Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 152 TREES
Български

Programme: Innovations and Competitiveness

Planning region: All

Description

The project proposal includes an initial investment to accelerate the transition to a circular economy of the applicant "AGI - 1" Ltd, a medium-sized enterprise specialized in pastry products. The investment will be implemented in the company's existing facility in the city of Plovdiv and consists in delivery, installation and commissioning of:
1) Wrapper for fresh pastry products in preformed trays
2) Traysealer packaging machine
The assets will provide for circular solutions in the company to reduce the resource footprint by applying technologies for waste prevention and limitation of single-use plastic products.
The project implementation will create added value,  based on circular models for pastry production and will contribute to increasing the capacity of an existing economic site, improving the product quality and increasing the competitiveness of the applicant.
Investments under the project are fully compliant with the requirements of the principle of ‘do no significant harm’ to the environment in all its aspects, contributing to the ecological transition of the enterprise; with the applicable EU and national environmental law, as well as with the principles of equality between women and men, and ensuring equal opportunities for all.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Придобиване на нови технологии за въвеждане на кръгови модели в предприятията: Значима част от производството "АГИ-1" ООД представляват изделията от бутер тесто, а основен продукт сред тях са сладките тип "Сълзица" (в тази група влизат сладки Палмиер, Сърчица и Нели). На етапа пакетиране на продукта се идентифицират множество недостатъци в технологията, които водят до значими количества генерирани отпадъци от пластмаса и нерентабилно влагане на суровини. Към момента производственият процес на продукта в частта пакетиране обхваща следните стъпки: продуктите се поставят в пластмасова подложка (т. нар. "тарелка", тип OPS -ориентиран полистирол), същата се транспортира с входящ конвейер към пакетажна машина, която поставя подложката в термично слепяемо фолио (тип PP - полипропилен), слепя опаковката и изрязва фолиото за оформяне на крайно изделие. Наличните производствени мощности са нискотехнологични, като честа грешка е цялата кутия да бъде срязана погрешно, което води до брак, освен на сладкарското изделие вътре, и на пластмасовата подложка с пакетажното фолио. При друг тип грешка на машината, дори и да се спре подаване на пълни подложки с продукти, лентата с фолио се бракува в голямата си част, защото бива смачкана. Наличната технология не позволява спиране на работата при липса на продукт, което генерира брак от празни опаковки при всяко пускане на машината. Наред с това, използваната технология изисква дебелина на опаковъчното фолио от мин. 40 микрона и е ротационна, т.е. с въртящи се фиксирани челюсти, което налага влагане на по-голямо количество опаковка за отстояние от двете страни на продукта. По отношение на други продукти от бутер тесто, при опаковане на големи кутии с няколко индивидуално опаковани продукта вътре (например сладкиш "Наполеон" и кроасани) се ползват дебели картони и фолиа, поради невъзможност на наличните машини да ги опаковат и полагане на ръчен труд. Планираната за внедряване Машина за опаковане на сладкарски изделия в предварително формовани подложки ще се използва, както за продукти в група "Сълзица", така и за други изделия от бутер тесто с различни размери в единични или групови опаковки и ще има много ефекти в следните направления: а) ще се намали количеството образувани отпадъци от пластмасови опаковки при продукти "Сълзица" кумулативно с 50 % с оглед на високата технологичност на актива и елиминиране на грешни операции, които деформират пластмасови подложки и метри опаковъчно фолио и благодарение на внедрената функция "no product - no bag", липсата на която към момента води до първоначален брак от опаковки на всеки пуск на машината; б) ще се намали вложената суровина на единица продукт с 10 %, тъй като предвиденият актив работи по технология “Box motion", която за разлика от моментната технология в производството, извършва много прецизно залепване на опаковката до продукта; в) ще се намали влаганата суровина опаковъчно фолио с 25 %, тъй като предвиденият актив ще работи с по-тънка суровина за опаковане - до 30 микрона, както за продуктите от група "Сълзица", така и по отношение на сладкиши от бутер тесто. Друг основен продукт на "АГИ-1" са Бели курабии с различен пълнеж (като Арменски сладки, бели сладки с бадем и др.), при производството на които етапът по опаковане също се характеризира с неефективни операции, генериращи голямо количество брак. Стъпките обхващат пълнене на пластмасова кутия (тип PP - полипропилен) със сладки, която се полага на машина за термосвиваемо фолио (тип PET – полиетилен терефталат), като с ръчно затваряне машината запечатва фолиото около подложката чрез свиването му посредством топъл въздух. Финално кутията се оформя чрез изрязване на фолиото. При процеса от една страна се бракува около 1/5 от зареденото на машината фолио и от друга страна - цялата кутия се облепя от всички страни. С внедряване на предвидената Автоматична опаковъчна машина тип трейсилър ще се запечатва единствено лицевата част с минимален технологичен брак от изрезки, като вложената суровина ще се намали с около 50 % , а генерираният отпадък ще се редуцира с около 60 %. 373 000.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).