Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 107 TREES
Български

Programme: Innovations and Competitiveness

Planning region: All

Description

“OVO-BUL” SMLLC is one of the leading enterprises in the country in the production of pasteurized egg products, which are being realized on the Bulgarian and European market, placing a priority in the neighbouring European countries. Our product range includes egg mélange, yolk and eggwhite.
Although with stable market positions, we face limitations hindering us from increasing our market share at national level and entering new foreign markets, namely:
1. Production capacity – the bottleneck in our production is the egg breaking machine which cannot fulfill the capacity of the next stage in the line, where egg white from yolk is separated or the egg mélange is mixed. This leads to two significant problems – on the one side, the idle time of the main machine is prolonged; on the other, we cannot reach the production volumes sought by our clients on a short order. Apart from the imbalance in the production process, the current egg breaking technology is reflected on the discarded volumes and the yield, respectively. As a result, the production costs per unit are high (we have to work on a three-shift schedule to complete our orders on time, we use more eggs per one liter of product), which reflects negatively on our financial results.
2. Quality – the “tube-in-tube” pasteurization technology we now have, causes the product to lose up to 14% of its protein content; thus, we cannot meet the demand of high-protein products, leaving us in a disadvantaged competitive market position.
With the current project we will implement in our production a modern, high-yield breaking line, as well as a high-tech wave pasteurizer, which preserves 100% of the protein content and increasing the shelf life of the end products.
This investment will allow us to strengthen our market positions, further expand our export potential and improve our financial and economic indicators.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Дейност за подобряване на производствените процеси чрез закупуване на Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци и белтъци - 1 бр.: Като част от дейността ще бъде закупена 1 бр. Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци и белтъци Добавянето на тази линия към в момента работещата, чрез подобрена технология на чупене ще доведе до минимализиране на загубите от вложения материал за производството на меланж, белтък и жълтък. Новата линия също така постига изключително високо ниво на отделяне на белтък от жълтък и понижен процент на брак. Така се свежда до минимум смесването на двата продукта и се запазват напълно качествените им характеристики и се ограничава загубата на продукция. Зареждачът на линията е снабден със специална вградена система за засичане на заседнало яйце, която връща корите със заседнали яйца към оператора, докато празните кори се подреждат автоматично. Предвидената машина е снабдена и със скенер базиран на Computer Vision система за сканиране на яйчния жълтък за оптимална автоматична инспекция на яйчния белтък във всяка чашка за получаване на яйца и автоматично отхвърляне в цялата яйчна секция при случай на жълтък в белтъка. Тъй като добавената стойност на продукцията в разделените продукти (жълтък и белтък) е най-висока, новата мащина ще допринесе за по-прецизно разделяне и по-висок-рандеман в тази операция. Настоящия рандеман при операцията по разделяне е 72 %. След добавянето на новата линия той ще скочи до 76 % за разделените продукти. Този по-висок рандеман ще доведе до икономия на разходите за единица продукция. За производството на 1 кг. продукция ще са нужни с 2 яйца по-малко, като това ще доведе до 4 592 270 броя яйца икономия за производството на яйчен меланж през третата година от бизнес плана и 1 692 807 броя яйца икономия за производството на белтък и жълтък за същата година и ще спести на предприятието разходи общо за трите прогнозни години след инвестицията в размер на 482 798,21 лв. за производството на меланж и 177 969,53 лв. за производството на белтък и жълтък. Ниският процент на брак ще позволи и занижаване на общия размер на присъщите производствени разходи за продукцията. Новата линия ще бъде работи успоредно с притежаваната в момента с капацитет 32 000 яйца/час. С добавянето на новата машина с капацитет 21 600 яйца/ час общият капацитет на машините ще се увеличи до 43 600 яйца/час. Това повишаване ще доведе до производството на по-големи количества в по-кратки срокове, като осигури гъвкав и ефективен производствен процес. Вследствие на това производството ще премине от трисменен в двусменен режим на работа, което допълнително ще подобри цялостния производствен процес и структурата на разходите (в частност на режийните разходи). Вследствие на преминаването в двусменен режим на работа, ще бъдат освободени двама души, отговарящи за надзора на качеството на работа в третата смяна, като по този начин ще се съкратят част от разходите за труд и работна заплата и ще се повиши производителността на труда.. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 545 676.57 545 676.57
