Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 107 TREES
Български

Programme: Innovations and Competitiveness

Planning region: All

Description

Many scientists today prove that the traditional local products, food and dishes prepared under traditional recipes have nutritional and health benefits. The Slow Food movement is gaining popularity, it's related to presentation and popularization of traditional products and recipes, pays significant attention to culture of food serving and tasting as essential to people's health and life. In terms of increasing globalization, local identity is at risk of losing its impact. The invasion of large international food chains significantly puts traditional food and recipes of the local communities at risk of extinction.
The project proposal is planned to be implemented by LAG “Troyan, Aprilci and Ugarchin” (as LP) and LAG "Byala Slatina" (P). 
On the territories of both partners there are festivals such as the festival of the plum in Troyan, the festival of the lard and rakia in Apriltsi, the feast of the truffle in Ugarchin and a celebration of the traditional dishes in the village of Sokolare. The project aims at creating a new integrated approach in popularizing traditional local food and recipes.
This approach involves conducting a study of the culinary heritage,diversity of traditional foods and recipes of the territories,organization of joint events which promote local foods and recipes,writing of a collection book for traditional foods and recipes,map of the places that offer local food and dishes prepared under traditional local recipes.The promotion events will include a large number of meetings and workshops to ensure the participation of as many stakeholders as possible. They include tastings that recreate the rich cultural and culinary traditions and create links between producers and consumers, as a non-material part of the project results. The events will be reported in the media on both territories, as well as in the website designed for the implementation of the project. A film and printed materials for the project's results will be made. 

Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
1. Организиране и провеждане на обучения, семинари, съвместни събития и партньорски срещи: Дейността включва: 1.1. Организиране на съвместни срещи на партньорите по проекта (за стартиране на дейностите, за проследяване на изпълнението на проекта и за приключване на проекта). Разходи за зала, кафе паузи, консумативи и хартия (за най-малко десет участника). Всеки от партньорите организира по 3 срещи. 1.2. Организиране и провеждане на по две пресконференции на за над 50 души на територията на всяка МИГ – партньор: първата конференция е за запознаване на местните жители с целите на проекта при неговото стартиране и втората конференция е за представяне на постигнатите резултати. Всеки от партньорите организира по 2 конференции на своята територия – по една начална и една заключителна. 1.3. Организиране на общо 6 срещи с производителите на традиционни храни на и предлагащите или желаещите да предлагат ястия по традиционни рецепти на територията на „МИГ-Троян, Априлци, Угърчин“ (по 2 срещи на територията на всяка община), желаещи да се включат в проекта (еднодневна среща/семинар - зала, кафе паузи, консумативи и хартия за най-малко 20 участници). 1.4. Организиране на 2 срещи с производителите на традиционни храни на и предлагащите или желаещите да предлагат ястия по традиционни рецепти на територията на МИГ "Бяла Слатина", желаещи да се включат в проекта (еднодневна среща/семинар - зала, кафе паузи, консумативи и хартия за най-малко 20 участници). 1.5. Организиране и провеждане на съвместен семинар с участието на партньорите, производителите и хората, които ще приготвят ястия по традиционни рецепти за над 50 души за обсъждане на изпълнението на дейностите по проекта. Организатор на изпълнението на дейността е водещият партньор „МИГ-Троян, Априлци, Угърчин“. 9 000.00 14 624.00
2. Изследвания и пазарни проучвания, директно свързани със съвместния продукт/услуга: 2. Дейността включва 2.1. изготвянето на проучване и инвентаризация на традиционните храни и рецепти на териториите на „МИГ-Троян, Априлци, Угърчин“ и МИГ "Бяла Слатина". Проучването цели и описване традиционни обичаи, ритуали и действия при изготвяне и консумация на продукти и рецепти, както и културното им значение местната общност. 2.2. Също така ще бъде извършено и проучване на местата на териториите на партньорите, в които се произвеждат традиционните храни, местата, в които се правят ястия по традиционни рецепти и потенциала на териториите на партньорите за разширяване на производството и предлагането на такива храни и рецепти: описание на производители, традиционни процеси на производство, местни заведения и къщи, в които се готви по традиционни рецепти, възможности за споделяне на рецепти и предлагане на домашно приготвени храни и т.н. 2.3. Последната поддейност е извършването на проучване и анализ и изготвянето на препоръки за подобряване на маркетинга на местните традиционни храни и рецепти. Проучването включва описание на местата на териториите на партньорите, където се предлагат традиционни храни и рецепти, традиционните фестивали на местните храни и рецепти, организирането на пазари за традиционни местни храни и др. Анализът следва да използва събраната информация и да представи препоръки за подобряване на представянето и повишаване на реализацията на традиционните местни храни на територията на партньорите по проекта. Дейността ще се реализира от водещия партньор по проекта „МИГ-Троян, Априлци, Угърчин“. 12 030.00 12 030.00
3.Дейности по информираност и публичност : Дейността включва 3.1. и 3.5. публикуването на информация за стартирането на проекта и покани за интересуващите се да вземат участие в него. Изпълнението на дейността цели възможно най-голям брой хора да бъдат информирани относно проекта и да вземат участие в неговото изпълнение; 3.2. и 3.3. изготвянето и поддръжката на интернет страница на проекта. На него в течение на изпълнението на проекта ще се публикува подробна информация относно провеждането на различните дейности, покани за участие, анкети, снимков материал, документи, интервюта и др.; 3.4. и 3.6. изготвянето и монтирането от партньорите по проекта на информационни табели за проекта. Табелите ще информират местната общност относно параметри на проекта – наименование, цел, стойност, финансиране от ЕС, национално съ-финансиране, дейности и др. съгласно правилата за публичност на проектите, финансирани от ЕС.; 3.7. изготвяне на информационна брошура за проекта, която ще се разпространява на териториите на партньорите. Брошурата е от 8 страници и ще представя информация относно целите и очакваните резултати по проекта, както и описание на двамата партньори. Ще се разпространява на териториите на двете МИГ партньори, като има за цел максимално да информира местните общности за началото на изпълнението на проекта и да ги подготви за участие в неговото изпълнение.; 3.8. изработване на комплект рекламни материали за популяризиране на проекта. Рекламните материали са предназначени за постигане на по-широка популярност на проекта и ще бъдат раздавани на различни мероприятия, организирани от партньорите. 13 214.00 16 806.00
4. Разработване на съвместен продукт/услуга: Дейността включва 4.1. изготвяне на сборник с традиционни местни храни и рецепти и карта на местата на територията на „МИГ-Троян, Априлци, Угърчин“ и МИГ "Бяла Слатина", в които ще се предлагат. Сборникът ще съдържа информация относно традиционните храни и рецепти, производителите и ресторантьорите, местата за производство и приготвяне и предлагане, културни традиции в приготвянето и предлагането на храни и рецепти, маршрутите за посещение, календар на събитията на териториите, свързани с традиционни храни и рецепти. 4.2. Дейността включва и изготвяне на съвместен интегриран туристически продукт, включващ посещения на места, предлагащи традицицонни рецепти, храни, участие във фестивали на традиционните местни храни и рецепти, участия в съвместни инициативи за приготвяне и дегустация на традиционни ястия, участия в дни на традиционната кухня. Чрез него се цели популяризиране на местната кухня и кулинарни традиции, привличане на повече хора от местните общности към тези традиции, привличането на туристи от други територии за запознаване с тези традиции и добиване на популярност на национално ниво. 15 000.00 3 750.00
