Определяне на целевите групи: Определянето на целевите групи по проекта ще бъде извършено на база всякакви източници на информация (Приемане на заявления от кандидатите, Публикуване на обява на сайта на общината, Разпространение на обяви на територията на Община Сопот, Обява на информационното табло на община Сопот, Информация от доставчици на социални услуги и/или други институции), като се предвижда крайните потребители да бъдат подбрани от 3 основни групи:
1. Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.
2. Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа.
3. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.
За предоставяне на топъл обяд ще бъдат включени всички живущи, заявили желание, на територията на община Сопот и отговарящи на критериите. Всички заявления за ползване на услугата ще се вписват в регистър на заявления на проект „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“ в Община Сопот. Ще бъдат разгледани
подадените заявления на желаещите кандидат-потребители, като ще подлежат на потвърждаване от ДСП - Карлово за принадлежност към допустимата целева група.
Определянето на конкретните представители на целевите групи се извършва на база индивидуалната оценка на всеки конкретен случай, извършвана от Дирекция „Социално подпомагане“. Списък на класираните ще бъде представен на общодостъпно място в сградата на общината. Решението на комисията, определена със Заповед на Кмета на Община Сопот, относно допуснатите потребители за включване в програмата се оформя в протокол с приложени списъци на одобрени кандидат – потребители, отговарящи на условията за принадлежност към целевите групи по проект „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“. В рамките на проекта ще се осигури топъл обяд на до 100 човека от 01.01.2021 г. до 27.04.2021 г., за 140 потребителя от 28.04.2021 г. до 30.09.2021 г. и за 125 потребителя от 01.10.2021г. до 30.09.2022 г.
В случай на възникнала необходимост се предвижда включване на бездомни лица в проекта, както и на многочленни семейства чрез подпомагане с няколко топли обяда за деца.
С тази дейност се цели определяне на основните потребители, на които да бъде предоставен топъл обяд с цел задоволяване на основни жизнени нужди и преодоляване на бедността на територията на Община Сопот. |
0.00
|
0.00
|
Приготвяне на топъл обяд: Дейността ще се реализира от 01.01.2021г. до 30.09.2022 г. , като периода е съобразен с общата продължителност на операцията. Общият брой работни дни е 435.
2021 г.
м. януари - 20 дни
м. февруари - 20 дни
м. март - 22 дни
м. април - 21 дни
м. май - 17 дни
м. юни - 22 дни
м. юли - 22 дни
м. август - 22 дни
м. септември - 20 дни
м. октомври-21 дни
м. ноември - 22 дни
м. декември - 20 дни
2022 г.
м. януари - 20 дни
м. февруари - 20 дни
м. март - 22 дни
м. април - 19 дни
м. май - 19 дни
м. юни - 22 дни
м. юли 21 - дни;
м. август - 23 дни;
м. септември - 20 дни
Приготвянето на топлия обяд ще бъде чрез избран изпълнител по националното законодателство и съгласно т. 3.1.3. от Исиквания за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FMOP001-5.001 - "3.1 - Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19".
Адресът на кухнята в която ще се приготвя храната е в гр. Сопот, ул. "Манастирски лозя" №51. Регистрационния номер на обекта, в който ще се приготвя храната, регистриран по Закона за храните е № 16070068.
Персоналът на избраният изпълнител ще включва 2 готвачи, 2-ма кулинарни работници/пакетировачи и 2-ма шофьори, които притежават квалификация и опит в предоставяне на социалната услуга „Обществена трапезария“.
Дейността ще включва провеждане на еднодневно учебно обучение на персонала, който ще предоставя услугата по спазване и контрол на санитарно-хигиенните изисквания и в съответствие с необходимите противоемидемични мерки. По време на обучението ще бъдат раздадени на персонала лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.
|
123 830.70
|
123 979.20
|
Предоставяне на топъл обяд: Предоставянето на топъл обяд ще се извършва на база приемо - предавателни списъци. За коректното предоставяне на услугата, ще следят служители , определени от кмета на общината. Топъл обяд ще бъде предоставян до домовете на всички лица включени в операцията. Регистрационните номера на транспортните средства, с които ще се доставя храната са РВ 2538 ТС и РВ 0021 СА.
Обекта, където ще се приготвя храната се състои от две зони - Кухненски блок със складови помещения и подготвителни кътове и търговска зона с налични кафе машина, хладилни витрини за безалкохолни напитки и пиво. В обекта се използват машини и съоръжения, разрешени за хранителни обекти - кафе машина, тестомесачка, кафе мелачка, хладилни витрини, везни, електрическа скара, електрически котлони, електрически фритюрник, ел. фурни, хладилници за разделно съхранение на разфасовки, заготовки и полуфабрикати, работни плотове, мивки, кухненски шкаф, ел. бойлер, аспирационна уредба и други.
За изпълнение на дейността са предвидени разходи, описани в изискванията за кандидатстване като административни разходи, под формата на единна ставка в размер на 5 на сто от разходите за приготвяне на топъл обяд. |
6 191.54
|
6 199.00
|
Реализиране на съпъстващи мерки: Реализирането на съпътстващи мерки е една от спецификите на подпомагането от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и цели допълването на предоставения топъл обяд по настоящата процедура. Идеята е чрез тази дейност, нуждаещите се хора, получаващи топъл обяд да бъдат извадени от изолация, като им се предоставят допълнителни услуги в зависимост от индивидуалните им нужди. Съпътстващите мерки се изразяват в предоставянето на индивидуални консултации, ползване на административни общински услуги и за осигуряване на временен подслон на бездомните лица, за подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, за управление на семейния бюджет, за здравословно и балансирано хранене. |
6 191.53
|
6 198.96
|