Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 065 TREES
Български

Programme: Innovations and Competitiveness

Planning region: All

Description

The project of Zaharo Ltd. is aimed at implementing measures for improving the energy efficiency of the company and reducing the amount of energy used for its production. In the long term, the project will lead to a more sustainable development and a significant increase in the competitiveness of the company.

In order to establish the concrete measures, which will improve the energy efficiency of Zaharo Ltd. a contractor was engaged for the carrying out of an energy efficiency study and the preparation of an energy audit report, in which 13 energy saving measures have been identified. The measures will be implemented under Element A (Investments) through the purchase of production machines and refrigeration plant, through the installation of waste heat recovery system and automated system for monitoring of energy consumption.

During the project implementation under Element B (Services) an energy management system will be introduced and certified in full compliance with the requirements of the EN ISO 50001 standard.

Through the project implementation Zaharo Ltd. will improve significantly its energy efficiency: 
•	The total yearly energy savings from the identified measures will amount to 182 897 kWh/year (182.897 MWh/year)
•	The planned energy savings for the company as a result of the project implementation will be 52.4%
•	The energy saving factor will be 52.4%

These savings will lead to significant benefits for the environment and will be complemented by the possibility to recycle waste production and to use recycled materials. Furthermore, the project will directly contribute to the more sustainable development and higher competitiveness of Zaharo Ltd.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Услуга за извършване на енергиен одит по образец („обследване за енергийна ефективност“) от лице, вписано в публичния регистър по чл. 60, ал 1 от Закона за енергийната ефективност (дейността включва извършване на обследване за енергийна ефективност и изготвяне на доклад от енергиен одит по образец): Тази дейност се извърши на етапа на подготовка на проектното предложение с цел установяване на конкретни инвестиционни мерки, които „Захаро“ ООД следва да изпълни с цел подобряване на своята енергийна ефективност. Енергийният одит има съществен принос за постигане на проектните цели, тъй като помага за определянето на точните енергийни спестявания, които предприятието ще реализира вследствие осъществяването на предписаните мерки. В началото компанията избра изпълнител за извършване на обследване за енергийна ефективност и изготвяне на доклад от енергиен одит по образец съгласно изискванията на настоящата процедура - лице, вписано в публичния регистър по чл. 60, ал. 1 от Закона за енергийната ефективност. Енергийният одитор, „Хас Строй“ ЕООД, извърши всички необходими проверки и измервания в рамките на обследването за енергийна ефективност, поиска цялата релевантна информация (справки за енергийното потребление на предприятието за предходен тригодишен период, подробна информация за производствения процес, примерни оферти за оборудване) и изготви одитния доклад в срок (по образец Приложение Б към настоящата процедура). Беше подписан приемо-предавателен протокол за извършената услуга. След подаването на доклада от енергиен одит в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), се наложиха корекции, които бяха отстранени от изпълнителя качествено и в срок. Впоследствие „Захаро“ ООД получи одобрение на енергийния доклад от АУЕР и пристъпи към по-нататъшната подготовка на проектното предложение. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (преди подаване на проектното предложение на етап подготовка) 2. Изпълнение на услугата за извършване на енергиен одит по образец (преди подаване на проектното предложение на етап подготовка) 7 900.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Миксер /1-ви вид/ - 1 брой и Миксер /2-ри вид/ - 2 броя): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 1 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на три броя миксери“. Като част от дейността ще бъдат закупени и пуснати в експлоатация Миксер /1-ви вид/ - 1 брой и Миксер /2-ри вид/ - 2 броя. Понастоящем „Захаро“ ООД използва три броя стари миксери за производството на своите изделия - торти, пасти, дребни сладки, кремове. С тях се разбиват различните съставки за продуктите, като например студени кремове, мляко, яйца, белтъци, сметана. Това е много важна част от производствения процес, тъй като от качеството на разбиване и/или смесване зависи и качеството на произвежданите изделия. Използваните към момента миксери са морално и физически остарели и са с ниска енергийна ефективност (общата инсталирана мощност на трите миксера е 8.54 kW, а общата работна мощност - 6.832 kW). Производителността им не е висока – 125 кг/ч. В рамките на настоящия проект „Захаро“ ООД възнамерява да подмени трите броя стари миксери с нови такива. Новото оборудване ще отговоря на съвременните изисквания за работа и ще има много по-добри технически характеристики в сравнение с текущото, което ще доведе до повишаване на производителността и качеството на изпълнение за процеса на разбиване на основни съставки за продуктите на