Saved trees
UMIS AND ITS USERS CONTRIBUTED TO SAVING 55 736 TREES
Български

Programme: Human Resources Development

Planning region: All

Description

The project of "Bio Benjamin" Ltd. has as its main objective  increasing the efficiency of production processes, achieving higher productivity, reducing production costs and optimizing the production chain in the enterprise for the production of organic vegan chocolates.
This will be accomplished through the implementation of an activity to acquire new technologies with an emphasis on the digitization of production processes with a view to expanding production capacity. It consists in the acquisition of new automated production equipment: an automatic line for primary and secondary packaging of chocolate bars and a ball refiner.
Specific objectives:
- Increasing the efficiency of production processes in the enterprise through the purchase and commissioning of an automatic line for primary and secondary packaging of chocolate bars and a ball refiner. With them, production processes will be almost completely automated and maximum production will be achieved without using more resources (electricity, labor, raw materials and blanks).
- Achieving higher productivity and reducing the total production costs of the enterprise and hence - the production costs per unit of production by eliminating handwork and automating production. Automation of production processes will allow the enterprise to fulfill larger orders in a significantly shorter time, at the highest quality and with virtually no defects.
- Optimizing the production chain in the enterprise by functionally connecting in one packaging line a flowpack machine with a cartoning machine.
The implementation of the project will cumulatively lead to the digitization of production processes and the expansion of the production capacity of the enterprise.
Activities
Activity Contracted Amount Reported Amount
Част 1 от Дейност "Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет и/или разнообразяване на предлаганите продукти/услуги": Дейността ще бъде изпълнена чрез придобиване на следните дълготрайни материални активи (ДМА): 1. Линия за първично и вторично опаковане на шоколадови изделия – 1 брой Линията включва две машини: А. Машина за първично опаковане на шоколадови изделия. С тази нова машина се преодолява втория ограничаващ фактор в цялостния производствен процес - опаковането в първична флоупак опаковка, когато се налага смяна на размерите на опаковка, тъй като пренастройването на старата машина отнема часове и дава много брак в опаковките. Машината е с непрекъснато действие, предназначена е за опаковане с фолио за термично залепване, принтирано или непринтирано, нa шоколадови блокчета с правилна геометрична форма с размери: 1. 140 х 70 х 5 mm; 2. 100 х 50 х 5 mm; с производителност до 50 ppm; Скоростта на работа и линейната дължина на опаковките може да бъде променяна чрез цифровия контролен панел за управление на: - температурите на нагревните зони интегрирани в контролера; - промяна на дължината на опаковката и забавянето; - параметрите на машината; - задаване, съхранение и корекции на до 64 различни работни рецепти; - автоматична самодиагностика. Машината и специализираният производствен софтуер представляват един неделим актив, който се състои от компонент с характеристиките на ДМА – машина и компонент с характеристиките на ДНА - софтуер към нея, без който машината не може да функционира. Въвеждането на тази нова автоматизирана флоупак машина ще позволи да се опаковат паралелно шоколади от различен размер в различен тип опаковка при 3 пъти по-висока ефективност в сравнение със старата и без генериране на никакъв брак. Б. Автоматична картонираща машина Другото ограничение в производствения процес, е свързано с пакетирането на отделните шоколадови изделия във вторична картонена опаковка. Този опаковъчен процес сега се извършва ръчно и води до най-голямото забавяне в сравнение с останалите производствени фази. Допълнително забавяне се получава, ако е необходимо да се лепят преводни етикети ръчно. За да може по-голямото количество готови шоколадови блокчета да се опакова е необходима автоматизация на поставянето на вторична опаковка (картониране). Новата автоматизирана картонираща машина има напълно автоматичен цикъл, и работи с плоски заготовки. Тя е предназначена за опаковане на шоколадово блокче във вторична картонена опаковка. Машината работи дава възможност да се поставят минимум 30 броя шоколади (в първична опаковка) в картонена вторична опаковка. Това със система с механично задвижване за вмъкване на опаковките директно в картончетата. Захващането се извършва с вакуумни лапи. Има товароносимост 500 mm (около 1000 заготовки) и е оборудвана с минимален контрол на нивото на заготовките чрез сензор за ниско ниво. Управлява се чрез сензорен панел за управление и преглед на функции и съобщения. Този вграден производствен софтуер на машината, позволява прецизно настройване на скорост, температурни настройки на лепило, различни видове картони. Машината и специализираният производствен софтуер представляват един неделим актив, който се състои от компонент с характеристиките на ДМА – машина и компонент с характеристиките на ДНА - софтуер към нея, без който машината не може да функционира. Машината притежава защитно електронно устройство срещу претоварване на стъпковия конвейер. Промяната на размера се осъществява чрез смяна на елементите с фиксирани позиции и тяхното позициониране с помощта на цифрови индикатори. Времето за смяна на размера е около 30 минути. Описанието продължава в част 2. 527 682.93 527 600.00
