Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 56 678 TREES
Български

Programme: Innovations and Competitiveness

Planning region: All

Description

The project proposal aims to increase the competitiveness of “VAS” LTD – a small production enterprise, a company with dynamic development and high experience and traditions in pasta products. The product list includes a wide range of products (macaroni, noodles, vermicelli, couscous, powdered mixtures and etc.), produced under its own trade-mark on the basis of modern technology, of high quality and delicious, both healthy and diet pasta products of high added value, well known at the Bulgarian, European and Asian markets. Despite the good market positioning and the comparative advantages, a weak link is the limits of the production process: lack of technological capabilities prevent the organization from producing new products in a wide assortment - frozen semi-finished pasta products; the presence of limited production capacity of the physically outdated packaging line does not allow automated packaging of both new and traditionally produced products. That impedes the policy for product innovations and places the Company in an unfavourable market position, restricting its export capacities regarding entering new market segments and application of its experience and potential. Finding a solution of those problems requires the Company to invest in new modern equipment with high automation and digitization: Automated Extrusion Machine, Freezing and Storage Refrigeration System and Automated Packaging System. The new machines provide all the technological steps for the production in large volumes of the new product and for expanding the capacity of the traditionally produced ones as well. This will be achieved through the offered project activity, which will be favourable to overcome the restrictions faced in the current situation, by improvement of production capacity, the quality and the variety of healthy products. The planned investment is in line with the principle of "do no significant harm" and with the sustainability policy implemented by the organization.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Дейност 1, Част 1 за разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти във "ВАС" ЕООД с акцент върху цифровизация на производствените процеси: Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Автоматизирана екструдерна машина за производство на полуготови тестени изделия, 1 бр. Планираната инвестиция е последно поколение екструдерана технология за производство на полуготови тестени изделия. Новата технология позволява автоматично екструдиране на тестото под формата на лист с регулируема дебелина в значителен диапазон (от 0.08 мм до 2.8 мм). Това дава възможност за производство на нови тестени изделия в голямо разнообразие, невъзможни за изпълнение понастоящем. Планираното оборудване ще разреши ограниченията в производствените процеси и предприятието ще може да излезе на пазара със собствен нов продукт – полуготови тестени изделия в голям асортимент: различни видове баници, закуски, зелници, щрудели, баклави, бугаци, тиквеници, бретцели и др. Разнообразявайки продуктовата листа с нови и оригинални продукти, за които се наблюдава засилен интерес на пазара, организацията ще повиши производствените си възможности и ще разшири производствения си капацитет. Всички елементи на екструдерната машина, са с напълно автоматично управление и контрол на операциите, което гарантира висока производителност (до 180-200 кг продукция/ч.), точно оразмеряване на продуктите, непрекъснат процес на работа. Машината се управлява и контролира от Програмируем логически контролер (PLC). Той представлява индустриална компютърна система, която чрез сензорен екран и цифрови/аналогови входове и изходи управлява машината и технологичния процес в реално време. Програми на контролера чрез сензори и датчици следят и регулират производствените операции и скоростта на движението по технологичната верига: подходящата температура и влажност при сушене на тестения лист в сушилен тунел; омазняване на кората от двете страни; регулиране на температурата в оптимални граници (от 380С до 550С) в бункера за мазнина; автоматичното пълнене на бункера при спад в нивото на мазнината в него; автоматично спиране на лентата при отсъствие на тестени продукти върху нея с цел пестене на електроенергия. Иновативни технически и IT решения осигуряват напълно автоматизирани процеси, които позволяват изработване на голямо разнообразие от продукти: непрекъснато шприцване на пълнежа върху омазнената кора с избрания пълнеж; възможност за пълнене с два различни пълнежа едновременно; регулиране количеството на пълнежа (единична/двойна доза); висока скорост на шприцване и точност на дозиране в зависимост от зададената рецепта; автоматично навиване и оформяне на изделията чрез въртящи се четки, чиито обороти се регулират в зависимост от вида на приготвяния продукт; сензорно управление на гилотината реже до желания размер на изделието, докато то се движи по работната конвейерна лента. Сензори и датчици „съобщават“ на контролера за настъпили промени в производствените операции: аварии, отсъствие на суровина, промяна в температурата; предприемат се бързи корективни действия – спиране/включване на отделни операции на машината; светлинна индикация предупреждава оператора при настъпили аварии. Съвременен софтуер осигурява въведени рецепти за дебелина на тестото в зависимост от формата на изделието (вита баница, права баница, триъгълна баница); рецепти за количество на пълнежа (единичен/двоен пълнеж); рецепти за количество/брой на тестените листа в изделието (един, два или три листа). Всички програми се съхраняват отделно за всеки продукт, наличие на дистанционно свързване към техническия отдел на доставчика; наличие на отдалечен достъп за диагностика на машината. 323 500.00 323 500.00