предприятието. Имайки предвид спецификата на работата и изделията на предприятието, производителността на първия вид миксер (от който ще се закупи един брой) ще бъде 50 кг/ч., докато общата производителност на втория вид миксери (от които ще се закупят два броя) ще бъде 200 кг/ч. Това прави общо 250 кг/час, което е 2 пъти повече в сравнение с капацитета на старото оборудване. Поради високата производителност и качество на работа, както и поради използването на нова съвременна технология, новите миксери ще изразходват и по-малко електроенергия за разбиването на единица продукт, което означава, че те са с по-висока степен на енергоефективност. Първият вид нов миксер, от който ще се закупи 1 брой, ще има инсталирана мощност 0.75 kW, а вторият вид миксери, от които ще се закупят 2 броя, ще имат обща инсталирана мощност 6.00 kW (общо 6.75 kW за трите нови миксера). Общата работна мощност на трите нови миксера се изчислява на 3.375 kW. Изпълнението на дейността ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване потребява по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за производството на повече продукция, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. В допълнение, новото оборудване ще повиши производителността на предприятието, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 8-ми месец) 84 847.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Конвекторна печка – 1 бр.; Ротационна фурна – 1 бр.; Подова пещ – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 2 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на три броя фурни“. Като част от дейността ще бъдат закупени и пуснати в експлоатация: Конвекторна печка – 1 бр.; Ротационна фурна – 1 бр.; Подова пещ – 1 бр. Понастоящем в „Захаро“ ООД за целите на производството се използват три броя електрически фурни, които са с ниска енергийна ефективност и висок разход на електроенергия. Общата инсталирана мощност на трите фурни е 150 kW, а общата работна мощност - 75 kW. Спецификата на изделията на предприятието обуславя и постоянната нужда и работа на тези фурни за изпичане на блатове, торти, пасти, сладки. На практика почти всеки продукт преминава на даден етап през процеса на печене. Това предпоставя значителни разходи за енергия, а в същото време производителността е недостатъчна за текущото производство и планираното увеличение на капацитета - общата производителност за трите фурни е 143 кг/ч. Именно тези ограничения предпоставят подмяната на трите стари машини с нови, по-конкретно Конвекторна печка – 1 бр.; Ротационна фурна – 1 бр.; Подова пещ – 1 бр. Тяхната обща инсталирана мощност се равнява на 91.9 kW, а общата им работна мощност на 45.95 kW, което е по-малко в сравнение със старото оборудване и съответно ще спомогне за намаляване потреблението на електроенергия, съответно на разходите на фирмата. От друга страна, общата производителност в случая на „Захаро“ ООД, имайки предвид спецификата на изделията на предприятието, се изчислява на 286 кг/час, което представлява двойно повишаване на капацитета за процеса на печене на различните продукти (блатове, торти, пасти, тартове, сладки, бисквити). Не на последно място, всяка от новите машини има свои специфики, които я правят подходяща за различен тип печене (например, за бисквити по-подходяща е конвекторната печка) и това ще подобри както самия процес, така и качеството на изделията на предприятието. В тази връзка изпълнението на дейността ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване потребява по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за производството на повече продукция, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. В допълнение, новото оборудване ще повиши производителността на предприятието, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 9-ти месец) 98 665.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Машина за крем – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 3 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на кремоварка“. Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Машина за крем – 1 бр. Предприятието произвежда сладкарски изделия, като пасти, торти, сладки и други подобни, за чието изработване се използват топли кремове (кремове, които се получават чрез процес на варене на съставките) по различни рецепти. За варенето на такива кремове към момента в предприятието се използва електрическа кремоварка, която е морално и физически остаряла. Тя е с ниска енергийна ефективност (инсталирана мощност 9.6 kW, работна мощност – 5.76 kW) и недостатъчен капацитет (30 кг/ч.). „Захаро“ ООД изпитва затруднения поради използването на амортизираната кремоварка, която често се разваля или създава негодни партиди крем. Освен това тя е пречка за развитието на предприятието поради недостатъчната производителност и високите разходи за поддръжката и експлоатацията ѝ. Поради това настоящият проект предвижда подмяната на старото оборудване с нова машина за крем. Технологията на работа се състои в загряване на стените и дъното на основния казан, като в същото време чрез двойна лопатка се разбърква равномерно крема и се обира от стените на казана. По този начин чрез регулиране и на температурата и бързината на разбъркване се получава фина маса с високо качество. Новата машина за крем ще бъде със значително по-голям капацитет - в случая на „Захаро“ ООД производителността ще възлиза на 