Част 2 от Дейност "Придобиване на нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет и/или разнообразяване на предлаганите продукти/услуги": Продължение от част 1. 2. Топкова мелница – 1 брой. Към момента притежаваните от предприятието две нискоскоростни топкови мелници имат общ капацитет за смилане на суровина /какаова маса/ от 500 кг за 12 часа. Те съответно работят нощем и шоколадовият кувертюр, който са изработили се сипва във формички през деня. С другите две малки топкови мелници този капацитет се вдига на 650 кг. Същевременно двете линии за сипване и охлаждане на шоколадовата маса биха могли да отработят два до три пъти по-голямо количество шоколад за едно денонощие. По такъв начин топковите мелници се превърнаха в ограничаващ капацитета фактор. Новата топкова мелница се характеризира с висока ефективност на смилане и ниска степен на износване на износващите се части. Тя осигурява смилане на 250 до 300 кг на час суровина /какаова маса/ с изходен размер на частица от 200 микрона, до финност от 50 микрона и 130 до 150 кг на час с изходен размер на частица на суровина /какаова маса/ от 200 микрона до финност от 18-20 микрона. Така, ако старите машини имат смилат 42-54 кг /час, то новата топкова мелница има от 4,6-6 пъти по-висока ефективност при смилане на суровина до финност от 50 микрона и от 2,8-3,1 пъти по-висока ефективност при смилане на суровина до финност от 18-20 микрона. Смесителят е снабден със специализиран производствен софтуер, базирано на интуитивен цветен сензорен дисплей за регулиране дисперсията и детайлен контрол на всички критични параметри на машината, като на водата в загряващ и охлаждащ режим, скоростта на бъркалката и помпата. Като регулира с постоянна дисперсия входния продукт, тя осигурява нейната стабилност, както и на крайния продукт. Машината регулира, в зададените граници, излишната топлина, причинена от триенето, генерирано между сферите. По този начин се запазват непроменени органолептичните качества на продукта. Машината и специализираният производствен софтуер представляват един неделим актив, който се състои от компонент с характеристиките на ДМА – машина и компонент с характеристиките на ДНА - софтуер към нея, без който машината не може да функционира. Тази инвестиция по проекта кумулативно ще доведе до: - Цифровизацията на производствените процеси Чрез линията за първично и вторично опаковане на шоколадови изделия , състояща се от две автоматизирана и с цифрово управление машини се осигурява и възможност да се опаковат едновременно и съответно по-бързо различни по размери шоколад , без да се нарушава процесът на опаковане. Чрез интеграцията на топкова мелница с дигитална система за регулиране дисперсията и прецизен контрол ще се постигне производството на значително по-големи количества готов кувертюр за по-малко време. По този начин ще може да се захранват за повече време темпериращите машини и хладилните тунели, чийто капацитет сега е ограничен заради ниската производителност на притежаваните от фирмата към момента топкови мелници. - Разширяване на производствения капацитет Елиминирането, с новата линия за първично и вторично опаковане на шоколадови изделия , на ръчния процес на опаковане, с автоматичен, ще доведе и до повишаване производителността на труда минимум 4 пъти, съкращаване на времето за опаковане и намаляване на разходите за единица продукция. С автоматизирането на този процес ще позволи предприятието да изпълнява по-големи заявки за значително по-кратко време. Комбинацията и синхронизирането на първично и вторично опаковане ще позволи да се разшири производствения капацитет минимум два пъти. Чрез функционалната интеграция на напълно автоматизираната от ново поколение енергоспестяваща топкова мелница се очаква производствения капацитет за смилане на суровини да се увеличи между три и и шест пъти в зависимост от желаната финност на смлените частици. 169 570.46 169 500.00

Notes:

Elements in light blue allow detailed view when selected
All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN
The project is financed by the Operational Programme "Technical Assistance" and co-financed by the European Union through the European Regional Development Fund.
In implementing the project № 0115-CCU-2.1 "Information system for management and monitoring of EU funds in 2014-2020 - UMIS 2020" (BG161PO002-2.1.01-0007-C0001).