Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 103 TREES
Български

Programme: Innovations and Competitiveness

Planning region: All

Description

The project proposal is focused on the improvement of the production capacity of a confectionery enterprise with a production base in the city of Plovdiv. The project envisages the purchase of the following assets, which will help to achieve a high-tech production process and a significant expansion of the production volume of the existing products:
1 / Dough laminating line - 1 pc. 
2 / Automatic Packaging line - 1 pc
As a result of the project implementation, the capacity for production and the quality of the products will be improved and the export potential of the company will be increased through the following effects:
1. Improved production processes and increased product quality through more efficient technologies for spreading, cutting, shaping and packing of puff pastry sweets
2. Increased production quantities of existing products
3. Reduced production costs
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Дейност за подобряване на производствения капацитет (ще се реализира чрез внедряване на Линия за разточване на продукти от бутер тесто (1 бр.) и Автоматична линия за опаковане на сладкарски продукти (1 бр.): Дейността се състои във внедряване на активи за подобряване на производството в етапите разточване и пакетиране на основната група продукти-сладкиши от бутер тесто. 1) Линия за разточване Към момента производственият процес преминава през следните етапи: наслояване на тесто и маргарин, нагъване на слоеве, отпочиване на тестото, точене на ламинатор до дебелина 4,5 мм., нарязване от оператори ръчно с шаблон и нож на листове с размер 60 на 40 см. с генериране на много изрезки, нареждане на листовете с найлон между всеки лист тесто и замразяване в шоков фризер на температура -30 С за съхранение. На следващия ден листовете се вадят за размразяване за период 2-3 часа, като не е възможно постигане на равномерно размразяване на всеки лист, респективно постигне на еднаква по-нататъшна обработка и печене на продукта. Размразените листове се поставят ръчно на машина за рязане до необходимия размер за продукта и надупчване за предотвратяване на прекомерно издуване при печене. Използваната машина работи с гилотина без сензори за контрол и не може да постигне добра точност на отрязване и надупчване, което води до продукти с неподходящ размер. При по-малко размразени листове не се осъществява качествено надупчване, поради което при печене се получава прекомерно издуване и бракуване на продукта. След нарязване, продуктите се поставят ръчно в тави за ротационни пещи или на лентата на тунелна пещ. Поради твърде дългия работен процес, ползване на машини, които са в различни производствени сектори на цеха и функционалностите на ползваните активи, се налага замразяване и впоследствие размразяване на тестото сцел да се избегне свиване и деформиране на продукта. Това означава, че не е възможно в рамките на един ден да се приготви тесто и да се изпече краен продукт. Недостатъците на технологията водят до несъразмерност на продукта и брак, породени от неточност в рязането, ръчни операции, изрезки на ръка и неравномерност в печенето. Производителността към момента е макс. 16800 хил. продукта/ден, което реално е трудно да се постигне. Предвижда се внедряване на линия за разточване на продукти от бутер тесто със софтуерно управление и странично разточване на тестото против свиване, която да премахне замразяване на тестото, да ускори производството, да увеличи капацитета и да премахне ръчен труд. В линията се поставя тестото на дебел слой след наслояване на маргарина, като от нея директно излиза нарязан и надупчен продукт, който отива директно в тунелна пещ за изпичане, която се предвижда да е свързана с линията. Процесът се ускорява многократно, като тестото се приготвя и изпича в рамките на един ден и изцяло отпада необходимост замразяване. Времето за печене ще се намали от 30 до 25 мин., тъй като тестото ще се пече от по-висока температура. Ще се постигне максимално точно и равномерно нарязване и надупчване за равномерно изпичане и еднаквост на продукта, както и сензорно наблюдение на параметри на тестото и автоматична промяна на скоростта на точене при необходимост. Производителността ще нарасне двойно. 2) Автоматична линия за опаковане Към момента пакетирането има следните стъпки: оператор поставя продукта върху лентата на пакетиращата машина, който преминава през дезинфекция и се пакетира. Наличните капацитети са недостатъчни и е необходимо добавяне на мощности, тъй като е крайно неефективно да се прекъсва производствения процес, поради струпване на продукция при пакетажа. Наред с това се предвижда внедряване на по-ефективна машина за пакетиране, която да поставя картон под всеки продукт преди фолиране, което е важно за запазване цялостта на продукта и по-качественоопаковане. В момента при пакетиране продуктът започва да се рони, което пречи на ефективната дезинфекция и опаковане и не позволява повишаване на скоростта на пакетиране над 80 опаковки/мин. Предвижда се линия с автоматично поставяне на подложка на дъното под всеки продукт за качествено залепване на опаковката и постигане на по-висока скорост - до 120 опаковки/ мин. 538 000.00 537 720.45

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).