120 кг/ч (имайки предвид спецификата на работата и изделията на предприятието). Това е увеличение от 4 пъти, което ще позволи на предприятието да разшири дейността си. В същото време ще се намалят разходите за производство на единица продукция, тъй като новото оборудване ще работи в съответствие със съвременните изисквания и нови технологии. То ще бъде и с по-висока енергоефективност - инсталираната мощност ще бъде 13.6 kW, а изчислената работна мощност – 2.7 kW. Вследствие на това изпълнението на дейността ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване потребява по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за производството на повече продукция поради по-голямата производителност, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. В допълнение, новото оборудване ще повиши производителността на предприятието, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 8-ми месец) 28 824.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Машина за производство на сладки – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 4 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на машина за производство на сладки“. Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Машина за производство на сладки – 1 бр. „Захаро“ ООД предлага богат асортимент от дребни сладки, за чието производството се използва машина за производство на сладки. Тя представлява малка система, която работи по следния начин: тестото за съответния вид сладки се сипва ръчно в специално поставен за целта контейнер и се зарежда тава, като машината впоследствие регулира точното количество тесто и шприцова сладките в тавата. Освен сладки с нея се произвеждат и еклери и бишкоти. Оборудването, което се използва в предприятието в момента обаче не може да отговори на нуждите. То е старо и амортизирано, като разходите за неговата поддръжка и експлоатация са големи. Машината изразходва и твърде много енергия - инсталираната ѝ мощност е 4 kW, работната мощност 3.2 kW, което е твърде много спрямо подобно съвременно оборудване на пазара. Производителността ѝ е ниска - 30 кг/ч. В тази връзка „Захаро“ ООД планира да подмени старата машина за производство на сладки с нова такава, която има много по-добри характеристики. Първо, тя ще бъде много по-енергоефективна (инсталираната ѝ мощност ще бъде 1.5 kW, а изчислената работна мощност – 1.2 kW), което означава по-малко изразходена енергия и съответно намаляване на себестойността на продукцията на предприятието. Освен икономическите ползи за фирмата от намаляване на разходите за поддръжка на машината (които са значително по-малко при ново оборудване) и от намаляване разхода на електроенергия, подмяната ще доведе и до ползи за околната среда и до постигане на по-устойчиво развитие. От голямо значение за предприятието е и възможността за разширяване на капацитета за производството на дребни сладки, еклери и бишкоти с новата машина, която ще има по-висока производителност от старата - имайки предвид спецификата на работата и изделията на предприятието тя се изчислява на 120 кг/ч, което прави увеличение от 4 пъти на капацитета. От своя страна, това ще се отрази и върху разходите за труд на единица продукция, тъй като със същото количество персонал ще може да се произвежда повече продукция. Вследствие на всичко това изпълнението на дейността ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване потребява по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за производството на повече продукция поради по-голямата производителност, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. В допълнение, новото оборудване ще повиши производителността на предприятието, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 8-ми месец) 40 584.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Тестомесачка – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 5 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на тестомесачка“. Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Тестомесачка – 1 бр. Към момента в предприятието се използва старата тестомесачка, с която се замесва твърдо тесто за различни изделия – еклери, бишкоти, сладки, маслено тесто за тартове и други. Тестото е базата за редица от нашите продукти и затова то трябва да бъде с отлично качество – от една страна, вкусовите качества и външният вид следва да са много добри, а от друга страна, то трябва да е хомогенно и с необходимата консистенция, за да може да се извършат качествено и останалите производствени процеси (като шприцоване, печене). Настоящото оборудване е морално и физически остаряло, като в същото време има ниска енергийна ефективност (инсталираната мощност е 6 kW, а работната мощност – 3 kW) и производителност (75 кг/ч.). Съгласно настоящия инвестиционен проект „Захаро“ ООД възнамерява да подмени старата тестомесачка с нова. Това ще повлияе пряко върху енергийната ефективност и капацитета на предприятието за процеса на месене на твърдо тесто, тъй като новата машина ще има много по-добри технически характеристики, по-конкретно: инсталирана мощност 4.6 kW, изчислена работна мощност 2.3 kW и производителност 100 кг/ч. Следователно закупуването на ново оборудване ще доведе до значителни ползи за предприятието, които се състоят в разширяване на капацитета и производството, намаляване на разходите за електроенергия, както и разходите за ремонт и поддръжка на старото оборудване. Много важно положително влияние ще се постигне и върху околната среда чрез спестяване на енергия, съответно намаляване на вредните парникови емисии и спестяване на важни природни ресурси. В обобщение, изпълнението на тази дейност ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване потребява по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за производството на повече продукция поради по-голямата производителност, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. В допълнение, новото оборудване ще повиши производителността на предприятието, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 8-ми месец) 9 682.