Дейност за подобряване на производствения капацитет на ЕТ "МОТА 6 ЛАБОРАТОРИ - СТОЯНКА РОГАНСКА": Дейността ще бъде изпълнена чрез закупуване и пускане в експлоатация на 1 брой Автоматизирана машина за производство на козметични продукти в бурканчета и флакони с обем от 15-300 мл., 1 брой Турбо, вакуум хомогенизатор и 1 брой Автоматизирана линия за етикетиране на опаковки с козметични продукти.
Инвестицията ще позволи на компанията да оптимизира и подобри значително производствените си процеси, добавящи стойност в крайния продукт и да произвежда повече от вече произвежданите продукти.
Технологичният процес по производство на козметични продукти преминава през няколко етапа:
1.1. Водо – и маслоразтворими суровини: Приготвят се водна и маслена фаза, които се загряват до 75-80 градуса по Целзий, след това двете фази се смесват, прави се хомогенизиране и последващо емулгиране. Започва процес на охлаждане до - 40 градуса, при която температура се добавят активните съставки PH и консерванти. Разфасоват се в опаковки в различни грамажи – туби, буркани.
2.2. Душ-гелове и шампоани - дозират се повърхностно-активните вещества, добавя се рецепторното количество вода, регулира се вискозитета с натриев хлорид, накрая се коригира PH с лимонена киселина. След хомогенизиране се прибавят PH, багрила и консерванти. По време на целия процес, още при получаване на суровините от доставчиците, се правят лабораторни анализи, дали отговарят на критериите за този вид производство, преди да се разфасоват в крайните опаковки – отново се анализират, за да не е се допусне замърсяване на продукта при производството.
Към момента, някои от наличните производствени машини, които изпълняват съществена роля в технологичния производствен процес, като хомогенизаторът са натоварени на 100%, което ограничава компанията в изпълнение на по-големи поръчки, особено от външни клиенти. Вместимостта и капацитетът на съществуващия хомогенизатор са крайно недостатъчни за изпълнение на производствената програма на Мота 6, което се отразява върху намалена обща производителност на компанията и ограничение в използването на останалото налично оборудване.
Предвидена е инвестиция в нов Турбо, вакуум хомогенизатор (Б.П. 2.2.), който има значително по-голям капацитет и обем вместимост. Изключително важно за сферата на производството на козметични продукти е абсолютното ограничаване на ръчния труд и допира до различни съставки и субстанции, което ще бъде постигнато с новото оборудване. Предвиденият хомогенизатор има технологична възможност за запаметяване на над 900 рецепти и програмиране на над 45 цикъла, което ще доведе до значително увеличаване на ефективността на работа и производителността на труда.
Към момента кандидатът не разполага със собствено оборудване за пълнене и дозиране на козметични продукти в бурканчета и флакони с обем от 15-300 мл., което се явява голямо ограничение, тъй като налага използването на външни подизпълнители за по-големи серии продукти. Рискът от изтичане на ноу-хау, чрез взаимстване на собствени рецептури е голям и може да доведе до преустановяване на търговска дейност. При дозиране и пълнене на по-малки серии продукти се използва ръчен труд, което от друга страна води до брак и намалява общото време за производство.
Използването на напълно автоматизирана линия за производство на козметични продукти в бурканчета и флакони с обем от 15-300 мл. (Б.П. 2.1.) ще сведе до минимум необходимостта от използване на ръчен труд и външни подизпълнители. Ще се постигне по-бързо дозиране и затваряне, което ще се отрази върху пълното натоварване на оборудването в следващите технологични процеси - етикетиране и опаковане. Това ще се отрази в цялостната ефективност на производството и ще увеличи производителността на труда в компанията.
Към момента процесът на етикетиране на опаковки с цилиндрична форма се извършва ръчно. Предвидена е инвестиция в Автоматизирана линия за етикетиране на опаковки с козметични продукти (Б.П. 2.3.), която ще доведе до отпадане на операции, извършвани на ръка и увеличен общ производствен капацитет на компанията. |
382 264.00
|
382 264.00
|