Дейности за подобряване на съществуващите продукти чрез закупуване на Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци и белтъци - 1 бр.: Като част от дейността ще бъде закупена 1 бр. Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци и белтъци Закупуването на този актив ще допринесе за подобряване на качеството на предлаганите продукти яйчен белтък и яйчен жълтък чрез своята подобрена технология, чрез която се постига изключително високо ниво на отделене, като свежда до минимум смесването на двата продукта, запазвайки напълно качествените им характеристики. Предвидената линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци и белтъци е снабдена с 60 чаши за получаване и разделяне, поставени държачи. Оптималното разделяне на белтъка от жълтъка се осигурява чрез контролирани от камера държачи, което свежда до минимум възможността за грешка и осигурява максимално разделение. Машината е снабдена и със скенер, базиран на Computer Vision система за сканиране на яйчния жълтък за оптимална автоматична инспекция на яйчния белтък във всяка чашка за получаване на яйца и автоматично отхвърляне в цялата яйчна секция при случай на жълтък в белтъка.Тези два продукта дават най-висока добавена стойност при продажбата си и са търсени повече на външния пазар. Инвестицията в допълнителна чупачна машина ще позволи по-широкото производство на пастьоризирани жълтъчни и белтъчни продукти, с което ще повиши пазарния интерес към дружеството и неговата продукция, като по този начин ще се генерират допълнителни приходи от износ. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 0.00 0.00
Дейност за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес чрез закупуване на Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци от белтъци - 1 бр.: Като част от дейността ще бъде закупена и инсталирана 1 бр. Линия за чупене на яйца и разделяне на жълтъци от белтъци. Закупуването на този актив ще допринесе за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес чрез намаляване на суровините нужни за производството на течните яйчни продукти. Подобрената система за засичане на заседнало яйце и скенера базиран на Computer Vision система за сканиране на яйчния жълтък за оптимална автоматична инспекция на яйчния белтък ще доведе до увеличаване на общия рандеман за производство на течен меланж, белтък и жълтък от сегашния 84 % до 86 %.. Това ще доведе до минимализиране на количествата за брак. В следствие на това ще намалеят и количествата вода, нужни за измиване на използваните за продукцията яйца, съответно с 11 % през първата година след извършване на инвестицията, 9 % през втората и 6 % през третата. С въвеждането в експлоатация на новата Линия за чупене на яйца ще се намалят и разходите за гориво-смазочни материали намалява общо за периода на бизнес плана с 8 %. Настоящия рандеман при операцията по разделяне е 72 %. След добавянето на новата линия той ще скочи до 76 % за разделените продукти. Този по-висок рандеман ще доведе до икономия на разходите за единица продукция. За производството на 1 кг. продукция ще са нужни с 2 яйца по-малко или това ще доведе до 4 592 270 броя яйца икономия за производството на яйчен меланж през третата година от изпълнението на проекта и 1 692 807 броя яйца икономия за производството на белтък и жълтък за същата година. Поради преминаването от трисменен режим на работа в двусменен ще доведе и до намаляване на употребяваната електроенергия и съответните разходи за нея с 15 %. Поради по-чистата технология, която използва новата линия за чупене на яйца ще намалеят и разходите за дезинфектантни материали с 10 %. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 0.00 0.00