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Ламинатор за многолистни теста – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 6 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на ламинатор за разточване на тесто“. Като част от дейността ще бъде закупен и пуснат в експлоатация Ламинатор за многолистни теста – 1 бр. За производството на своите изделия „Захаро“ ООД използва ламинатор, с който се разточва тестото за различни продукти. Той се използва и за разточване на фондан, с който се обличат бутиковите торти – специалитетът на предприятието. Оборудването, което ползваме сега е старо и амортизирано. Освен това то е по-енергоемко в сравнение със съвременните технологии на пазара. Инсталираната мощност на съществуващата машина е 2 kW, работната мощност – 1.6 kW, а производителността ѝ е 20 кг/ч. В тази връзка „Захаро“ ООД предвижда подмяната ѝ с нов ламинатор за многолистни теста, който ще бъде по-подходящ за целите на производството и с който ще може да се извършва процеса по разточване по-качествено и бързо. Новото оборудване ще бъде с много по-добри технически характеристики от гледна точка на потреблението на енергия – инсталираната мощност на новата машина ще бъде 0.75 kW, а работната мощност се изчислява на 0.6 kW, което ще доведе до спестяване на електроенергия и съответно разходи на предприятието. Капацитетът за процеса по разточване също ще се повиши значително – имайки предвид спецификата на работата и изделията на предприятието производителността ще бъде 30 кг./час. (което представлява увеличение от 50%). Това ще доведе до разширяване на производството, оптимизация на работата и по-ниски разходи за единица продукция. В обобщение, изпълнението на тази дейност ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване изразходва по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за производството на повече продукция поради по-голямата производителност, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. В допълнение, новото оборудване ще повиши производителността на предприятието, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 8-ми месец) 8 254.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Машина за мелене на ядки – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 7 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на Машина за мелене на ядки“. Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Машина за мелене на ядки – 1 бр. За част от своите сладкарски изделия „Захаро“ ООД използва различни видове ядки, които са съставна част от рецептите на предприятието. Смлени ядки се използват при производството на торти, кремове, пасти, сладкиши, сладки, включително като част от декорацията на самото изделие. За целта в производствения цех е инсталирана машина за мелене на ядки, която обаче е с ниска производителност (44 кг/ч.) и разходва твърде много електроенергия (инсталирана мощност – 3.25 kW, работна мощност – 1.625 kW). Освен това използването на старо оборудване прави целия процес не особено надежден и ефективен от гледна точка на качество и бързина. В рамките на проекта се предвижда подмяната на старата машина за мелене на ядки с нова такава, която ще има по-добри технически характеристики. Новото оборудване цялостно ще подобри тази част от производствения процес, поради използването на съвременна и прецизна технология. Предвидената за закупуване машина ще има регулируеми цилиндрични валове за постигане на желания размер гранули, като разстоянието между тях ще може да варира според нуждите между 0.1 и 15 мм. Точността и размерът са от голяма значение за качественото изпълнение на процеса. Освен това новата машина за мелене на ядки ще има по-ниска консумация на енергия, тъй като инсталираната ѝ мощност е 1.5 kW, а работната мощност се изчислява на 0.75 kW. Друг важен момент ще бъде разширяването на капацитета – производителността за този процес в случая на „Захаро“ ООД ще се повиши на 70 кг/ч (имайки предвид спецификата на работата и изделията на предприятието). Не на последно място, новата машина за мелене на ядки ще даде възможност на „Захаро“ ООД да рециклира остатъчен материал и бракувана продукция. Става дума за изрезки от блатове и платки (които се получават при производството на торти, пасти и други подобни продукти), както и за бракувани блатове и тестени печива (които са негодни за комерсиализация поради производствени дефекти, най-вече неправилна и неестетична форма). ). С новата машина за мелене на ядки подобни остатъци и бракувана продукция от блатове и платки ще могат да се смилат (след процес на изсушаване във фурна) за направата на галета, която се използва в предприятието като съставна част за някои продукти (например, бисквити, торти, сладки). В обобщение, изпълнението на тази дейност ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване потребява по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за производството на повече продукция поради по-голямата производителност, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. • Не на последно място, тази дейност ще има пряк положителен ефект върху околната среда чрез възможността за рециклиране на отпадъчен материал и бракувана продукция. В допълнение, новото оборудване ще повиши производителността на предприятието, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 8-ми месец) 11 149.