужването на съществуващите две машини в размер на
23040,00 лв./год. и намалените разходи за консумативи на новото оборудване в размер на 2000, 00 лв./година
Общата финансова полза от реализирането на дейността съгласно доклада от направеното обследване за ен. ефективност е в размер на 32 023,26 лв./годишно.
Факторът на енергийните спестявания (ESR) от Мярка № 7 е 79,55 %.
В допълнение, намаляването на емисии на CO2 в резултат на изпълнението на дейността в съответствие с предложената мярка e в размер на 38,46 т/год. |
100 725.25
|
100 725.25
|
Дейност, свързана с и необходима за изпълнението на проекта, чрез въвеждане на Системи за управление на енергията съгласно международния стандарт ISO 50001:2011 във "Фиеста 13" ООД: Целта на дейността е въвеждане на Системи за управление на енергията (EnMS) в съответствие с изискванията на международния стандарт 50001:2011 във "Фиеста 13" ООД
ISO 50001 е най-новият международен стандарт за управление на енергийната ефективност. ISO 50001 EnMS е базиран на модела на системата за управление, която вече е разбрана и прилагана от организациите по целия свят. ISO 50001 „определя изискванията за разработване, въвеждане, поддържане и подобряване на система за енергийно управление, чиято цел е да позволи на дадена организация да следва систематичен подход за постигане на непрекъснато подобряване на енергийните характеристики, включително за енергийна ефективност, използване на енергията и потреблението й”.
ISO 50001:2011 определя изискванията, приложими за използване на енергия и потребление, включително за измерване, документиране и отчитане, проектиране и практики за обществени поръчки за оборудване, системи, процеси и персонал, които допринасят за подобрение на енергийните характеристики. Той се отнася най-вече за енергийно управление на енергоинтензивни производствени процеси, електроразпределение, енергийна ефективност на сгради, транспорт и др., и се прилага за всякакъв тип енергийни носители - електроенергия, газообразни, течни и твърди горива, пара, компресиран въздух, охладена вода, и др. Стандартът залага изискването за внедряване на енергиен мониторингов план и анализ на енергийната ефективност. По оценка на ISO, стандартът може да повлияе до 60% от потреблението на енергия в света.
Въвеждането на EnMS ще подпомогне компанията за по-добро използване на съществуващите енергийни ресурси. ISO 50001 ще осигури "Фиеста 13" ООД със стратегия за управление за увеличаване на енергийната ефективност, намаляване на разходите и подобряване на енергийните характеристики. Предвижда се стандартът да осигури компанията с призната рамка за интегриране на енергийната ефективност в нейната управленска практика. Очаква се стандартът да:
- Помага на организацията за по-добро използване на нейните съществуващи енергоемки активи;
- Позволява прозрачност и улеснява комуникацията относно управлението на енергийните ресурси;
- Насърчава най-добрите практики за енергийно управление и затвърждава доброто поведение в енергийното управление;
- Помага в оценката на съоръжения и поставя приоритет върху въвеждането на нови енергийно-ефективни технологии;
- Осигурява рамка за насърчаване на енергийна ефективност по веригата за доставка;
- Улеснява подобренията в енергийното управление на проекти за намаляване на вредните емисии от парникови газове;
- Позволява интегриране с други системи за управление като екологични, за здравето и безопасността.
ISO 50001 е последователност от процесите: планиране, извършване, проверка, действие за непрекъснато подобряване на системата за енергийно управление.
- Планиране: провеждане на енергиен преглед и установяване на основа, показатели за енергийно изпълнение (EnPls), предмет, цели и планове на действие, необходими за постигане на резултати в съответствие с възможностите за подобряване на енергийната ефективност и енергийната политика на организацията.
- Извършване: въвеждане в действие на планове за енергийно управление.
- Проверка: наблюдение и измерване на процесите и ключовите характеристики по време на работа, което определя показателите в енергийната политика и целите и отчитане на резултатите.
- Действие: предприемане на действия за непрекъснато подобряване на енергийната ефективност и системата за енергийно управление.