Дейност за подобряване на производствените процеси чрез закупуване на Вълнов пастьоризатор 1 бр.: Дейността за подобряване на производствените процеси ще бъде извършена чрез закупуване на 1 бр. Вълнов пастьоризатор. Добавянето на новия пастьоризатор към работещия в момента ще допринесе за подобряването на процеса на изработка на пастьоризирани яйчен меланж, белтък и жълтък чрез иновативна система на пастьоризация, която посредство вълнов принцип използва електрохимичните свойства на продукта за повишаване на неговата температура. Енергията се прехвърля директно към продукта, като осъществява най-ефективно преобразуване на енергията. Системата за увеличаване на топлината на вълновия пастьоризатор използва самия продукт като затопляща среда чрез употреба на неговите собствени електрохимични свойства. Енергията се прехвърля директно към продукта осигурявайки най-ефикасното преобразуване на енергия в топлина. Топлината се генерира директно в продукта и е инстантна и равномерно разпределена за част от секундата. Тази технология позволява генерирането на по-високи температури за пастьоризация, които от своя страна осигуряват по-ефективно унищожаване на някои видове термостабилни микроорганизми и техните щамове Температурата може лесно да се регулира от управляващия панел. След увеличение на топлината във вълновия пастьоризатор, продуктът се задържа на избраната температура от задържаща тръба. Задържащото време може да бъде настроено на „късо“ и „дълго“. Тези характеристики на машината позволяват лесно автоматизирано управление на пастьоризиращия процес чрез електронен панел. По-високите температури, които използва машината, повишават дълготрайността на създадения продукт без да се добавят консерванти. Това намалява разходите за консерванти за производството на продукцията с 15 %. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 448 862.98 448 862.97
Дейност за подобряване на съществуващите продукти чрез закупуване на Вълнов пастьоризатор - 1бр.: Като част от дейността ще бъде закупен и инсталиран към наличния в момента пастьоризатор тип "тръба в тръба" 1бр. Вълнов пастьоризатор. Чрез своите характеристики новата машина ще допринесе за подобряването на характеристиките на произвежданите пастьоризирани яйчен меланж, белтък и жълтък. Чрез иновативната система на пастьоризация, която посредством вълнов принцип използва електрохимичните свойства на продукта за повишаване на неговата температура до постигане на пастьоризация, като същевременно продуктът запазва напълно качествата на суровото яйце. Енергията се прехвърля директно към продукта, като осигурява най-ефикасното преобразуване на енергия в топлина. При наличния в момента пастьоризатор, който загрява по метод „тръба в тръба”, намаляването на силата на протеините в яйцата е 14 %. Течният яйчен продукт се пастьоризира от новата машина и се държи под високо налягане до охлаждаща секция. Тази технология позволява генерирането на по-високи температури за пастьоризация, които от своя страна осигуряват по-ефективно унищожаване на някои видове термостабилни микроорганизми и техните щамове. Това води до производството на продукт с по-високо качество и гарантирана полезност за човешкото здраве. От друга страна по-високите температури увеличават срока на годност на готовия продукт с до 40 %, което дава възможност за удовлетворяване на нуждите на на по-големи пазари за течен яйчен продукт, без те да съдържат допълнителни добавки и консерванти, които не са натурални.Това дава възможност и за оптимизиране на производствените разходи чрез намаляване на влаганите консерванти. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 0.00 0.00
Дейност за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност чрез закупуване на Вълнов пастьоризатор - 1 бр.: Дейността ще бъде реализирана чрез закупуването и пускането в експлоатация на 1 бр. Вълнов пастьоризатор. При използването на новата технология за пастьоризация чрез употребата на електрохимичните свойства на самия продукт ще се повиши температурата на самия продукт чрез използване на неговите електрохимични свойства. При този процес не се налага да се използва природен газ за подгряване на вода, чрез която в топлообменник да се извършва пастьоризацията по метода "тръба в тръба". По този начин се спестяват изкопаеми горива и се повишава ресурсната ефикасност на производствения процес. В допълнение може да се отбележи, че използваният в момента процес на пастьоризация не е съвсем точен и като правил се губят около 14% от хранителните свойства на пастьоризираната яйчена смес (меланж, белтък, жълтък). В някои случаи това не отговаря на високите изисквания на чуждестранните ни клиенти и се налага стоката да бъде бракувана, при което се генерират отпадъци. Свойството на тези отпадъци (течната консистенция) не позволява тяхното депониране, но все пак натоварва околната среда, след като бъдат изхвърлени (след подходящо пречистване) в канализацията. Стъпки за реализация на дейността: 1. Сформиране на Проектен екип (Първи месец) 2. Провеждане на тръжни процедури, избор на изпълнител и сключване на договор с изпълнител (От първи до пети месец) 3. Доставка, инсталация и пускане в експлоатация на оборудването, вкл. финален приемо-предавателен протокол - (От пети до четиринадесети месец) 4. Информация и публичност (От тринадесети до четиринадесети месец) 5. Отчитане на проекта (Петнадесети месец) 0.00 0.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).