5. Реализиране на промоционални или маркетингови кампании: Дейността включва 5.1. изготвяне на съвместна маркетингова стратегия за популяризиране на традиционните храни и рецепти, повишаване на икономическите ползи от тях за териториите на партньорите по проекта и привличане на туристи от самите територии и извън тях за културен и кулинарен туризъм. Тя ще се основава на изводите и препоръките от изготвените по Дейност 2 анализи и проучвания на двете територии и ще има за цел подобряване на представянето на традиционните местни храни и ястия. По дейността ще се изготви и лого на проекта, което ще бъде отличителен знак при провеждането на всички събития. Логото ще бъде поставено и на местата, в които се произвеждат традиционни храни и в които те могат да бъдат опитани. Заведенията, предлагащи традиционни местни рецепти също ще поставят логото на проекта. То ще се използва и след приключването на дейностите по проекта и ще се превърне в разпознаваем знак на традиционните храни и рецепти от териториите на партньорите, гарантиращ високо качество на продуктите и услугите. 5.3. в изпълнение на дейността ще се изготви и филм за всички дейности по проекта. Филмът ще включва информация относно продуктите и рецептите, интервюта с производители и ресторантьори, ще покаже събитията и фестивалите по проекта, като включи и изказвания на местни хора, представители на МИГ, бизнеса, НПО и публичния сектор. Филмът ще бъде достъпен на интернет сайтовете на двете местни инициативни групи, партньори по проекта, както и ще бъде излъчван по местните телевизии. Ще бъдат предприети действия за неговото разпространение и достигане до възможно най-голяма аудитория. Основна дейност 5.4. по проекта е организирането на 4 съвместни събития (фестивали) на местните храни и рецепти, които ще се проведат във всяка една от общините от териториите на партньорите. В тях участие ще вземат всички, включени в проекта МИГ и жители от териториите им. На събитията ще бъдат поканени туристически агенции, медии, известни кулинарни експерти, местни лидери и др. За участниците и посетителите се предвижда демонстрация на традиционната кухня с местни храни и рецепти: готвене, дегустация, конкурси за традиционни храни и рецепти, най-вкусна гозба и най-качествен традиционен хранителен продукт. Ще се проведат и представяния на ползата от традиционните местни продукти, ще бъдат показани филми и информация от подобни събития в България и чужбина. Събитието включва и безплатна дегустация за хранителни продукти и ястия, приготвени по традиционни местни рецепти. Всяко събитие ще включва провеждането на професионален кулинарен клас за приготвяне на традиционни местни рецепти, представен от известни готвачи и местни лидери. За събитието ще бъдат поставени закупени по проекта шатри, павилиони в които ще се съхраняват, приготвят и дегустират местните храни и ясния. Прожектор, преносим екран и публичен дисплей ще бъдат използвани за прожектиране различни кадри от подготовката и изпълнението на проекта, от приготвянето на различни ястия, интервюта с местни жители, участващи с рецепти за приготвяне на традиционни ястия и др. По дейността 5.5. ще бъде разпечатан в тираж 1000 бр. изготвеният по Дейност 4 сборник. Сборникът ще се разпространява на териториите на партньорите по проекта, както и на събития, на които техни представители участват. 48 750.00 36 182.00
6. Преводи (писмени и симултантни), комуникация, канцеларски материали, такси за издаване на документи и други оперативни разходи, свързани с изпълнението на проекта.: Дейността включва извършване на писмен превод на английски език на сборника с местни храни и рецепти, както и превод със субтитри на английски език на филма по Дейност 5 на проекта. Целта е сборникът и филмът да достигнат до по-широка аудитория извън страната. По този начин се увеличават възможностите за популяризиране на местните културни и кулинарни традиции и обичаи и за привличане на туристи на териториите на партньорите по проекта. 2 700.00 930.00
7. Възнаграждения, свързани с координацията по проекта: Дейността включва извършване на разходи за координация на проекта от страна на всички включени в неговото изпълнение партньори. По проекта ще има двама координатора – по един от всеки партньор. Те ще отговарят пряко за изпълнението на всички дейности по проекта (ще ги извършват или ще ги възлагат на външни изпълнители – след съгласуване с УС на съответната МИГ), като ще докладват на Управителните съвети на двете МИГ в зависимост от вида на дейността и мястото на нейното изпълнение. 15 100.00 13 109.95
8. Командировки на служителите на МИГ, експерти по проекта, включително преводачи, членове на колективния управителен орган и членове на колективния върховен орган на МИГ съгласно Наредбата за командировките в страната, приета с Постановление № 72 на Министерския съвет от 1986 г. (ДВ, бр. 11 от 1987 г.): Дейността включва извършване на командировки на териториите на двамата партньора, до УО на ПРСР и ДФЗ – РА, както и по необходимост в страната, които са свързани с изпълнението на дейностите по проекта. 4 000.00 1 249.95
9. Разходи за придобиване на материални активи - офис техника : Дейността включва закупуване на 10 шатри, 4 сглобяеми дървени павилиони/къщички, 2 преносими екрана, прожектор и един публичен дисплей с размер 48". Материалните активи ще бъдат използвани при провеждането на фестивалите за традиционни местни храни и рецепти, както и през цялата продължителност на проекта. След неговото приключване те ще се използват за подобни дейности, свързани с постигнатите по проекта цели и резултати и в полза на местните общности на териториите на партньорите. 31 500.00 24 786.20
10. Застраховка на придобитите материални активи по проекта: Дейността включва застраховане на придобитите материални активи по проекта 2 500.00 1 448.47

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).