Успехът на една система за енергийно управление зависи в най-голяма степен от ангажираността и отговорностите на всички функционални нива в организацията, и най-вече от тези на висшето ръководство. Внедряването на система по този стандарт ще допринесе за установяването на процес за непрекъснато подобряване и все по -ефективно използване на енергията. |
7 500.00
|
7 350.00
|
Дейност, свързана с и необходима за изпълнението на проекта, чрез сертификация на Системи за управление на енергията съгласно международния стандарт ISO 50001:2011 във "Фиеста 13" ООД: Целта на дейността е да се осигури съответствие, че въведената система за управление на енергията, съответства на изискванията на стандарт ISO 50001, на нормативната уредба и е приложена в практиката на "Фиеста 13" ООД. Оценката се извършва от трета, независима страна, каквато е сертификационна организация, акредитирана от националния орган по акредитация на Република България - Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация”, от национален орган по акредитация на друга държава-членка на ЕС, от национален орган по акредитация – страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство и Конфедерация Швейцария или от национален орган по акредитация на държава, която е страна по Споразумението за взаимно признаване на Европейската организация по акредитация – EAMLA в област сертификация на системи за управление или страна по IAF MLA (International Accreditation Forum, Multilateral recognition Agreement). Когато една EnMS е изградена, поддържана и подобрявана, това създава убедителен потенциал на доверие и спокойствие сред всички страни, с които работи организацията, а след като EnMS премине успешна сертификационна процедура, сертификатът за съответствие с ISO/IEC 50001 има стойност на категорична и универсална гаранция за системата, представена от сериозен, компетентен и независим орган. Сертификацията на EnMS ще осигури доказателство за ефективно и ефикасно управление на енергийната ефективност в предприятието. Положителната препоръка за сертификация означава и, че в компанията функционира стратегия за иницииране и управление на необходимите мероприятия за намаляване на потреблението на енергия, ефективно управление на процесите и оптимизация на работата в дългосрочен план. По време на сертификационният одит ще бъдат проверени основни изисквания, които поставя стандарт ISO 50001:
- да има фирмена политика по енергийното управление и ползване на енергия
- да се разработят цели и задачи, чрез които тази политика да се реализира в конкретната обстановка на конкретната организация
- решенията и практиките в областта на енергийното потребление и консумация, да се базират на обективно получени данни и анализи
- да се измерва и анализира енергийната резултатност
- да се провеждат прегледи, за да се установи как се познава и прилага политиката
- да се подобрява постоянно енергийното управление
Стандартът не задава никакви конкретни стойности като изисквания към енергийната резултатност, с което дава възможност организациите сами да си определят стойности на цели по отношение на зададено от тях самите опорно ниво (baseline), както и да следват собствен ритъм на действие, съобразен с реалните им възможности.
Със сертификацията по стандарт ISO 50001 ще се постигне за значимо намаляване на оперативните разходи и на емисиите на парникови газове чрез систематичен енергиен мениджмънт. |
5 000.00
|
5 000.00
|
Публичност и визуализация на проекта: Целта на дейността е информиране на обществеността за проекта и резултатите от него. Реализацията на дейността ще осигури съблюдаването на изискванията по отношение визуализацията на проекти, финансирани от ЕС. Ще бъде упоменат финансовия принос на Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 в информацията, изготвяна и предоставяна във връзка с изпълнението на проекта, във всички отчети за изпълнение на договора (междинни и финален), както и във всички други документи, отнасящи се до изпълнението на дадена дейност по проекта. Във всички обяви и публикации, свързани с изпълнението на проекта, бенефициентът ще оповести, че проектът е получил финансиране от ЕФРР чрез ОПИК.
При спазване изискванията на Единен наръчник на бенефициента за прилагане на правилата за информация и комуникация 2014-2020 г., са предвидени следните мерки за визуализация и разпространяване на резултатите:
• Поставяне на стикери на закупеното оборудване (9 броя), съдържащ следната информация:
- визуализиране емблемата на ЕС;
- упоменаване „Европейски съюз“;
- наименование на съфинансиращия фонд;
- общото лого за следващия програмен период 2014-2020г.;
- номер на договора за безвъзмездна финансова помощ;
• При всички случаи на информация и комуникация по проекта, изрично ще бъде указвано съфинансирането от фондовете на ЕС на проекта, чрез поставяне на:
- емблемата на Европейския съюз в съответствие с техническите характеристики, предвидени в Регламент за изпълнение (ЕС) № 821/2014 на Комисията;
- посочване на подкрепата на проекта от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020;
- Общото лого за програмен период 2014-2020 г. в съответствие с графичните изисквания и правилата за визуална идентичност;
• Поставяне на визуализационна табела на видно за обществеността място, с информация за проекта, в който ще бъде спомената финансовата подкрепа от ЕС. Текстовата и визуалната информация ще включва:
- емблемата на ЕС и упоменаването „Европейски съюз“;
- наименование на съфинансиращия фонд;
- общото лого за програмния период 2014-2020 г., със съответното наименование на финансиращата програма;
- наименование на проекта и главната му цел;
- обща стойност на проекта, също и размера на европейското и националното съфинансиране, представени в български лева;
- начална и крайна дата на изпълнение на проекта;
• Във всеки документ, свързан с изпълнението на проекта, който се използва за обществеността ще се посочва, че финансиращата го оперативна програма се осъществява с подкрепата на фонда.
Всяка публикация на Бенефициента във връзка с проекта, под каквато и да е форма и в каквото и да е средство за осведомяване, ще съдържа следното заявление: “Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от ; наименование на Бенефициента ; и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.” |
330.00
|
0.00
|