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Темперираща машина – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 8 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на темперираща машина“. Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Темперираща машина – 1 бр. Съвременната сладкарска индустрия е немислима без шоколад. Той е незаменимата съставка на редица продукти в нашия бранш. Понастоящем „Захаро“ ООД използва стара и амортизирана темперираща машина, с помощта на която се темперира шоколада за изделията на предприятието. В машината се поставят твърди парчета шоколад и чрез процес на загряване се получава разтопен продукт, като се поддържа подходяща за обработка температура. Така втечненият шоколад може да се влага директно при производството на кремове и блатове, но също така се поставя в различни форми и тави или се дообработва ръчно за производството на шоколадови бонбони и различни шоколадови орнаменти за торти, сладки, пасти. Работещата сега машина в предприятието обаче е морално и физически остаряла с ниска енергийна ефективност и производителност (инсталирана мощност – 2 kW; работна мощност – 1 kW; производителност – 12 кг/ч.). Именно поради това „Захаро“ ООД предвижда подмяната на старото оборудване с нова темперираща машина, която ще подобри значително процеса по темпериране на шоколад. Използването на съвременна технология ще доведе до повишаване на производителността - имайки предвид спецификата на работата и изделията на предприятието капацитетът на предприятието за този процес ще възлиза на 15 кг/ч. В същото време новата машина ще има инсталирана мощност от 1.9 kW и изчислена работна мощност 0.2 kW, което обуславя по-добра енергоефективност и съответно намаляване на разхода на електроенергия при експлоатация. Използването на ново оборудване с по-добри технически характеристики и по-висока производителност ще спомогне и за намаляване на разходите на предприятието за производството на изделията, в които се влага шоколад. Не на последно място, „Захаро“ ООД ще може да обработва отделените при производството дефектни бонбони и шоколадови орнаменти, като по този начин се извършва процес на директно рециклиране на продуктите, неотговарящи на изискванията за качество. Това ще става чрез обработка с новата машина, която ще разтопява бракуваната продукция за повторно използване. Към момента дефектните щоколадови продукти и орнаменти се обработват ръчно с цел оползотворяване поради недостатъчен капацитет на съществуващото оборудване. Следователно чрез закупуването на нова по-производителна машина ще можем да увеличим количеството на използвания рециклиран материал – в случая щоколад. В обобщение, изпълнението на тази дейност ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване изразходва по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за производството на повече продукция, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. • Не на последно място, тази дейност ще има пряк положителен ефект върху околната среда чрез възможността за рециклиране на отпадъчен материал и бракувана продукция. В допълнение, новото оборудване ще повиши производителността на предприятието, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 9-ти месец) 16 680.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Миялна машина – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 9 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на миялна машина“. Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Миялна машина – 1 бр. В процеса на производство предприятието използва значително количество тави, форми и други съдове, в които се разбъркват или пекат продуктите. Поради голямото разнообразие на нашите изделия, измиването на всички използвани съдове е задължително при редуването от един продукт на друг. Към момента „Захаро“ ООД използва миялна машина, която е морално и физически остаряла. Тя е с ниска енергийна ефективност и производителност (инсталирана мощност – 20 kW; работна мощност – 8 kW; средна производителност – 10 бр/ч.) С цел намаляване енергопотреблението на предприятието и във връзка с плановете за разширяване на производството „Захаро“ ООД възнамерява да подмени старата миялна машина с нова такава, която ще има по-добри технически параметри. По-специално, новото оборудване ще потребява по-малко електроенергия (инсталирана мощност – 12.7 kW; изчислена работна мощност – 5.08 kW), като в същото време капацитетът ѝ ще бъде по-голям (средно по 20 бр/ч., имайки предвид спецификата на работа и съдовете на предприятието). Това ще подобри значително процесът по измиване на съдове, като ще оптимизира работата чрез съкращаване на времето за измиване, съответно на времето за производство на продуктите на предприятието. Изпълнението на тази дейност ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване изразходва по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за измиването на повече съдове, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. В допълнение, новото оборудване ще повиши производителността на предприятието, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 8-ми месец) 13 496.