Дейност 1, Част 2 за разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти във "ВАС" ЕООД с акцент върху цифровизация на производствените процеси: Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Хладилна система, 1 бр., състояща се от Хладилна инсталация за шоково замразяване на тестени изделия, Хладилна инсталация за съхранение на замразени тестени изделия и Мониторингова система. Предвиденото оборудване е нова технология в хладилната техника, тясно свързана с автоматизираните системи за управление, с възможности за много точно настройване на работата на инсталацията към конкретните производствени нужди. Тя ще даде възможност на организацията за следваща стъпка към въвеждане на новия за предприятието продукт в голямо разнообразие – замразени полуготови тестени изделия. Заедно с това фирмата ще може да увеличи производството на традиционно произвежданите кори за баница като ги подложи на шоково замразяване и хладилно съхранение, каквито възможности в настоящия момент няма. Оборудването притежава редица предимства, чрез които ще се разрешат ограниченията в производствения капацитет: Индустриалната хладилната система, състояща се от два самостоятелни по предназначение хладилни шкафа, с оглед икономично и екологично пестене на материали, са конструирани с обща стена; конструкцията е от хладилни панели тип “сандвич” от пенополиуретан, гарантиращи добра изолация от околната среда. Шоковият тунел е с висока вместимост, възможност от около 2 т. полуготови тестени изделия или 4 т. кори за баници, което ще осигури нови възможности за разширяване на производството, повишаване капацитета и откриване на нови пазари; той гарантира шоково замразяване на продуктите до 24 ч. при -30оС. Замразяването се осъществява с хладилен агент - R-455а с по-нисък потенциал за глобално затопляне. Важни предимства на новото оборудване са: ниското електропотребление (14,20 kW ), постигане на по-добра енергийна ефективност на студопроизводителност (22,40 kW при температура -36/+42°С); допълнителната система за дезинфекция на продукцията чрез UV–излъчвател - изключително новаторско решение, с важно за хранително-вкусовата промишленост значение за запазване на продукцията от възможни, случайно попаднали микроорганизми и плесени, постъпили в тях в процеса на обработка, гарантиращо здравословна продукция. След замразяване в шоковия тунел продукти се внасят в нискотемпературната хладилна камера, със значително по-голям обем, за съхранение на готова продукция. Хладилната камера притежава почти всички предимства на шоковата камера, като осигурява висока енергийна ефективност на електроконсумация - 5,30 kW и на обща студова мощност - 8,40 kW при температурен режим до -20оС. Все по-високата степен на цифровизация на процесите по създаване на изкуствен студ, изисква сериозно развитие на хардуерните и софтуерни инструменти за анализ и диагностика на работата на цялата инсталация. Планираната хладилна инсталация е със съвременна система за управление, което осигурява възможност за дистанционен контрол, настройка и мониторинг на работните параметри: микропроцесорен пулт за управление на хладилната инсталация, комплект с ел.табло за управление и температурни датчици, с цел намаляване разхода за ел. енергия и прецизно регулиране на хладилния процес. Мониторинговата система от нов тип осигурява: непрекъснатост на отчитане 24x7; самостоятелни индикации без участието на трети страни; съхраняване на архив до 2 г.; аларма при превишаване на горната/долната граница на температурата; информиране на отговорния персонал за нарушения в режима на съхранение чрез SMS/имейл; лесна за настройка и експлоатация. 175 000.00 174 840.00
Дейност 1, Част 3 за разширяване на производствения капацитет и разнообразяване на предлаганите продукти във "ВАС" ЕООД с акцент върху цифровизация на производствените процеси: Като част от дейността ще бъде закупена и пусната в експлоатация Линия за дозиране, пакетиране и стековане на полуготови тестени изделия, 1 бр. С придобиването на пакетиращата машина организацията ще осъществи последната технологична стъпка за създаването нов, собствен, напълно завършен продукт – замразени полуготови тестени изделия в естетични опаковки. Заедно с това ще се създадат възможности за пакетиране на традиционно произвежданите юфка и макаронени продукти. Оборудването е високотехнологично и мултифункционално, енергоспестяващо и ресурсноефективно, в резултат на високата степен на цифровизация и автоматизация. Управлението и автоматиката се обезпечават от PLC (Програмируем логически контролер) чрез цветен сензорен екран; наличен е отдалечен достъп и диагностика. Всички температурни контролери са цифрови, високо технологични, с PID алгоритми; консумацията на компресиран въздух е сведена до минимум (50л/мин), благодарение на използването на по-ефективни механични възли; мотор-редуктори се управляват посредством цифрови, честотни регулатори, серво управления и стъпкови управления с векторен контрол осигуряват максимална енергийна ефективност. Оборудването е с ниска консумация на ел. енергия (обща инсталирана мощност – 10 kW). Операциите започват със захранване на приемен бункер със суровината; тегловен дозатор чрез допълнителни елементи за контрол и управление, автоматично дозира продуктите и гарантира високата производителност на дозиране (до 40 единични опаковки/мин.). Най-важните показатели, свързани с експлоатацията на дозиращото устройство - точност, ритмичност на операциите, конкретната скорост и производителност на дозиране, се регулират и контролират от контролера. Вертикалната пакетираща машина е със серво задвижване и модул за вибриране на опаковката, който предотвратява слепване на продуктите и намалява брака. Високата автоматизация на пакетиращата инсталация позволява пълнене на продукта в единични и групови опаковки, които се изработват от еднородни полимери за лесно рециклиране. Специална опция способства за изглаждане и премахване на излишния въздух от единичните опаковки; бърза смяна на автоматичното залепяне на опаковките е различно за единичните опаковки и за груповото стековане; автоматично броене и групиране на единичните опаковки; регулируем брой опаковки в стек; възможност за различни способи за опаковане - тип възглавница или със странични басти; възможност за опаковане с различен размер на опаковката - единични опаковки (200-630 мм), групови опаковки - 600-1200мм. Съвременните технологични възможности и дигитализираните процеси на машината гарантират висока скорост на пакетиране на различни по вид и асортимент продукти; тя е високоефективна, с висок КПД спрямо целия производствен процес и адекватно отговаря на потребностите на разширения капацитет на производството и съхранението на новите за предприятието продукти и за традиционно произвежданите. 200 000.00 200 000.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).