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Пакетираща машина – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 10 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на пакетираща машина“. Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Пакетираща машина – 1 бр. Основната част от готовите изделия на предприятието се реализира в различни опаковки. За тортите се използват картонени кутии от рециклиран материал, но голяма част от готовата продукция на предприятието – като сладки, бишкоти, пасти и др. се опакова в тарелки, затворени и вакуумирани със стреч фолио. За целите на производството се използва пакетираща машина, която е морално и физически остаряла с ниска енергийна ефективност и производителност (инсталирана мощност – 2.9 kW; работна мощност – 1.74 kW; производителност – 200 бр/ч.). Съгласно инвестиционния проект „Захаро“ ООД възнамерява да подмени старата пакетираща машина с нова такава. Новото оборудване се предвижда да бъде с по-добри технически характеристики, като производителността ще се увеличи на 360 бр/ч., което ще доведе до повишаване на капацитета за пакетиране, както и до цялостно подобряване на процеса по опаковане на готовите продукти. Той ще стане по-бърз и по-ефективен, но също така и по-качествен и надежден, поради използването на нова съвременна технология (с която ще се минимизират дефектните опаковки). Освен това новата пакетираща машина ще потребява по-малко електроенергия, следователно е с по-висока степен на енергоефективност – инсталираната ѝ мощност ще бъде 3 kW, а работната мощност – 1.9 kW. Всичко това обуславя намаляването на разходите за пакетиране, включително понижаване разходите за поддръжка на оборудването (новата машина ще има по-ниски разходи за поддръжка и експлоатация), което пряко рефлектира върху крайната стойност на продукцията. Изпълнението на тази дейност ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване изразходва по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за пакетирането на повече продукция, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. В допълнение, новото оборудване ще повиши капацитета на предприятието за пакетиране на готова продукция, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 7-ми месец) 3 300.00 0.00
Придобиване на ново производствено оборудване (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на Хладилна инсталация – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 11 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Подмяна на хладилна инсталация“. Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Хладилна инсталация – 1 бр. Технологичният процес на производство, както и процеса на реализация на изделията на „Захаро“ ООД е свързан с охлаждане и/или замразяване. Голяма част от продуктите и заготовките, които се използват като съставна част на изделията, се съхраняват при ниски хладилни температури – напр., яйца, мляко и млечни продукти. От друга страна, в процеса на производство на някои продукти се налага тяхното бързо охлаждане за улесняване на обработката – например при производството на глазури, фондан, някои блатове и теста. Освен това, готовите торти, пасти и пресни сладки също се съхраняват при ниски температури за запазване свежестта и качеството на продукта. За целите на производството в предприятието се използват един фризер и две среднотемпературни хладилни камери, които са морално и физически остарели с ниска енергийна ефективност и производителност: общата инсталирана хладилна мощност на двете среднотемпературни камери е 5.5 kW; инсталираната хладилна мощност на фризера е 3.9 kW; годишният товарооборот е 50 000 кг/год. С цел подобряване на енергийната ефективност и оптимизиране на производствения процес и работата като цяло, „Захаро“ ООД предвижда подмяната на съществуващата хладилна инсталация с нова, която ще бъде по-добре адаптирана към настоящото производство и ще спомогне за увеличаване на капацитета на предприятието. Новото оборудване се предвижда да бъде с по-добри характеристики и капацитет, което ще доведе до повишаване на производителността и ефективността на работа чрез оптимално адаптиране на хладилната инсталация към нуждите. Освен това тя ще бъде с по-висока степен на енергоефективност и ниски разходи за поддръжка, което пряко рефлектира върху крайната стойност на продукцията. Новата хладилна инсталация ще се състои от 11 среднотемпературни хладилни камери, предназначени за яйца, млечни продукти, полуготова и готова продукция, както и от един шоков фризер и един фризер експедиция. Системата ще работи с обща компресорна централа, компресорно-кондензаторни агрегати и обща мониторингова система за дистанционен мониторинг и контрол. Нейните технически характеристики ще бъдат: обща инсталирана хладилна мощност на 11 броя среднотемпературни камери– 27.96 kW; обща работна хладилна мощност на среднотемпературни камери– 18.45 kW; инсталирана хладилна мощност на шоков фризер – 1.74 kW; инсталирана хладилна мощност на фризер експедиция - 3.58 kW; годишен товарооборот на инсталацията – 200 000 кг/год. Изпълнението на тази дейност ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, новото оборудване изразходва по-малко електрическа енергия в сравнение със старото за изстудяването на повече продукция поради по-големия си капацитет и по-добри характеристики, тоест то е по-енергоефективно и следователно ще подобри пряко енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия, необходима за производството на изделията на „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. В допълнение, новото оборудване ще повиши капацитета на предприятието за съхранение и изстудяване на материали, продукти и готови изделия, като по този начин спомогне за разширяване на капацитета. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 9-ти месец) 158 915.00 0.00
Придобиване на система за оползотворяване на отпадна топлина от хладилна инсталация (дейността ще бъде извършена чрез изграждането на система за оползотворяване на отпадна топлина от хладилна инсталация – 1 бр.): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 12 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Изграждане на система за оползотворяване на отпадна топлина от хладилна инсталация“. Като част от дейността ще бъде доставена, монтирана и пусната в експлоатация Система за оползотворяване на отпадна топлина от хладилна инсталация – 1 бр. Към момента в производствения цех на „Захаро“ ООД няма изградена такава система. Нуждите от гореща вода се покриват от електронагревателни бойлери. Консумацията на битова гореща вода (БГВ) в предприятието е 120 l/h. При загряване на водата в бойлерите от 100°С до 650°С и работен режим на предприятието, консумираната електроенергия е 15 330 kWh. В рамките на проекта се предвижда изграждане на система за оползотворяване на отпадната топлина, изхвърлена от хладилна инсталация, състояща се от пластинчат топлообменник фреон-вода с топлинна мощност 5 kW, циркулационна помпа и необходимата тръбна разводка и арматура. Пластинчатият топлообменник по хода на хладилния агент се монтира между ресивера и входа на кондензатора на хладилната инсталация. Водата загрята в топлообменника от фреона постъпва в серпентината на буфера (едносерпентинен), при което загрява водата нужна за БГВ (от температура 10°С до температура 45°С при дебит 120l/h) и от серпентината чрез циркулационна помпа се подава на входа на топлообменника фреон-вода. Работният режим на системата за оползотворяване на отпадна топлина ще бъде същият, като този на хладилната инсталация. Дозагряването до 650°С ще се осъществява от електрически бойлер. Изпълнението на тази дейност ще спомогне пряко за постигане на целите на проекта: • От една страна, въвеждането на система за оползотворяване на отпадна топлина ще доведе до намаляване на разхода на електроенергия за загряване на водата, която се ползва в предприятието, тъй като ще се използва отпадната топлина от хладилната инсталация. Това директно подобрява енергийната ефективност на предприятието и ще намали количеството потребявана енергия от „Захаро“ ООД; • От друга страна, дейността ще допринесе за постигане на устойчиво развитие на „Захаро“ ООД, тъй като ще спомогне за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на предприятието (чрез по-оптимално използване на ресурси – най-вече електроенергия) и ще доведе до намаляване на вредните парникови емисии. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 4-ти месец) 2. Сключване на договор (5-ти месец) 3. Изпълнение предмета на договора (от 6-ти до 10-ти месец) 13 196.00 0.00
Изграждане на автоматизирана система за мониторинг на енергопотреблението (дейността ще бъде извършена чрез закупуването на ДМА автоматизирана система за мониторинг на енергопотреблението – 1 брой и ДНА приложен софтуер за автоматизирана система за мониторинг на енергопотреблението – 1 брой): Тази дейност се извършва в изпълнение на Мярка 13 от енергийния доклад (изготвен вследствие обследване за енергийна ефективност специално за целите на проекта на „Захаро“ ООД): „Изграждане на автоматизирана система за мониторинг на енергопотреблението“. Към момента в предприятието няма изградена такава система, като в рамките на проекта се предвижда изграждане на цялостна система за мониторинг в производствения цех на предприятието в гр. Поморие, която ще предоставя данни на потребителя за консумираната електроенергия и природен газ (в момента обектът се газифицира, при което сега използваните горива - пропан-бутан и промишлен газьол, ще бъдат заменени от природен газ) от съоръженията в предприятието. Автоматизираната система за мониторинг на енергопотреблението се състои от следните свързани елементи: • Електрически мрежови анализатори с комуникационен изход – 6 бр. • Токови трансформатори 200/5 А за монтаж на DIN шина – 18 бр. • Вторичен уред за корекция по температура и налягане на разход на природен газ, обхват 27.5 nm3/h -1 бр. • Концентратор за събиране и визуализиране на данни, архивиране, запис в CSV формат на SD карта, графики (трендове), web server – 1 бр. • Приложна програма (софтуер), събираща данни през интервал от 10 минути – 1 бр. Автоматизираната система представлява цялостно решение за мониторинг на енергопотреблението и работи по следния начин: Електроенергията се измерва от електрически мрежови анализатори и измерените стойности се предават към т.нар. концентратор на данни (Remote Terminal Unit – RTU). Данните се запазват във вид на CSV файл на SD карта в самото RTU или на PC по Ethernet кабел. Потребителят може да получава файла с данни и на персонален компютър през съответно четящо устройство за SD карта. На базата на събраните данни потребителят може да попълва собствени форми за справки за консумираната електроенергия и да извършва различни анализи. Системата генерира автоматично и предварително дефинирани форми за консумираната електроенергия. Данните се събират през интервал от 10 минути. Измервателните точки ще са: ел. енергия общо за предприятието, разход на природен газ общо за предприятието, ел. енергия 5 бр. за производствени машини. Въвеждането на подобна система ще позволи на предприятието да взема по-ефективни и информирани решения по отношение на потребяваната енергия, което ще доведе до намаляване на консумацията и цялостно подобряване на енергийната ефективност на „Захаро“ ООД. Следователно тази дейност напълно отговаря на поставените проектни цели и спомага за тяхното реализиране. Освен това, чрез нея ще се въведе нова добра практика в предприятието, която е пряко свързана с принципите на устойчивото развитие. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнител (1-ви месец) 2. Изпълнение на предмета на доставката (1-ви до 5-ти месец) 4 200.00 0.00
Консултантски услуги за въвеждане и сертифициране на система за енергиен мениджмънт съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO 50001:2011 (дейността включва въвеждане и сертифициране на система за енергиен мениджмънт съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO 50001:2011): В рамките на тази дейност се предвижда използването на консултантски услуги за въвеждане и консултантски услуги за сертифициране на система за енергиен мениджмънт съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO 50001:2011: А) Международният стандарт ISO 50001:2011 има за цел да помогне на организациите да определят системите и процесите, необходими за подобряване на енергийните характеристики, вкл. енергийната ефективност, използването и потреблението на енергията. Прилагането на този стандарт цели намаляване на емисиите на парникови газове и други свързани въздействия върху околната среда и на енергийните разходи чрез систематично управление на енергията. Ефективното използване на енергията помага както за намаляването на разходи и пестенето на средства, така и за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност и минимизира неблагоприятните влияние върху климата от икономическата дейност на хората. За постигането именно на тези цели „Захаро“ ООД планира въвеждането на система за енергиен мениджмънт в предприятието, чрез която ще се оптимизира използването на този ценен ресурс и ще се постигне едно устойчиво развитие на компанията в бъдеще. В рамките на дейността ще се ползва външна консултантска услуга за развиване и структуриране на системата чрез постепенно въвеждане на специфичните изисквания на стандарт ISO 50001:2011, приложими към потреблението на енергия, включително измерване, документиране и докладване, планиране и закупуване на оборудване, човешки ресурси и др., които допринасят за енергийните характеристики на предприятието. Ще бъде разработена политика на ниво предприятие, насочена към по-ефективно използване на енергията, като ще бъдат поставени конкретни цели. Системата ще спомогне да се използват правилно наличните данни за взимане на информирани управленски решения за непрекъснато подобряване на енергийната ефективност на „Захаро“ ООД. Първият етап от въвеждане на системата ще бъде извършване на диагностичен одит, с цел запознаване с процесите и начина на работа на организацията. Вторият етап ще бъде разработване на фирмена политика по енергийно управление и ползване на енергия, както и останалата приложима за фирмата документация на система за енергийно управление, в съответствие с международния стандарт ISO 50001:2011 (процедури, формуляри, чек-листове, инструкции, наръчник – според необходимостта). Ще се съгласуват разработените документи с ръководството на организацията или определените служители, ще се одобрят и утвърдят документите. Ще се проведе и инструктаж на персонала на организацията относно съдържанието и внедряването на системата за управление. Накрая ще се проведе и вътрешен одит, с цел проверка на степента и качеството на внедряване на системата за управление. Б) За сертифицирането на системата за енергиен мениджмънт съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO 50001:2011 се предвижда използването на външна консултантска услуга от орган по сертификация, който ще извърши сертификационен одит на вече въведената система, включващ: • Верификация за цялост на документацията и готовност за сертификация • Верификация за функциониране на система за управление • Изготвяне на доклад от одит • Издаване на сертификат Сертификацията на системата за енергиен мениджмънт ще гарантира на компанията, че въведената система отговаря напълно и функционира в съответствие с изискванията на стандарт БДС EN ISO 50001:2011. Стъпки за изпълнение на дейността: 1. Избор на изпълнители (1-ви и 6-ти месец) 2. Изпълнение на услугата по въвеждане на системата за енергиен мениджмънт (от 1-ви до 6-ти месец включително) 3. Изпълнение на услугата по сертифициране на системата за енергиен мениджмънт (7-ми месец) 19 500.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).